Joe Veleno hoppas kunna använda tiden i Malmö som en språngbräda till en NHL-plats i Detroit Red Wings.
Foto: Roy K. Miller/Icon Sportswire & Carl Sandin/Bildbyrån
SHL

”Vill dominera i SHL för att ta en plats i NHL”

ANNONS

Joe Veleno är på plats i Sverige och har fått SHL-debuten överstökad.
Nu hoppas han att tiden i Malmö Redhawks ska bli en språngbräda till att han tar en plats i Detroit Red Wings säsongen 2021/22.
– Jag vill komma hit och visa att jag kan dominera i SHL för att stärka mina aktier inför nästa säsong och förhoppningsvis ta en plats i NHL, säger den 20-årige kanadensaren till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Malmö åkte upp till Jönköping hade de ett nyskott med sig som skulle göra sin första SHL-match. 

Det handlar om Joe Veleno som har anslutit från Detroit Red Wings organisation. 
I 5-2-försluten mot HV71 spelade Veleno nästan 18 minuter, noterades för ett skott på mål, två tacklingar och ett minus. 

Kanadensaren inledde väldigt piggt och var riktigt bra i den första perioden men tappade sedan ju längre matchen led. På det stora hela var det dock en lovande debut för 20-åringen som spelade sin första match på sju månaders. 

– Jag kände mig faktiskt riktigt bra. Min skridskoåkning satt, jag rörde på fötterna bra, jag var aggressiv och spelade fysiskt, säger Veleno till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag tror bara att det kommer bli bättre och jag kommer få mina lägen där ute. När jag kommit in i det mer så ska det bli bättre här och jag satsar på att spela bättre redan i nästa match. Förhoppningsvis kommer puckarna till mig också och jag kan få utdelning.

Hur stor skillnad upplevde du att det var jämfört med den nordamerikanska hockeyn du är van vid? 
– Det är annorlunda med den stora isytan där ute. Man får åka mycket med skridskor och det blir kortare byten. Det är nog den största skillnaden. Det är ju ett annat spel här, killar springer inte runt på isen lika mycket här som i AHL.
– Det finns många skillade spelare här, precis som i AHL, och det är riktigt bra nivå på hockeyn. Det är väldigt smarta och skickliga spelare här så man måste titta sig runt mycket och inte underskatta något.

VALDE SHL – FÖRE ANDRA LIGOR 

Joseph Veleno, som är hans födelsenamn, kom till Malmö Redhawks i början av den här veckan efter att ha blivit utlånad från Detroit Red Wings. 

Nu berättar han hur det kom sig att han hamnade i just Malmö och Sverige. 

– Det var bara en tidsfråga innan jag lånades ut. Jag tittade efter någonstans att spela och jag ville vara i en bra liga. Det här kändes helt enkelt som det bästa alternativet för mig. Sverige är ett bra land och Malmö är en bra förening.
– Det handlade om kontakterna som min agent och Detroit hade. De jobbade tillsammans och kämpade hårt för att mig hit till SHL. Malmö var väldigt intresserade och jag tvivlade inte att fatta beslutet. Jag sade direkt att jag skulle komma hit.
– Jag vill bara spela hockey och det känns som att det här blir en bra utveckling för mig, det var ju länge sedan jag spelade.

Joe Veleno ville spela i en bra liga och valde därför SHL. Joe Veleno ville spela i en bra liga och valde därför SHL. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Till skillnad från flera andra unga talanger så har Joe Veleno lånats ut till Malmö över hela årets säsong i stället för att bara lånas ut fram till att NHL:s träningsläger ska börja. Detta då korttidskontrakt inte tillåts i SHL. 

20-åringen hade haft möjligheten att skriva ett korttidskontrakt i en annan liga men föredrog i stället att spela i SHL hela säsongen. 

– För att kunna spela i SHL så behövde det vara hela säsongen. Inget lag kunde ta in mig på ett kortidslån. De ville ha mig hela säsongen. NHL eller AHL kommer förmodligen inte starta förrän januari eller till och med februari och med osäkerheten där omkring så kändes det bäst att komma hit. Efter den här säsongen så kommer jag att återvända till Detroit, eller Grand Rapids, och så får vi se vad som händer, säger han. 

”KANSKE KAN LÄRA MIG LITE SVENSKA”

Han vann JVM-guld med Kanada tidigare i vintras och draftades som 30:e spelare i NHL-draften 2018. Det är därmed en stor talang som har kommit till SHL och det är en väldigt ovanlig flytt för en ung nordamerikan. 

Även om han inte har ett uppsatt mål med sin tid i Sverige så vill han utvecklas så mycket som möjligt och spela så bra han kan. 

– Jag vill ju självklart hjälpa laget att vinna så mycket. Jag har inte spelat i den här ligan förut eller på stor is över en hel säsong så det är en stor omställning. Jag tror att jag kommer vänja mig och det kändes bra för mig redan nu i första matchen och jag är säker på att det kommer fortsätta bli bättre, både för mig och för laget. Jag ser fram emot att få vinna med de här killarna, bygga vänskaper och kanske till och med lära mig lite svenska.
– Bara att få den här upplevelsen av att spela i Europa tror jag är bra för mig, det är inte många unga nordamerikaner som får testa på det här.

Är det något speciellt som du vill utveckla i ditt spel under tiden i Sverige?
– För mig handlar det om att förbättra mitt allroundspel. Det är mitt stora mål och det är den spelaren jag vill vara i NHL också. Jag vill kunna spela i alla situationer ute på isen, vara duktig på tekningar och stabil i defensiven samtidigt som jag producerar poäng framåt.
– Jag tror att jag kommer lära mig mycket av att vara här. Det är en konkurrenskraftig liga så att spela här kommer bara driva mig att kämpa hårdare och spela bättre. Jag tror att det här kommer bli riktigt bra för min utveckling.

Joe Veleno hoppas utvecklas till en NHL-spelare under sin tid i Malmö.Joe Veleno hoppas utvecklas till en NHL-spelare under sin tid i Malmö.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

”VILL SPELA I NHL SÅ FORT SOM MÖJLIGT”

Joe Veleno var en jättetalang som fick exceptionell status i QMJHL vilket innebär att han fick börja spela i den kanadensiska juniorligan redan som 15-åring när man normalt sett behöver vara 16 år för att få spela där. 

Där hade han fyra säsonger som var helt okej innan det stora genombrottet kom säsongen efter att han draftats av Detroit Red Wings. Då gjorde han hela 42 mål och 104 poäng på endast 59 matcher vilket ledde till AHL-spel. 

I Detroits farmarlag Grand Rapids Griffins blev det 23 poäng på 54 matcher för Veleno. 
Nu hoppas han att hans karriärsbana ska fortsätta uppåt. Från QMJHL till AHL och via SHL till NHL då han siktar på att ta klivet till världens bästa hockeyliga redan till nästa säsong. 

– Absolut. Det är mitt stora mål och jag vill spela i NHL så fort som möjligt. Jag vill komma hit och visa att jag kan dominera i SHL för att stärka mina aktier inför nästa säsong och förhoppningsvis ta en plats i NHL. Jag kommer jobba väldigt mycket på att förbättra mitt spel för att förbereda mig för NHL.
– Samtidigt vill jag inte vara självisk utan jag vill hjälpa laget mycket. Om det går bra för laget så går det oftast bra för individen också. Om jag kan hjälpa laget vinna så kommer det att vara väldigt bra för min egna utveckling också, avslutar Joe Veleno


TV: Lucas Raymond draftad av Detroit

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL