Jesper Frödén
Bildbyrån
SHL

"Har haft NHL som mål sedan jag var liten - det har inte ändrats"

ANNONS
Jesper Frödén fick ett litet genombrott i SHL redan förra säsongen, då han utsågs till årets rookie. Nu har han tagit ett steg till - och blivit en storstjärna. För hockeysverige.se berättar han om succén och de högt uppskruvade målen.

– Jag nöjer mig aldrig - jag blickar alltid uppåt.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han gjorde mål i premiären mot Leksand, stod för ett hattrick i omgång tre mot Frölunda och fyllde på med ytterligare en kasse mot Brynäs i omgång fyra. Jesper Frödén ar varit ett av SHL:s stora utropstecken under säsongen och har redan stängt dit fem kassar. Med det toppar han skytteligan tillsammans med Örebros Linus Öberg och Borna Rendulic.

Efter sin succéartade debutsäsong i Skellefteå, där Frödén noterade 12+17 och utsågs till årets rookie, har han i vanlig ordning tagit ett stort kliv till den här säsongen. Det har Frödén nämligen haft för vana att göra. Bara en enda gång under karriären har han inte tagit ett poängmässigt kliv från en säsong till en annan i en klubb.

"BÄTTRE TRYCK I ÅKNINGEN"

Varför det är så? Så här säger han själv:

– Det handlar nog mycket om en målmedvetenhet och att aldrig nöja sig. Jag vill bli bättre varje dag. Det är hårt jobb som ligger bakom det här, så det finns liksom ingen hemlighet på något sätt, berättar Frödén efter Skellefteås snöpliga 3-2-förlust mot Brynäs.

– Sedan jag kom till Skellefteå har jag tagit stora steg fysiskt också. Jag har blivit starkare, snabbare och blivit bättre på hela den fysiska biten egentligen. Jag känner att jag har bättre tryck i åkningen jämfört med när jag spelade i "Gnaget" och får ut mycket av mitt spel på isen. Men jag fortsätter vilja bli bättre.

Jesper Frödén.Jesper Frödén.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Rent spelmässigt imponerade Jesper Frödén redan från start under sin debutsäsong i Skellefteå. Men det dröjde nio omgångar innan han fick spräcka sin målnolla, och 14 matcher in på säsongen stod han fortfarande på ett mål. Man kan lugnt påstå att utdelningen kommit i en helt annan takt den här hösten.

– Det har helt klart börjat bra. Jag har haft bra stäm och puckarna har trillat in, men det blir väl så när man gör rätt saker. Det är klart det är skönt att det stämmer, och framför allt att jag fick spräcka den där nollan direkt. Den vill man få bort så tidigt som möjligt.

– Det känns bättre och bättre för varje match egentligen. Jag hade ju lite småskador på försäsongen så jag kunde inte spela så mycket då, men jag tycker jag kommit in i det bra. Som jag sa tidigare, nu ska jag bara fortsätta försöka göra bra saker och bli bättre varje dag.

STANNADE KVAR I ALLSVENSKAN

Frödén var en flitig poänggörare i HockeyAllsvenskan i fem säsonger i både Södertälje och AIK innan han till sist tog klivet upp i SHL. I en tid när allt fler söker den snabbaste vägen upp till högstaligan valde Skellefteåsnajpern att ha tålamod - och vänta till han verkligen kände sig mogen att ta steget.

– Självklart är det något alla får känna efter själv, så det är från person till person. Men för egen del kände jag att det var viktigt med speltid och att det skulle göra att jag skulle utvecklas mer. Det fick jag i "Gnaget". Jag kunde ta steg för varje år och stod egentligen aldrig och stampade, liksom. Visst, det är möjligt att jag hade kunnat gå upp i SHL något år tidigare men när jag väl tog steget kände jag mig verkligen redo att dra ifrån AIK och komma in och bidra med det jag är bra på i SHL. Och det kände jag att jag gjorde, successivt, under förra säsongen. För min del tror jag att det här var rätt väg att gå.

Det där AIK-laget du spelade i hade stjärnor som Malte Strömwall, Robin Kovacs, Michael Lindqvist med flera. Hur kom det sig att ni var så många därifrån som blev stjärnor på högre nivåer sen?

– Det var nog ingen slump, i alla fall. Jag kände redan tidigt med det där laget att vi hade en oerhört talangfull grupp - samtidigt som vi hade ett oerhört driv. Alla pushade på varandra hela tiden och vi var många unga killar som tog steg. Vi vann ju serien där också, innan vi förlorade i kvalet mot Karlskrona.

Nu är det samma sak i Skellefteå, där ni är många yngre och nya spelare på den här nivån som börjar ta över som stjärnorna i laget. Känner du att det är ett generationsskifte på gång från Jocke Lindström och Oscar Möller?

– Jag tycker fortfarande Jocke och Möller håller en så oerhört hög nivå, så något generationsskifte vet jag inte riktigt om jag tycker det är. Men vi är helt klart många unga i laget som tagit stora kliv och verkligen bidrar, så et bådar gott inför framtiden.

– Men vi har ett stort sparkapital i Jocke och Möller. De hade otur idag (läs: igår) med skott i ribban och stolpen och så vidare. De skapar mycket chanser och det kommer trilla in för dem. Där är jag inte orolig alls. Men det är klart att det är viktigt att vi har ett bra djup i laget och att det är många som bidrar.

Jesper Frödén har haft all anledning att le.Jesper Frödén har haft all anledning att le.Bildbyrån

"VAN VID ATT HA FÖRVÄNTNINGAR PÅ MIG"

Oscar Möller har 0+1 medan Joakim Lindström ännu inte noterats för någon SHL-poäng under hösten. I stället kanske pressen och förväntningarna är större och högre på en sådan som Jesper Frödén - men det är en situation han är van vid.

– Jag vill alltid göra en bättre säsong än den jag hade innan. Men just pressen...jag vet inte. Jag hade en stor roll i "Gnaget" också, så jag är van vid att ha förväntningar både på mig själv och utifrån. Jag försöker vara här och nu, och snarare blicka framåt än titta på det som har varit.

Och när han tittar framåt - då ser han sig i själv på världens största hockeyscen. Det är i alla fall drömmen.

– Jag nöjer mig aldrig, utan blickar alltid uppåt. Jag gör det som krävs för att utvecklas och för att jag ska kunna göra just det, och ta steg uppåt. Jag har haft en målsättning att ta mig till NHL ända sedan jag var liten. Det är inget som förändrats.

Med fem mål på fyra matcher känns det som att du bygger upp ett bra case för dig själv i alla fall...

– Absolut, det är bara att försöka fortsätta på den inslagna vägen, avslutar den glödhete Skellefteåforwarden med ett leende.


TV: Måns Karlsson om Skellefteå AIK 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL