Johan Johnsson.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Det blev inte som jag hade tänkt mig här”

ANNONS

När Johan Johnsson vände hem till Jönköping för spel i HV71 var planen att etablera sig som en toppcenter i moderklubben. 
Så blev det aldrig utan 27-åringen fick nöja sig med sparsam speltid i en begränsad roll. Nu söker han en ny utmaning i AIK.
– Min prio är att hamna i en situation som var motsatsen mot vad jag hade sista året här i HV, säger han till hockeysverige.se.

Johan Johnsson är född och uppvuxen i Jönköping och har spelat i HV71 under stora delar av sitt liv.

Efter att ha spelat upp Timrå i SHL 2018 flyttade han hem till barndomsklubben HV. Det blev dock endast två säsonger tillbaka i Jönköping då han i våras fick lämna klubben.

I måndags blev det klart var 27-åringen väljer att fortsätta karriären. Det blev AIK för centern och för hockeysverige.se berättar han nu om beslutet att skriva på för Stockholmsklubben.

– Det var väl kort och gott så att de framstod som det bästa alternativ av det jag hade att välja på, säger Johnsson och fortsätter:
– Direkt efter förra säsongen när man började tänka på hur framtiden skulle se ut så var prio att hamna i en situation som var motsatsen mot vad jag hade sista året här i HV. Där gick jag ju in i säsongen och var utanför laget från början.
– Ambitionen var väl från början att få en plats i SHL men att få en bättre roll än vad jag hade förra året. Det har ju varit en speciell sommar där man inte riktigt har vetat vad som skulle hända. När de flesta lagen började samlas nu så kände jag att det var dags att bestämma sig och då kändes det helt enkelt bäst med AIK.

”DET VAR EN BESVIKELSE”

Säsongen 2019/20 blev inte riktigt som Johan Johnsson hade hoppats. Han fick nöja sig med minimal speltid i HV71 under hösten och lånades därför ut till Oskarshamn för att få speltid och självförtroende. Där kände han hur vindarna vände.

– Innan utlåningen kändes det knappt som att min säsong ens hade börjat. Då var det väldigt sparsamt med speltid och jag var in och ut ur laget. Jag fick en positivt effekt av utlåningen till Oskarshamn och hade en bra månad där.
– Även när jag blev tillbakakallad till HV så rullade det på ganska bra. Vi spelade bra som lag och var inne i ett jäkla bra stim.

Han hymlar dock inte med tiden innan utlåningen var tung för honom personligen.

– Klart att det var en besvikelse. Jag kände att jag gjorde en bra förstasäsong och förhoppningen var att man skulle ha tagit ett steg framåt i hierarkin och kliva in på en högre nivå, men det blev precis tvärtom. Självklart var man ju lite besviken. Det var ju inte det jag såg framför mig, men så är det ibland.

Fick du någon förklaring till att du fick så lite speltid?
– Det är klart att man har lite dialog men de gav ingen speciell anledning. Det var väl bara så att de höll andra spelare över mig.

Johan Johnsson var besviken över hur det blev i HV71 i höstas. Johan Johnsson var besviken över hur det blev i HV71 i höstas. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

När Johnsson nu summerar åren tillbaka i HV71 konstaterar han att de inte motsvarade förväntningarna som han hade när han vände skutan hem till Jönköping.

– Det är klart att det inte var det här man såg framför sig när jag kom tillbaka hit från Timrå. Man hade tänkt att man skulle kunna etablera sig här och ta en stor roll även i HV, och så blev det ju inte riktigt. Det var inte det här som var tanken.
– Sedan är det klart att som hockeyspelare får man ju vara beredd på att vara flexibel och kunna flytta på sig också.

Som Jönköpingskille var det därför tufft att få höra att han inte skulle bli kvar, även om 27-åringen själv kände att han ville ha det annorlunda mot hur det såg ut i höstas.

Hade du velat stanna kvar i HV71?
– Det är klart att jag hade velat stanna, men jag hade inte velat vara kvar om jag skulle gå in i nästa säsong likadant som det blev förra säsongen. Det bestämde jag mig för snabbt, att jag vill spela så mycket hockey som möjligt.

”HADE VARIT SUGEN PÅ ATT SPELA UTOMLANDS”

Trots att det är tufft känslomässigt så kan flytten från HV71 till AIK vara ett bra steg i hans karriär, då han själv har känt att han har stått lite still i sin utveckling.

– Nu ska jag ju vara öppen och säga att jag fick ju inget nytt kontrakt av HV, det var inte jag som ägde den frågan. Så är det ju i alla diskussioner man har med klubbar att man är två stycken som ska vilja samma sak och ibland är det inte så.
– Jag känner att jag vill gå in här nu med en tränare som vill satsa hårt på en. Det har jag värderad högre till kommande säsong än inför förra kontraktet jag skrev. Det blir väl så automatiskt när man kommer från en säsong där man stått och trampat lite.

När det kom till nästa klubbadress hade Johan Johnsson ett antal alternativ. Ett tag lockade det med ett utlandsäventyr men på grund av den rådande pandemin beslutade han sig för att stanna i Sverige och återvända till Hockeyallsvenskan.

– Jag bestämde mig ganska snabbt för att jag ville vara kvar i Sverige. Om det inte hade varit för den här situationen med corona kanske man hade varit sugen på att spela utomlands, men jag bestämde mig ganska tidigt för att det inte var aktuell just nu.
– Jag kände att det var ganska givet att det skulle bli AIK om det blev spel i Hockeyallsvenskan. Det var många parametrar som kändes  positiva kring AIK. Det känns spännande med deras satsning och de ser ut att få ett bra lag.

Johan Johnsson i Oskarshamnströjan. Johan Johnsson i Oskarshamnströjan. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

I AIK återförenas han med Håkan Åhlund som han hade som tränare under utlåningen till Oskarshamn. De trivdes bra tillsammans och Johnsson ser fram emot att återigen för jobba med Åhlund.

– Det blir ju en trygghet också att man vet var man har varandra.
– Jag fick kliva in i Oskarshamn och spela mycket direkt. Det rullade på bra där och det tyckte väl han också, så det kanske är därför som han gärna ville ha mig till AIK. Det är klart att det känns positivt med en tränare som man har haft tidigare som vill ha en igen.

I HV71 fick centern ta en väldigt defensiv roll. En målsättning med AIK-flytten är därför att kunna ta mer plats i den offensiva delen, även om han själv gärna fortsätter vara en tvåvägsspelare.

– Jag vill naturligtvis spela mycket. Sedan vill jag väl inte bara vara en utpräglad offensiv spelare, utan jag vill vara en tvåvägscenter som spelar mycket i båda delar, Det är klart att det är en del i det som lockar med AIK, att få chansen att spela både offensivt och defensivt. I Både powerplay och boxplay. Det vill väl alla spelare göra, men det är klart att det har lockat att få mer chanser offensivt.

VILL SPELA UPP AIK I SHL

AIK har fått ihop ett spännande lagbygge och siktar på att revanschera sig efter bottennapp förra säsongen. De satsar därför för att blanda sig in i toppstriden om ett SHL-avancemang.

Det är en resa som Johan Johnsson har varit med på tidigare då han spelade upp Timrå i högstaligan 2018.

Lockar det att nu kanske återigen få vara med om en liknande resa?
– Det är klart att det är så. De flesta vill ju spela i klubbar som har ambitionen att göra något, oavsett om det är att kvala sig uppåt eller vinna något. Det tror jag alltid är målsättningen för en spelare. Självklart vägde det in att känslan är att AIK gör en liten nysatsning och vi borde få en slagkraftig trupp som ska kunna hålla till bättre i tabellen.

Tror du att du kommer ha nytta av att redan ha spelat upp ett lag i SHL tidigare?
– Jag tror att man har nytta av all erfarenhet som man har, så det har jag säkert. Ju fler gånger man gör någonting desto mer bekväm blir man väl i den situationen. Det hoppas jag att man ska kunna ha nytta av och bidra med.

Johan Johnsson håller just nu på att förbereda att flytta upp till Stockholm till helgen. Kommande vecka, på måndagen, kommer han därefter att ansluta till sitt nya lag, AIK.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL