Sök
Kalle Johansson i Graz och Växjö.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Tillbaka i Sverige - efter SHL-missen: "Fick aldrig chansen"

Han gjorde succé i Oskarshamn och skrev på ett treårskontrakt med Växjö. Men redan ett par månader in på kontraktet lämnade Karl Johansson för spel i Österrike. Nu berättar han om tunga tiden i Lakers, och återkomsten till svensk ishockey.

– Jag har blivit mentalt starkare efter det som hände, säger Björklövens stjärnvärvning till hockeysverige.se.

Få sportchefer, om ens någon, har gjort lika många fyndvärvningar som Per Kenttä. Oavsett om vi pratar om hans tid i Asplöven, Oskarshamn eller Björklöven kryllar det av succéer från mannen som nu går under namnet "Jesus" i Umeå.

Ett av alla fynd är Karl Johansson. Honom hittade Kenttä under sin tid i Oskarshamn, då Johansson var i Vimmerby i HockeyEttan. Den tidigare Brynäsjunioren gjorde sen 30 poäng i Oskarshamnströjan och var en av hela allsvenskans bästa backar. Han var så pass bra att den då regerande svenska mästaren, Växjö, gav honom ett treårskontrakt. Där gick det emellertid inte som planerat.

Redan tre månader in på säsongen lånades backen ut till Oskarshamn igen - och kort därpå bröts avtalet. Utifrån sett är det lätt att få uppfattningen att det gick för fort för Kalle Johansson. Själv håller han inte med om det.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det som hände i Växjö var att jag aldrig fick chansen av dem, tycker jag. Jag kände själv att jag var redo att spela i SHL men jag fick aldrig möjligheten att visa det, säger den nye Björklövenbacken till hockeysverige.se.

"TAPPAR SJÄLVFÖRTROENDE"

Johansson togs ut i matchtruppen vid 18 tillfällen, fick speltid i 17 matcher, och hade en snitt-istid på knappt fem minuter per match under tiden i Växjö. 

Allt flyt från tiden i Oskarshamn var som bortblåst.

– Det är klart att man tappar självförtroendet när man inte får spela. Jag försökte bara göra det bästa jag kunde. Jag hade som inställning att komma dit och köra stenhårt, och vilken bevisa för alla att jag förtjänade att ta en plats. Sen kom aldrig chansen, och så dök det här med Graz upp i stället. Då kände jag att "Jag är 25 år och kan inte sitta på läktaren." Jag vill alltid spela. Jag måste spela för att utvecklas. Då var det bara att ta den chansen i stället.

Kalle Johansson i Lakerströjan.Kalle Johansson i Lakerströjan.Bildbyrån

Fick du någon förklaring till varför du inte fick spela? Eller var det bara att de ansåg att andra var bättre?

– Precis, så var det. Det var det enda de sa.

ÅTERFÖRENAS MED KENTTÄ

Treårskontraktet bröts alltså redan i januari under hans första säsong i Växjö. Ny klubbadress blev svenskkolonin Graz99ers i Österrike, och man kan lugnt påstå att det inte var en utveckling Östersundssonen hade sett framför sig.

– Jag var väldigt besviken där och då. Nu har jag försökt släppa det där. Nu är jag i Björklöven och trivs sjukt bra, och ska göra allt jag kan för att vi ska vinna så mycket som möjligt här i stället.

Ja, Karl Johansson är en av många tunga värvningar som presenterats av Björklöven inför kommande säsong. Efter ett par år på skilda håll återförenas han nu med sportchefen som tog honom till Oskarshamn.

– Med tanke på hur bra det gick för dem förra säsongen var det inte mycket att fundera på när Kenttä hörde av sig. Då kände jag direkt att jag ville hoppa på tåget och vara med och gå upp med Björklöven. Det är klart att det gjorde mitt val enklare att det var just Kenttä som hörde av sig. När han säger något vet jag att han menar det. Han kommer aldrig med några tomma ord.

Känns det tryggt att ha en sportchef som du vet tror på dig?

– Ja, det är skönt såklart. Han vet vad jag är för typ av spelare. Men samtidigt är det ju upp till mig att bevisa vilken roll jag ska ha, det avgör inte han.

"ETT ROLIGT ÄVENTYR"

I Österrike menar Johansson själv att han tagit spelmässiga steg, men han är också öppen med att det inte var hållbart att stanna kvar i Graz en längre tid. Det blev till sist 62 matcher i den österrikiska toppligan och förra säsongen gjorde han 21 poäng på 42 seriematcher.

– Det var kul! Det var definitivt ett roligt äventyr. Men förra säsongen, när jag gjorde min första hela säsong där nere, kände jag att jag hade mer att ge. Jag vill vara med och vinna saker och utvecklas ännu mer.
– Det är inte alls samma hårda träning där som vi har i Björklöven nu. De brydde sig egentligen bara om spelet med pucken också, det fanns egentligen inga riktlinjer i vårt lag. Det var extremt mycket "fram och tillbaka-hockey" och inte speciellt mycket defensiv hockey.

Kalle Johansson (vänster) fick spela CHL-hockey med Graz.Kalle Johansson (vänster) fick spela CHL-hockey med Graz.Bildbyrån

Kan du ändå rekommendera andra svenskar att ta steget dit, efter att man exempelvis gjort det bra i allsvenskan?

– Det är klart att jag lärde mig nya saker av att göra den resan, så jag kan inte säga att det var en dålig flytt att göra. Men jag kände som sagt att jag vill vara med och vinna med ett lag, det är därför man spelar. Så när Björklöven dök upp var det ett enkelt beslut för mig att flytta hit.

Även om hockeyn var annorlunda, känner du att du är en bättre spelare nu än senast du var i HockeyAllsvenskan och spelade?

– Ja, det tycker jag. I Oskarshamn fick jag spela mycket, och i Växjö fick jag inte spela alls och det gjorde mig mentalt starkare till att börja med. Och även om jag inte fick spela i Växjö så fick jag ändå en jättebra träning under min tid där, eftersom det fanns så många sjukt bra spelare där. I Österrike har jag fått spela mycket powerplay och boxplay så jag tycker ändå att jag har börjat spela ett bättre defensivt spel nu, framför allt.

"KOMMER BLI MER LIR ÄN INNAN"

Johansson säger att det känns bättre och bättre för varje match i "Löven"-tröjan, även om det är en viss omställning att gå från den österrikiska tuta och kör-hockeyn till den åtminstone något mer strukturerade svenska ishockeyn.

– Det är ju lite mer "tuta och köra" i HockeyAllsvenskan än det är i SHL, i alla fall. Men nu har de ju ändrat reglerna lite. De är hårdare på att man inte får "boxa ut" och sådana saker, så jag tror det kommer finnas utrymme till mer lir nu än innan. Det tycker jag är kul.

Karl Johansson i Oskarshamn.Karl Johansson i Oskarshamn.Bildbyrån

Senast du kom till allsvenskan var du ganska oprövad på den nivån. Nu är du tillbaka som en tänkt toppspelare. Känner du av en annan press den här gången?

– Lite, kanske. Det är helt klart lite annorlunda. Men jag försöker bara göra mitt bästa varje dag, för att vi ska vinna matcher. Mer kan jag inte göra. Jag har liksom inga siffermål att jag ska göra si och så många poäng utan jag vill höja min lägstanivå varje match, och leverera varje gång jag kliver ut på isen, säger 27-åringen innan han avslutar med:

– Och framför allt ska jag försöka ha jäkligt kul.


TV: Måns Karlsson om Växjö Lakers 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten