Adam Boqvist och Evan Bouchard.
Foto: Icon Sportswire & Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

"Uppriktigt sagt var jag Adams chaufför hela året"

ANNONS
Han är en av Kanadas stora framtidsnamn på backsidan och är sedan ett par veckor tillbaka i Södertälje för att få värdefull speltid inför NHL-säsongen.
Evan Bouchard trivs i Sverige – och har en speciell relation med ett av Sveriges största backlöften Adam Boqvist.
– Han är en god vän till mig och vi pratar med varandra nästan varje dag, säger Bouchard till Hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

För ett par veckor sedan dök ett av Kanadas stora framtidsnamn upp i Södertälje. Han heter Evan Bouchard, är 20 år, NHL-debuterade för Edmonton på Scandinavium och var en av Kanadas ledande spelare vid Junior-VM 2019.

Bouchard kommer från Oakville invid Lake Ontariosjön. Ett samhälle på knappt 200 000 invånare.

– Folket där gillar hockey. Det betydde mycket för mig att få växa upp i Oakville och det har verkligen hjälpt mig som hockeyspelare, berättar Bouchard då hockeysverige.se träffar honom i Scaniarinken efter att av SSK:s träningspass.
– Jag har tre bröder. Vi alla spelade hockey och pushade varandra mycket då vi växte upp för att bli så bra vi bara kunde bli. Adam är äldst, född 1996, så vi alla fyra är nära varandra i ålder och det har såklart hjälpt mig att komma dit där jag är idag.

Givetvis har bröderna varit lite av förebilder för Evan Bouchard under hans uppväxt.

– Absolut. Min äldsta bror Adam spelar professionell fotboll och flyttade iväg då han var ung, så han har alltid funnits där att prata med då jag själv flyttat iväg.
– Jag spelade själv fotboll fram till det att jag började på high school. När jag kom dit började jag även spela basket. Även nu då vi har lite ledigt brukar jag åka iväg och spela basket.
– Basket är också ett stort intresse hos mig vid sidan av hockey. Jag gillar verkligen att träffa några av mina kompisar och spela lite.

Södertälje har även en stark basketkultur, men pandemin har stoppat honom från att se några av lagets matcher på plats.
– Nej, det har jag inte kunnat göra ännu eftersom det finns restriktioner kring deras matcher.

SPECIELLT BAND MED BOQVIST  

Säsongen 2015/16 fick Bouchard vara med om att vinna mästerskapstiteln i juniorligan OHL med London Knights. Ett lag som då hade nuvarande NHL-stjärnor som Mitch Marner och Matthew Tkachuk i truppen.

– Det är något jag aldrig kommer att glömma. Verkligen ett stort ögonblick. Jag skulle säga att det är en av de största händelserna i min hockeykarriär. 
– Den säsongen fick mig att förstå vad vinnarmentalitet är, något som jag sedan tagit med mig. När jag går in i en ny säsong vill jag vinna och få uppleva den där känslan igen. 

Evan Bouchard i London-tröjan.Evan Bouchard i London-tröjan.

I London Knight spelade Evan Bouchard tillsammans med Adam Boqvist. Där knöt de båda ett väldigt speciellt vänskapsband som fortfarande håller i sig. 

– Det var riktigt kul. Uppriktigt sagt var jag Adams chaufför hela året. Han bodde bara runt hörnet från där jag bodde så jag var den som fick köra honom till matcher och träningar, skrattar Bouchard.
– Han är en god vän till mig och vi pratar med varandra nästan varje dag. Jag är uppriktigt glad för den framgång han har haft senaste säsongerna. 

Adam Boqvist:

– Han är faktiskt riktigt säker som bilförare och höll hastigheterna som man skulle. Han var dock inte alltid i tid när han skulle hämta upp mig och kunde vara fem, tio minuter sen ibland, säger Boqvist med glimten i ögat och fortsätter: 
– Sådant man får räkna med Evan (skratt). För övrigt var han jättebra som tog hand om mig så bra. Vi klickade direkt, vilket var skönt. Vi har bra kontakt än idag och pratar nästan varje dag.

Foto: Ronnie Rönnkvist

"EN AV DE GLADASTE DAGARNA I MITT LIV"  

Evan Bouchard draftades av Edmonton Oilers i första rundan som tionde spelare 2018, två val efter just Adam Boqvist som gick till Chicago Blackhawks. 

– Det är antagligen en av de gladaste dagarna i mitt liv. Förhoppningsvis blev det starten på något stort för mig. Samtidigt har jag lagt ner ett hårt jobb för att komma dit. 
– När jag såg att det blev Edmonton var det självklart speciellt, men jag har mycket mer hårt jobb att göra för att ta en plats. 

– Jag tyckte också det var häftigt att det var just Edmonton. Att som kanadensare få komma till en stad i Kanada där fansen älskar hockey, det är en fantastisk plats att vara på.

Hösten efter NHL-draften, säsongen 2018/19, fick Bouchard chansen att debutera i NHL. 

– Det var faktiskt i Göteborg och det var lite annorlunda eftersom det var fans från båda lagen där, men det var en bra upplevelse, säger han om premiärmatchen mot New Jersey Devils i Scandinavium.

Samma höst blev han den yngsta backen i Edmonton Oilers historia att göra mål när han blev målskytt i en hemmamatch mot Washington Capitals.

– Det var såklart kul och målet något jag fortfarande kan se framför mig. Det var ett speciellt tillfälle och jag har pucken hemma.


LÄR SIG NYA SAKER VARJE DAG  

Det har så här långt blivit sju NHL-matcher för Evan Bouchard. Även om han hade velat spela mer känner han ingen större besvikelse över att inte fått fler chanser ännu. Hela fjolåret tillbringade han i farmarlaget Bakersfield Condors i AHL.

– Alla spelare vill spela så mycket som möjligt i NHL och vara en ordinarie spelare. Det är en lång process där många vill ha jobbet så du måste vara bättre än dina konkurrenter och ta deras jobb. 
– Det är, som sagt var, en process och som spelare måste du lita på vad coacherna och general managern säger. Sedan handlar det om att gå ut där och njuta av stunden. 

Förra säsongen svarade Bouchard för sju mål och totalt 36 poäng på 54 matcher i AHL. 

– Det var en säsong som gick mycket upp och ner. Bland annat var det speciellt att bo ensam även om mina lagkamrater bodde nära mig. 
– Som helhet var det ändå en bra upplevelse för mig att få spela mot män. Samtidigt var det bra för mig att se hur organisationen jobbar. 

Evan Bouchard.Evan Bouchard.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur kom du att hamna här i Södertälje?
– Assisterande GM i Edmonton (Keith Gretzky) pratade om att få över några spelare till Europa. Några spelare är i Schweiz, men det är även någon som spelar i den här ligan.
– Sedan tror jag Ken Holland (GM) har bra kontakt med Mikael (Samuelsson). Jag tror även min agent känner Mikael så jag fick bra hjälp att komma hit, vilket jag är glad för. Första tiden här har varit bra och jag gillar att vara här. Jag lär mig nya saker varje dag.
– Jag bor 15 minuter från rinken och tycker det är skönt att kunna gå ut utan att vara allt för orolig att inte ha mask. Det är annorlunda mot hemma och jag trivs bra.

Visste du någonting om Södertälje sedan tidigare?
– Nej, ingenting. Sedan kände jag såklart till Mikael Samuelsson och Nicklas Grossmann. Jag pratade också mycket med Mikael innan jag kom hit och dom har tagit bra hand om mig.

Hur länge blir du kvar i Sverige?
– Jag vet inte riktigt. Vi får vänta och se när ligorna öppnar upp igen, men jag kommer i alla fall bli kvar några månader.


TV: William Wallinder draftad av Detroit

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL