Joakim Nygård.
Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports
NHL

"Det var som när man var mindre och spelade cup"

ANNONS

Ett tufft men lärorikt år. Det är vad Joakim Nygård kan se tillbaka. Efter några tuffa skador, men även en del viktiga lärdomar från Nordamerika är han temporärt tillbaka i Sverige och Färjestad för att få matchning i SHL inför nästa NHL-säsong. 
– Målet var att spela till mig ett nytt kontrakt, vilket jag gjorde, säger han till hockeysverige.se om rookiesäsongen i NHL.

Han är precis hemkommen till vardagen i Sverige efter det speciella Stanley Cup-slutspelet i Edmonton. Joakim Nygårds Edmonton Oilers åkte oväntat ut mot Chicago Blackhawks, som skrällvann med 3–1 i matcher i play in-rundan i Oilers egen hemmaarena Rogers Place.

Nygård var inte ombytt i någon av de fyra matcherna mot Blackhawks. Han fick se sitt lag från sidan av isen under matchserien, och den svenska forwarden tycker inte att Oilers kom upp i samma nivå som i grundserien. Och att uppstickaren Chicago var strået vassare.

– Det kändes som att vi inte kom upp i vårt spel, det som vi hade i grundserien. Sen gjorde Chicago det väldigt bra också. Jag spelade inte någon match, så det är svårt att sätta fingret på vad som gick fel. Det var en svängig matchserie och vi hade inte studsarna på vår sida. De var mycket hetare än oss, säger Joakim Nygård till hockeysverige.se.


"DET VAR INTE ROLIGT ATT VARA INSTÄNGD"

Årets Stanley Cup-slutspel, som allt jämt pågår, var en speciell upplevelse för Nygård. Även om han och Oilers inte blev kvar i den så kallade “bubblan” länge hann han bygga sig en uppfattning av livet därinne.

– Jag tycker att NHL gjorde det väldigt bra. Det fanns saker att göra för att kunna aktivera sig. Men det var såklart inte roligt att vara instängd, det var väldigt konstigt. Det var en upplevelse som jag kommer ta med mig och det är ju inget man upplever varje år. Det var som när man var mindre och spelade cup.

Den snabbskrinnande svensken gjorde sin första säsong borta i Nordamerika, efter att ha gjort succé i SHL och Färjestad under 2018/19. Joakim Nygård säsong med Edmonton Oilers kom att präglas av en hel del skador och 27-åringen begränsades till 33 matcher i grundserien. Först drabbades han av en ryggskada tidigt på hösten i fjol och därefter missade han den sista delen av grundserien, fram till coronaepidemin tvingade ligan att ta en paus, på grund av en otäck fingerskada efter att ha täckt ett skott.

– Den har varit lite hackig, säger han om säsongen.
– Det kändes inte riktigt som jag kom in i spelet. Det var väldigt tråkigt att sitta vid sidan av isen, så det blev väldigt långa veckor. Sen om det går bra för laget finns det ju en risk att man kan förlora sin plats.
– Men det har varit en lärorik säsong. Nu har man fått känna på hur livet där borta fungerar. Målet var att spela till mig ett nytt kontrakt, vilket jag gjorde. Jag har känt förtroende genom hela säsongen. 

FICK CHANSEN INTILL McDAVID

I inledningen av säsongen kastades Nygård direkt in i hetluften. Han fick spela direkt med superstjärnan, Connor McDavid.

– Klart att det var häftigt, han är ju en av världens bästa. Jag försökte alltid se och lära mig från honom. Både McDavid och Leon Draisaitl gjorde en väldigt bra säsong. Väldigt häftigt att se hur de kan leverera som de gör. Joakim Nygård.Foto: Bildbyrån

Trots skadorna har Joakim Nygård trivts med tillvaron i nya hemstaden Edmonton, där fansen är väldigt passionerade över sitt Oilers. 

– Man märkte vilket intresse det var i staden. Det är bara hockey som gäller i Edmonton. Vi har trivts väldigt bra, trots att det är väldigt kallt. Hyrde ett hus där som vi trivdes väldigt bra i. Nu får vi hoppas på en bättre säsong på isen.


Men nu är det Färjestad som gäller. Åtminstone fram till mitten av november. Forwarden ska inleda säsongen i sin tidigare klubb då nästa NHL-säsong inte förväntas starta förrän i december. Att vara tillbaka i Karlstad och SHL känns bra för Nygård, som är väldigt sugen på att spela matcher igen. 

– Det känns ändå bra. Jag behöver få lite matcher i mig och det kommer bli otroligt kul att spela igen. Roligt att komma hem igen tills nästa säsong drar igång i NHL. Jag känner klubben väldigt väl, och de vet vad de kommer få ut av mig. 
– Jag hoppas kunna bidra med mycket fart och fläkt, och det ska bli kul när pucken släpps i september.


TV: Lindquist tippar kvartsfinalerna i öst

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL