Anton Öhman.
Foto: Johan Löf/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Om jag var en flopp? Ja, kanske"

ANNONS

Han värvades till Modo för att lyfta lagets offensiv från sin plats på blålinjen.
Istället präglades fjolåret av svaga insatser, flopprubriker och bänkningar.
Nu ska Anton Öhman visa Modosupportrarna – och alla andra – hur bra han faktiskt vara.
– Jag har så otroligt mycket mer att visa än det jag fick ut ifjol, säger Öhman till Hockeysverige.se.

Inför fjolårssäsongen sågs Modos värvning av Anton Öhman som en av de allra starkaste inför den hockeyallsvenska säsongen. Den Umeåbördige backen kom från en SHL-säsong med Malmö där han producerat tio poäng på 23 matcher i en ytterst begränsad roll.

I Hockeyallsvenskan skulle han blomma ut, både spel- och poängmässigt.

Så blev inte fallet.

Hösten blev en spelmässig mardröm för Öhman som stundtals fick följa Modos matcher från en lika gjuten plats på avbytarbänken som reservmålvakten. 

– Det var jobbigt. Man vill spela så mycket matcher man bara kan och att då sitta på bänken… Nej, det var inte alls kul. Man vill ju helst spela 60 minuter om det går, men det är sällan man får göra det, säger Öhman.
– Men jag tror att det var nyttigt för mig också. Jag fick känna på rätt tuffa motgångar och fick lära mig att knyta näven i fickan och bara köra. 

Vissa kallade dig för en flopp. Håller du med dem?
– Om jag var en flopp? Ja, kanske. Jag kom in till Modo efter en bra SHL-säsong och så levererade jag inte alls här. Det är klart att man har en del förväntningar på sig, speciellt efter den säsong jag hade i Malmö som jag ändå är väldigt nöjd över.
– Samtidigt var det otroligt tuff konkurrens i Modo ifjol. Det var många bra backar att tampas med, det ser man ju nu i år när flera av backarna vi hade förra säsongen förväntas ha stora roller i SHL till hösten.

Anton Öhman.Anton Öhman.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Var det tal om ett klubbyte i något skede av säsongen?
– Nej. Jag ville stanna här i Modo hela tiden. Jag ville kriga mig uppåt i hierarkin och visa tränarna att jag var en spelare att lita på. Vissa matcher gick det bra när jag fick spela, vilket gjorde att jag fick lite mer speltid. Sedan gick jag ner mig och då… Ja, då blev det mindre av den varan.
– Men som jag sade, vi hade många bra backar i laget och man hade inte råd att vara dålig en match. Men det var aldrig snack om att byta lag. Jag ville vara kvar och visa att jag skulle få spela här.

Men fjolårets motgångar har inte bara haft negativ inverkan på 24-åringen. 

– Jag fick inte ut ens nästan så mycket som jag vet att jag har i mig, vilket gör mig extra mer taggad inför den här säsongen. Det har varit en liten drivkraft och motivation under sommaren, att göra allt jag kan för att visa mig själv och alla andra den här säsongen hur bra jag verkligen kan vara.

LAGT PÅ SIG MUSKLER: "SKADAR INTE"  

Under sommaren har Öhman lagt på sig ett par extra kilon och lite mer muskler, samtidigt som han lyckats hålla sig skadefri och köra för fullt under hela försäsongen.

– För mig finns det bara fördelar med lite extra tyngd, jag blir starkare på pucken men även starkare ute i sarghörnen. Jag är lätt i kroppen, så något kilo till på mig skadar inte, skrattar Öhman.

Tolv poäng och bara två mål ifjol. Jag gissar att du kanske har högre krav än så på dig själv rent poängmässigt den här säsongen?
– (Skratt) Ja, absolut. Men framförallt vill jag bidra i tvåvägsspelet. Jag vill spela mer minuter över hela banan och när man gör det så brukar det ofta innebära att det rullar in lite mer poäng, så förhoppningsvis ska det kunna göra det.

Anton Öhman.Anton Öhman.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

SÄTTER FAVORITSKAPET PÅ "LÖVEN" OCH TIMRÅ  

Inför den här säsongen är Modo ett av lagen som på förhand är ett av lagen som tippas vara med och utmana i den absoluta toppen av Hockeyallsvenskan. Ö-vikslaget har tappat en rad toppspelare från fjolårets trupp, men sportchefen Fredrik Glader har lyckats hitta slagkraftiga ersättare till de SHL-flyktande stjärnorna.

Öhman är enig i att Modo ska vara ett topplag även i år, men att favoritskapet ska läggas på andra lag.

– Vi har väldigt mycket skicklighet i det här laget, så vi ska absolut vara med och kriga i den absoluta toppen, säger Öhman.
– Men tittar man på ”Lövens” lag så fick ju de ha kvar många av sina bästa spelare. De har även fått in många nya, bra, namn. Jag tycker väl att ”Löven”, tillsammans med Timrå, är lagen att slå just nu.
– Jag vet redan nu att de matcherna kommer bli riktigt, riktigt tuffa. Sen tycker jag att det är lite extra kul med att det är norrlagen som på förhand är lite favoriter, det ger det hela lite extra krydda.

"KOMMER BLI GRYMT"  

Inför den här säsongen har Hockeyallsvenskan gått ifrån sitt play off-system med allsvensk final, slutspelsserie och vidare kval mot SHL-lagen och ersatt kvalspelet med ett SM-slutspel-liknande slutspel.

Något helt i Öhmans smak.

– Som upplägget ser ut just nu så känns det väldigt kul. Man har ju inte spelat ännu, men jag tror att det kan bli riktigt roligt med några fina matchserier på sina håll. Det blir också väldigt viktigt att vi krigar till oss en så pass bra tabellplacering som möjligt, så att vi ger oss själva de bästa möjliga förutsättningarna inför slutspelet.
– Men jag har en känsla. Det nya systemet, för mig själv – allt som allt; det kommer bli grymt.

I kväll drar Modo i gång säsongen på allvar med en träningsmatch mot SHL-topplaget Luleå.

– Först spelar vi mot Luleå i morgon (läs: i dag) och sedan Skellefteå på onsdag, så det är två tuffa matcher direkt för vår del. Men det känns riktigt bra än så länge. Det ska bli grymt skoj att dra igång, avslutar Öhman.


TV: De bästa sekvenserna från Malkins NHL-säsong 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch