Talang 2020

Laglojale Frölundatalangen med näsa för målskytte

Först Lucas Raymond – nu kommer nästa Frölundatalang som tippas gå högt i NHL-draften.

Han dominerade i TV-pucken, har öst in poäng i Frölundas juniorlag och tippas gå väldigt högt i nästa års NHL-draft. Under försäsongen fick 17-åringen chansen att testa på a-lagsspel – och nu hoppas Fabian Lysell på att få visa upp sig på den stora SHL-scenen.
– Förhoppningsvis kommer det fler chanser, säger Lysell till Hockeysverige.se.

GÖTEBORG (Hockeysverige.se)

I serien Talang 2020 möter vi idag en av Frölundas stora framtidsnamn, Fabian Lysell. Moderklubben är klassiska Bäcken som med Uffe Sterners hjälp siktade på spel i elitserien i mitten av 1970-talet. Lysell tog sin resa vidare från Bäcken via Hovås till Frölunda.

– När jag såg på hockey på Scandinavium första gången? Kan jag ha varit sex år? Jag var där med farsan och såg på hockey när jag var liten och minns att jag tyckte det var roligt, säger Fabian Lysell när vi slår oss ner på ett café i centrala Göteborg för en intervju.
– När jag själv började spela hockey var nog lite tidigare. Jag kan ha varit fyra, fem år då och gillade det direkt. Sedan fortsatte jag på Bäckens hockeyskolan. Pappa körde mig dit. Det var på den vägen allt började. Jag spelade sedan i Bäcken till det jag var runt elva år. Sedan bytte jag till Hovås.

Lysell växte upp på Näset i Göteborg och ser tillbaka på den tiden med mycket glädje.

– Som idrottskille var det bra att växa upp där. Jag spelade fotboll i Näset då jag var liten. Det var mysigt där. Jag hade nära till skolan både under tiden i grundskolan och högstadiet.
– Dessutom, när jag spelade i Bäcken var det också nära till träningarna, men inte så långt ifrån Hovås ishall heller. Jag gillar att bo där och hade nog inte trivts lika bra om jag tillexempel hade bott här inne i stan. 

VALDE HOCKEYN SOM 14-ÅRING  

Ett stort intresse han hade under uppväxten var golfen.

– Ja, det stämmer. Vi har sommarställe vid Fiskebäckskil så jag är medlem där och tränade och spelade mycket golf på den banan då jag var liten.
– Jag gick även på is-bandy, men det var mest hockey, fotboll och golf. Ju äldre jag blev desto mer tid var jag tvungen att lägga på en av sporterna. När jag var 14 år valde jag hockey före det andra eftersom jag tyckte det var roligast och hände mest. Det var ett självklart val.

Hur många golfrundor har du hunnit med den här sommaren?
– Inte många alls eftersom jag haft problem med ryggen och sådana grejer. Då ville dom inte att jag skulle spela golf, men i vanliga fall blir det att jag spelar mycket på sommaren eftersom det både är roligt och skönt.

Går du in i din bubbla och tänker inte på så mycket annat?
– Det vet jag inte. Jag brukar faktiskt bli ganska förbannad (skratt). Gör du ett dåligt hål så har du med dig det under hela rundan, men där kul med lite omväxling och inte lika seriöst som hockeyn.

Med tanke på vad du säger, om du gör ett eller två dåliga byten i hockeyn, har du då med dig det under resten av matchen?
– Nej, där försöker jag tänka bort dåliga grejer så snabbt som möjligt.

SKARPT MÅLSINNE  

Fabian Lysell är inte den första spelare i Göteborg som valt att byta från sin moderklubb till just Hovås. Förklaringen till det är, enligt 17-åringen, klubbens fina ungdomsverksamhet.

– Egentligen tog jag steget dit eftersom pappa kände några som var tränare där. Det var och är fortfarande en väldigt bra klubb. Speciellt årskullen, 02:orna, var riktigt duktiga.
– Jag kommer ihåg då vi mötte det laget när jag var 11 år. Dom vann över oss med 10–1 eller något. Då blev det att jag bytte till Hovås. Dom var duktiga och hade väldigt drivna ledare som var pappor till några i laget. Vi blev som en familj och jag trivdes där.

I samma lag spelade även Viggo Andrén och Simon Edvinsson som båda gick till Frölunda som Lysell.

– Det var vi tre från 03:orna. Sedan var det William Hallén från 02:orna. Han gick samma år till Frölunda som jag och Viggo.

Redan från unga år har Lysell varit en extremt bra målskytt, men vad den här talangen bottnar i har han svårt att svara på.

– Jag vet faktiskt inte, men jag gillar att göra mål och försöker hitta nya sätt att skapa målchanser. Använda det jag är bra på, farten, tekniken, försöka hitta öppna ytor och skjuta så mycket som möjligt. Till slut går puckarna in.

Går det och i så fall hur tränar man målskytte på ett bra sätt?
– Det är faktiskt en bra fråga. Absolut går det att träna på att få ett bättre skott, bli mer pricksäker och skjuta hårdare. Sedan har det att göra med positioneringen och sådana grejer.
– Det handlar väldigt mycket om spelförståelse, vara på rätt ställe och veta vad du ska göra i olika situationer.


Ju äldre du blir desto oftare och hårdare tränar du.

Fabian Lysell om sin elitsatsning.  


Är spelsinnet din bästa egenskap på isen?
– Jag vet inte om det är min bästa sida, men jag tycker att jag har ett helt okej spelsinne. Jag skulle säga att alla i vårt lag har en bra spelförståelse. Då faller allt sig naturligt med att inte bara vara på rätt ställe utan även med passningar och sådana grejer.

Var det en stor kontrast att komma från Bäcken och Hovås in i Frölundas elitverksamhet?
– Jag kom till Frölunda i U16. Klart att det var annorlunda jämfört med Hovås. Där var det lite mer kompisarna medan jag inte då kände många i Frölunda.
– Allt blev också lite mer seriöst, mer fysträning och så vidare. Jag tycker ändå att det blev samma lagsammanhållning när jag kom dit, vilket var skönt. Det blev faktiskt ändå inte så stor förändring.

Förändrade ditt liv vid sidan av hockeyn at kliva in i en elitverksamhet med tanke på att du även har skola att ta hänsyn till?
– Det är något jag fått vänja mig vid. Ju äldre du blir desto oftare och hårdare tränar du. I den här åldern har jag fått lära mig att tänka mer på att käka rätt, sova och sådana grejer så jag orkar med allt. Det fick jag lära mig tidigt då jag kom till Frölunda.

"INGEN I MIN FAMILJ HAR SPELAT HOCKEY"  

Fabian Lysell kommer däremot inte från en typisk hockeyfamilj.

– Ingen i min familj har spelat hockey. Pappa (Henrik) spelade fotboll och mamma (Maria) gick på konståkning. Pappa har alltid kollat jättemycket på hockey och mamma har alltid funnits där och stöttat mig väldigt mycket. Man kan säga att vi nästan har blivit en hockeyfamilj.
– Sedan har jag en storasyster (Frida) som har gått på gymnastik hela livet. Nu har det blivit mindre av det eftersom hon pluggar i Lund.

Redan under andra säsongen i Frölunda fick Fabian Lysell chansen av Anders Lundberg att kliva in i U16-landslaget.

– Det var väldigt roliga turneringar. Anders Lundberg var coach och han gillade verkligen alla oss i laget. Vi hade också en riktigt bra lagsammanhållning som gjorde att jag såg fram emot att få åka dit och spela.
– Dessutom gick det ganska bra för laget även om vi torskade en turnering då vi var i Ryssland, men där var det nog korrupta domare (skratt) som inte ville att vi skulle vinna.


Det var bara snö och nästan ingenting annat, knappt några byggnader.

Lysell om fjolårets U17-VM i Kanada.  


Under första landslagssäsongen gjorde Lysell tio mål och totalt 19 poäng på nio matcher.

– Jag fick en bra roll av Anders Lundberg. Han gillade min spelstil samtidigt som jag spelade mycket med Liam Dower Nilsson från Frölunda. Vi hade ett bra spel och var duktiga i powerplay och sådana grejer.

Säsongen efter blev det spel i U17-VM för Frölunda-forwarden.

– Det var bara snö och nästan ingenting annat, knappt några byggnader. Bara en mataffär där vi bodde och sedan låg ishallen lite längre bort.
– Turneringen var grymt rolig. Det var mycket folk på läktaren och att spela i Kanada var sjukt mäktigt. Vi vann gruppspelet. Sedan mötte vi Tjeckien i kvartsfinal som vi vunnit i en träningmatch mot med 6–1 just innan turneringen.
– Jag vet inte om vi underskattade dom, men vi förlorade kvartsfinalen stort, vilket var sjukt tråkigt och jag var väldigt besviken.

Du vann U16-guld, TV-pucken och får chansen i landslaget under samma säsong, hur hanterade du den här snabba utvecklingen från spel i Bäcken och Hovås till all den här framgången?
– När du säger det så här låter det som att allt gick fort, men jag var där varje dag så jag märkte inte av det på så vis. Det var bara roligt att det hände grejer.
– Vi hade ett riktigt bra lag då vi vann U16-SM men även i TV-pucken. Bra grupper som jobbade hårt och hade målet att vinna.

När jag lyssnat runt med hockeyfolk om dig så kommer ordet laglojal tillbaka då och då, vad kommer just din laglojalitet ifrån?
– Det var väldigt kul att höra. Jag är en tävlingsmänniska och vill vinna hela tiden. Då vill jag få med mig så många som möjligt på det tåget.
– Självklart kan jag bli lite förbannad ibland och sådana grejer, men det är för att jag vill vinna och göra bra matcher. Det är nog därifrån det kommer, men är ingenting som jag tänkt på. När jag drivs för att vinna matcher vill jag göra 100 procent varje gång jag är på isen.

HAR FÅTT CHANSEN I A-LAGET  

Under årets försäsong valde Roger Rönnberg att testa Fabian Lysell i en träningmatch mot Leksand.

– Det var nyttigt och ett helt annat tempo. Jag skulle säga att det är största hoppet jag har gjort då det handlar om just tempot. Alla åker mycket snabbare, passningarna är hårdare, kommer tidigare, man backcheckar ännu snabbare och alla kommer in i sina positioner snabbt. Det är verkligen en nivå till.
– Roger var nöjd med mig efter matchen och sa att han tyckte att jag försökte spela mitt spel så bra som möjligt. Förhoppningsvis kommer det fler chanser.


Klart att draften är en sjukt rolig grej.

Lysell rankas högt inför nästa års NHL-draft.  


Det talas också om att Fabian Lysell kan komma att draftas ganska högt sommaren 2021, men det är inget som 17-åringen kan påverka idag även om han ser fram mot den sommaren.

– Klart att draften är en sjukt rolig grej, men jag försöker bara göra allt så gott jag kan varje match och träning. Sedan får jag se vad som händer.
– Jag har ganska dålig koll eftersom 02:ornas draft inte har varit ännu. Det skulle vara en rolig grej och en dröm att bli draftad.

Finns det en drömklubb att komma till?
– Det hade varit kul att få spela i Edmonton eftersom jag gillar (Leon) Draisaitl, men alla lag… NHL är bästa ligan i världen och det är väldigt duktiga spelare i alla lag, avslutar Fabian Lysell.

Foto: Ronnie Rönnkvist & Carl Sandin/Bildbyrån


TV: Måns Karlsson om Frölunda HC 2020/21

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten