Amanda Johansson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Målvaktstalangen efter raset: ”Vi hade en dålig dag”

ANNONS

Leksands IF hade en tung premiärmatch i SDHL då man förlorade med 7-2 mot Brynäs. 
Dalalagets målvakt Amanda Johansson menar att de gick ner sig väldigt mycket i lördagens match.
– Vi kan vara så sjukt mycket bättre än vad vi var, så jag är inte orolig över hur det kommer se ut under resten av säsongen, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Inför säsongen 2020/21 var det ganska svårt att sia om vilka förväntningar man ska ha på lagets prestationsnivå. Flera bärande spelare har lämnat, men några nya importer har tillkommit. Tidigare Förbundskaptenen Ylva Martinsen var även hon osäker på vart laget stod då hon synade SDHL:s trupper på hockeysverige.se.

”Leksand har ett helt nytt målvaktspar. Två bra målvakter i Eveliina Suonpää och Amanda Johansson. Det var kul att Amanda Johansson hittade till Leksand. Jag hoppas att hon växer där och får speltid. Hon är en spännande framtidsmålvakt.

Truppen i övrigt känns lite som förra säsongen. Alla säger att Leksand har ett ganska ungt lag, men en del spelare har ändå börjat fått lite ålder. Då tänker jag bland annat på Hanna SköldWilma Johansson och Kajsa Armborg på forwardssidan. Dom har varit en ryggrad i Leksand och har samlat på sig en hel del erfarenhet. Förra säsongen var dom tvungna att leda laget tillsammans med utländska spelarna. Det tycker jag också att dom gjorde bra.

Saana Valkama var i Linköping förra säsongen. En helt okej spelare även om hon inte är någon superspets. Sedan har Leksand tre spännande 04:or, Nicole HallTuva Kandell och Ida Karlsson. Dom var duktiga redan förra säsongen. I vissa matcher kunde framförallt Hall och Kandell sticka ut. Ida Karlsson spelade inte lika mycket. Dessutom har Leksand Annie Silén som är en ung och lovande duktig back.”

”VI KAN VARA SÅ SJUKT MYCKET BÄTTRE”

Premiären är nu överstökat. Ett Leksand som saknade Kajsa Armborg, Nicole Hall och Annie Silén förlorade mot Brynäs med hela 7-2. Under stora delar av matchen var det en konstant press mot Amanda Johansson i Leksandsmålet. Nyförvärvet från AIK som trots sju insläppta mål som kanske var Leksands bästa spelare i matchen. 

– Egentligen tycker jag inte att det var någon supermatch från min sida. Jag hade kunnat ta några av målen, men efter utvärderingen tillsammans med vår målvaktstränare, Alexander Millner, kändes det bättre, berättar Amanda Johansson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Brynäs var bättre på deras offensiva planhalva. Sedan tycker jag inte att dom var jättebra defensivt. Just i premiärmatchen var inte vi på tårna, i alla fall inte från andra perioden och framåt. Då var det mycket att vi kollade vad Brynäs höll på med, agerade inte, släppte våra spelare som fick stå ensamma runt målet och mata på returer. Dom var ett vassare lag än oss. 

Känner du någon oro för resten av säsongen med tanke på hur pass mycket bättre Brynäs var i just den här matchen?
– Nej, jag vet att vi hade en dålig dag. Jämfört med senaste matchen mot Brynäs på försäsongen gick vi ner oss väldigt mycket i lördags. Vi kan vara så sjukt mycket bättre än vad vi var, så jag är inte orolig över hur det kommer se ut under resten av säsongen. 

Vilka positiva bitar tar du med dig från matchen?
– Att fortsätta kämpa och inte vika ner mig även om det kändes tungt.

Amanda Johansson. Amanda Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Amanda Johansson representerade AIK senaste säsongen, men där blev det inget SDHL-spel senaste säsongen. Säsongen innan var hon den av AIK:s målvakter som fick spela flest matcher, 16. I en intervju med 18-åringen i maj berättade hon om valet att byta klubb och istället representera Leksand. 

– Alexander Millner, målvaktstränaren i Leksand, pratade om vad vi behövde ändra på om jag skulle börja i Leksand, att dom skulle göra allt för att få upp min motivation igen. Vi tyckte lika om mycket, hur man ska vara som spelare, förberedelser och allt sådant.
– Det kändes riktigt bra att framförallt klicka med målvaktstränaren eftersom det är han jag ska kunna prata med om det är något målvaktsinriktat. Jag kände att det fanns en möjlighet att komma tillbaka och visa att jag faktiskt är bra och platsar i SDHL. 

”TYCKER HELA KLUBBEN ÄR TOPPEN”

Idag skriver vi den 15:e september och Amanda Johansson gör ingen hemlighet av att hon verkligen trivs i Leksand där hon bor bara några tiotal meter från Siljans strand. 

– Första tiden har varit fantastisk. Jag har kommit in i laget sjukt bra, stället är ”as-mysigt” och jag tycker att hela klubben är toppen.
– Jag har redan kommit nära kompisarna i laget så jag har inte riktigt haft någon ensam stund. Det har varit skönt att få kompisar direkt och inte behöva känna sig ensam när man flyttar till en ny ort där man inte känner någon. 

Amanda Johansson upplever också att det är en stor kontrast mot tillvaron i AIK.

– Ja, så är det verkligen. Vi har ett mycket yngre lag så jag har mer gemensamt alla i laget. Det känns som alla är mer välkomnade och vänliga här än vad jag upplevde i AIK. 

Leksandsmålvakten har också redan hunnit hitta sitt favoritställe i Leksand där hon gärna hänger. 

– Ja, på Tegera (skratt). Det är där jag brukar hänga hela tiden.

Hur har försäsongen i Leksand fungerat under Covid-19 pandemin?
– Jag tycker att vi har kunnat jobbat på bra. Vi har tänkt på att inte vara för nära och hålla avstånd, men sedan har vi kunnat köra på som vanligt på isen.
– Vi har tagit stora steg från första veckan till nu, så jag ser bara positivt på resten av säsongen. Vi har kommit ihop som ett lag och verkligen kämpar för varandra. Just nu tycker jag också att vårt snack på isen, i omklädningsrummet och i båset blivit mycket bättre. Laget känns väldigt starkt faktiskt. 

Vem hörs mest i Leksands omklädningsrum?
– Jag är nog en som har en ganska hög röst, skrattar Amanda Johansson. 

Vad krävs det av er om ni ska komma upp på samma nivåer som exempelvis HV71, Luleå och Brynäs som är favorittippade?
– Det krävs att vi kämpar varje sekund ute på isen, inte viker ned oss, vrider på huvudena, kommunicerar hela tiden och självklart tar vara på chanserna vi får då vi går på mål.
– Vi såg mot Brynäs att där hade vi två ganska kassa anfall, men att det ändå blev två mål. Tar vi vara på chanserna vi får så kommer det här säker gå vägen och bli bra. 

Amanda Johansson hoppas få chansen i Damkronorna.Amanda Johansson hoppas få chansen i Damkronorna.Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR ABSOLUT TANKAR PÅ ATT DRA PÅ MIG EN BLÅGUL TRÖJA”

Du har fått mycket beröm för din försäsong, men även premiären mot Brynäs, vad har du själv för förväntningar på den här säsongen?
– Stora förväntningar. Jag hoppas att få spela en hel del men också utvecklas som spelare. Jag tycker att jag utvecklats mycket redan under den här månaden jag varit här uppe i Leksand. Bland annat har jag fått väldigt bra hjälp av Alexander Millner.

Finns tankar på Damkronorna med i förväntningarna?
– Ja, absolut har jag tankar på att få dra på mig en blå/gul-tröja. Får jag chansen att spela tackar jag inte nej, men än så länge är det bara Leksand jag kämpar för just nu. 

Har du haft kontakt med nya Förbundskaptenen Ulf Lundberg?
– Nej, inte någonting faktiskt. 

I helgen väntar match för Amanda Johansson mot hennes gamla lag, AIK. 
– Jag hoppas att det blir jag som får spela mot AIK igen. Vi spelade mot AIK under försäsongen och då blev det en skön 3-0 vinst.
– Det var hetsigt på isen då vi spelade mot AIK. Så fort pucken var nära mål hade jag spelare på eller över mig. Det var slag på handskarna och så vidare, men jag tycker bara det är riktigt kul att se då dom blir sura. Då blir jag bara mer peppad. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL