Anton Khudobin storspelade.
Bildbyrån

MÅLVAKTSJÄTTEN

Anton Khudobins storform håller i sig. I natt stod han för en ny kanoninsats när Dallas vann med 4-1 - och kopplade ett tidigt grepp om Stanley Cup-finalen.

Efter en darrig serie mot Colorado, i konferenssemifinalen, var det många som ifrågasatte om Dallas Stars verkligen hade en målvakt som var bra nog för att ta dem till Stanley Cup-titeln. Ett par veckor senare har Anton Khudobin motbevisat tvivlarna och rätat ut frågetecknet till ett utropstecken.

På de sex matcher han spelat sedan dess, fem mot Vegas plus nattens första Stanley Cup-final, har ryssen levererat stormatch efter stormatch vilket inte minst syns på den fenomenala räddningsprocenten 95,4. Han har nämligen stoppat 188 av 197 skott de sex senaste matcherna. I nattens första final räddade han 35 av 36 och krossade Tampa Bays Andrei Vasilevskij i den ryska målvaktsduellen.

22 RÄDDNINGAR I SLUTPERIODEN

Det ska i ärlighetens namn dock sägas att Khudobin hade en ganska lugn dag på jobbet de inledande 40 minuterna. Dallas var klart bättre än favorittippade Tampa Bay, som hade svårt att komma till speciellt vassa lägen. Det var framför allt i slutperioden den glödheta målvakten behövde visa klassen. Under matchens sista 20 minuter, när Tampa försökte jaga ikapp Dallas, räddade han 22 skott. Dallas sköt, å sin sida, bara två skott i perioden. Efter matchen pekade målvaksgiganten på att lagets längre vila inför finalen kan ha varit en fördel.

– Det var skönt - men det var också lite tråkigt för mig, sade ryssen med glimten i ögat efter nattens stordåd.

Stars ledde med 3-1 inför den sista perioden. Joel Hanley öppnade målskyttet tidigt i matchen, med det som var hans första mål på den här nivån. På 46 NHL-matcher och sju slutspelsmatcher hade den 29-årige backen aldrig tidigare målskytt. Man kan konstatera att han spräckte nollan vid rätt tillfälle. Yanni Gourde kvitterade, också det i den första perioden, när han på ett minst sagt turligt sätt fick pucken i mål via Roope Hintz skridsko.

OVÄNTADE MÅLSKYTTAR

Det var i den andra perioden Dallas Stars verkligen visade klassen. De tryckte tillbaka Tampa Bay rejält och gjorde såväl 2-1 som 3-1. Jamie Oleksiak, med 18 mål på 313 NHL-matcher, gjorde sitt femte mål under slutspelet. Sen var det den finske sensationsrookien Joel Kiviranta som på nytt klev fram med ett viktigt mål i slutspelet. Kiviranta gjorde ju hattrick i match sju mot Colorado och kvitterade också sent när Dallas sedermera skickade ut Vegas i den femte konferensfinalen. Precis som Oleksiak har han alltså gjort fem slutspelsmål.

Stars kontrollerade matchen de två första perioden men blev sedan ordentligt tillbakatryckta i slutperioden, men Tampa kunde alltså inte knäcka Anthon Khudobin. I stället för 3-2 kom 4-1 i tom kasse av Jason Dickinson med en dryg minut kvar - och finalmatch nummer ett var avgjord.

John Klingberg och Mattias Janmark noterade en varsin assistpoäng i segern.