Rögle nya serieledare – efter omtalat matchstraff

Rögle kliver upp i toppen av SHL-tabellen. Lördagens hemmaseger mot Örebro kom efter att gästernas Daniel Muzito Bagenda åkt på ett matchstraff för en sen tackling på Anton Bengtsson. Hemmalaget utnyttjade det till att ta kommandot i matchen – och vinna med 3–1.

Här är ett svep från eftermiddagens matcher i SHL.

Rögle – Örebro 3–1 (2–0, 1–0, 0–1)
Rögle:
Leon BristedtDaniel ZaarTaylor Matson.
Örebro: Robert Leino.

Rögle är nya serieledare i SHL. Detta efter att ha besegrat Örebro på lördagen.

Ett matchstraff i den första perioden kom att bli avgörande i bataljen i Catena Arena. Det var nämligen efter att Örebros Daniel Muzito Bagenda kastats ut ur matchen för en tackling mot huvudet på Anton Bengtsson som hemmalaget gjorde sitt segerryck.

Daniel Zaar och Leon Bristedt utnyttjade det fem minuter långa numerära överläget till att ge Rögle en 2–0-ledning. Ett övertag man inte släppte.

Robert Leino reducerade med sitt tredje mål för säsongen i tredje perioden och spräckte därmed Christoffer Rifalks nolla.

Niklas Hansson hade två assist för Rögle.

Växjö – Skellefteå 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)
Växjö:
Robert Rosén.
Skellefteå: Rickard HuggTyler MorleyAndreas Wingerli.

Underläge inför tredje perioden. Då gjorde Skellefteå en rejäl uppryckning i Vida Arena. Med tre raka mål bärgade västerbottningarna en skön trepoängare.

Växjö hade chansen att ta ledningen när man tilldömdes en straff vid ställningen 1–1, men Arvid Söderblom i gästernas mål stoppade Fredrik Karlström. I stället sköt nyförvärvet Tyler Morley segerpucken med sitt första SHL-mål.

Vinsten gjorde att Skellefteå passerade Växjö i tabellen och klev upp på femte plats.

Djurgården – Oskarshamn 3–4 (1–1, 0–2, 2–1)
Djurgården:
 Sebastian StrandbergJacob JosefsonDick Axelsson.
Oskarshamn: Nolan ZajacBrian CooperMarkus ModigsFiliph Engsund.

Två mål på 46 sekunder sent i andra perioden gav IK Oskarshamn kommandot i mötet med Djurgården på Hovet. Fredrik Olofsson spelade fram backen Brian Cooper till 2–1 varpå en av hemmaförsvaret borttappad Markus Modigs spädde på till 3–1 framspelad av Joakim Thelin.

Men Djurgården hade mer att ge. I den tredje perioden fick de en snabb reducering när laget tilldelades straff efter att backen Tobias Björnfot störts vid ett friläge. Kaptenen Jacob Josefson gick in och satte reduceringen med ett distinkt skott bakom Joe Cannata. Med nio minuter kvar av perioden kom sedan kvitteringen efter att Alexander Holtz spelat fram Dick Axelsson, tillbaka efter avstängning, till hans första mål den här säsongen.

Men det var Oskarshamn som fick sista ordet. Filiph Engsundh bjöds på ett friläge av hemmalagets Sebastian Strandberg och utnyttjade det till att sätta 4–3 bakom Niklas Svedberg. Det blev också segermålet.

Oskarshamn är sjua i tabellen och Djurgården tia inför kvällens matcher.

Djurgården fick ett matchstraff på sin norska center Michael Haga efter att denne delat ut en tackling mot huvudet på motståndarbacken Adam Janosik.

Luleå – Brynäs 2–3 (0–1, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1)
Luleå:
 Nils LundkvistEinar Emanuelsson.
Brynäs: John NybergEmil MolinPatrik Berglund.

Brynäs såg ut att vara på väg mot tre poäng när ett sent kvitteringsmål hjälpte Luleå till en poäng. Einar Emanuelsson sköt 2–2 med 84 sekunder kvar av den tredje perioden.

Efter en mållös förlängning kom matchen att avgöras på straffar. Där drog Brynäs det längre strået efter att Emil Molin och Patrik Berglund överlistat juniormålvakten Jesper Wallstedt i hemmakassen.

Luleå tappar i och med poängtappet serieledningen till Rögle. Brynäs är åtta.

TV: Veckans SHL-lag #1