Anton Svensson.
HockeyAllsvenskan

Gör succé i skymundan: ”Hoppas att detta är genombrottet”

27 år gammal är han äldst i Tingsryd – då kan genombrottet ha kommit för Anton Svensson.

ANNONS

Tingsryd tippades i botten av tabellen av många experter men har överraskat genom att spela rolig hockey och ligga på övre halvan av tabellen.
En av de ledande spelarna, och potentiella genombrottsmännen, i Tingsryd är Anton Svensson som hittills snittar en poäng per match.
– Det är bara att hoppas att det här blir genombrottet, säger 27-åringen till hockeysverige.se.

Tingsryd förlorade många rutinerade och viktiga pjäser inför årets säsong och tippade i botten av Hockeyallsvenskan. 

Precis som förra säsongen har de lyckats överraska många med sin sätt att spela hockey samt resultaten på isen. TAIF ligger just nu sexa i tabellen, och ett av namnen i laget som flugit lite under radarn är Anton Svensson

För hockeysverige.se berättar 27-åringen nu om lagets fina säsongsstart. 

– Spelmässigt känns det bra, sedan kan jag själv tycka att vi skulle ha haft ännu lite mer poäng än vad vi har fått i vissa matcher. Vi gör mycket bra saker där ute. Jag är helt klart nöjd men det finns fortfarande mer att hämta, säger Svensson. 

Tingsryd känns som ständiga underdogs, hur är det för er som spelare? 
– Vi inom laget tänker inte så mycket på vad folk tycker och tänker. På pappret har andra lag mer erfarna spelare men det är som man säger, hårt jobb spöar talang, säger han och fortsätter: 
– Det blir ju som en extra trigger för oss att motbevisa alla andra och visa hur bra vi är.

”LÄTT ATT FASTNA I EN OND CIRKEL”

Även för Anton Svensson har det gått väldigt bra hittills. Södertäljesonen har gjort elva poäng på lika många matcher och ligger just nu tvåa i lagets interna poängliga. 

Det är en klar förbättring från fjolåret då han gjorde 22 poäng på 43 matcher. Han har alltså redan nu gjort hälften så mycket poäng som i fjol – men på endast en fjärdedel av matcherna. 

– Jag har fått en bra roll i år igen. Jag får många chanser i offensiva tekningar och mycket powerplay. Det är kul att spela hockey i år också. Förra säsongen var det mer att man satte mycket press på sig själv. I år känns det som att man kan slappna av mer i sitt spel.

På vilket sätt satte du stor press på dig själv i fjol? 
– Det var väl lite mer att jag ville visa att jag måste göra poäng för att visa hur bra jag är. I år känner jag att poängen kommer komma om man gör jobbet. Nu är det också kanske mer att man vill att laget ska vinna, förra året var det en del undermedvetet att man vill visa sig lite extra efter att man kom från Ettan.
– Jag har fått känna på ligan en säsong. Nu vet jag hur allt är runt omkring med media och så. I Ettan är inte pressen utifrån lika stor men här fick man känna på det. Det tog ett år innan man lärde sig det men nu känns det som att man är med vid kamerorna och så.

Anton Svensson har tidigare i karriären endast spelat collegehockey i USA eller i Hockeyettan. De senaste två säsongerna i Tingsryd är alltså första gången som han lever hockey fullt ut.

Något som krävde en hel del anpassning. 

– Det största är ju att nu lever man ju på det. Det är det här jag gör för att tjäna pengar och då måste man ju leverera också.
– Tänket utanför blir annorlunda. Förra året var ju första gången som man inte hade jobb vid sidan också. Då går man och tänker mycket på vad man gjorde och vad man inte gjorde bra. Det är lätt att bli fast i en ond cirkel.
– I år känns det som att man har lärt sig att släppa hockeyn och fokusera på annat när man är ledig. Det behövs verkligen för annars blir det för mycket hockey. Man måste slappna av och tänka på annat också.

Anton Svensson.Anton Svensson.

SPELADE I USA FYRA ÅR

När Södertäljekillen var 20 år gammal så lämnade han Sverige bakom sig för att flytta till USA där han stannade i fyra år. 

Något som var väldigt lärorikt för honom som människa. 

– Då fick jag ju flytta själv. Första året tror jag var ensam svensk på hela skolan och bodde tillsammans med en kanadensare. Det hockeymässiga fick komma senare, det var mer att man fick anpassa sig till landet och växa upp utanför isen med tanke på att man fick göra allting själv.

När Svensson lämnade Sverige var han en hyfsad spelare i Hockeyettan men när han kom hem igen gjorde han succé direkt igen i Ettan, något han har kunnat spinna vidare på därefter. 

Vad var de stora skillnaderna mellan den Anton Svensson som lämnade Sverige 2013 och den som återvände 2017?
– Jag tror att det amerikanska spelet har hjälpt mig hur jag tänker anfallsmässigt i hockeyn. Det blev mer gå rakt fram, där var det mycket mer ”dump and chase”.
– Nu har det kommit lite européer dit så spelet är lite annorlunda men första året jag spelade college var det nästan bara att åka över röd och lägger ner pucken för att sedan åka och tacklas.
– Jag är ju inte en stor så jag hade det tufft i början och åkte på en del skador. Det lärde mig att ha lite mer blick för spelet. Jag jobbade mycket på det och ha upp huvudet hela tiden för att vara beredd på att det kan komma någon i full fart.
– När jag var i Sverige så saknade jag lite den delen, man tänkte inte på att det kan komma någon. Jag tog med mig det ganska mycket från USA, just spelet med puck och att ha koll på allting. Det är ju spelförståelse.


”Att bli stark på pucken och ha bättre spelförståelse är sånt som jag har tagit med mig in i mitt spel i dag”

Anton Svensson om vad han lärde sig i USA. 


Det var inte bara på själva isen som Anton Svensson utvecklades. Han menar även att en viktig del i det hela var den intensiva fysträningen som han hade i USA. 

– Man byggde ju på sig muskler så det räckte där borta. Det var bara tunga ben och tunga bänk hela tiden, det var lite Old School på så sätt att man skulle vara stor och stark.
– Jag byggde på kroppen och blev mer mottaglig för tacklingar och kunde ta emot smällar på ett annat sätt. Innan jag åkte över så var jag lite svag på pucken. Att bli stark på pucken och ha bättre spelförståelse är något som jag lärde mig där borta som jag har tagit med mig in i mitt spel i dag.

De fyra åren i USA utvecklade honom till en bättre hockeyspelare. Första säsongen i Köping blev det 35 poäng medan det blev hela 53 poäng den andra säsongen. Det ledde till ett allsvenskt kontrakt med Västerås innan han flyttade till Tingsryd. 

Hur ser du på din utveckling här de senaste åren?
– Jag har alltid själv velat vara en spelare som vill göra mycket mål och poäng framåt. Jag känner att jag kan spela så men mycket handlar ofta om självförtroende. Det sitter mellan öronen. Det tog ett år i Ettan innan jag kom in i det ordentligt och samma sak med college så det verkar vara en trend som håller i sig.

ÄLDST I TINGSRYD – 27 ÅR 

Nu hoppas han att det ska bli likadant i Tingsryd att den andra säsongen blir betydligt bättre än den första – och det har ju börjat ljust.  

– Det har varit lite så att man spelar men ändå inte riktigt vågar göra det man kan, man blir lite försiktig första säsongen. Sedan känner man: ”Det här inte är så farligt, jag kan det här nu”.

Den här säsongen har Anton Svensson fått en stor roll och spelar i lagets förstakedja tillsammans med Ludvig Elvenes och NHL-lånet David Gustafsson. En trio som verkligen har burit lagets offensiv så här långt. 

– Jag kände redan på försäsongen att vår kedja fick en bra kemi redan från start. Det kändes direkt att det var en bra fit.
– Vi har även fått in nya spelare som kommer in med en annan fart än vad vi kanske hade förra året. Vi spelar mer fartfylld och då är det ganska roligt att spela också.

Anton Svensson har blivit en ledande spelare i Tingsryd.Anton Svensson har blivit en ledande spelare i Tingsryd.

Något annat anmärkningsvärt för Anton Svensson den här säsongen är att han är äldst i Tingsryd – 27 år gammal. De är fyra spelare som är födda 1993 och äldst av de fyra är Anton Svensson. Då han även är assisterande lagkapten innebär detta att han har fått ta en liten annorlunda roll i laget som en av de mer rutinerade killarna. 

– Det är mycket yngre personer som kommer upp tidigt och blir bra. Jag känner mig inte så gammal direkt men jag har ju ändå sju år på vissa i laget. Sedan blir det lite speciellt att man ska bidra med rutin efter sin andra säsong i ligan.
– Vi är en grupp tillsammans, tre assisterande och en kapten. Som äldre tar man kanske lite mer ansvar och ser till att alla är med på båten. Det blir lite undermedvetet att man tar ett sådant ansvar också. Sista året i USA var jag lagkapten och i Köping var jag assisterande två år. Jag har haft en ledarroll tidigare och det är också något som jag trivs med.


”Det lite speciellt att man ska bidra med rutin efter sin andra säsong i ligan”

Anton Svensson om att vara äldst i Tingsryd.


”VILL BLI SÅ BRA JAG KAN”

Det har som sagt blivit elva poäng på elva matcher för Anton Svensson den här säsongen vilket är 15:e bäst i hela Hockeyallsvenskan. 

Frågan är därmed: Är det nu det stora allsvenska genombrottet kommer? 

– Vi kan ju hoppas på det. Kroppen känns bra, jag är bättre förberedd för den här säsongen. Det är bara att hoppas att det blir det, säger 27-åringen. 

Vad har du för personligt mål framöver? Många allsvenska spelare blickar ju mot SHL.
– Jag har som mål att bli så bra som jag kan. Om det är att spela x antal matcher i ett topplag i Allsvenskan eller om det är i SHL, det återstår att se. Jag vill bli så bra som jag kan och komma så högt upp i nivåerna som jag kan.
– Jag känner inte att jag behöver stressa fram någonting. Om jag får chansen så kommer jag ta den men vi får se. Jag valde ju nu att stanna en säsong till i Tingsryd i stället för att söka mig någon annanstans, det handlar om att ha en trygghet också.
– Det viktigaste för mig är att jag ska få spela, det spelar ingen roll vilket lag eller liga. Säg att man skulle åka till ett topplag i Hockeyallsvenskan och får spela tredje- och fjärdekedjan, det utvecklar ju inte mitt spel. Jag vill hitta lag där jag kan få spela mycket anfallshockey och utveckla det spelet som jag är bra på.
– Det har väl blivit så nu när man är lite mer erfaren att man tänker efter lite mer och inte förhastar sig. Man tänker igenom för att se vad som är bäst för sig själv, avslutar Anton Svensson.

FOTON
Matchbilder: Jonas Ljundgdahl/Bildbyrån
Porträttbild: Ronnie Rönnkvist.


TV: David Gustafsson om hemkomsten till Tingsryd

Den här artikeln handlar om: