Marcus Högberg drabbades av sitt livs tuffaste motgång – samtidigt som han fick sitt NHL-genombrott på isen.
Foto: Bildbyrån & Twitter
NHL

"Även om han inte är här så finns han kvar hos mig"

ANNONS

Marcus Högberg spelade sitt livs hockey i NHL. Då kom samtalet som vände upp och ned på hans tillvaro: pappa Peter hade drabbats av en hjärntumör. För hockeysverige.se berättar Ottawa Senators-målvakten om den prövande våren, men också hur han har vuxit av sorgen efter sin fars bortgång.
– Bara på de här månaderna har jag sett livet i ett annat perspektiv. Jag uppskattar det och lever det som om det vore min sista dag, säger Högberg.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Livet kan bjuda på både toppar och dalar. Ibland kommer de nästan samtidigt. För Marcus Högberg blev våren 2020 exakt så. 

Å ena sidan spelade han regelbundet i NHL – 16 av hans 21 starter kom efter nyår. Å andra sidan förlorade han sin far. 

En balansgång som inte var helt enkel. Men Högberg har vuxit som person under den svåra tiden. 

Samtalet är inte många minuter gammalt förrän Marcus Högberg konstaterar att våren 2020 omkullkastade hans liv: 

– Farsan blev sjuk där och så kom coronan, säger han nästan i förbigående. 

Men förbigående är det inte. Pappa Peter Högberg var 25-åringens målvaktstränare i unga år och de var varandra väldigt nära genom hela livet.

Det var den 27 februari i år som samtalet som förändrade allt kom.

– De ringde och sa att farsan hade hjärntumör. Jag skulle spela match mot Detroit den 28 februari. Jag ville verkligen spela den matchen dagen efter. Jag berättade om min situation när jag kom ner på morgonvärmningen. Det var tufft, det var det, berättar Högberg.

Han lutar sig bakåt på stolen och tar ett andetag. 

– Ottawa stöttade mig otroligt mycket. Direkt efter matchen sa de “Åk hem, vi ser hur berörd du är. Åk hem, ta den tid du behöver. Var med din familj”. Jag åkte hem med (flickvännen) Ellinore och träffade pappa i fem-sex dagar. Han gick på kortison då i väntan på operation.

FICK STÖD AV MENTAL COACH

En del i stödet från Ottawa Senators var en mental coach och det var nyttigt, menar Högberg. 

– Han hade också förlorat sin pappa. Hans råd var: “Innan du åker tillbaka till Ottawa så ska ni bestämma hur ni vill ha det. Ni ska vara raka och ärliga. Säg som det är. Kolla hur det är med pappa”.

Så Marcus och Peter pratade igenom allt tillsammans med familjen. De landade i att Marcus skulle åka tillbaka. 

– Han tyckte att jag skulle åka, så då gjorde jag det. Jag var med i en eller två matcher sedan kom Corona. Det var svårt. Man fick ju bara vara hemma. Det var tufft att fokusera på det när det var så tufft med farsan. Det var svårt att komma hem. 

Operationen blev lyckad och vid uppvaknandet verkade det som om den Peter Högberg Marcus kände var tillbaka:

– Det första han sa när han vaknade upp var att han ville ha sin iPad så han kunde kolla på hockey, säger Högberg med varm röst och ett leende.
– Då kände man igen honom och då trodde man att det skulle gå bra. Men det gick någon dag eller två så fick han en stroke. Han blev hjärndöd där och efter det fick han lunginflammation. Han var borta i några veckor innan han faktiskt somnade in. Det som var skönt var att han aldrig led. 

De senaste månaderna har gjort Marcus Högberg starkare som person, menar han själv. Tiden i Ottawa, i ett annat land, med allt som hände på hemmaplan var oerhört svår men han är tacksam för att han hade såväl flickvännen Ellinore som hunden Trassel där.

Han tittar upp, och ler snett igen:

– Jag tar mycket hjälp i min bearbetning i att han fick vara med på "Fathers' Trip" i december. Vi fick en vecka för oss själva. Vi var nere i Florida och Tampa. Han fick se mig spela en match, säger han och fortsätter:
– Vi hade en fin relation. Han var ju min målvaktstränare i början. Vi kom varandra väldigt nära och även om vi inte pratade mycket känslor hade vi en fin relation. Jag ringde alltid om råd även om jag visste vad han skulle säga, vi hade samma värderingar. Även om han inte är här så finns han kvar hos mig, han lever vidare. Sen är det ju så klart det värsta som har hänt mig och det är en mardröm. Det är tufft i vissa lägen men jag känner mig bra. Bara på de här månaderna har jag sett livet i ett annat perspektiv. Jag uppskattar det och lever det som om det vore min sista dag. 

GJORDE 24 NHL-MATCHER UNDER SÄSONGEN

På isen har det gått framåt för Högberg. Totalt blev det 24 framträdanden i NHL under nye coachen D.J. Smith den gångna säsongen. Han berättar att han trivs både i Belleville – där AHL-laget Belleville Senators huserar och där han har sitt hus – och Ottawa. 


I Ottawa fick han chansen när skador i omgångar drabbade de båda ordinarie målvakterna Craig Anderson och Anders Nilsson. Han tog den. När hockeysverige.se träffade Högberg förra sommaren berättade han att han hade fått direktiven att gå lite längre ut från målet för att skära av vinklarna och använda sin storlek. Det har gett resultat.

– Jag ska inte vara….aggressiv, men jag ska använda min storlek och använda min skridskoåkning. Jag ska försöka få spelarna att skjuta på min starka sida, låga skott och sådär. Just nu känner jag att jag verkligen ska ta vara på chansen. Jag vet att det kommer att finnas en press på mig men efter det här med farsan så…

Han letar efter orden. Han fortsätter: 

– Jag kommer att hitta ett lugn och verkligen tro mer på mig själv och ta det där nästa steget. Jag vill verkligen bli en etablerad NHL-målvakt. Jobbar jag hårt och fortsätter som jag gör så tror jag att jag har en ganska bra chans. 

Passar spelet i NHL dig bättre än i SHL?
– Ja, det gör det. Jag tycker om att det är intensivt spel. Det blir mer intensivt när rinken är lite kompaktare. Det blir mycket folk framför mål. Jag gillar att jobba men det gäller att vara lugn och cool för ser de en chans så tar de den.

D.J. Smith sa i en intervju under våren att hans jobb var att spela dig så mycket som möjligt. Hur är er relation?
Högberg ler när han hör orden. Sedan säger han:
– Han är bra på att få folk att prata. Han är bra med unga spelare, vi är ett ganska ungt lag. Men samtidigt har han väldigt höga krav på spelarna. Han håller en bra relation till alla spelare och kan skämta och ha det avslappnat. Men när det är match är det full fokus. 

Marcus Högberg.Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports

När det blir spel nästa gång vet vi inte exakt. En global pandemi kan lätt skjuta på scheman. Men när det väl blir är Marcus Högberg redo. Han har vuxit som person. Blivit mer sorterad. Han är redo. 

– Det handlar ju bara om att göra sitt jobb och fokusera på det man själv kan påverka. Det har hjälpt mig att bara vara positiv. Blir man nedskickad, uppkallad eller bor månader på hotell gäller det bara att göra det bästa av det. Jag lärde mig av det och kan uppskatta det mer. Jag siktar på att vara i Ottawa men blir det något annat så får man väl ta det därifrån. Kom förberedd och sedan får man göra sitt bästa. Sen tar vi det därifrån. Jag har siktet på NHL. 

Livet kan bjuda på toppar och dalar. Ibland nästan samtidigt.
När man hanterar dem växer man.
Fråga bara Marcus Högberg. 


TV: Jacob Markströms otroliga ingripande

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch