Oscar Fantenberg flyttar tillbaka till Europa.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
NHL

”Inte jätteintresserad av att sitta på läktaren halva året”

ANNONS

Oscar Fantenberg fick inga konkreta erbjudanden från NHL-klubbar.
Då valde han i stället att gå till en av Europas största klubbar SKA St. Petersburg. 
– Jag är väldigt exalterad att få komma dit och förhoppningsvis få fajtas om att vinna också, säger 29-åringen till hockeysverige.se. 

Efter tre år i Nordamerika blir det ingen fortsättning i NHL för Oscar Fantenberg

Under tisdagskvällen blev han i stället klar för SKA St. Petersburg i KHL. 

– Det är lite fullt upp här. Det har gått fort allting, så det är en del att fixa med visum och så nu, säger Fantenberg när hockeysverige.se når honom. 

Oscar Fantenberg spelade 36 grundseriematcher och ytterligare 16 matcher i slutspelet i Vancouver Canucks den gångna säsongen. Efter att han inte hört mycket från NHL-klubbar så valde backen att hugga direkt när en storklubb som SKA St. Petersburg hörde av sig. 

– Jag har väl velat sajna i NHL men jag har inte fått något svar eller besked. I dagens läge kändes det som att jag skulle få vänta ganska länge och när det har dök upp så kände jag att jag var tvungen att ta det. Det är ett bra lag och en bra chans för mig att spela, säger han om klubbytet. 

”HADE INGET ERBJUDANDE PÅ BORDET”

Det är en tuff situation för många NHL-spelare just nu eftersom marknaden ser ut som den gör på grund av att lönetaket inte höjdes. Det ledde till att Fantenberg inte fick några bud från NHL-klubbar.  

– Nej, jag hade inget direkt erbjudande på bordet. Det var inget på papper utan mest bara intresse och jag fick väl inte någon besked från de som visade intresse heller. När jag fick det här med SKA så kändes det som det bästa för mig. 

Hade du velat stanna kvar i Vancouver och NHL?
– Ja, det har jag väl sagt hela tiden att jag helst hade velat stanna kvar och fortsätta spela i NHL. Men för att göra det måste man få ett kontrakt eller ett erbjudande. Det spelar ingen roll hur mycket jag vill det om inte de är lika intresserade av det. 

Oscar Fantenberg hann även spela för Los Angeles Kings och Calgary Flames i NHL. Oscar Fantenberg hann även spela för Los Angeles Kings och Calgary Flames i NHL. Foto: Imgao sportfoto/Bildbyrån

När möjligheten i SKA St. Petersburg dök upp tvivlade dock inte Oscar Fantenberg. Laget ligger just nu tvåa i KHL:s västra konferens och det var svårt att tacka nej till SKA som är en av de allra största klubbarna i Europa. 

– Jag är väldigt exalterad att få komma dit och representera en storklubb i Ryssland. Det ska bli väldigt roligt att komma till en klubb med en sådan historia, och förhoppningsvis få fajtas om att vinna också.

”DÅ SPELAR JAG HELLRE I RYSSLAND”

Eftersom de också är en av de största klubbarna så är de även en av de rikare klubbarna. Med tanke på det speciella läget har flera NHL-spelare endast fått skriva kontrakt på minimilön, men i KHL brukar lagen oftast kunna erbjuda mer än NHL:s minimilön. 

Fans det någon ekonomisk aspekt som låg bakom klubbytet?
– Nja, det är klart att man spelar för att få en marknadsmässig lön men samtidigt så spelar jag hockey för att vinna. Att få chansen att vara med i ett storlag och ha chansen att vinna, det drar ganska mycket.
– När det blev som det blev, att jag inte blev erbjuden kontrakt och det här dök upp så ska det bli jäkligt kul att slåss i toppen igen. Jag är väldigt taggad över det. 

Är NHL-karriären över nu eller hoppas du göra ett nytt försök nästa säsong om marknaden är mer "normal" då? 
– Det är något man får ta ställning till då, se vart man ligger och om någon är intresserad. Jag är inte jätteintresserad av att åka över och sitta på läktaren halva året.
– Då ska det vara om något lag har en plats och plan för mig, och se mig som en spelare i laget och inte bara för utfyllnad.
– Annars spelar jag hellre i Ryssland i sådana fall där jag får vara mer och bidra och kanske spela mycket. Det är något man får ta ställning till då och se hur allt känns, avslutar Oscar Fantenberg


TV: Sebastian Strandberg om sin brokiga karriär

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL