Lehner stor hjälte – höll nollan när Vegas gick vidare

Kniven mot strupen och hela säsongen i potten.
Då klev Robin Lehner fram och var bäst när det gällde som mest.
Vegas svenske burväktare stod för en drömräddning och tangerade ett NHL-rekord när han nollade Vancouver (3–0) i den sjunde och helt avgörande matchen i matchserien.
– Lehner var fantastisk, berömmer tränaren Pete DeBoer.

Efter att Vegas Golden Knights tappat en 3–1-ledning i matchserien till 3–3 var det i natt dags för en sjunde och helt avgörande match i matchserien med Vancouver Canucks.

Den svenska målvaktskampen uteblev, då Jacob Markström inte heller kom till spel i nattens match. Men det hindrade inte Vegas svenske målvaktsstjärna Robin Lehner att glänsa.

STOD FÖR DRÖMRÄDDNING

Lehner var bäst när det gällde som mest och höll sin tredje nolla i matchserien när Vegas besegrade Vancouver med 3–0. Svenskstjärnan behövde bara rädda 14 skott i matchen, men i 0–0-läget halvvägs in i matchen stod Lehner för en storartad räddning då han rånade Vancouverstjärnan Brock Boeser på vad som såg ut som ett givet mål.

– Jag vet att du (Lehner syftade på en specifik journalist) säger att jag inte kan rädda skott på borte stolpen, men den här store killen kan röra sig när han vill, säger Lehner till nhl.com om räddningen.

TV: Lehner med makalös räddning – rånar Canucks-stjärnan på öppet mål

Nollan var alltså Lehners tredje i matchserien, vilket innebar att svenskmålvakten tangerade ett NHL-rekord för flest antal nollor i en och samma matchserie.

14 andra målvakter har gjort samma bedrift, där Flyers tidigare målvakt Michael Leighton var den senaste i raden innan Lehner att uppnå bedriften, då han höll tre nollor i matchserien mot Montreal under slutspelet 2010.

– Lehner var fantastisk, berömmer tränaren Pete DeBoer.

AVGJORDE MED SEX MINUTER KVAR

Matchen var länge mållös och det skulle dröja till en bra bit in i den tredje perioden innan matchens första mål föll. Med drygt sex minuter kvar av den avslutande perioden kunde Vegas stjärnback Shea Theodore bryta dödläget med ett handledsskott från blålinjen som letade sig förbi Thatcher Demko i Canucks-kassen.

– Det var galet. Vi hade så många kvalitativa målchanser. Vi gjorde ett bättre arbete med att komma in på mål och ta hand om returerna. Att till slut kunna bryta likaläget var enormt viktigt, säger Theodore om målet.

Efter Theodores mål kunde Vegas stänga matchen genom två mål i öppen kasse för att säkra slutresultatet 3–0.

Konferensfinalen mellan Vegas och Dallas drar igång under natten till måndag, svensk tid.

Vegas Golden Knights – Vancouver Canucks 3–0 (0–0, 0–0, 3–0)