Kalle Johansson i Graz och Växjö.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Tillbaka i Sverige - efter SHL-missen: "Fick aldrig chansen"

ANNONS
Han gjorde succé i Oskarshamn och skrev på ett treårskontrakt med Växjö. Men redan ett par månader in på kontraktet lämnade Karl Johansson för spel i Österrike. Nu berättar han om tunga tiden i Lakers, och återkomsten till svensk ishockey.

– Jag har blivit mentalt starkare efter det som hände, säger Björklövens stjärnvärvning till hockeysverige.se.

Få sportchefer, om ens någon, har gjort lika många fyndvärvningar som Per Kenttä. Oavsett om vi pratar om hans tid i Asplöven, Oskarshamn eller Björklöven kryllar det av succéer från mannen som nu går under namnet "Jesus" i Umeå.

Ett av alla fynd är Karl Johansson. Honom hittade Kenttä under sin tid i Oskarshamn, då Johansson var i Vimmerby i HockeyEttan. Den tidigare Brynäsjunioren gjorde sen 30 poäng i Oskarshamnströjan och var en av hela allsvenskans bästa backar. Han var så pass bra att den då regerande svenska mästaren, Växjö, gav honom ett treårskontrakt. Där gick det emellertid inte som planerat.

Redan tre månader in på säsongen lånades backen ut till Oskarshamn igen - och kort därpå bröts avtalet. Utifrån sett är det lätt att få uppfattningen att det gick för fort för Kalle Johansson. Själv håller han inte med om det.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det som hände i Växjö var att jag aldrig fick chansen av dem, tycker jag. Jag kände själv att jag var redo att spela i SHL men jag fick aldrig möjligheten att visa det, säger den nye Björklövenbacken till hockeysverige.se.

"TAPPAR SJÄLVFÖRTROENDE"

Johansson togs ut i matchtruppen vid 18 tillfällen, fick speltid i 17 matcher, och hade en snitt-istid på knappt fem minuter per match under tiden i Växjö. 

Allt flyt från tiden i Oskarshamn var som bortblåst.

– Det är klart att man tappar självförtroendet när man inte får spela. Jag försökte bara göra det bästa jag kunde. Jag hade som inställning att komma dit och köra stenhårt, och vilken bevisa för alla att jag förtjänade att ta en plats. Sen kom aldrig chansen, och så dök det här med Graz upp i stället. Då kände jag att "Jag är 25 år och kan inte sitta på läktaren." Jag vill alltid spela. Jag måste spela för att utvecklas. Då var det bara att ta den chansen i stället.

Kalle Johansson i Lakerströjan.Kalle Johansson i Lakerströjan.Bildbyrån

Fick du någon förklaring till varför du inte fick spela? Eller var det bara att de ansåg att andra var bättre?

– Precis, så var det. Det var det enda de sa.

ÅTERFÖRENAS MED KENTTÄ

Treårskontraktet bröts alltså redan i januari under hans första säsong i Växjö. Ny klubbadress blev svenskkolonin Graz99ers i Österrike, och man kan lugnt påstå att det inte var en utveckling Östersundssonen hade sett framför sig.

– Jag var väldigt besviken där och då. Nu har jag försökt släppa det där. Nu är jag i Björklöven och trivs sjukt bra, och ska göra allt jag kan för att vi ska vinna så mycket som möjligt här i stället.

Ja, Karl Johansson är en av många tunga värvningar som presenterats av Björklöven inför kommande säsong. Efter ett par år på skilda håll återförenas han nu med sportchefen som tog honom till Oskarshamn.

– Med tanke på hur bra det gick för dem förra säsongen var det inte mycket att fundera på när Kenttä hörde av sig. Då kände jag direkt att jag ville hoppa på tåget och vara med och gå upp med Björklöven. Det är klart att det gjorde mitt val enklare att det var just Kenttä som hörde av sig. När han säger något vet jag att han menar det. Han kommer aldrig med några tomma ord.

Känns det tryggt att ha en sportchef som du vet tror på dig?

– Ja, det är skönt såklart. Han vet vad jag är för typ av spelare. Men samtidigt är det ju upp till mig att bevisa vilken roll jag ska ha, det avgör inte han.

"ETT ROLIGT ÄVENTYR"

I Österrike menar Johansson själv att han tagit spelmässiga steg, men han är också öppen med att det inte var hållbart att stanna kvar i Graz en längre tid. Det blev till sist 62 matcher i den österrikiska toppligan och förra säsongen gjorde han 21 poäng på 42 seriematcher.

– Det var kul! Det var definitivt ett roligt äventyr. Men förra säsongen, när jag gjorde min första hela säsong där nere, kände jag att jag hade mer att ge. Jag vill vara med och vinna saker och utvecklas ännu mer.
– Det är inte alls samma hårda träning där som vi har i Björklöven nu. De brydde sig egentligen bara om spelet med pucken också, det fanns egentligen inga riktlinjer i vårt lag. Det var extremt mycket "fram och tillbaka-hockey" och inte speciellt mycket defensiv hockey.

Kalle Johansson (vänster) fick spela CHL-hockey med Graz.Kalle Johansson (vänster) fick spela CHL-hockey med Graz.Bildbyrån

Kan du ändå rekommendera andra svenskar att ta steget dit, efter att man exempelvis gjort det bra i allsvenskan?

– Det är klart att jag lärde mig nya saker av att göra den resan, så jag kan inte säga att det var en dålig flytt att göra. Men jag kände som sagt att jag vill vara med och vinna med ett lag, det är därför man spelar. Så när Björklöven dök upp var det ett enkelt beslut för mig att flytta hit.

Även om hockeyn var annorlunda, känner du att du är en bättre spelare nu än senast du var i HockeyAllsvenskan och spelade?

– Ja, det tycker jag. I Oskarshamn fick jag spela mycket, och i Växjö fick jag inte spela alls och det gjorde mig mentalt starkare till att börja med. Och även om jag inte fick spela i Växjö så fick jag ändå en jättebra träning under min tid där, eftersom det fanns så många sjukt bra spelare där. I Österrike har jag fått spela mycket powerplay och boxplay så jag tycker ändå att jag har börjat spela ett bättre defensivt spel nu, framför allt.

"KOMMER BLI MER LIR ÄN INNAN"

Johansson säger att det känns bättre och bättre för varje match i "Löven"-tröjan, även om det är en viss omställning att gå från den österrikiska tuta och kör-hockeyn till den åtminstone något mer strukturerade svenska ishockeyn.

– Det är ju lite mer "tuta och köra" i HockeyAllsvenskan än det är i SHL, i alla fall. Men nu har de ju ändrat reglerna lite. De är hårdare på att man inte får "boxa ut" och sådana saker, så jag tror det kommer finnas utrymme till mer lir nu än innan. Det tycker jag är kul.

Karl Johansson i Oskarshamn.Karl Johansson i Oskarshamn.Bildbyrån

Senast du kom till allsvenskan var du ganska oprövad på den nivån. Nu är du tillbaka som en tänkt toppspelare. Känner du av en annan press den här gången?

– Lite, kanske. Det är helt klart lite annorlunda. Men jag försöker bara göra mitt bästa varje dag, för att vi ska vinna matcher. Mer kan jag inte göra. Jag har liksom inga siffermål att jag ska göra si och så många poäng utan jag vill höja min lägstanivå varje match, och leverera varje gång jag kliver ut på isen, säger 27-åringen innan han avslutar med:

– Och framför allt ska jag försöka ha jäkligt kul.


TV: Måns Karlsson om Växjö Lakers 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL