Einar Emanuelsson.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Jag känner att det kan vara något mentalt"

ANNONS

En av SHL:s mest underhållande och oberäkneliga spelare när han får spelet att stämma. Osynlig när det inte stämmer. Einar Emanuelsson är forwarden som gäckar en hel kår av hockeyexperter.
– Det är något jag försöker jobba på, men jag känner att det kan vara något mentalt, säger Luleåforwarden till hockeysverige.se om sin jakt på kontinuitet.
 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Luleås forward Einar Emanuelsson har likt få andra SHL-spelare förmågan att bjuda på highlight-prestationer och mål som får hakan att ramla i marken. Men hur ska han egentligen kunna bli en spelare som lyckas göra det på en mer regelbunden basis?

23-åringen från Kiruna har länge sett ut som en stor talang på gränsen till ett större genombrott, men allt hänger på att han lyckas finna em större kontinuitet i sitt spel.

– Det är nog bara han själv som kan stoppa sin utveckling, menar Luleås assisterande tränare Henrik Stridh.
– Han har perioder när han är fruktansvärt bra, sedan har han perioder när han kan försvinna i matcherna. Ska han ta ännu fler steg, Einar, då måste han förlänga de här perioderna när han är så bra, för han har otroligt mycket hockey och individuell skicklighet i sig.

"LÅGSTANIVÅN ÄR LITE SÄMRE"

Emanuelsson hade en sådan period alldeles innan nyår. På fyra matcher svarade han för fyra mål, varav ett riktigt vackert i förra veckans förlust mot Djurgården där han visade prov på skickligheten Henrik Stridh syftar på.

– Gör man något mål får man mer självförtroende. Då blir det så att man skjuter i lägen man annars inte skulle skjuta i, då är det större chans att det trillar in fler puckar. Det blir som en god cirkel på så vis, säger Emanuelsson om att komma in i den berömda "zonen". 

Men när man inte kommer in i den blir det annorlunda.

– Det känner jag själv också och det är något jag har känt under lång tid, att jag har en bra högstanivå när jag är i zonen, men lägstanivån är lite sämre och jag behöver hitta en jämnare nivå sett över hela säsongen. Man får försöka göra det bästa man kan i varje match.

Är det en mental grej, tror du?
– Jag vet inte vad det beror på. Det är något jag försöker jobba på, men jag känner att det kan vara något mentalt. I sådana här perioder är det ju egentligen bara psykiskt, det är ju inte att man är en bättre eller sämre hockeyspelare just där och då. Man är inne i ett flow och spelar utan att tänka. Jag tror att det kan vara lite mentalt.

Einar Emanuelsson.Foto: Bildbyrån/Maxim Thore

"MÅSTE RÄTTA IN SIG I SYSTEMET"

Henrik Stridh säger att tränarna, och framför allt då Roger Kyrö som har ansvar för forwards, dagligen jobbar med Emanuelsson för att hitta en jämnare nivå i hans spel.

– Roger pushar honom att spela sitt spel och pratar mycket med honom om vad han behöver göra. Men sedan måste individuellt skickliga spelare rätta in sig i systemet emellanåt och där jobbar vi också med att han ska ligga rätt i plan även utan puck.

Så här långt har det blivit 14 poäng (8+6) på 28 matcher för högerforwarden. Med det ligger han på ett snitt som påminner om vad han presterat tidigare SHL-säsonger, om än med ett lite bättre målskytte. Personbästa där ligger på 13 fullträffar. 

Han har svårt att svara på hur han rankar årets säsong totalt sett.

– Det är svårt att jämföra säsong till säsong eftersom det är så många olika saker att ta hänsyn till, men nja... Jag skulle nog inte säga att det här är min bästa hittills. Det är nog något man kan avgöra först efter säsongen när man har hela bilden klar för sig.

Vad känner du kring er som lag den här säsongen?
– Det känns som vi släpper in fler mål nu än vi gjort tidigare. Där har vi tappat lite grann och det är något vi måste jobba på. Tidigare kunde vi vara med och vinna alla matcher även om vi spelade dåligt på grund av att vi hade ett bra försvarsspel. Så är det inte riktigt längre. Jag känner att det är något vi gjorde bättre i fjol, men samtidigt är det något jag är övertygad om att vi kan hitta tillbaka till.


TV: Karl Fabricius närmar sig 900 SHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch