FRAMTIDENS DAMKRONOR
Alice Wallin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Flyttar till Djurgården - för att slå sig in i JVM

ANNONS
Hon debuterade i Södertälje redan som 13-åring. Nu flyttar 15-åriga Alice Wallin till Djurgården - med ett par tydliga mål i sikte.

– Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut, säger hon till hockeysverige.se.

ÖSTERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Även om Södertälje ligger i andradivisionen fortsätter klubben att fostra talanger. En av dessa är 15-åriga Alice Wallin. Uppväxt i SSK, men kommer under kommande säsong representera Haninge och Djurgården. 

– Jag är uppväxt i Södertälje och började på skridskoskolan som var på Månskensrinken (Södertälje IP). Där var jag under en säsong innan jag började i SSK. Då kanske jag var sex, sju år, berättar Alice Wallin då hockeysverige.se träffar henne på altanen till familjens hus inte långt från Östertäljes pendeltågsstation. 
– Alla i min familj har ett hockeyintresse. Pappa tog med mig och min storebror, William, för att åka skridskor när jag var två, tre år. Jag tyckte det var kul och mina föräldrar märke att jag verkligen ville åka skridskor. Det var efter det dom tog med mig till Tre Kronors skridskoskola. 

Intresset blev inte mindre då hennes föräldrar tog med henne för att se Södertälje herrars A-lagsmatcher i Scaniarinken. 

– Speciellt då jag var mindre tyckte jag att det var jättekul att kolla med familjen och vänner. Sedan blev det att vi ofta hade träningar samtidigt, men jag har försökt kolla med kompisar när jag kunnat. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

STORA FÖREBILDEN: NHL-STJÄRNAN  

Den största förebilden är dock inte någon från SSK. 

– Jag har inte bara haft en förebild utan mer kollat på lag som helhet. Är det någon jag tycker är riktigt bra så är det Erik Karlsson. Han är back, offensiv och spelar ett spel som jag tycker om. 

Vad visste du om damhockey när du började spela?
– Jag visste inte så mycket om damhockeyn eller att det fanns. När jag började var det inte så många tjejer som började lika tidigt som jag. Inte heller med tjejer som jag gjorde utan det var lite mer utspritt i kill-lag.
– Under en kort period i början spelade jag också med killar. Sedan startade min pappa (Patrik Wallin) tillsammans med Dennis Rydberg skridskoskola för tjejer. Då började jag och mina vänner från skolan där. I SSK har det också bildats många tjejhockeylag där det varit stora trupper, vilket jag tycker är jättekul.

Har du haft eller har andra intressen vid sidan av hockeyn?
– Jag har testat flera andra sporter, fotboll och dans, men det har aldrig varit någon sport som varit lika kul som hockeyn.
– Varför hockeyn? Jag gillar farten och det lite tuffare spelet. Det har gjort att jag alltid tyckt att hockeyn varit jättekul. 

"DAMERNA BORDE FÅ LIKA MYCKET MEDIAUTRYMME"  

Alice Wallin debuterade i Södertäljes A-lag redan 2017 och har växt ut till en av lagets stabilaste backar trots sin ålder. Just backpositionen är något hon nästan alltid haft. 

– Ja, jag har alltid varit back, men varför? Jag vet inte, skrattar Alice Wallin och fortsätter:
– Jag började som back. Sedan har fortsatt så eftersom jag känt mig stabil som back, men jag har också provat på att spela center några gånger, vilket också var kul. 

Hur har du upplevt satsningen på damhockeyn i SSK under dina år i klubben?
– Det har blivit bättre och bättre. Nu är det ganska många tjejer som spelar i SSK, vilket jag tycker är jättekul. Damerna, jag tycker att vi haft det bra där med tanke på att jag vet att det är sämre på andra håll.
– Det finns mycket kvar att jobba på, men samtidigt vet jag att dom också jobbar på det. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad måste bli bättre?
– Tillexempel att damerna borde få lika mycket mediautrymme som herrarna. Också sådant som eget omklädningsrum och så vidare är något som kan jobbas mer på. Det finns många småbitar att jobba på, men jag tycker att det går framåt.
– Inför den här säsongen kommer även ett LIU startas i Södertälje, vilket också är en förbättring. 

Kan du se SSK spela i SDHL inom några år?
– Vi får väl se hur det blir. Det är en bit kvar upp till SDHL. När jag tränade med Djurgården under förra veckan kände jag att det ändå är ett steg upp till SDHL.
– Det finns en del att jobba på och jag tror allt det här runtomkring behövs, att det blir mer jämställt och att tjejerna får samma förutsättningar. Då tror jag SSK kommer få fram bättre spelare, höjer hela verksamheten och gör att flera vill komma till klubben. Det behövs bra spelare om man ska gå upp. 

FICK SPELA MED LEGENDAREN  

Tjejerna i Södertälje fostras också på ett lite annorlunda sätt än vad dom gör i en del andra klubbar. 

– Jag skulle säga att det är en bra utbildning i Södertälje. Det är många damer som kör med killar då dom är yngre, vilket vi inte riktigt gjort i Södertälje. Jag tycker att det har fungerat bra ändå och även jag har tränat någon säsong med killar, vilket var jättekul, men framförallt har jag tränat med vårt tjejlag.
– Vi är fem kompisar som alltid hållit ihop och pressat varandra till att bli bättre. Det har varit jätteviktigt för mig att ha dom med mig. Vi har hela tiden sett till att göra vårt bästa för att dom andra ska bli bättre.

Alice Wallin var 2019 med i det Södermanlands-lag som vann den sista Stålbucklan som spelades. 

– Det var hur kul som helst. Vi hade som mål att vinna och det gjorde vi också. Jag tror att vi tillsammans var ett bra lag som kämpade hårt ihop. Alla kände sig trygga i laget och alla pratade med alla. Det var mycket lagsammahållning samtidigt som vi gav allt på isen. 

– I TV-pucken gick det inte lika bra. I gruppspelet kom vi etta, men sedan åkte vi ut redan i kvarten. 

Säsongen 2017/18, då Alice Wallin bara var 13 år, debuterade hon i SSK:s Division 1-lag. 

– Jag har kört i SSK:s damlag under tre säsonger. Jag hade träffat på och pratat med dom äldre tjejerna redan innan min första match. Det var ändå nytt att komma upp till dom äldre och jag kände mig ganska liten. Särskilt ute på planen då dom var så pass mycket större, men det var hur kul som helst. 

Vad är det mest minnesvärda från tiden i Södertälje?
– Det är nog när vi vann serien. Tyvärr kunde jag inte vara med i kvalet på grund av Stålbucklan. 

I slutet av förra säsongen fick Södertälje hjälp av en av Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare, Danijela Rundqvist. Det blev tre matcher, två mål och totalt sex poäng från OS-hjältens klubba. 

– Det var jättekul att hon var med. Hon var jätteduktig. Givetvis var hon en ledande spelare på isen, men även utanför. När hon kom i korridorerna, hon spred positivitet och kämpaglöd.
– Framförallt lärde jag mig mycket av henne utanför isen, allt det där med att peppa och vara glad. När hon kom in i båset kände man sedan hur seriös hon var. Jag tyckte det var väldigt bra. 

Danijela Rundqvist.Danijela Rundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

NYTT ÄVENTYR I DJURGÅRDEN  

Inför säsongen 2020/21 har Alice Wallin valt att lämna Södertälje för att istället tillhöra Djurgårdens organisation. 

– Det är för ”HG” (Hockeygymnasiet) och att få träna så mycket som möjligt. Jag tror att det mest blir spel i Haninge den här säsongen, men jag kommer kämpa hårt för att i alla fall få träna med Djurgården lite grann. 

Varför valde du just Djurgården?
– Jag kommer flytta upp, men det är ändå nära hem hit. Det känns som en bra förening, bra för damerna och klubben har en bra satsning. Sedan gillar jag att det är ett samarbete med Haninge.
– När jag flyttar upp kommer jag bo tillsammans med Linnea Adelbertson som jag spelat tillsammans med under hela livet i SSK. Vi kommer bo väldigt nära där Lova Blom, Maria Lindberg och alla bor. 

Hur har du upplevt att få träna med Andra Dalen, Lovisa Berndtsson, Josefine Holmgren, Alice Östensson med flera i Djurgården nu under försäsongen?
– Det är verkligen jättekul. Alla i laget är så duktiga och det är full fart på träningarna. Just farten i spelet har varit ett stort steg. När jag fick pucken var det någon som gick på mig direkt. Jag hade inte så mycket tid. Det har varit jättelärorikt att få köra med dom här rutinerade spelarna. 

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?
– Jag har mål både för mig själv och laget. Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut.
– Med Haninge har vi självklart som mål att få kvala mot SDHL-lag och ta oss så långt som möjligt. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK SPELA UNGDOMS-OS  

I slutet av nästa vecka åker Alice Wallin på juniorlandslagsläger under nya förbundskaptenen Anders Lundbergs ledning. 

– Det ska bli jättekul och spännande. Jag har såklart fått kämpa för att komma med och det är kul att se att det jag tränat för händer.  

Alexander Bröms hade med dig till ungdoms-OS i Lausanne förra säsongen. Där vann ni silver, hur upplevde du den resan?
– Det verkligen coolt och då även allting runtomkring. Att få bo i OS-byn med alla andra idrottare. Allt var så mycket större än vad jag hade förväntat mig.
– Jag förstod nog inte då jag var där hur stort det var. När jag sedan kommit hem och fått smälta allt som jag förstod att det varit jättestort. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch