Viktor Kokman har fått en utmärkt start i Norge.
Bildbyrån
Norska ligan

"Kanske skulle skaffa mig ett par glasögon så att jag ser smart ut"

Målvakten har fått en succéstart i sin nya omgivning - och redan hunnit med att bli en "delningsbomb" på sociala medier. Att åka till Norge är ett steg på vägen till målet: SHL.
– Målet har hela tiden varit att spela i SHL och det är väl en av anledningarna till att jag gick till Norge, berättar Viktor Kokman för hockeysverige.se.


Tidigare idag kunde ni här på sajten både se och läsa om när målvakten Viktor Kokman utsattes för ett välplanerat practical joke i samband med en synundersökning. Optikern menade på att målvakten hade dålig syn och att glasögon och linser nog skulle krävas.

– Det var ju synd att jag inte vetat detta innan, då kanske jag inte hade spelat här...Då kanske jag hade varit i NHL, säger Viktor Kokman bland annat i klippet som fått stor uppmärksamhet under onsdagen.

När hockeysverige.se når Viktor Kokman över telefon så utvecklar han vad han tänkte där i stolen hos optikern.

– Först blev jag lite förvånad att jag hade SÅ dålig syn. Men sen efter ett tag så satt jag väl nästan och hoppades lite på att jag hade dålig syn. Jag såg väl rubriken framför mig: ”Målvakten fick linser och NHL-klubbarna hörde av sig”, säger han och skrattar innan han fortsätter:
– En kometkarriär. Men jag antar att det bara är att gnugga vidare, för det var ju inget fel på synen.

Det är väl många människor som har något slags synfel, men hur ligger du till?
– Jag har bra syn. Det var därför jag blev förvånad, för jag gör ju syntest inför varje säsong. Men jag hade inte gjort det innan den här säsongen och man har ju hört att det kan skifta lite ju äldre man blir. Men jag är ju 27 och tänkte väl att det var lite tidigt.
– Sen tänkte jag att de kanske hade varit slarviga hemma i Sverige. 

Det framgick aldrig klippet, men när avslöjade de för dig att det var ett skämt?
– De klippte bort det, för efter jag hade suttit därinne så skulle vi testa glasögon och sånt. Där någonstans förstod jag, för då var det några som inte kunde hålla sig längre och de avslöjade sig själva nästan. Men det blev ett bra klipp i alla fall och man får bjuda på det.

Hur har reaktionerna blivit bland lagkamraterna?
– De driver faktiskt med mig ganska mycket. Jag vet inte om det har med att göra att jag är svensk och ganska svårt för norska, eller om de bara tycker att jag är lite vimsig.
– Men jag kanske skulle skaffa mig ett par glasögon så att jag ser smart ut i alla fall, så kanske de inte är på mig lika mycket. För jag har känt med tiden att det har börjat växa fram att man kanske inte är så smart, skämtar Viktor Kokman.

Viktor Kokman fortsätter att berätta om hur lagkamraterna driver med sin svenska burväktare.

– De har ju fattat att jag är lite grinig på träningarna ibland när jag släpper in mål, så de är på mig mycket om det, att jag blir tjurig och de kanske lägger in någon extra puck i målet när spelet är dött, eller hånar mig lite extra när de gör mål eller liknande.

Jag antar att det är med glimten i ögat?
– Ja, jag hoppas att det är med kärlek, annars har jag missförstått allt och då har jag väl det ganska tufft, säger han och skrattar igen.

"HAR EN SERIÖS SIDA OCKSÅ"

Viktor Kokman lämnade i somras Vita Hästen för att istället testa lyckan i norska högstaligan för Storhamar. Efter fyra matcher ståtar 27-åringen med en räddningsprocent på 93,3 och ett genomsnitt på insläppta mål på under två per match.

– Det har gått bra, jag har ju faktiskt en seriös sida också, som hockeyspelare, och där tycker jag att jag tagit något kliv kanske. Det är kul att testa på att vara utomlands och spela. Jag kände det när jag åkte hit att man får ta lite större ansvar för att det ska gå bra.

Han säger också att det är annorlunda hockey i Norge.

– Det är mer chansbyten än hemma i Sverige som gör att man måste vara lite mer på. Det blir lite svårare lägen och kanske lite mer att göra också. Men det passar mig ganska bra tycker jag, för tittar man tillbaka på de åren jag haft bra säsonger så är det i såna lag där jag haft lite mer att göra.
– Sen är jag i ett bra lag också ska sägas som håller en hög klass i norska ligan. Så jag trivs jättebra.

Viktor Kokman på bänken för Malmö ifjol.Viktor Kokman på bänken för Malmö ifjol.Foto: Bildbyrån

Efter tre raka säsonger i Vita Hästen blev fjolåret lite av ett lyft där hans spel ledde till utlåningar till både Oskarshamn och Malmö i SHL. Dock utan någon speltid för Kokman. Han berättar att han ändrat lite i sitt spel sedan den förra säsongen.

– Jag kände att jag behövde utveckla saker, som man känner nästan alla år. Jag har en bra målvaktstränare här i Storhamar (Daniel Jörgensen) och sen har jag fått hjälp av Andreas Eriksson som är i Modo och Henning Sohlberg i Malmö. Vi har diskuterat lite saker som jag behöver bli bättre på, som jag kan utveckla och som jag tränat jäkligt hårt på nu i början av säsongen..
– Nu när det blev sådan lång försäsong (På grund av Corona drog den norska ligan igång först i oktober) så hade jag jättemycket tid att nöta på såna grejer och det har funkat jättebra och det är bara fortsätta att jobba hårt på de sakerna.

HÖGA KRAV

Bytet av land och liga har också medfört att Viktor Kokman kommit till en, storklubb med norska mått mätt. Kraven är höga på Storhamar.

– De går för guld varje år och det är förväntningarna på laget. En förlust här accepteras inte riktigt bland fansen, det har man märkt. Men det är jäkligt kul och inspirerande att vara i en sådan klubb, känna att de vill någonting och har ambitionen att vinna guld varje år. Det är ju inte bara därför jag åkte hit, men en av anledningarna, att jag vill vinna något. Då kände jag att detta var ett riktgt bra alternativ.

De allra flesta hockeyspelare har en plan för karriären. Att lämna Sverige ingick i Viktor Kokmans.

– Man har alltid en plan för vad man vill med karriären och jag kände att jag spelat mycket i allsvenskan två säsonger innan och tyckte att jag höll en relativt bra nivå de åren jag var förstemålvakt i allsvenskan. Jag ville ta klivet till SHL, men när det inte blev så, så kände jag att det var dags att testa något nytt och mitt huvudsyfte var att spela lika mycket som jag gjorde i Vita Hästen och få lite mer kött på benen. Mer erfarenhet, stå mycket, utvecklas, känna på en annan hockey. Fylla på verktygslådan med saker jag inte har där.

Målet är fortsatt att ta sig till en större liga.
– I SHL eller om man får komma tillbaka till allsvenskan och försöka göra ett bra år till där. Men målet har hela tiden varit att spela i SHL och det är väl en av anledningarna till att jag gick till Norge.


TV: Noel Gunler draftad av Carolina Hurricanes

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 24 maj
11:20 Tyskland - Schweiz VM
11:20 Sverige - Lettland VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
15:20 Tyskland - Tjeckien VM
19:20 Schweiz - USA VM
19:20 Finland - Slovakien VM
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten