William Lagesson.
Montage: Bildbyrån & Icon Sportswire.
NHL

”Känner mig redo att ta det klivet och ta en ordinarie plats”

William Lagesson har tagit steg för steg mot att bli en NHL-back. I fjol fick han chansen i Edmonton Oilers vid åtta tillfällen. Med den erfarenheten i ryggen ska han nu ta det sista, svåra klivet för att bli ordinarie i världens bästa liga.
– Det gäller att jag utvecklas varje dag, säger Lagesson till Hockeysverige.se.

Den 31 december 2019 bjöd Edmonton Oilers och New York Rangers på en riktig nyårskaramell till match. Oilers besegrade Rangers med 7-5 efter att ha varit nära att tappa en 6-0-ledning. En som fick göra sin NHL-debut i just den matchen var William Lagesson.

– Det var ju jäkligt kul att få chansen att spela min första match. Det kändes som att det låg nära redan från starten av säsongen när jag var med laget hela vägen fram till säsongspremiären. Då blev jag nedskickad och sedan uppkallad två gånger innan jag fick chansen. Så det var skönt att få första matchen och en vinst. Det var coolt, säger Lagesson till Hockeysverige.se. 

Det blev totalt åtta NHL-matcher i fjol, en viktig erfarenhet inför fortsättningen.

– I början är man förväntansfull och vet inte vet vad som komma skall med nivå och så. Nu när man har spelat så vet man vilken nivån det ligger på. Innan var man väl kanske lite nervös över att man inte skulle hänga med eller att det skulle gå för fort. 
– Sedan blir man mer bekväm ju fler matcher man spelar. Det är väl det jag tar med mig. Erfarenheten helt enkelt, att man vet vad som komma skall nästa gång.

William Lagesson spelade åtta NHL-matcher i fjol.William Lagesson spelade åtta NHL-matcher i fjol.Foto: Larry MacDougal / Imago

Lagesson var även med laget under slutspelsbubblan i Edmonton, men blev utan istid. Oilers föll oväntat mot Chicago Blackhawks i play in-serien och Lagesson tror sig veta vad det berodde på.

– Kanske att vi förlitade oss lite för mycket på våra toppspelare. Att de skulle göra hela laget, det är ju trots allt en lagsport och man behöver ett helt lag. Alla ska upp i prestation. Sedan är det ju små tillfälligheter också.

"DET ÄR SPÄNNANDE TIDER NU"

Sakta men säkert har 24-årige Lagesson tagit kliv för att kunna bli en ordinarie back i NHL. Den tidigare JVM-backen har spelat på college, varit hemma en vända med Djurgården i SHL och sedan tagit steget över till Oilers farmarlag, Bakersfield Condors, där han utvecklades till en nyckelspelare säsongen 2018/19. Nu vill han ta nästa steg. 

 Jag känner mig redo att ta det klivet och att kunna ta en ordinarie plats. Det är spännande tider nu och jag ligger där på gränsen. Det gäller att vara förberedd, ha självförtroendet och ha den lilla turen som man behöver också.

Känner du en stress över att det inte har blivit fler NHL-matcher?
– Jag skulle inte säga stress men det var lite frustrerande när jag blev upp- och nedskickad hela tiden under början av säsongen. När det hade gått några månader från säsongsstart hade jag knappt spelat någon match. Det var tufft och man ställdes på prov kring den mentala biten att inte ge upp utan fortsätta att gnugga. Tro på att sin chans ska komma också.

Lagesson har spelat två JVM för Sverige.Lagesson har spelat två JVM för Sverige.Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Lagesson fick alltså chansen till slut med det blev totalt bara 33 matcher under förra säsongen. Det var en av anledningarna till att han för en dryg månad sedan skrev på för Vita Hästen hela den här säsongen.

– Min senaste match var i februari när jag var uppe med Edmonton. Jag kände att jag måste få spela lite matcher med tanke på ett så långt uppehåll. 
– Jag hörde av mig till agenten och han kollade med några klubbar i Hockeyallsvenskan och Vita Hästen visade stort intresse. Så det var bara att nappa på det. 

HAR STARTAT SÄSONGEN BRA

Han har också fått en fin start i klubben med mycket istid och poäng som trillar in. På åtta matcher har det blivit tre mål och tre assist. 

– Jo men det är klart att det är skönt för självförtroendet och framtiden. Jag vet att många stirrar sig blinda på poäng så det är bra på det sättet. 
– Sedan ska man inte lägga all fokus på det utan man vill jobba på andra bitar i spelet också. Jag har fått lite powerplay-tid som hjälper och det är kul att kunna blir bättre i den spelformen också.

Lagesson säger att målet är att vara ett av topplagen i Hockeyallsvenskan och att man ska kunna vara med och slåss om en plats till SHL om alla bita faller på plats.

Kontakten med Oilers sker lite då och då under tiden hemma i Sverige. 

Sedan han draftades i fjärde rundan sommaren 2014 har organisationen bytt både general managers och tränare hej vilt. Sedan maj 2019 har dock Ken Holland kommit in, något Lagesson ser som positivt.

– Det tycker jag. Ken verkar vara en bra kille och det känns som att han kan sätta laget på rätt spår igen.

Lagesson (längst till vänster) i Oilers.Lagesson (längst till vänster) i Oilers.Foto: Bildbyrån

"BEREDD ATT GÖRA VAD SOM HELST"

Laget har också fått en betydligt bredare backuppsättning de senaste åren och sitter även på flera spännande backar inför framtiden, bland andra Philip Broberg. Lagesson tar dock konkurrensen med ro.

– Jag tror det är samma i alla lag, konkurrensen är hård. Man har väl fyra stationära och så får man slåss om sista platserna. I den mixen har jag varit med i under i alla fall en säsong. 
– Det gäller att visa framfötterna och visa varje dag att man är beredd att göra vad som helst för att ta de sista platserna och jobba sig in på den biten.

Du står och knackar på dörren till NHL. Vad tror du krävs för att ta en ordinarie plats till slut?

– Det gäller att jag utvecklas som spelare varje dag. När jag väl får chansen att jag tar den och blir lite bättre på allt. Sedan tror jag när man väl får chansen och gör det bra att just självförtroende och erfarenheten har en stor betydelse. Det är väl det viktigaste tror jag.


TV: Mattias Norlinder uttagen i Tre Kronor

Matchrapporter: Fabian Ilestedt fixade segern för Vita Hästen i matchen mot VIK Hockey Straffseger för Mora hemma mot Vita Hästen Colby Sissons tremålskytt i Vita Hästens seger mot VIK Hockey Kristianstad starkast i straffläggningen – vann borta mot Vita Hästen Straffseger för AIK hemma mot Vita Hästen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten