Sök
Bildbyrån
Junior-VM 2021

Stor preview - inför nattens finalrysare

I natt avgörs det vilka som blir juniorvärldsmästare 2021: USA eller Kanada? Måns Karlsson ger er förutsättningarna inför nattens rysare.

Junior-VM säsongen 2020/2021 kommer gå till historien. På isen har den där sista lilla gnistan saknats, dels på grund av publikens frånvaro och dels på grund av att spelet på isen kanske inte nått de förväntade höjderna. Men med tanke på allt kaos och alla negativa skriverier som omgärdat turneringen kan jag lova att ingen kommer glömma den här upplagan av mästerskapet.

Kanada samlades extremt tidigt, eftersom alla juniorligor ändå låg nere, men tvingades stänga ned sitt läger i två veckor efter att spelare testat positivt.

Sverige tog sedan de negativa rubrikerna redan innan man laget hade samlats efter att William Eklund och Karl Henriksson testat positivt för corona. Sen rullade det på, med Albin Grewe och William Wallinder - och med stora delar av coachstaben. Däribland Tomas Montén. Sen, väl i Edmonton, bröt team manager Jonas Fransson mot karantänsreglerna och skickades hem. Helt plötsligt blev presschefen Linus Hugosson team manager - och stod som en av tre ledare i båset. 

I det tyska laget testade tio personer positivt för corona efter att de kommit fram till Edmonton, och i de inledande matcherna av turneringen fick man bara ihop fem backar och nio forwards. De föll bland annat med 16-2 mot Kanada innan de plötsligt ryckte upp sig (när de fick ihop fullt lag) och imponerade stort under slutdelen av turneringen.

Sverige imponerade mot Tjeckien, gjorde det okej mot Österrike, presterade riktigt bra mot Ryssland - och sen tog energin slut. Efter det smärtsamma uttåget mot Finland mordhotades en spelare. Turbulensen liksom bara fortsatte.

Men nu, efter allt kaos och elände, står vi inför det som brukar betecknas som en drömfinal. Visst, inför turneringen målades Kanada-Ryssland upp som gigantmötet, men under turneringens gång har det känts allt mer tydligt som att Kanada och USA varit de två bästa lagen. Ryssland har varit alldeles för dåliga när de varit dåliga.

Kanada går in i nattens final som storfavoriter - men är de så överlägsna som man kan tro?

Målvakter:

Kanada: 5

USA: 5

Inför turneringen var målvaktsspelet Kanadas stora frågetecken. Devon Levi hade aldrig gjort en juniorlandskamp men spurtade sig in i laget och tog förstaspaden. Han har tackat för förtroendet genom att hålla tre nollor. Visst, han hjälps av att Kanada har ett extremt välfungerande grundspel, men Levi har sannerligen gjort sitt. Därför förtjänar han högsta betyg.

Spencer Knight har kanske inte varit så bra som man hade trott på förhand, han byttes exempelvis ut mot Ryssland i premiären, men jag skulle ändå föredra honom före Levi i detta läge. Han är en riktig matchvinnarmålvakt som skulle kunna stjäla en match från Kanada i det här läget. Därför får även Knight högsta betyg.

Backar:

Kanada: 5

USA: 4

I mitt tycke är det turneringens två bästa backsidor som möts i finalen. Där håller jag Kanadas snäppet högre, både offensivt och defensivt. De har turneringens bästa backpar i Jamie Drysdale-Bowen Byram, och har de bara energin skulle jag inte tveka att matcha dem massor. Jag har också imponerats av Braden Schneider som jag inte visste speciellt mycket om inför turneringen. Kanada kan egentligen slänga in vilken back som helst, när som helst, och känna sig trygga. I vissa matcher har Kanada knappt släppt till en målchans.

USA:s backsida är också riktigt bra, men kanske inte lika mångsidig som Kanadas? Cam York har som väntat varit den ledande backen, men jag gillar också Drew Helleson som verkligen varit en positiv överraskning hos mig. Han lär få finna sig i att spela massor mot Kanadas toppkedja med Dylan Cozens och Connor McMichael i spetsen...

Forwards: 

Kanada: 5

USA: 4

Kanada har turneringens bästa forwardssida. De har i princip fyra kedjor som hade kunnat fungera som "leading line" - trots att storstjärnan Kirby Dach inte ens kom till spel. Dylan Cozens (16 poäng!!!!), Connor McMichaelJakob PelletierPeyton Krebs och Philip Tomasino skulle alla kunna göra anspråk på en plats i all star-laget. Alex Newhook har också klivit fram med viktiga mål och Dawson Mercer har växt fram till något av en personlig favorit hos mig.

Quinton Byfield har varit direkt dålig i flertalet matcher - men nog fasen har han kvalitéer för att kunna kliva fram i en sådan här match? Skulle även han vakna till liv lär Kanada ha en ostoppbar offensiv.

USA:s spets är lika bra som Kanadas. Kedjan med Arthur KaliyevTrevor Zegras och Alex Turcotte har varit extremt dominanta genom hela turneringen. Men sen...sen faller det av. Inte på något extremt sätt, övriga forwards är också kompetenta, men man får inte alls samma "lagmaskinkänsla" av USA. De drivs mer av individuella spelares briljans - och känslan är att de är mer beroende av sin toppkedja än vad Kanada är av sin (även om en sån som Matthew Boldy stundtals varit riktigt bra och nyttig).

Samtidigt tycker jag att USA har JVM:s bästa spelare i Trevor Zegras. Han har enligt mig varit bättre än Dylan Cozens, även om Cozens 8+8 är närmast löjligt starka papper.

USA har också lite sparkapital i spelare som Cole Caufield - men han har varit direkt osynlig i en stor del av turneringen.Matthew Boldy, Trevor Zegras och Cole Caufield.Matthew Boldy, Trevor Zegras och Cole Caufield.Bildbyrån

Special teams:

Kanada: 4

USA: 5

Kanada är "bara" tredje bäst i powerplay med 33,3 procent. I boxplay är de fyra med 76,5 procent. USA är bäst av alla i PP med drygt 42 procent och är preciiis före Kanada i BP-statistiken. Där är de alltså tredje bäst.

Det är väldigt jämnt också här, alltså, men är det på något område USA är bättre än Kanada är det i special teams. Om Kanada har någon liten, liten svaghet är det i boxplay (där de alltså ändå är nästan exakt lika bra som USA är). Man måste gräva ganska djupt för att kunna hitta något som ens liknar en svaghet hos värdnationen, som ni märker.

Hittills har lagen haft ungefär lika bra disciplin också. Kanada har ådragit sig 17 tvåminutersutvisningar på sina sex matcher. USA har ådragit sig 15 stycken på lika många matcher.

Fem mot fem-spelet

Kanada: 5

USA: 4

Sex matcher in på JVM har Kanada fortfarande inte släppt in ett enda mål i lika styrka.  De har TRETTIOFYRA-NOLL i målskillnad i spelformen. 

Det är helt sanslöst. 

Visst, man spelade i en ganska blev grupp och mötte väl inte något riktigt bra lag förrän i natt (Finland var fruktansvärt bleka i gruppmatchen på nyårsafton) men det är ändå ett helt otroligt facit. Snacka om att man hittat ett spelsystem som fungerat så här långt. De har mer eller mindre varit felfria under hela turneringen.

USA har blandat och gett lite mer. Nio av lagets 34 mål har kommit i powerplay. De har alltså "bara" gjort 25 mål i lika styrka, att jämföras med Kanadas 35. USA skapar dock något mer, och har faktiskt skjutit fler skott på mål i turneringen än vad "Lönnlöven" har. De har dessutom, generellt, mött fler svåra lag på vägen fram.

Som ni märker är USA lite sämre än Kanada på nästan allt. Men det är för det mesta ganska små skillnader. Åtminstone skillnader som är så pass små att de åtminstone kommer ha chansen att välta den givna guldfavoriten i nattens rysare.

Totalbetyg:

Kanada: 24/25

USA: 22/25

Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten