SHL

"Jag gjorde över 20 mål i allsvenskan – nu ska jag försöka slå det i SHL"

Djurgårdens nyförvärv kliver in i säsongen med stort självförtroende.

ANNONS

En lagkompis tror att han skjuter 20 mål som rookie.
Tränaren drar paralleller till både Emil Bemström och Daniel Brodin.
Det låter som det finns anledning att hålla ögonen på Djurgårdens nyförvärv Linus Andersson den här säsongen.
– Jag går in med inställningen att jag ska köra samma spel som jag gjorde i fjol. Det funkade och det var därför de tog hit mig till Djurgården, säger Andersson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

"Jag sticker ut hakan och säger att det blir 20 mål."

När Sebastian Strandberg besökte hockeysverige.se:s studio härom veckan uttryckte han stora förhoppningar kring sin nya lagkamrat Linus Andersson. Den sju år äldre Strandberg har sett sin beskärda del av hockeyspelare under en lång och brokig karriär. Han konstaterade i intervjun att han ser något speciellt i Djurgårdens nyförvärv från Vita Hästen.

– Man ser det ofta på rightare när de har det där lilla extra nypet i skottet. Han gör jättemycket mål på träning och man ser att målskyttet finns inom honom. Jag tror att han kommer att göra stordåd i vinter.

21-årige Andersson flinar när han får ta del av Strandbergs målprofetia. 

Under normala omständigheter skulle en rookie som honom dra till med en klyscha i stil med "jag tar det match för match" eller "huvudsaken är att laget vinner"

Men Linus Andersson är inte den blyga typen.

Han har satt upp en hög målsättning för sig själv tack vare en framgångsrik säsong i ryggen.

– Jag gjorde över 20 mål i allsvenskan fjol och ska försöka slå det i SHL, även om det är ett steg uppåt. Det är bara att nöta på. Det ska inte vara så mycket svårare, säger han bestämt.
– Jag går in med inställningen att jag ska köra samma spel som jag gjorde i fjol. Det funkade och det var därför de tog hit mig till Djurgården. Kan jag utnyttja och utveckla det kommer det att gå bra.

"LITE SOM EN EMIL BEMSTRÖM"  

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson ser också den potentialen i sin unge adept. En målskytt som kan göra skillnad. Han drar paralleller med en annan ung forward som kom till Djurgården från Hockeyallsvenskan för två år sedan och gjorde braksuccé.

– För oss blir Linus otroligt viktig i en offensiv roll, en målskytteroll. Han är tänkt lite som en Emil Bemström i powerplay, säger Ohlsson samtidigt som han lägger in en brasklapp:
– Jag tror att det kan bli väldigt bra för honom här, men han är väldigt ung och har en process och en resa att göra. Tar han sina skott och spelar hockey, då kommer han att lyckas, för det är där han är som starkast. Men han är också lite som Daniel Brodin och kan ge sig in i närkampsspelet och vara väldigt stark man-mot-man, och det vill man också se.

Linus Andersson hoppas kunna leva upp till tränarens förhoppningar. 

– Jag försöker bli mer av en allroundspelare och tycker att jag har blivit mer än bara en skytt, någon som kan hitta andra lösningar och slå bra passningar. Det underlättas av att spela med "Manne" och Haga, de är duktiga på att visa sig och då blir det mycket enklare att spela, säger han.

"Manne" är Manuel Ågren och Haga norrmannen Michael Haga, hans kedjekamrater inför Djurgårdens premiär.

– De är två av SHL:s snabbaste spelare, så det kommer att bli mycket fart. Båda är jäkligt skickliga, så jag får hitta ytor så får de mata mig med passningar. Förhoppningsvis gör vi något mål redan i första matchen. Det hade varit skönt om det släppte direkt. 

"DJURGÅRDEN STOD HÖGST PÅ LISTAN"

Linus Andersson är inte helt grön i SHL-sammanhang. Han A-lagsdebuterade med Skellefteå AIK redan 2016/17 och har 19 matcher i toppligan bakom sig. Söndagens premiär mot Frölunda kommer ändå att kännas som en slags SHL-debut.

– Nu är ändå första gången jag tillhört en SHL-klubb på riktigt. Man har tränat med grabbarna en hel sommar och under försäsongen, så man känner verkligen att man är en del av laget. Nu ska det bli extremt roligt att äntligen få dra i gång.


Så här i efterhand kan jag känna att det var en grym mellanlandning, från Skellefteå till en lite större stad i Norrköping och sedan hit.


Linus Andersson är glad att han flyttat i etapper.


Om han fick hockeyutbildningen i Skellefteå var det i Norrköping han tog steget och blev en seniorspelare som attraherade SHL-lag. Han hamnade i Vita Hästen i januari 2019 och fick ett lyft under sina 14 månader i den allsvenska klubbens regi.

– Den betydde jättemycket att få ta det här mellanklivet mellan J20 och SHL och utvecklas där, ta ett stort ansvar från början. Det utvecklade mig som både spelare och person, säger han och konstaterar att flytten från norr också var nyttig.
– Så här i efterhand kan jag känna att det var en grym mellanlandning, från Skellefteå till en lite större stad i Norrköping och sedan hit.

Det blev ingen chock att komma till Stockholm?
– Nej, det är ungefär samma känsla som när jag kom till Norrköping. Det var större och mer folk, men det gick jättebra att komma hit och bo här. Betydligt enklare än jag trodde att det skulle göra.

Hur tidigt fick du reda på Djurgårdens intresse?
– I slutet av december eller början av januari. Det var rätt tidigt. Skellefteå har ju haft en del bataljer med Djurgården och de är ju ett jäkla bra lag, så det kändes rätt direkt när de hörde av sig. Just nu ångrar jag inte en sekund att jag åkte hit. Det har redan varit otroligt utvecklande både på och utanför isen.

Var Skellefteå aldrig intresserade av att ta tillbaka dig?
– Det var min agent (Erik Wallström) som skötte det. Jag har inte jättebra koll, utan det är agenten som har haft alla eventuella kontakter. Men för mig stod Djurgården högst på listan när de hörde av sig och det var så det blev.

PENDLADE 26 MIL – DAGLIGEN

Linus Andersson kommer ursprungligen från Arvidsjaur. Men redan i tidiga tonåren gjorde han flytten till Skellefteå för att spela med juniorhockey där. Hans mamma Åsa och pappa Björn såg till att göra det möjligt genom att göra personliga uppoffringar.

– Redan året innan vi flyttade pendlade morsan med mig från Arvidsjaur till Skellefteå varje dag för träningar och matcher. Det är helt ofattbart egentligen. Morsan bara satte sig i bilen direkt efter jobbet och skjutsade mig, säger han.

Avståndet mellan Arvidsjaur och Skellefteå? Drygt 13 mil – enkel väg.


De har lagt ned extremt mycket tid och pengar på mig och det är jag extremt tacksam över. De har alltid ställt upp på ett fantastiskt sätt.

Linus Andersson om föräldrarnas uppoffringar.


Andra året blev det slut på pendlandet, men inte på uppoffringen.

– Hon tog tjänstledigt ett år och började jobba på en förskola i Skellefteå. Vi bodde i en lägenhet där i ett år. Sedan tog farsan också tjänstledigt och flyttade dit han också, berättar han.

Så familjen flyttade till Skellefteå på grund av din hockey?
– Ja, det stämmer. Men nu har de köpt hus där och bor där på heltid och trivs väldigt bra.
– De har lagt ned extremt mycket tid och pengar på mig och det är jag extremt tacksam över. De har alltid ställt upp på ett fantastiskt sätt. Farsan tränade mig när jag var mindre och spelade i Arvidsjaur, egentligen hela tiden till dess att jag flyttade till Skellefteå. Han är sjukt hockeyintresserad och ska ha varit bra själv – säger han i alla fall, jag har ingen aning (skratt). Men nej, jag har det mesta att tacka dem för. Jag antar att de såg något i mig, annars hade det känts väldigt dumt för dem att hålla på att köra runt mig och ge mig den möjligheten.

Linus Anderssons avbetalning till mamma Åsa och pappa Björn kan börja.


TV: Alexander Holtz om sin spännande omgivning

Den här artikeln handlar om: