Sök
Joe Veleno hoppas kunna använda tiden i Malmö som en språngbräda till en NHL-plats i Detroit Red Wings.
Foto: Roy K. Miller/Icon Sportswire & Carl Sandin/Bildbyrån
SHL

”Vill dominera i SHL för att ta en plats i NHL”

Joe Veleno är på plats i Sverige och har fått SHL-debuten överstökad.
Nu hoppas han att tiden i Malmö Redhawks ska bli en språngbräda till att han tar en plats i Detroit Red Wings säsongen 2021/22.
– Jag vill komma hit och visa att jag kan dominera i SHL för att stärka mina aktier inför nästa säsong och förhoppningsvis ta en plats i NHL, säger den 20-årige kanadensaren till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Malmö åkte upp till Jönköping hade de ett nyskott med sig som skulle göra sin första SHL-match. 

Det handlar om Joe Veleno som har anslutit från Detroit Red Wings organisation. 
I 5-2-försluten mot HV71 spelade Veleno nästan 18 minuter, noterades för ett skott på mål, två tacklingar och ett minus. 

Kanadensaren inledde väldigt piggt och var riktigt bra i den första perioden men tappade sedan ju längre matchen led. På det stora hela var det dock en lovande debut för 20-åringen som spelade sin första match på sju månaders. 

– Jag kände mig faktiskt riktigt bra. Min skridskoåkning satt, jag rörde på fötterna bra, jag var aggressiv och spelade fysiskt, säger Veleno till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag tror bara att det kommer bli bättre och jag kommer få mina lägen där ute. När jag kommit in i det mer så ska det bli bättre här och jag satsar på att spela bättre redan i nästa match. Förhoppningsvis kommer puckarna till mig också och jag kan få utdelning.

Hur stor skillnad upplevde du att det var jämfört med den nordamerikanska hockeyn du är van vid? 
– Det är annorlunda med den stora isytan där ute. Man får åka mycket med skridskor och det blir kortare byten. Det är nog den största skillnaden. Det är ju ett annat spel här, killar springer inte runt på isen lika mycket här som i AHL.
– Det finns många skillade spelare här, precis som i AHL, och det är riktigt bra nivå på hockeyn. Det är väldigt smarta och skickliga spelare här så man måste titta sig runt mycket och inte underskatta något.

VALDE SHL – FÖRE ANDRA LIGOR 

Joseph Veleno, som är hans födelsenamn, kom till Malmö Redhawks i början av den här veckan efter att ha blivit utlånad från Detroit Red Wings. 

Nu berättar han hur det kom sig att han hamnade i just Malmö och Sverige. 

– Det var bara en tidsfråga innan jag lånades ut. Jag tittade efter någonstans att spela och jag ville vara i en bra liga. Det här kändes helt enkelt som det bästa alternativet för mig. Sverige är ett bra land och Malmö är en bra förening.
– Det handlade om kontakterna som min agent och Detroit hade. De jobbade tillsammans och kämpade hårt för att mig hit till SHL. Malmö var väldigt intresserade och jag tvivlade inte att fatta beslutet. Jag sade direkt att jag skulle komma hit.
– Jag vill bara spela hockey och det känns som att det här blir en bra utveckling för mig, det var ju länge sedan jag spelade.

Joe Veleno ville spela i en bra liga och valde därför SHL. Joe Veleno ville spela i en bra liga och valde därför SHL. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Till skillnad från flera andra unga talanger så har Joe Veleno lånats ut till Malmö över hela årets säsong i stället för att bara lånas ut fram till att NHL:s träningsläger ska börja. Detta då korttidskontrakt inte tillåts i SHL. 

20-åringen hade haft möjligheten att skriva ett korttidskontrakt i en annan liga men föredrog i stället att spela i SHL hela säsongen. 

– För att kunna spela i SHL så behövde det vara hela säsongen. Inget lag kunde ta in mig på ett kortidslån. De ville ha mig hela säsongen. NHL eller AHL kommer förmodligen inte starta förrän januari eller till och med februari och med osäkerheten där omkring så kändes det bäst att komma hit. Efter den här säsongen så kommer jag att återvända till Detroit, eller Grand Rapids, och så får vi se vad som händer, säger han. 

”KANSKE KAN LÄRA MIG LITE SVENSKA”

Han vann JVM-guld med Kanada tidigare i vintras och draftades som 30:e spelare i NHL-draften 2018. Det är därmed en stor talang som har kommit till SHL och det är en väldigt ovanlig flytt för en ung nordamerikan. 

Även om han inte har ett uppsatt mål med sin tid i Sverige så vill han utvecklas så mycket som möjligt och spela så bra han kan. 

– Jag vill ju självklart hjälpa laget att vinna så mycket. Jag har inte spelat i den här ligan förut eller på stor is över en hel säsong så det är en stor omställning. Jag tror att jag kommer vänja mig och det kändes bra för mig redan nu i första matchen och jag är säker på att det kommer fortsätta bli bättre, både för mig och för laget. Jag ser fram emot att få vinna med de här killarna, bygga vänskaper och kanske till och med lära mig lite svenska.
– Bara att få den här upplevelsen av att spela i Europa tror jag är bra för mig, det är inte många unga nordamerikaner som får testa på det här.

Är det något speciellt som du vill utveckla i ditt spel under tiden i Sverige?
– För mig handlar det om att förbättra mitt allroundspel. Det är mitt stora mål och det är den spelaren jag vill vara i NHL också. Jag vill kunna spela i alla situationer ute på isen, vara duktig på tekningar och stabil i defensiven samtidigt som jag producerar poäng framåt.
– Jag tror att jag kommer lära mig mycket av att vara här. Det är en konkurrenskraftig liga så att spela här kommer bara driva mig att kämpa hårdare och spela bättre. Jag tror att det här kommer bli riktigt bra för min utveckling.

Joe Veleno hoppas utvecklas till en NHL-spelare under sin tid i Malmö.Joe Veleno hoppas utvecklas till en NHL-spelare under sin tid i Malmö.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

”VILL SPELA I NHL SÅ FORT SOM MÖJLIGT”

Joe Veleno var en jättetalang som fick exceptionell status i QMJHL vilket innebär att han fick börja spela i den kanadensiska juniorligan redan som 15-åring när man normalt sett behöver vara 16 år för att få spela där. 

Där hade han fyra säsonger som var helt okej innan det stora genombrottet kom säsongen efter att han draftats av Detroit Red Wings. Då gjorde han hela 42 mål och 104 poäng på endast 59 matcher vilket ledde till AHL-spel. 

I Detroits farmarlag Grand Rapids Griffins blev det 23 poäng på 54 matcher för Veleno. 
Nu hoppas han att hans karriärsbana ska fortsätta uppåt. Från QMJHL till AHL och via SHL till NHL då han siktar på att ta klivet till världens bästa hockeyliga redan till nästa säsong. 

– Absolut. Det är mitt stora mål och jag vill spela i NHL så fort som möjligt. Jag vill komma hit och visa att jag kan dominera i SHL för att stärka mina aktier inför nästa säsong och förhoppningsvis ta en plats i NHL. Jag kommer jobba väldigt mycket på att förbättra mitt spel för att förbereda mig för NHL.
– Samtidigt vill jag inte vara självisk utan jag vill hjälpa laget mycket. Om det går bra för laget så går det oftast bra för individen också. Om jag kan hjälpa laget vinna så kommer det att vara väldigt bra för min egna utveckling också, avslutar Joe Veleno


TV: Lucas Raymond draftad av Detroit

Matchrapporter: Seger för Färjestad på bortaplan mot Malmö Seger för Malmö borta mot Oskarshamn Färjestad vann efter rysare och avgjorde matchserien Oväntad matchvinnare – Färjestad tar hem rond ett Växjö når tresiffrigt – vinner sista grundseriematchen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten