Omklädningsrumskultur spelar en central roll i Björnstad.
Foto: HBO Nordic
Samhälle

De jobbar för att skapa en positiv omklädningsrumskultur

ANNONS

Tv-serien Björnstad berör vad omklädningsrumskultur kan ställa till med när den utvecklas i fel riktning. Organisationen Locker Room Talk arbetar aktivt för att stoppa den sortens utveckling.


"Det ska vara högt i tak men tjocka väggar" lyder ett motto som ekar i Fredrik Backmans roman Björnstad – och tillika i den aktuella tv-serien med samma namn på HBO Nordic. Men vad händer egentligen med mentaliteten och attityden hos unga idrottsmän bakom stängda dörrar och tjocka väggar? 

Det var ett skolprojekt i östgötska Finspång som fick ett oväntat stort genomslag. När Shanga Aziz och Rogerio Silva gick kursen Ung företagsamhet på gymnasiet ville de bidra med mer än bara "doftljus och mobilskal", som de själv uttrycker det på sin webbsida.

Där och då föddes idén till Locker Room Talk, ett initiativ för att stävja destruktiv maskulin kultur i omklädningsrummen. Aziz och Silva gick till sig själv och de erfarenheter de själva hade haft av jargongen och beteendet i och runt idrotten.

– Jag kommer ihåg när jag var 14 år och skulle träna fotboll med en äldre grupp. En av killarna sa ’käften jävla bög’ till mig. Innan man kommit in i ett sånt omklädningsrum tror man inte att det existerar, har Rogerio Silva berättat för Dagens Industri.
– Jag trodde att det var så man pratade. Till slut hörde jag mig själv säga hora om en kompis ex-tjej, eftersom hon gjort slut med honom.

Det blev ett slags uppvaknande för honom själv och bidrog till att bana väg för idén om att försöka skapa verktyg för unga killar att hantera sin maskulinitet utan att använda nedlåtande sexistiska eller homofobiska uttryck.

Rogerio Silva och Shanga Aziz.Rogerio Silva och Shanga Aziz.Foto: Bildbyrån

Namnet Locker Room Talk kommer för övrigt från ett Donald Trump-citat. I samband sin presidentkampanj 2016 hamnade den nuvarande amerikanske presidenten blåsväder för att ha skrutit om hur han kladdat på kvinnors intimaste kroppsdelar utan deras medgivande. När han fick frågor om uttalandet i media efteråt ryckte han på axlarna och försvarade det med att kalla det för "locker room talk".

SAMTAL OCH UTBILDNING

Organisationens syfte är att träffa och utbilda killar i 10-14 års ålder om vad det innebär att bli man, prata om jämställdhet och hur man ska bemöta varandra och andra. Förhoppningen är att kunna skapa bättre attityder hos unga killar, men kanske framför allt lära dem värdet av att faktiskt våga prata om känslor. 

– Vi vill träffa och kunna fånga upp dem innan de blivit tonåringar. Det är både bättre och lättare att jobba förebyggande då, har Shanga Aziz sagt till Dagens Industri.

På sin webbsida skriver man att man har tre grundpelare:

* Stoppa skitsnacket – använd ett respektfullt språk och sprid inte dåliga attityder.

* Bidra till en jämställd värld där alla människor känner frihet att vara sig själva – oavsett bakgrund.

* Skapa en ny manlighet – att forma en maskulinitet präglad av respekt, empati och humanitet.

"Oavsett våra egenskaper, intressen, likheter och olikheter, kan vi definiera oss själv som killar och män. Vi tror att den nya manligheten innefattar alla som vill infattas av den. Våra gemensamma nämnare bör istället kännetecknas av schyssta attityder och en genuin respekt i hur vi snackar om och med varandra. Vi tror på en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt, och fortfarande vara killar", skriver man.

Det handlar om att krossa vad man kallar "påhittade regler" kring manlighet och hur män förväntas agera i olika situationer. "Påhittade regler" som följer unga män från omklädningsrummet ut i samhället och skapar "skeva värderingar".

Tillvägagångssättet är att möta unga killar i olika lagsporter 30 minuter innan deras träning för att prata om hur man kan vara en bra lagkamrat och en bra människa. Detta gör man en gång i veckan under åtta veckor.

Manifestationen för Jimmy Durmaz i Kungsträdgården i Stockholm 29 juni 2018.Manifestationen för Jimmy Durmaz i Kungsträdgården i Stockholm 29 juni 2018.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

STOD UPP FÖR DURMAZ 

Locker Room Talks fick snabbt genomslagskraft med sitt budskap. I samband med att svenska fotbollslandslagets mittfältare Jimmy Durmaz blev häcklad, hotad och utsatt för rasistiska tillmälen på sociala medier i samband med fotbolls-VM 2018 skapade organisationen en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm som engagerade hundratals ungdomar. 

I dag är Durmaz, tillsammans med bland andra hockeyprofilen Mikael Backlund, en av Locker Room Talks ambassadörer och har deltagit i reklamfilmer för organisationen.

Men redan innan dess hade Locker Room Talk satt sig på kartan. Vid Fotbollsgalan 2017 tilldelades de Zlatan Ibrahimovics stipendium "Nr 10" och fick ta emot en miljon kronor från Volvo för sitt arbete. Flera svenska storföretag har följt efter och stöttat gruppen finansiellt såväl som organisatoriskt för att de ska få ut sitt budskap i ännu större utsträckning.

I dag har Locker Room Talk representanter i stora delar av Sverige och jobbar oförtrutet med att förändra unga killars attityder och skapa ett bättre klimat i omklädningsrummen runt om i Sverige.

För att följa Locker Room Talk:

* Webbsida

* Instagram

Övriga texter i artikelserien med anknytning till Björnstad

* Vill skapa debatt kring omklädningsrumskultur med nya tv-serien

"De problem som dyker upp i serien är symptom på ett sjukt samhälle"

Avled som 21-åring - blev pionjär för homosexuella inom hockey

"Det gör det nog svårt för homosexuella killar att våga kliva fram"

Björnstad streamas på HBO Nordic just nu. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid.


TV: Han vill använda Björnstad i utbildningssyfte

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL