Jonathan Wikström är nära en plats i JVM-laget.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån (Montage)
Intervju

Doldisen knackar på JVM-dörren: ”Ganska oväntat”

ANNONS

Han har aldrig tidigare under sin karriär gjort en landskamp för vare sig pojk- eller juniorlandslagen.
Nu knackar HV71:s forwardstalang Jonathan Wikström på JVM-dörren.
– Jag har drömt om att vara med i JVM sedan jag var en liten kille. Att vara så här nära är otroligt häftigt, säger Wikström till Hockeysverige.se.

I går presenterade förbundskaptenen Tomas Montén sin trupp till Juniorkronornas JVM-förberedande Finnkamp i Malmö i början av nästa månad. Truppen saknade en del namnstarka spelare på backsidan, men överlag var truppen en stark sådan med stjärnforwardarna Lucas Raymond och Alexander Holtz i spetsen.

Ett annat namn som stack ut lite i Monténs landslagstrupp var HV71:s doldisforward Jonathan Wikström.

– Montén ringde mig i onsdagskväll och berättade att jag skulle vara med. Jag låg faktiskt och halvsov lite på bussen på väg till en bortamatch när jag såg att han ringde, så jag kan väl säga att jag blev ganska klarvaken då, säger Wikström med ett skratt.

Hur var det att få det samtalet?
– Det är så klart att det känns speciellt. Det var ganska oväntat. Det är första gången någonsin jag är med i landslagssammanhang och det är skönt att man verkligen får resultat på allt det hårda jobb man lagt ner under åren.

BUDSKAPET: GE INTE UPP  

Ja, till skillnad från de andra i Juniorkronornas trupp har den 19-årige forwarden aldrig tidigare representerat ett svenskt landslag, men när Juniorkronorna nu bara har en samling kvar innan VM-turneringen i Edmonton knackar Wikström på JVM-dörren.

– Det är skönt att kunna bevisa för andra personer också att det aldrig är kört förrän det är över, eller vad man ska säga. Om man hänger i och fortsätter kämpa för det så kan det löna sig i slutändan och det är precis vad det gjort för mig, säger Wikström.

I en intervju med Hockeysverige.se i går berättade förbundskaptenen Tomas Montén om beslutet att ta med Wikström i truppen.

– Hade han varit frisk så hade han spelat i Team 19 i februari. När jag tog ut truppen till Uppsala i somras ville jag ändå avvakta med honom lite för att se vilken start på säsongen han skulle få. Men jag har följt honom ganska noga från november ifjol, sade Montén då.

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Montén gjorde också jämförelsen med Linus Öberg, Örebroforwarden som förra året tog en plats i JVM-truppen utan att ha spelat någon pojk- eller juniorlandskamp fram till dess.

– Han (Öberg) var inte ens med på den här turneringen ifjol och gick ändå hela vägen. Han hade inte gjort någon landskamp innan.
– Nu är det mycket hausse kring TV-pucken och att "är man inte med där så är man inte med någonstans", men det stämmer verkligen inte. Jag har ingen aning om vilka av spelarna i dagens trupp som spelat TV-pucken. Inte en jävla aning. Det spelar ingen roll om de spelat TV-pucken eller pojk- och juniorlandslag innan, det är helt oväsentligt.
– När vi kommer till VM ska vi ta ut de 23 bästa spelarna. Sen hur många landskamper de gjort innan dess är helt oväsentligt. Det är de spelarna som är bäst för stunden som gäller, sade Montén.

Wikström är själv inne på samma resonemang som Montén för. Det är här och nu som gäller. Det som har varit har varit, det som hänt har hänt.

– Det är det som gäller. Det är väl kul för dem som är med på hela resan, men min resa börjar nu. Det är här och nu det gäller att visa vad man går för.

"DRÖMT OM ATT VARA MED I JVM"  

Om inget oförutsett händer kommer landslagsdebuten att ske på torsdag nästa vecka då Juniorkronorna spelar den första av totalt tre landskamper mot Finland i Finnkampen i Malmö.

– Just nu är jag bara jättetaggad. Det är fler kompisar härifrån HV som kommer att åka med, vilket gör det lite extra roligt. Jag ser framemot samlingen otroligt mycket.

19-åringen hoppas, så klart, att hans spel i de matcherna ska övertyga Tomas Montén och de övriga i Juniorkronornas stab att han ska han en plats i den slutgiltiga JVM-truppen som åker till Edmonton i december.

– Jag har drömt om att vara med i JVM sedan jag var en liten kille. Att vara så här nära är otroligt häftigt. Det hade betytt otroligt mycket att få komma med i den slutliga truppen också.

Jonathan Wikström i tekningsduell med Skellefteås Jonathan Johnson.Jonathan Wikström i tekningsduell med Skellefteås Jonathan Johnson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

VALDE HV71 FRAMFÖR LEKSAND OCH BRYNÄS  

Wikström är född och uppvuxen i Dalarna och spelade sin pojklagshockey hemma i Falun. När det blev dags att välja hockeygymnasium föll valet på Jönköping och HV71, snarare än någon av dalaklubbarna Leksand eller Mora.

– Jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg så jättebra varför det blev just HV71, men vi tittade runt på en del olika ställen och i slutändan var det HV som kändes bäst. Staden verkade trevlig, klubben kändes jättebra… Jag drog mest till det här och det är ingenting jag ångrar i dag, säger Wikström och berättar att han även besökte ett par andra klubbar.
– Jag kikade runt lite på Leksand och Brynäs också, men det verkade riktigt, riktigt bra här nere i Jönköping. Jag har trivts skitbra här i tre år nu, så jag är absolut nöjd med att jag valde det här.

Under säsongsinledningen har HV-supportrarna fått stifta lite närmare bekantskap med Wikström, men faktum är att forwarden SHL-debuterade redan förra säsongen i hemmamötet med Oskarshamn i november.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Förra året var man bara jätteglad över att vara med, medan man i år vill vara med och bidra och göra ett litet intryck också. Inte bara vara en utfyllnad, på sätt och vis.

Totalt har det än så länge blivit fem SHL-matcher med en istid på drygt nio minuter per match i genomsnitt under hösten.

– Det har känts helt okej, ändå. Jag har fortfarande ett juniorår kvar som jag vill utnyttja och utvecklas på och jag känner att jag fortfarande har en del saker jag måste jobba på lite mer. Men det har absolut gått bra när jag fått chansen och jag tycker att hockeyn i SHL är väldigt rolig, avslutar Wikström.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL