Connor McMichael firar sitt 2–0-mål.
Foto: Bildbyrån/Andy Devlin
Junior-VM 2021

Överkörningen - Kanada klart för ny JVM-final

ANNONS
På förhand: en lika prestigefylld som oviss semifinal mellan hockeyns stormakter. I efterhand: en ensidig överkörning. Kanada gav inte Ryssland tillstymmelsen till en chans i nattens drabbning. Det blev seger med klara 5–0 för hemmanationen.

De regerande juniorvärldsmästarna Kanada är klart för JVM-final igen.

I nattens semifinal mot Ryssland i Edmonton blev det vinst med klara 5–0. Detta sedan kanadensarna klivit in och skjutit tre mål på den ryske stjärnmålvakten Jaroslav Askarov redan i första perioden.

Kanada satte gasen i botten från första nedsläpp och satte hårt tryck mot det ryska målet. 1–0 kom genom Alex Newhook tämligen omgående när han vispade upp pucken i nättaket – utan att någon egentligen märkte det. Spelet fortgick innan domarna uppmärksammades på att pucken varit inne i målet och vänt.

Och så där fortsatte det.

Innan första perioden var över hade Connor McMichael och Cole Perfetti hunnit göra varsitt mål och mer eller mindre punkterat tillställningen redan där och då.

SUCCÈMÅLVAKTEN HÖLL ANDRA RAKA NOLLAN

Backen Braden Schneider spädde på till 4–0 med ett tungt skott i den andra perioden. Där hade Ryssland en reduceringspuck inne, men målet dömdes bort i efterhand sedan Kanada utmanat det för offside. Reprisen visade att det stämde.

Den kanadensiske succémålvakten Devon Levi stoppade 28 skott och höll sin tredje nolla i turneringen. 19-åringen har inte släppt in mål på 134 minuter och 55 sekunder. Senaste godkända pucken som passerade honom kom i tredje perioden av den avslutande gruppspelsmatchen mot Finland.

Kanada avslutade med att göra 5–0 i tom kasse genom Dylan Cozens, som även hade två assist och är uppe i 16 poäng (8+8) på sex matcher. Den Buffalo Sabres-draftade centern har därmed svarat för 25 poäng på de två senaste JVM-turneringarna och är med det den fjärde bästa kanadensiska poängplockaren för lönnlöven i turneringens historia. Bara Eric Lindros (31), Jordan Eberle (26) och Brayden Schenn (26) har svarat för fler poäng än Cozens.

Natten mot onsdag spelar Kanada JVM-final för fjärde gången på de fem senaste åren. De vann guld efter finalsegern mot Ryssland i tjeckiska Ostrava i fjol och guld även i Buffalo efter vinsten mot Sverige 2018.

Den här artikeln handlar om: