Foto: Bildbyrån/Montage
NHL

LISTA: NHL-målvakterna som köpts ut

ANNONS

Sedan lönetaket infördes inför säsongen 05/06 har elva målvakter köpts ut från sina NHL-klubbar enligt capfriendly. Henrik Lundqvist blev idag den elfte och gör bland annat Johan Hedberg sällskap på den listan. 

Henrik Lundqvist blev idag utköpt från sitt sista år på kontraktet med New York Rangers efter 15 år i klubben. 38-åringen blev därmed den elfte målvakten att köpas ut under lönetakseran. Här nedan listas övriga tio målvakter.

Scott Darling

Scott Darling hade levererat fina prestationer som reservmålvakt i Chicago under tre säsonger. Inför säsongen 17/18 valde Carolina att skriva ett fyraårskontrakt med en lönetaksträff på 4,15 miljoner dollar efter att ha trejdat till sig rättigheterna för honom tidigare under året. Darling hade dock svårt att leva upp till förväntningarna och det blev 51 matcher över två säsonger innan han trejdades till Florida. Där köptes han ut omgående och spelade den senaste säsongen i österrikiska Innsbruck.

Stephen R. Sylvaine/Bildbyrån

Steve Mason 

2009 vann Steve Mason Calder Trophy som årets rookie efter att ha lett Columbus till slutspel för första gången som 20-åring. Mason växte dock aldrig ut till den stormålvakt som många trodde, även om han hade en lyckad tid i Flyers från 2013. Det blev däremot inget nytt kontrakt efter säsongen 16/17 utan istället skrev han på för Winnipeg som free agent. Där blev det bara 13 matcher på grund av stora skadeproblem och efter säsongen trejdades han till Montreal och köptes ut direkt. Mason hade då ett år kvar på kontraktet med en lönetaksträff på 4,1 miljoner dollar.

Bildbyrån

Antti Niemi

2010 ledde Antti Niemi Chicago Blackhawks till Stanley Cup-titeln. Efter det blev det fem säsonger i San Jose innan Niemi trejdades till Dallas Stars vid draften 2015. Under två säsonger bildade han målvaktspar med landsmannen Kari Lehtonen men det blev knappast den succé som Dallas hade hoppats. Två år efter ankomsten köptes Niemi ut med ett år kvar på kontraktet som uppgick till 4,5 miljoner dollar i lönetaksträff. Efter det skickades han runt mellan Pittsburgh, Florida och Montreal innan han vände hem till Finland och Jokerit i fjol. 

Joel Marklund / Bildbyrån

Johan Hedberg

Han draftades 1994 av Philadelphia men det dröjde till säsongen 00/01 innan Johan Hedberg spelade i NHL, då i Pittsburgh Efter vändor till Vancouver, Dallas och Atlanta hamnade han i New Jersey säsongen 10/11. Det blev totalt tre säsonger hos Devils innan han köptes ut 2013 med ett år kvar på sitt kontrakt (1,4 miljoner). Lou Lamoriello hade trejdat till sig Cory Schneider och hade dessutom Martin Brodeur sedan tidigare vilket gjorde att Hedberg offrades.

Joel Marklund / Bildbyrån

Rick DiPietro 

Han valdes först av alla i draften 2000 och var tänkt att bli Islanders stora målvaktsstjärna i flera år framöver. I september 2006 belönades han med ett 15-årskontrakt (!) av klubben. Det hann dock inte gå speciellt lång tid innan DiPietro drabbades av stora skadebekymmer. Säsongen 07/08 blev den sista där han lyckades spela större delen av säsongen. Från 08/09 till 12/13 blev det sammanlagt bara 54 matcher.  I juli 2013 valde till slut Islanders att köpa ut honom med åtta år kvar på kontraktet.

Andreas Schaad / Bildbyrån

Ilja Bryzgalov

Precis som DiPietro satt Ilja Bryzgalov på ett monsterkontrakt när han köptes ut av Philadelphia Flyers 2013. Bryzgalov var tänkt att lösa Flyers målvaktsproblem och erbjöds ett nioårskontrakt 2011. Det blev däremot allt annat än lyckat och efter två säsonger fick den ryske profilen lämna organisationen till en kostnad av 23 miljoner dollar fördelat på 14 år.

Bildbyrån

Marc Denis

Marc Denis har bland annat ett VM-guld och två JVM-guld på meritlistan. Han gick också i första rundan av draften 1995. Det blev över 300 matcher i NHL men sommaren 2008 köptes han ut från sitt sista år på kontraktet av Tampa Bay. Säsongen efter blev det bara en match i NHL och Montreal innan karriären avslutades 2009.

Bildbyrån

Andrew Raycroft  

2004 vann Andrew Raycroft Calder Trophy och kanadensaren hann med att representera fem NHL-klubbar under karriären. 2008 hade han tillhört Toronto under två säsonger men köptes ut från sitt sista år. Höll sig kvar i ligan i några år efter det men avslutade faktiskt karriären i Björklöven säsongen 13/14.

Bildbyrån

Ray Emery

Ray Emery hade en stor del i Ottawas framgångsrika säsong 06/07 när laget nådde Stanley Cup-final. Säsongen efter dalade däremot prestationerna och Emery köptes ut med två år kvar på kontraktet. Efter tiden i Ottawa representerade han Anaheim, Chicago, där han fick vinna Stanley Cup 2013, och Philadelphia. Sommaren 2018 omkom Emery efter en drunkningsolycka, endast 35 år gammal.

Imago sportfoto

Dan Cloutier  

Dan Cloutier spenderade tio år i världens bästa hockeyliga och representerade fyra klubbar. Störst avtryck gjorde han i Vancouver. Där var han lagets förstaval under ett antal säsonger men är väl kanske mest ihågkommen för sin tavla mot Detroit och Nicklas Lidström i slutspelet 2002. Hamnade i Los Angeles Kings, en sejour som kantades av skador. Cloutier köptes ut med ett år kvar på kontraktet sommaren 2008.

Imago sportfoto


TV: Rangers köper ut Lundqvist från kontraktet

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL