TALANG 2020
Max Elfving och mamma Åsa Elfving.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Hon har alltid funnits där och hjälpt mig tillbaka"

Max Elfving har hockey i blodet.
Morbror heter Per Elfving och har spelat i både Modo och Hammarby. Mamma Åsa har fyra VM och en OS-turnering för Damkronorna.
Nu ska Södertäljes 16-årige backtalang föra den stolta hockeytraditionen vidare.

SÖDERTÄLJE (Hockeysverige.se)

I serien Talang 2020 reser vi idag hem till Max Elfving i Södertälje. Ett hem som pulserar i hockey. Brorsan Kim spelar i SSK:s U16 och mamma Åsa Elfving var en av svensk damhockeys stora namn under 1990-talet. Bland annat deltog hon 1998 i den första OS-hockeyturneringen för damer. Med andra ord var Max Elfving redan som mycket ung första gången i en ishall.

– När jag var i Scaniarinken första gången? Det minns jag faktiskt inte eftersom jag var så liten då. Däremot har jag sett bilder där jag stod med en liten stötta på isen, men jag har annars inga minnen av det, berättar Max Elfving och fortsätter:
– Det jag minns är då jag var på skridskoskolan där. Då kan jag ha varit runt sex år. Vi var även alltid med laget i anslutning till träningar och tittade på Södertäljes matcher.

Att det blev hockey för den 16-åriga forwarden var nog ganska naturligt med tanke på mamma Åsa.

– I och med att mamma spelat hockey halkade jag in på ett bananskal. Jag har även spelat lite golf och fotboll, men det är mer att jag testat på olika sporter. Egentligen har det alltid varit hockey som gällt för mig.
– Det som lockade med hockeyn skulle jag säga är mycket det sociala. Hela min familj förutom pappa har varit involverad i hockeyn på isen. Min morbror och nästan hela mammas sida har också spelat hockey. Jag tycker också att det är mer lagkänsla i hockeyn än i andra sporter.

Max Elfving.Max Elfving.Foto: Ronnie Rönnkvist

"VAR UPPE OCH KOLLADE HOCKEYGYMNASIET"

Morbror är Per Elfving som spelat en A-lagsmatch för Modo, men framförallt var han framgångsrik på isen då han spelade för Husum och Hammarby.

Åsa Elfving fick sitt genombrott i hemmaklubben Modo och givetvis har det lockat Max att en dag kanske spela där även om Södertälje är den klubb han brinner för.

– Jag var där uppe och kollade på hockeygymnasiet, men jag fick ingen plats. Samtidigt fick jag en plats här nere och kände då att det var skönt att få vara kvar här hemma.
– Vi är annars där uppe varje sommar och jul eftersom vi har ett sommarställe där. Dessutom bor morfar kvar där.

Upplever du att Södertälje idag är en hockeystad eller har fotbollen tagit över?
– Jag känner att det är en hockeystad, men jag är ju hockeyspelare så det är naturligt att jag känner så med tanke på dom som är i mina kretsar, säger Elfving med ett leende och fortsätter:
– Hockeyn är den sport jag förknippar Södertälje starkast med. Det känns som det är mycket kring den och det är coolt att hålla på med hockey här.

En integreringsfråga som kanske är svår för dig att svara på, men det är många med utländsk bakgrund i Södertälje, känner du att ni får med er dom i hockeyn?
– Nej, tyvärr inte. När jag var mindre hade vi några som testade på, men dom fastnade aldrig. Jag vet inte, men dom kanske kände att dom inte riktigt passade in.
– Nu har jag ändå sett några fler med utländsk bakgrund i Scaniarinken och det är kul. Det finns också för nyanlända att testa på att åka skridskor i Scaniarinken lite då och då. Det vore i alla fall bra om flera började.

MYCKET TID PÅ SKOTTRAMPEN  

En som har betytt mycket för Max Elfving som hockeyspelare är ett år yngre lillebrorsan Kim.

– Jag skulle säga att han betytt jättemycket. Vi har spelat i samma lag fram till för tre år sedan. Även åren efter det har jag tränat och spelat lite med honom.
– Vi har alltid sporrat varandra. När vi tränat med varandra har det alltid varit 100 procent tävling. Det blir något extra att tävla mot brorsan.

Har det smällt några gånger då ni lirat på skottrampen bakom huset?
– Ja, några gången med bandyklubbor och allt möjligt (skratt). Det blir lite bråk ibland, men framförallt är det bra att ha en brorsa att träna med.

Max Elfving på skottrampen.

Max Elfving på skottrampen.Max Elfving på skottrampen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Mamma Åsa har under Max och Kims uppväxtår varit tränare för deras lag i Södertälje.

– Det stämmer att mamma varit tränare för mig och hon har betytt jättemycket. Det är hon som hela tiden har haft hand om oss i hockeyn. Pappan har suttit lite vid sidan och filmat så vi har kunnat se på matcherna efteråt.
– Jag har varit mycket skadad. Alltid då jag varit det har hon hjälpt till och fått mig att fortsätta kämpa vidare. Det har ibland varit tungt då jag varit borta länge, men hon har alltid funnits där och hjälpt mig tillbaka.
– Framförallt har jag varit ljumskskadad och det var en säsong då jag slog upp den hela tiden. I princip blev det en hel säsong där jag inte kunde köra någonting. U15-säsongen var värst. Då var jag borta hela den. U16-säsongen hade jag en hjärnskakning och en AC-ledskada.

Hur hanterade du det mentalt för att komma tillbaka?
– Det var jobbigt såklart, men jag hade många bra ledare runtomkring mig och kompisar som stöttade, var schyssta och ville hjälpa till. Det var nog mycket det som gjorde att jag ville komma tillbaka.
– När det gick dåligt kunde jag ändå komma till träningen och känna att jag hade mina kompisar där.

HAFT PROBLEM MED HJÄRNSKAKNINGAR  

Första hjärnskakningen fick Max Elfving tidigt förra säsongen, men han har även drabbats av en på den här försäsongen.

– Just nu känns det bra, men man tappar lite tempo och spelsinne varje gång man är borta. Självklart har det varit obehagligt när jag haft hjärnskakningarna, men så här efteråt har det inte varit någon fara, säger Elfving som i helgen fick göra säsongsdebut med Södertäljes J18 mot SDE Hockey. En match som SSK vann med 5–1.

Kan du känna en oro direkt efter att du tillfrisknat från en hjärnskakning och ska ut på isen igen?
– Kort efter en skada kan jag bli lite orolig då det kommer en kille i full fart. ”Ska jag slänga iväg pucken nu eller ska jag tacklingen?”
– Klart att det spelar in lite, men ju längre jag spelat desto mer har jag vågat. Man vänjer sig av med det där.

Hur mycket träning har du fått på att ta emot en tackling?
– Vi har gjort det några gånger, men har inte varit något återkommande.

BRA FÖRUTSÄTTNINGAR I SÖDERTÄLJE  

Max Elfving fick även vara med mamma Åsa då hon var med som ledare för Damkronorna.

– Ja, en del gånger fick vi åka med, vilket var kul. Jag har bland annat någon bild där jag sitter i knäet på Kim Martin (Hasson).
– Det jag minns bäst är annars då vi var med mamma till Linköping med U18-landslaget, men jag var fortfarande ganska liten då så jag minns inte så jättemycket av det.

Åsa Elfving.Åsa Elfving.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har alltid målbilden funnits hos dig att vilja satsa på hockeyn?
– Ja, det har den. Hockeyn har alltid varit det största.

Vart vill du nå med den och hur ska du nå dit?
– Jag skulle vilja leva på hockeyn, vilket även är mitt mål. Självklart är NHL en dröm, men skulle jag komma till SHL eller Hockeyallsvenskan skulle jag även vara väldigt glad över det. Hur jag ska nå dit? Genom att träna, skrattar Max Elfving som även känner att han ha dom mentala bitarna för att vilja satsa på att nå hela vägen.
– Ja, det tycker jag. Jag borde ha härdat huvudet någonting under alla skadeperioder och motgångar.

Upplever du att det finns bra förutsättningar i Södertälje för att kunna satsa?
– Ja, i år känns det verkligen som det finns bra förutsättningar. Det känns riktigt bra. Vi har bland annat fått en väldigt bra tränare i Taro Nihei. Han och (Mattias) Beck är bra. Det känns som dom är ett bra team.

Har du själv hunnit utvecklats den här säsongen med tanke på dina skadeproblem?
– Ja, en hel del. Framförallt har jag utvecklat spelförståelsen väldigt mycket, hur man ska hitta nya lösningar och så vidare.

Om du inte kan leva på hockey, kan du tänka dig att som mamma bli läkare eller jobba inom sjukvården?
– Ja, det tror jag nog. Jag har praoat på sjukhuset och det var väldigt kul. Jag fick hjälpa människor och vara med när det händer saker. Jag har i alla fall funderat på det några gånger, avslutar Max Elfving.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten