Isac Brännström har utvecklats i raketfart sedan flytten till Luleå.
Foto: Bildbyrån
SHL

Uppvaktas av NHL-klubbar efter genombrottet

ANNONS

I HV71 fick han begränsad speltid och stod och stampade. 
Efter flytten till Luleå har dock Isac Brännström tagit stora kliv framåt och blivit en mycket bättre hockeyspelare. Det har lett till att han nu har NHL-scouter som följer hans utveckling.
– Förhoppningsvis är det någon som gillar det man gör och som vill ge en chansen där borta, säger 22-åringen till hockeysverige.se.

Isac Brännström hade fastnat lite i HV71 då han hade stora svårigheter att ta en regelbunden och bra roll i klubbens forwardsuppsättning vilket gjorde att han fick väldigt lite speltid. 

Inför förra säsongen flyttade han därför 120 mil norrut för att spela i Luleå Hockey. Där fick han spela 16 minuter per match jämfört med de nio minuter i istid som han snittade i HV71. 
Då också genombrottet för Nässjökillen som nästan fördubblade sin poängproduktion och har blivit en mycket mer komplett, och bättre, hockeyspelare. 

Den här säsongen har han inlett fint och stått för två assist på de två första matcherna. Under tisdagen meddelade sedan Luleå att de har kommit överens om en kontraktsförlängning med Brännström som ser till att han blir kvar i Norrbotten fram till 2023. 

För hockeysverige.se berättar 22-åringen om beslutet att skriva på för två nya år med de regerande seriesegrarna. 

– Det var mer att Luleå var intresserade och jag känner att jag har fått en bra utveckling här förra året och tycker att jag redan har tagit kliv i början av den här säsongen, jag har fått en bra start. Jag trivs bra i staden och föreningen. Luleå var intresserade och då var jag det också intresserad. Det här känns som rätt beslut för min utveckling, säger Isac Brännström. 

Isac Brännström.Isac Brännström.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

”ENKLARE NÄR MAN HAR FÖRTROENDET FRÅN TRÄNARNA”

I HV71 fick Brännström inte riktigt möjligheten att slå sig in men i Luleå känner han sig mycket mer uppskattad vilket han pekar på som en stor anledning bakom hans fina utveckling sedan övergången. 

– Det är väl det här med att man har fått större förtroende och sedan har man växt in i det. Det känns som att jag är mer pålitlig nu och att man kan använda mig i olika situationer och jag känner mig också mer bekväm i seniorhockeyn nu. Allt mynnar väl ut i att man får mer speltid och känner sig mer anpassad här. Det är bra träning här som gör att man kan utveckla både sina styrkor och svagheter. Blivit bättre allround skulle jag säga.
– När jag var i HV då fick jag ju varken spela powerplay eller boxplay. Det förtroendet har jag ju fått här och då har jag kunnat utveckla den delen. Spelar man mer så blir det också enklare att komma in i matcher och man lär sig mer med tiden hur man ska spela och var man ska vara på isen.
– Att poängproduktionen ökade är självklart roligt, men jag vill att det ska gå upp ännu mer. Jag vill kunna bidra, producera och hjälpte till så gott jag kan i offensiven. 

Just förtroendet från ledarna i Luleå har gett den unge forwarden en välbehövlig självförtroendeboost som gör att Brännström kan släppa loss mer. 

– Det känns som att när man får förtroendet så kan man gör våga grejer utan att vara rädd för att misslyckas. När man har en plats i laget och inte är ut och in eller får sitta på läktaren, då är det ju bra för självförtroendet. Det blir ju enklare att spela när man känner att man får förtroende från tränarna.

I Luleå har han fått Thomas Berglund som tränare och det är en ledare som han trivs väldigt bra med. Han menar att hela tränarstaben har hjälpt honom att ta nästa kliv i karriären. 

– Han är väldigt rak och ärlig. Är det något som han tycker att man gör fel så får man höra det direkt, och jag gillar det. Om man lindar in det då fattar man inte riktigt vad man har gjort fel och man blir förvirrad. Här är det inga krusiduller utan du vet vad du ska jobba på.
– Sedan är det inte bara "Bulan". (Henrik) Stridh och (Roger) Kyrö hjälper mycket med video och kommer ofta med tips. Så det är en bra mix från allihop. 

HAR ÖGON PÅ SIG FRÅN NORDAMERIKA

Genombrottet i Luleå förra säsongen gjorde även att Isac Brännström fånga blickar från flera olika håll. 
NHL-scouter sägs ha varit på plats under fjolåret för att titta på 22-åringen på plats för att följa hans utveckling. 

Forwarden själv menar dock att det inte ska vara något konkret i sådana fall. 

– Jag hörde också något om det. Det är ingenting som jag vet något om och jag har inte pratat med någon, men jag hörde det ryktet eller vad man ska säga, säger han och fortsätter: 
– Det sitter väl scouter och kollar på en massa spelare i varenda match så det är väl alltid någon som sitter där. Det är bara att spela sitt spel och jag vet att jag har mer i mig att ge. Förhoppningsvis är det någon som gillar det man gör och som vill ge en chansen där.

Han har ju nu tre säsonger till i Luleå och medger själv att om det skulle bli aktuell med en NHL-flytt så vore det längre fram, då han utvecklats och förbättrats ännu mer. 

– Det krävs nog lite till av mig om jag ska försöka åka över dit. Om jag bara fortsätter utvecklas så är det ju absolut mitt mål att ge det en chans där borta. Då behöver jag nog slipa till många grejer innan dess. Jag jobbar mycket på att vara jämnare under hela säsongen, och inte ha dippar. Jobba på att höja lägstanivån och spela bra i varje match.
– Nu ska jag fokusera på det här året och försöka utvecklas så mycket som möjligt. Från HV71 till förra säsongen så utvecklades man mycket och det känns som att jag blir bättre för varje år här. Förhoppningsvis kan det fortsätta så också. 

Isac Brännström – en framtida NHL-spelare? Isac Brännström – en framtida NHL-spelare? Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Vad är det som känner att du vill fortsätta utveckla? 
– Det är väl bara att bli bättre över hela banan, vara ett större hot där ute på isen också. Som jag sade vill jag även bli bättre på att inte ha de här dipparna. Hålla en hög nivå över en hel säsong och man måste vara där varje match och spela så nära ens topp som man kan. Det är väl den biten som jag vill jobba på mest. 

Hur ska man undvika att få de här dipparna då?
– Väldigt svår fråga. Det är väl kanske att man får inte tillåta sig själv att inte gå ner sig. Man ska fokusera rätt och göra samma sak, ha bra vana på träningar och så där. Jag vet fan inte, den som ändå hade svaret på det, säger Brännström och skrattar till.  

JAGAR GULDET: ”VI ÄR REVANSCHSUGNA”

Isac Brännström lyfte från tio poäng sista säsongen i HV71 till 18 poäng i Luleå i fjol. Han hoppas nu kunna göra en liknande förbättring, men menar att han inte direkt har satt upp något personligt mål för årets säsong. 

– Det är ju svårt att säga poängen man ska få men för mig handlar det om att spela en bra hockey. Försöka utvecklas så mycket som mögligt och vara ett större hot framåt. Jag försöker inte fokusera på just poängen. Det blir nog jobbigt om jag ska åka omkring och tänka på att jag ska göra 30 poäng eller nåt. Om jag kan spela en bra hockey så är jag nöjd.

För Luleås del finns det dock tydliga mål med säsongen. Förra året var man SHL:s bästa lag efter 52 omgångar och var favoriter till SM-guldet men fråntogs chansen att spela om det då säsongen ställdes in. Nu är dock klubben ute efter att ta det guldet som man "gick miste om" förra säsongen. 

– Ja, vi är revanschsugna. De flesta är kvar från i fjol, vi har börjat starkt och försöker vara jobbiga att möta. Vi är ett bra lag och jobbar vi som vi vet att vi kan då kan det bli en lång säsong, avslutar Isac Brännström


TV: Måns Karlsson om Luleå Hockey 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL