Noel Gunler
Bildbyrån
SHL

"Tappade jag en puck visste jag att det var knappt så jag fick spela mer"

ANNONS
Noel Gunler lämnade härom veckan Luleå för spel i Brynäs, under uppmärksammade former. Nu berättar han om tankarna bakom flytten, och stressen han kände i sin tidigare klubb.

– Jag har inte kunnat släppa ut och spela mitt spel sedan starten av förra säsongen, säger Gunler till hockeysverige.se.

Noel Gunler har haft en förmåga att hamna i rampluset under sin hittills korta karriär. Om det inte har handlat om oväntade petningar från juniorlandslagen har det handlat om läckra mål i Luleåtröjan - men också en del om bristande speltid. För ett par veckor sedan skapade talangen rubriker när han valde att lämna just Luleå för spel i Brynäs.

Nu har 19-åringen gjort tre matcher för sin nya klubb. I gårdagens 3-1-förlust mot Växjö var Gunler framträdande och snuddade på 17 minuters istid. I Luleåtröjan fick han den här säsongen aldrig lira mer än ungefär tolv och en halv minuter under en och samma match.

– Jag tycker jag har kommit in i det bra. Första matchen var väl sisådär, men den senaste veckan har det känts bättre. Jag tycker matchen mot Malmö (i lördags) var bra för min del och jag tycker jag gör en rätt bra match idag (läs: igår) också. Jag känner mig pigg, så det är väl bara målen och poängen som saknas. Men vi får ha lite tålamod där. Sånt kommer med tiden om man spelar bra, så jag känner ingen stress där. Jag känner mig trygg med att det kommer komma, säger Gunler till hockeysverige.se.

Du har fått mer speltid än i Luleå och också fått chansen i powerplay direkt, är du nöjd med den roll du fått i Brynäs?

– Ja, självklart. Nu får jag fler chanser att göra saker där ute och jag får ju självförtroende utifrån att jag vet att tränarna vill ha en där ute och tror på en. Det får man både energi och självförtroende av. Det gäller att ta chansen och visa upp sig, och göra bra saker där ute, så man får fortsätta spela.

Noel Gunler.Noel Gunler.Bildbyrån

"SAMMA MENTALITET HÄR"

Luleåsonen Gunler har spelat för Brooklyn Tigers och Luleå under karriären, så flytten till Gävle och Brynäs har inneburit en stor omställning.

– Allting är väldigt nytt. Jag har aldrig bytt klubb tidigare, och nu har jag dessutom gjort det mitt i säsongen. Det är klart att det blir en omställning. Första veckan var allting väldigt nytt men nu känns det, som jag sa, bättre och bättre. Jag har kommit in i laget väldigt bra.

Du byter trots allt toppen mot botten. Märks det någon skillnad i spelargruppen mellan det du upplevde i Luleå och det du upplever i Brynäs?

– Nej, jag skulle faktiskt inte säga det. Det är samma mentalitet här, att vi vill vinna matcher och är inte nöjda när vi förlorar. Så var det i "Lule" också, där blir det en stor frustration när man förlorar.

– Men i vårt läge handlar det om att fortsätta vara positiva och ha vårt mindset på att spela bra och hålla humöret uppe fast det grinar lite emot som det gör just nu. Annars blir det tufft att vända en sådan här situation.

Talangen i sin nya tröja,Talangen i sin nya tröja, Foto: Bildbyrån

Att Noel Gunler och Luleå skulle gå skilda vägar efter den prövande hösten var kanske ingen skräll. Att forwardslöftet skulle välja Brynäs som ny arbetsgivare var det desto färre som såg framför sig. 

– Jag hade ett bra snack med både (sportchef Michael) Sundlöv och tränarna. De presenterade ett intressant spelsätt där de vill spela mycket med pucken och jag är en spelare som vill ha pucken mycket. Jag kände att det var det bästa för min utveckling att komma hit, spela mer, och få göra det jag är bra på.

"INTE KUNNAT SPELA MITT SPEL"

Var det jobbigt mentalt att vara i den situationen som du var i när du var i Luleå?

 Ja, det skulle jag säga. Jag har inte kunnat släppa ut och spela mitt spel sedan starten av förra säsongen. Det kändes när jag kom hit som att jag fått en nystart. Det känns jävligt kul med hockeyn igen, och att bara få gå ut och lira och kunna slappna av på isen och göra det jag är bra på. Att inte känna att "fan, gör jag ett fel så får jag inte spela något mer". Jag vet att jag kan göra ett misstag och ändå få fortsätta spela. Jag är ju inte ute efter att göra misstag, men misstag sker. Det känns skönt att veta att jag kommer få fortsätta spela även om jag gör något som inte var bra gjort av mig.

Blev det som att du kände en stress i Luleå, över att du inte kunde göra misstag och sådana saker?

– Precis, det blev det såklart. I Luleå var det så att om jag tappade en puck, var som helst på isen egentligen, visste jag att det var knappt så att jag skulle få spela något mer. 

– Här är det ett litet annat tänk. Vi ska spela mer med puck och hålla den inom laget. I Luleå tänker de annorlunda, och det är inget fel med det, men det här kommer passa mig bättre.

Noel Gunler.Noel Gunler.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Peter Andersson och Thomas Berglund brukar ofta ses som två tränare som påminner mycket om varandra, vilket många lyft fram som ett argument som kanske inte skulle tala till Noel Gunlers fördel heller i Brynäströjan. Men det snacket köper han inte.

– Jag har inte hört något av det snacket, men jag håller absolut inte hålla med. Självklart är det två hårda tränare som vill vinna, men det är ett helt annat tänk här. Det är ett helt annat spelsystem och tankesätt med hur de vill spela med pucken. För min del är det mycket bättre att vara i Brynäs.

SKREV PÅ - TILL 2022

Den Carolinadraftade 19-åringen valde också att skriva på med Brynäs över nästa säsong, men den tryggheten var egentligen ingenting som spelade in när han valde ny klubb.

– Självklart är det skönt att veta var jag ska spela nästa säsong men det var ingenting jag kände någon stress över och ingenting som vägde in så mycket. Jag ville komma till ett lag där tränaren ville ha mig i laget och ha mig på isen, och där jag kunde få spela direkt.

I morgon väntar serieledande Frölunda för Brynäs del. Ett Brynäs som har sex raka förluster, men som paradoxalt nog gjorde en av säsongens bättre insatser mot Växjö under torsdagen.

– Det finns mycket att ta med sig från matchen. Det är lite smågrejer det hänger på, det är en tajt liga.

Ni kanske behöver ha lite studsar med er?

– Jo, det studsar lite emot. Men det är lätt att säga också. Man kan inte tänka så hela tiden. Vi behöver komma ut och skapa mer lägen och få lite mer trafik på mål - och såklart få några turstudsar med oss också...


TV: Noel Gunler draftad av Carolina Hurricanes

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch