Mitchell Miller
Skärmklipp / Youtube
NHL

Draftade talangens mörka förflutna

ANNONS
Arizona Coyotes fortsätter hamna i trubbel. Nu får de massiv kritik för att ha draftat  Mitchell Miller - en dömd mobbare som dessutom utsatte en klasskamrat för rasism under lång tid.

Det stormar - återigen - kring Arizona Coyotes. Klubben har det senaste året varit inblandade i flera minst sagt omtalade situationer. Dels hamnade man i en stor kontrovers när general manager John Chayka bröt sitt kontrakt precis innan slutspelet, och framför allt blev man av med flera draftval efter att ha gjort otillåtna tester på talanger inför draften.

Nu har Coyotes återigen hamnade i ett negativt rampljus. Anledningen är att de valde en spelare i NHL-draften som har en allt annat än rolig bakgrund.

URINERADE PÅ EN KLUBBA

Efter att inte ha haft tillgång till sina tre första draftval i årets draft gjorde Arizona inte sitt första spelarval förrän i den fjärderundan. Då valde de Mitchell Miller från Tri-City Storm i USHL. Nu, några veckor efter draften, har Arizona Central grävt fram att Miller tidigare dömts i en ungdomsdomstol i Ohio.

Anledningen var att Miller under lång tid rasistiskt trakasserat en klasskamrat, samt utsatt denne för annan typ av mobbning då klasskamraten har en funktionsvariation. Den nu Arizona-draftade 18-åringen ska ständigt ha kallat den utsatte för "brownie" och N-ordet. Han ska också ha slagit honom vid flera tillfällen, samt lurat honom att äta en klubba som Miller och en annan klasskamrat tros ha urinerat på.

Den nu 18-årige hockeyspelaren dömdes till 25 timmars samhällstjänst och tvingades också be om ursäkt för sitt beteende, via rätten.

COYOTES GER "EN ANDRA CHANS"

Klubbens nye general manager Bill Armstrong hade inget att göra med valet av Miller, men fördömer talangens förflutna.

– Vi uppmuntrar inte till någon typ av mobbing. Våra scouter uppmärksammades på incidenten som hände 2016, när han var 14 år. Mitchell skickade ett brev till alla NHL-lag där han berättade vad som hände och bad om ursäkt för sitt beteende. Mitchell gjorde ett stort misstag men vi ger honom en andra chans för att han ska kunna bevisa vem han är idag. Vi hoppas att han kan använda sin plattform för att uppmärksamma rasism och avskräcka från den här typen av beteende.

Joni Meyer-Crothers, mamman till den utsatte klasskamraten, går i taket över Coyotes agerande.

– Det de säger är att det Mitchell gjorde inte spelar någon roll. De är skyldiga min son en ursäkt. De är inte en del av någon lösning, utan är en del av problemet.

Den utsatte pojken, som var 14 år vid händelsen med klubban, hade då en mental förmåga som låg på samma nivå som en tioåring.  Enligt hans mamma ska Arizonatalangen dessutom aldrig ha bett om ursäkt direkt till den klasskamrat han mobbade under lång tid.


TV: Ligans hetaste free agents

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM