FRAMTIDENS DAMKRONOR
Alice Wallin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Flyttar till Djurgården - för att slå sig in i JVM

Hon debuterade i Södertälje redan som 13-åring. Nu flyttar 15-åriga Alice Wallin till Djurgården - med ett par tydliga mål i sikte.

– Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut, säger hon till hockeysverige.se.

ÖSTERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Även om Södertälje ligger i andradivisionen fortsätter klubben att fostra talanger. En av dessa är 15-åriga Alice Wallin. Uppväxt i SSK, men kommer under kommande säsong representera Haninge och Djurgården. 

– Jag är uppväxt i Södertälje och började på skridskoskolan som var på Månskensrinken (Södertälje IP). Där var jag under en säsong innan jag började i SSK. Då kanske jag var sex, sju år, berättar Alice Wallin då hockeysverige.se träffar henne på altanen till familjens hus inte långt från Östertäljes pendeltågsstation. 
– Alla i min familj har ett hockeyintresse. Pappa tog med mig och min storebror, William, för att åka skridskor när jag var två, tre år. Jag tyckte det var kul och mina föräldrar märke att jag verkligen ville åka skridskor. Det var efter det dom tog med mig till Tre Kronors skridskoskola. 

Intresset blev inte mindre då hennes föräldrar tog med henne för att se Södertälje herrars A-lagsmatcher i Scaniarinken. 

– Speciellt då jag var mindre tyckte jag att det var jättekul att kolla med familjen och vänner. Sedan blev det att vi ofta hade träningar samtidigt, men jag har försökt kolla med kompisar när jag kunnat. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

STORA FÖREBILDEN: NHL-STJÄRNAN  

Den största förebilden är dock inte någon från SSK. 

– Jag har inte bara haft en förebild utan mer kollat på lag som helhet. Är det någon jag tycker är riktigt bra så är det Erik Karlsson. Han är back, offensiv och spelar ett spel som jag tycker om. 

Vad visste du om damhockey när du började spela?
– Jag visste inte så mycket om damhockeyn eller att det fanns. När jag började var det inte så många tjejer som började lika tidigt som jag. Inte heller med tjejer som jag gjorde utan det var lite mer utspritt i kill-lag.
– Under en kort period i början spelade jag också med killar. Sedan startade min pappa (Patrik Wallin) tillsammans med Dennis Rydberg skridskoskola för tjejer. Då började jag och mina vänner från skolan där. I SSK har det också bildats många tjejhockeylag där det varit stora trupper, vilket jag tycker är jättekul.

Har du haft eller har andra intressen vid sidan av hockeyn?
– Jag har testat flera andra sporter, fotboll och dans, men det har aldrig varit någon sport som varit lika kul som hockeyn.
– Varför hockeyn? Jag gillar farten och det lite tuffare spelet. Det har gjort att jag alltid tyckt att hockeyn varit jättekul. 

"DAMERNA BORDE FÅ LIKA MYCKET MEDIAUTRYMME"  

Alice Wallin debuterade i Södertäljes A-lag redan 2017 och har växt ut till en av lagets stabilaste backar trots sin ålder. Just backpositionen är något hon nästan alltid haft. 

– Ja, jag har alltid varit back, men varför? Jag vet inte, skrattar Alice Wallin och fortsätter:
– Jag började som back. Sedan har fortsatt så eftersom jag känt mig stabil som back, men jag har också provat på att spela center några gånger, vilket också var kul. 

Hur har du upplevt satsningen på damhockeyn i SSK under dina år i klubben?
– Det har blivit bättre och bättre. Nu är det ganska många tjejer som spelar i SSK, vilket jag tycker är jättekul. Damerna, jag tycker att vi haft det bra där med tanke på att jag vet att det är sämre på andra håll.
– Det finns mycket kvar att jobba på, men samtidigt vet jag att dom också jobbar på det. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad måste bli bättre?
– Tillexempel att damerna borde få lika mycket mediautrymme som herrarna. Också sådant som eget omklädningsrum och så vidare är något som kan jobbas mer på. Det finns många småbitar att jobba på, men jag tycker att det går framåt.
– Inför den här säsongen kommer även ett LIU startas i Södertälje, vilket också är en förbättring. 

Kan du se SSK spela i SDHL inom några år?
– Vi får väl se hur det blir. Det är en bit kvar upp till SDHL. När jag tränade med Djurgården under förra veckan kände jag att det ändå är ett steg upp till SDHL.
– Det finns en del att jobba på och jag tror allt det här runtomkring behövs, att det blir mer jämställt och att tjejerna får samma förutsättningar. Då tror jag SSK kommer få fram bättre spelare, höjer hela verksamheten och gör att flera vill komma till klubben. Det behövs bra spelare om man ska gå upp. 

FICK SPELA MED LEGENDAREN  

Tjejerna i Södertälje fostras också på ett lite annorlunda sätt än vad dom gör i en del andra klubbar. 

– Jag skulle säga att det är en bra utbildning i Södertälje. Det är många damer som kör med killar då dom är yngre, vilket vi inte riktigt gjort i Södertälje. Jag tycker att det har fungerat bra ändå och även jag har tränat någon säsong med killar, vilket var jättekul, men framförallt har jag tränat med vårt tjejlag.
– Vi är fem kompisar som alltid hållit ihop och pressat varandra till att bli bättre. Det har varit jätteviktigt för mig att ha dom med mig. Vi har hela tiden sett till att göra vårt bästa för att dom andra ska bli bättre.

Alice Wallin var 2019 med i det Södermanlands-lag som vann den sista Stålbucklan som spelades. 

– Det var hur kul som helst. Vi hade som mål att vinna och det gjorde vi också. Jag tror att vi tillsammans var ett bra lag som kämpade hårt ihop. Alla kände sig trygga i laget och alla pratade med alla. Det var mycket lagsammahållning samtidigt som vi gav allt på isen. 

– I TV-pucken gick det inte lika bra. I gruppspelet kom vi etta, men sedan åkte vi ut redan i kvarten. 

Säsongen 2017/18, då Alice Wallin bara var 13 år, debuterade hon i SSK:s Division 1-lag. 

– Jag har kört i SSK:s damlag under tre säsonger. Jag hade träffat på och pratat med dom äldre tjejerna redan innan min första match. Det var ändå nytt att komma upp till dom äldre och jag kände mig ganska liten. Särskilt ute på planen då dom var så pass mycket större, men det var hur kul som helst. 

Vad är det mest minnesvärda från tiden i Södertälje?
– Det är nog när vi vann serien. Tyvärr kunde jag inte vara med i kvalet på grund av Stålbucklan. 

I slutet av förra säsongen fick Södertälje hjälp av en av Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare, Danijela Rundqvist. Det blev tre matcher, två mål och totalt sex poäng från OS-hjältens klubba. 

– Det var jättekul att hon var med. Hon var jätteduktig. Givetvis var hon en ledande spelare på isen, men även utanför. När hon kom i korridorerna, hon spred positivitet och kämpaglöd.
– Framförallt lärde jag mig mycket av henne utanför isen, allt det där med att peppa och vara glad. När hon kom in i båset kände man sedan hur seriös hon var. Jag tyckte det var väldigt bra. 

Danijela Rundqvist.Danijela Rundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

NYTT ÄVENTYR I DJURGÅRDEN  

Inför säsongen 2020/21 har Alice Wallin valt att lämna Södertälje för att istället tillhöra Djurgårdens organisation. 

– Det är för ”HG” (Hockeygymnasiet) och att få träna så mycket som möjligt. Jag tror att det mest blir spel i Haninge den här säsongen, men jag kommer kämpa hårt för att i alla fall få träna med Djurgården lite grann. 

Varför valde du just Djurgården?
– Jag kommer flytta upp, men det är ändå nära hem hit. Det känns som en bra förening, bra för damerna och klubben har en bra satsning. Sedan gillar jag att det är ett samarbete med Haninge.
– När jag flyttar upp kommer jag bo tillsammans med Linnea Adelbertson som jag spelat tillsammans med under hela livet i SSK. Vi kommer bo väldigt nära där Lova Blom, Maria Lindberg och alla bor. 

Hur har du upplevt att få träna med Andra Dalen, Lovisa Berndtsson, Josefine Holmgren, Alice Östensson med flera i Djurgården nu under försäsongen?
– Det är verkligen jättekul. Alla i laget är så duktiga och det är full fart på träningarna. Just farten i spelet har varit ett stort steg. När jag fick pucken var det någon som gick på mig direkt. Jag hade inte så mycket tid. Det har varit jättelärorikt att få köra med dom här rutinerade spelarna. 

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?
– Jag har mål både för mig själv och laget. Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut.
– Med Haninge har vi självklart som mål att få kvala mot SDHL-lag och ta oss så långt som möjligt. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK SPELA UNGDOMS-OS  

I slutet av nästa vecka åker Alice Wallin på juniorlandslagsläger under nya förbundskaptenen Anders Lundbergs ledning. 

– Det ska bli jättekul och spännande. Jag har såklart fått kämpa för att komma med och det är kul att se att det jag tränat för händer.  

Alexander Bröms hade med dig till ungdoms-OS i Lausanne förra säsongen. Där vann ni silver, hur upplevde du den resan?
– Det verkligen coolt och då även allting runtomkring. Att få bo i OS-byn med alla andra idrottare. Allt var så mycket större än vad jag hade förväntat mig.
– Jag förstod nog inte då jag var där hur stort det var. När jag sedan kommit hem och fått smälta allt som jag förstod att det varit jättestort. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten