Sök
Jesper Frödén
Bildbyrån
SHL

"Har haft NHL som mål sedan jag var liten - det har inte ändrats"

Jesper Frödén fick ett litet genombrott i SHL redan förra säsongen, då han utsågs till årets rookie. Nu har han tagit ett steg till - och blivit en storstjärna. För hockeysverige.se berättar han om succén och de högt uppskruvade målen.

– Jag nöjer mig aldrig - jag blickar alltid uppåt.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han gjorde mål i premiären mot Leksand, stod för ett hattrick i omgång tre mot Frölunda och fyllde på med ytterligare en kasse mot Brynäs i omgång fyra. Jesper Frödén ar varit ett av SHL:s stora utropstecken under säsongen och har redan stängt dit fem kassar. Med det toppar han skytteligan tillsammans med Örebros Linus Öberg och Borna Rendulic.

Efter sin succéartade debutsäsong i Skellefteå, där Frödén noterade 12+17 och utsågs till årets rookie, har han i vanlig ordning tagit ett stort kliv till den här säsongen. Det har Frödén nämligen haft för vana att göra. Bara en enda gång under karriären har han inte tagit ett poängmässigt kliv från en säsong till en annan i en klubb.

"BÄTTRE TRYCK I ÅKNINGEN"

Varför det är så? Så här säger han själv:

– Det handlar nog mycket om en målmedvetenhet och att aldrig nöja sig. Jag vill bli bättre varje dag. Det är hårt jobb som ligger bakom det här, så det finns liksom ingen hemlighet på något sätt, berättar Frödén efter Skellefteås snöpliga 3-2-förlust mot Brynäs.

– Sedan jag kom till Skellefteå har jag tagit stora steg fysiskt också. Jag har blivit starkare, snabbare och blivit bättre på hela den fysiska biten egentligen. Jag känner att jag har bättre tryck i åkningen jämfört med när jag spelade i "Gnaget" och får ut mycket av mitt spel på isen. Men jag fortsätter vilja bli bättre.

Jesper Frödén.Jesper Frödén.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Rent spelmässigt imponerade Jesper Frödén redan från start under sin debutsäsong i Skellefteå. Men det dröjde nio omgångar innan han fick spräcka sin målnolla, och 14 matcher in på säsongen stod han fortfarande på ett mål. Man kan lugnt påstå att utdelningen kommit i en helt annan takt den här hösten.

– Det har helt klart börjat bra. Jag har haft bra stäm och puckarna har trillat in, men det blir väl så när man gör rätt saker. Det är klart det är skönt att det stämmer, och framför allt att jag fick spräcka den där nollan direkt. Den vill man få bort så tidigt som möjligt.

– Det känns bättre och bättre för varje match egentligen. Jag hade ju lite småskador på försäsongen så jag kunde inte spela så mycket då, men jag tycker jag kommit in i det bra. Som jag sa tidigare, nu ska jag bara fortsätta försöka göra bra saker och bli bättre varje dag.

STANNADE KVAR I ALLSVENSKAN

Frödén var en flitig poänggörare i HockeyAllsvenskan i fem säsonger i både Södertälje och AIK innan han till sist tog klivet upp i SHL. I en tid när allt fler söker den snabbaste vägen upp till högstaligan valde Skellefteåsnajpern att ha tålamod - och vänta till han verkligen kände sig mogen att ta steget.

– Självklart är det något alla får känna efter själv, så det är från person till person. Men för egen del kände jag att det var viktigt med speltid och att det skulle göra att jag skulle utvecklas mer. Det fick jag i "Gnaget". Jag kunde ta steg för varje år och stod egentligen aldrig och stampade, liksom. Visst, det är möjligt att jag hade kunnat gå upp i SHL något år tidigare men när jag väl tog steget kände jag mig verkligen redo att dra ifrån AIK och komma in och bidra med det jag är bra på i SHL. Och det kände jag att jag gjorde, successivt, under förra säsongen. För min del tror jag att det här var rätt väg att gå.

Det där AIK-laget du spelade i hade stjärnor som Malte Strömwall, Robin Kovacs, Michael Lindqvist med flera. Hur kom det sig att ni var så många därifrån som blev stjärnor på högre nivåer sen?

– Det var nog ingen slump, i alla fall. Jag kände redan tidigt med det där laget att vi hade en oerhört talangfull grupp - samtidigt som vi hade ett oerhört driv. Alla pushade på varandra hela tiden och vi var många unga killar som tog steg. Vi vann ju serien där också, innan vi förlorade i kvalet mot Karlskrona.

Nu är det samma sak i Skellefteå, där ni är många yngre och nya spelare på den här nivån som börjar ta över som stjärnorna i laget. Känner du att det är ett generationsskifte på gång från Jocke Lindström och Oscar Möller?

– Jag tycker fortfarande Jocke och Möller håller en så oerhört hög nivå, så något generationsskifte vet jag inte riktigt om jag tycker det är. Men vi är helt klart många unga i laget som tagit stora kliv och verkligen bidrar, så et bådar gott inför framtiden.

– Men vi har ett stort sparkapital i Jocke och Möller. De hade otur idag (läs: igår) med skott i ribban och stolpen och så vidare. De skapar mycket chanser och det kommer trilla in för dem. Där är jag inte orolig alls. Men det är klart att det är viktigt att vi har ett bra djup i laget och att det är många som bidrar.

Jesper Frödén har haft all anledning att le.Jesper Frödén har haft all anledning att le.Bildbyrån

"VAN VID ATT HA FÖRVÄNTNINGAR PÅ MIG"

Oscar Möller har 0+1 medan Joakim Lindström ännu inte noterats för någon SHL-poäng under hösten. I stället kanske pressen och förväntningarna är större och högre på en sådan som Jesper Frödén - men det är en situation han är van vid.

– Jag vill alltid göra en bättre säsong än den jag hade innan. Men just pressen...jag vet inte. Jag hade en stor roll i "Gnaget" också, så jag är van vid att ha förväntningar både på mig själv och utifrån. Jag försöker vara här och nu, och snarare blicka framåt än titta på det som har varit.

Och när han tittar framåt - då ser han sig i själv på världens största hockeyscen. Det är i alla fall drömmen.

– Jag nöjer mig aldrig, utan blickar alltid uppåt. Jag gör det som krävs för att utvecklas och för att jag ska kunna göra just det, och ta steg uppåt. Jag har haft en målsättning att ta mig till NHL ända sedan jag var liten. Det är inget som förändrats.

Med fem mål på fyra matcher känns det som att du bygger upp ett bra case för dig själv i alla fall...

– Absolut, det är bara att försöka fortsätta på den inslagna vägen, avslutar den glödhete Skellefteåforwarden med ett leende.


TV: Måns Karlsson om Skellefteå AIK 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten