Connor Bedard.
Foto: Johan Freijd/HV71
Juniorer

Kanadensiske supertalangen i Sverige - tränar med HV71

ANNONS
Connor Bedard har kallats "världens bästa 15-åring", fått "exceptionell status" i juniorligan WHL och spås gå i toppen av NHL-draften 2023. Nu tränar han med HV71.
– Att HV71 som förening och vår inriktning med fokus på skicklighet attraherar en sådan kille och hans representanter är otroligt smickrande, säger Max Bolin, junioransvarig i HV, till hockeysverige.se. 

Connor Bedard är en unik spelare. 

I vintras blev han den första spelaren i den kanadensiska juniorligan Western Hockey Leagues drygt 50-åriga historia att tilldelas så kallad "exceptionell status". Det innebär att man efter en rigorös ansökningsprocess tillåts debutera i ligan som 15-åring, ett år tidigare än alla andra. Kort därpå valdes han som nummer ett av Regina Pats i den årliga WHL-draften.

Tanken var att han skulle inleda säsongen med Regina nu i månadsskiftet. Men coronapandemin har försenat ligastarten till början av december. I väntan på sin debut i WHL har Connor Bedard styrt kosan till Jönköping för att träna med HV71:s juniorer.

– Vi hade första träningen med honom i morse och det finns väldigt mycket saker där, berättar klubbens junioransvarige Max Bolin exalterat när hockeysverige.se når honom på förmiddagen.

Bakgrunden till att Bedard hamnat i just HV71 är att klubben fick en intresseförfrågan från supertalangens representanter.

– Connor vill utvecklas och träna så att han är redo när serien drar i gång. Vi fick frågan ställd till oss om det fanns en öppning och vi kände direkt att kan vi få hit en sådan kille, som är ett top prospect i världen, till vår organisation kommer det att hjälpa våra spelare att höja sin nivå. Att HV71 som förening och vår inriktning med fokus på skicklighet attraherar en sådan kille och hans representanter är otroligt smickrande, säger Max Bolin.

Det handlar om att skapa bra förutsättningar både på och utanför isen.

– Vi har jobbat hårt så att han får en så bra miljö som möjligt. Dels med bra kvalité på isen, dels med de möjligheter han har att köra extra i vår skillscorner, på våra gym och våra extra isytor. Utanför isen har vi sett till att han har en så bra setup som möjligt så att det blir en stimulerande miljö för honom.

Vad består den setupen av?
– Vi hade en möblerad lägenhet redo när han kom. Han har fått en tagg till ishallen så att han kommer åt våra faciliteter när han vill. Alla som har sett honom på YouTube vet om att han är ett träninsgfreak som älskar att skjuta extra på skottrampen och hela tiden jobba på detaljer i sitt spel. Den möjligheten ger vi honom. Han har även med sig sin syster hit, så hon bor med honom och vi har sett till att hon också blir väl omhändertagen. Han har fått en cykel så att han enkelt kan ta sig till och från ishallen.

Connor Bedard.Connor Bedard.Foto: WHL.ca

HAR EN HALVKANADENSISK FADDER

Man har också sett till att Connor Bedard har fått en fadder som kan hjälpa honom dagligen.

– Vår scout Calvin Smith är halvkanadensare och ställer upp på alla sätt han kan med att hjälpa honom och hans syster med allt de behöver. Att ha ett bra socialt nätverk är nummer ett. Vi har även en daglig dialog med hans föräldrar så att de känner att både han och systern blir omhändertagna ordentligt.

Vad såg du hos honom som spelare nu när ni tränade på morgonen?
– Toppskills! Snabba händer, en fantastisk skridskoåkning och en väldigt fin blick för spelet. Att våra spelare nu får chansen att mäta sig med honom och lära sig av honom... Det är fantastiskt.


Övriga spelare i HV blev häpna när Max Bolin berättade vem som skulle komma och träna med dem.

– De blev helt ställda, skrattar han.
– För dem är han kung. De har kollat in honom på YouTube och följer hur han tränar och vad han gör. Att han nu kommer in blir en väldigt positiv injektion för dem. Vi tränade två timmar nu på morgonen och redan nu står han och nöter skott i vår skills corner. Det är nyttigt för de andra att se hur mycket tid och kraft han lägger på att bli en bättre spelare. Att få se hur "framtidens stjärna" tränar är utvecklande för både dem och oss som ledare.

Kan det bli tal om att Connor Bedard spelar matcher med HV71 framöver?
– Han är först och främst här för att träna. Sedan är det aktuellt med matcher om vi får klartecken. Det är inte upp till oss, det är upp till juniorligan i Kanada. Vi har öppnat upp en bra dialog med hans klubb Regina Pats. Vi stämmer av kontinuerligt med deras tränare och lagledning, skickar videoklipp och all information de vill ha. Men om det blir spel återstår att se.

Max Bolin ser Connor Bedards närvaro som en stor fjäder i hatten för HV71:s juniorverksamhet.

– Han och hans representanter har valt vår skillsinriktning för att de tror att vi kan hjälpa honom bli en ännu bättre spelare. Det är otroligt hedrande. Vi vill stärka upp våra relationer med NHL, scouter och agenter, ta influenser från Nordamerika för att skapa ännu bättre förutsättningar för våra spelare att utvecklas i vår miljö. Det här är ett viktigt steg för oss.


TV: Måns Karlsson om HV71 20/21

FAKTA

Så får man "exceptional status"

Så här skriver WHL om processen bakom att ge en spelare exceptionell status: "Exceptionell status ges till en spelare vars kvalitéer på och utanför isen anses tillräckligt starka för att ge honom det ovanliga privilegiet att spela i Canadian Hockey League (CHL) vid en tidig ålder. Spelare tas bara i beaktande för en sådan status om deras utveckling anses kunna bli förbättrad av att spela i CHL som 15-åring snarare än att spela med sin egen åldersgrupp. Utvärderingsprocessen var i fallet med Connor Bedard administrerad av BC Hockey tillsammans med Hockey Canadas speciella utvärderingspanel. De samlades för att utvärdera Bedards potential när det kommer till hans skicklighet som spelare, hans akademiska förmåga samt hans mentala och fysiska mognad."

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL