William Lagesson.
Montage: Bildbyrån & Icon Sportswire.
NHL

”Känner mig redo att ta det klivet och ta en ordinarie plats”

ANNONS

William Lagesson har tagit steg för steg mot att bli en NHL-back. I fjol fick han chansen i Edmonton Oilers vid åtta tillfällen. Med den erfarenheten i ryggen ska han nu ta det sista, svåra klivet för att bli ordinarie i världens bästa liga.
– Det gäller att jag utvecklas varje dag, säger Lagesson till Hockeysverige.se.

Den 31 december 2019 bjöd Edmonton Oilers och New York Rangers på en riktig nyårskaramell till match. Oilers besegrade Rangers med 7-5 efter att ha varit nära att tappa en 6-0-ledning. En som fick göra sin NHL-debut i just den matchen var William Lagesson.

– Det var ju jäkligt kul att få chansen att spela min första match. Det kändes som att det låg nära redan från starten av säsongen när jag var med laget hela vägen fram till säsongspremiären. Då blev jag nedskickad och sedan uppkallad två gånger innan jag fick chansen. Så det var skönt att få första matchen och en vinst. Det var coolt, säger Lagesson till Hockeysverige.se. 

Det blev totalt åtta NHL-matcher i fjol, en viktig erfarenhet inför fortsättningen.

– I början är man förväntansfull och vet inte vet vad som komma skall med nivå och så. Nu när man har spelat så vet man vilken nivån det ligger på. Innan var man väl kanske lite nervös över att man inte skulle hänga med eller att det skulle gå för fort. 
– Sedan blir man mer bekväm ju fler matcher man spelar. Det är väl det jag tar med mig. Erfarenheten helt enkelt, att man vet vad som komma skall nästa gång.

William Lagesson spelade åtta NHL-matcher i fjol.William Lagesson spelade åtta NHL-matcher i fjol.Foto: Larry MacDougal / Imago

Lagesson var även med laget under slutspelsbubblan i Edmonton, men blev utan istid. Oilers föll oväntat mot Chicago Blackhawks i play in-serien och Lagesson tror sig veta vad det berodde på.

– Kanske att vi förlitade oss lite för mycket på våra toppspelare. Att de skulle göra hela laget, det är ju trots allt en lagsport och man behöver ett helt lag. Alla ska upp i prestation. Sedan är det ju små tillfälligheter också.

"DET ÄR SPÄNNANDE TIDER NU"

Sakta men säkert har 24-årige Lagesson tagit kliv för att kunna bli en ordinarie back i NHL. Den tidigare JVM-backen har spelat på college, varit hemma en vända med Djurgården i SHL och sedan tagit steget över till Oilers farmarlag, Bakersfield Condors, där han utvecklades till en nyckelspelare säsongen 2018/19. Nu vill han ta nästa steg. 

 Jag känner mig redo att ta det klivet och att kunna ta en ordinarie plats. Det är spännande tider nu och jag ligger där på gränsen. Det gäller att vara förberedd, ha självförtroendet och ha den lilla turen som man behöver också.

Känner du en stress över att det inte har blivit fler NHL-matcher?
– Jag skulle inte säga stress men det var lite frustrerande när jag blev upp- och nedskickad hela tiden under början av säsongen. När det hade gått några månader från säsongsstart hade jag knappt spelat någon match. Det var tufft och man ställdes på prov kring den mentala biten att inte ge upp utan fortsätta att gnugga. Tro på att sin chans ska komma också.

Lagesson har spelat två JVM för Sverige.Lagesson har spelat två JVM för Sverige.Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Lagesson fick alltså chansen till slut med det blev totalt bara 33 matcher under förra säsongen. Det var en av anledningarna till att han för en dryg månad sedan skrev på för Vita Hästen hela den här säsongen.

– Min senaste match var i februari när jag var uppe med Edmonton. Jag kände att jag måste få spela lite matcher med tanke på ett så långt uppehåll. 
– Jag hörde av mig till agenten och han kollade med några klubbar i Hockeyallsvenskan och Vita Hästen visade stort intresse. Så det var bara att nappa på det. 

HAR STARTAT SÄSONGEN BRA

Han har också fått en fin start i klubben med mycket istid och poäng som trillar in. På åtta matcher har det blivit tre mål och tre assist. 

– Jo men det är klart att det är skönt för självförtroendet och framtiden. Jag vet att många stirrar sig blinda på poäng så det är bra på det sättet. 
– Sedan ska man inte lägga all fokus på det utan man vill jobba på andra bitar i spelet också. Jag har fått lite powerplay-tid som hjälper och det är kul att kunna blir bättre i den spelformen också.

Lagesson säger att målet är att vara ett av topplagen i Hockeyallsvenskan och att man ska kunna vara med och slåss om en plats till SHL om alla bita faller på plats.

Kontakten med Oilers sker lite då och då under tiden hemma i Sverige. 

Sedan han draftades i fjärde rundan sommaren 2014 har organisationen bytt både general managers och tränare hej vilt. Sedan maj 2019 har dock Ken Holland kommit in, något Lagesson ser som positivt.

– Det tycker jag. Ken verkar vara en bra kille och det känns som att han kan sätta laget på rätt spår igen.

Lagesson (längst till vänster) i Oilers.Lagesson (längst till vänster) i Oilers.Foto: Bildbyrån

"BEREDD ATT GÖRA VAD SOM HELST"

Laget har också fått en betydligt bredare backuppsättning de senaste åren och sitter även på flera spännande backar inför framtiden, bland andra Philip Broberg. Lagesson tar dock konkurrensen med ro.

– Jag tror det är samma i alla lag, konkurrensen är hård. Man har väl fyra stationära och så får man slåss om sista platserna. I den mixen har jag varit med i under i alla fall en säsong. 
– Det gäller att visa framfötterna och visa varje dag att man är beredd att göra vad som helst för att ta de sista platserna och jobba sig in på den biten.

Du står och knackar på dörren till NHL. Vad tror du krävs för att ta en ordinarie plats till slut?

– Det gäller att jag utvecklas som spelare varje dag. När jag väl får chansen att jag tar den och blir lite bättre på allt. Sedan tror jag när man väl får chansen och gör det bra att just självförtroende och erfarenheten har en stor betydelse. Det är väl det viktigaste tror jag.


TV: Mattias Norlinder uttagen i Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch