Sök
Johan Johnsson.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Det blev inte som jag hade tänkt mig här”

När Johan Johnsson vände hem till Jönköping för spel i HV71 var planen att etablera sig som en toppcenter i moderklubben. 
Så blev det aldrig utan 27-åringen fick nöja sig med sparsam speltid i en begränsad roll. Nu söker han en ny utmaning i AIK.
– Min prio är att hamna i en situation som var motsatsen mot vad jag hade sista året här i HV, säger han till hockeysverige.se.

Johan Johnsson är född och uppvuxen i Jönköping och har spelat i HV71 under stora delar av sitt liv.

Efter att ha spelat upp Timrå i SHL 2018 flyttade han hem till barndomsklubben HV. Det blev dock endast två säsonger tillbaka i Jönköping då han i våras fick lämna klubben.

I måndags blev det klart var 27-åringen väljer att fortsätta karriären. Det blev AIK för centern och för hockeysverige.se berättar han nu om beslutet att skriva på för Stockholmsklubben.

– Det var väl kort och gott så att de framstod som det bästa alternativ av det jag hade att välja på, säger Johnsson och fortsätter:
– Direkt efter förra säsongen när man började tänka på hur framtiden skulle se ut så var prio att hamna i en situation som var motsatsen mot vad jag hade sista året här i HV. Där gick jag ju in i säsongen och var utanför laget från början.
– Ambitionen var väl från början att få en plats i SHL men att få en bättre roll än vad jag hade förra året. Det har ju varit en speciell sommar där man inte riktigt har vetat vad som skulle hända. När de flesta lagen började samlas nu så kände jag att det var dags att bestämma sig och då kändes det helt enkelt bäst med AIK.

”DET VAR EN BESVIKELSE”

Säsongen 2019/20 blev inte riktigt som Johan Johnsson hade hoppats. Han fick nöja sig med minimal speltid i HV71 under hösten och lånades därför ut till Oskarshamn för att få speltid och självförtroende. Där kände han hur vindarna vände.

– Innan utlåningen kändes det knappt som att min säsong ens hade börjat. Då var det väldigt sparsamt med speltid och jag var in och ut ur laget. Jag fick en positivt effekt av utlåningen till Oskarshamn och hade en bra månad där.
– Även när jag blev tillbakakallad till HV så rullade det på ganska bra. Vi spelade bra som lag och var inne i ett jäkla bra stim.

Han hymlar dock inte med tiden innan utlåningen var tung för honom personligen.

– Klart att det var en besvikelse. Jag kände att jag gjorde en bra förstasäsong och förhoppningen var att man skulle ha tagit ett steg framåt i hierarkin och kliva in på en högre nivå, men det blev precis tvärtom. Självklart var man ju lite besviken. Det var ju inte det jag såg framför mig, men så är det ibland.

Fick du någon förklaring till att du fick så lite speltid?
– Det är klart att man har lite dialog men de gav ingen speciell anledning. Det var väl bara så att de höll andra spelare över mig.

Johan Johnsson var besviken över hur det blev i HV71 i höstas. Johan Johnsson var besviken över hur det blev i HV71 i höstas. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

När Johnsson nu summerar åren tillbaka i HV71 konstaterar han att de inte motsvarade förväntningarna som han hade när han vände skutan hem till Jönköping.

– Det är klart att det inte var det här man såg framför sig när jag kom tillbaka hit från Timrå. Man hade tänkt att man skulle kunna etablera sig här och ta en stor roll även i HV, och så blev det ju inte riktigt. Det var inte det här som var tanken.
– Sedan är det klart att som hockeyspelare får man ju vara beredd på att vara flexibel och kunna flytta på sig också.

Som Jönköpingskille var det därför tufft att få höra att han inte skulle bli kvar, även om 27-åringen själv kände att han ville ha det annorlunda mot hur det såg ut i höstas.

Hade du velat stanna kvar i HV71?
– Det är klart att jag hade velat stanna, men jag hade inte velat vara kvar om jag skulle gå in i nästa säsong likadant som det blev förra säsongen. Det bestämde jag mig för snabbt, att jag vill spela så mycket hockey som möjligt.

”HADE VARIT SUGEN PÅ ATT SPELA UTOMLANDS”

Trots att det är tufft känslomässigt så kan flytten från HV71 till AIK vara ett bra steg i hans karriär, då han själv har känt att han har stått lite still i sin utveckling.

– Nu ska jag ju vara öppen och säga att jag fick ju inget nytt kontrakt av HV, det var inte jag som ägde den frågan. Så är det ju i alla diskussioner man har med klubbar att man är två stycken som ska vilja samma sak och ibland är det inte så.
– Jag känner att jag vill gå in här nu med en tränare som vill satsa hårt på en. Det har jag värderad högre till kommande säsong än inför förra kontraktet jag skrev. Det blir väl så automatiskt när man kommer från en säsong där man stått och trampat lite.

När det kom till nästa klubbadress hade Johan Johnsson ett antal alternativ. Ett tag lockade det med ett utlandsäventyr men på grund av den rådande pandemin beslutade han sig för att stanna i Sverige och återvända till Hockeyallsvenskan.

– Jag bestämde mig ganska snabbt för att jag ville vara kvar i Sverige. Om det inte hade varit för den här situationen med corona kanske man hade varit sugen på att spela utomlands, men jag bestämde mig ganska tidigt för att det inte var aktuell just nu.
– Jag kände att det var ganska givet att det skulle bli AIK om det blev spel i Hockeyallsvenskan. Det var många parametrar som kändes  positiva kring AIK. Det känns spännande med deras satsning och de ser ut att få ett bra lag.

Johan Johnsson i Oskarshamnströjan. Johan Johnsson i Oskarshamnströjan. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

I AIK återförenas han med Håkan Åhlund som han hade som tränare under utlåningen till Oskarshamn. De trivdes bra tillsammans och Johnsson ser fram emot att återigen för jobba med Åhlund.

– Det blir ju en trygghet också att man vet var man har varandra.
– Jag fick kliva in i Oskarshamn och spela mycket direkt. Det rullade på bra där och det tyckte väl han också, så det kanske är därför som han gärna ville ha mig till AIK. Det är klart att det känns positivt med en tränare som man har haft tidigare som vill ha en igen.

I HV71 fick centern ta en väldigt defensiv roll. En målsättning med AIK-flytten är därför att kunna ta mer plats i den offensiva delen, även om han själv gärna fortsätter vara en tvåvägsspelare.

– Jag vill naturligtvis spela mycket. Sedan vill jag väl inte bara vara en utpräglad offensiv spelare, utan jag vill vara en tvåvägscenter som spelar mycket i båda delar, Det är klart att det är en del i det som lockar med AIK, att få chansen att spela både offensivt och defensivt. I Både powerplay och boxplay. Det vill väl alla spelare göra, men det är klart att det har lockat att få mer chanser offensivt.

VILL SPELA UPP AIK I SHL

AIK har fått ihop ett spännande lagbygge och siktar på att revanschera sig efter bottennapp förra säsongen. De satsar därför för att blanda sig in i toppstriden om ett SHL-avancemang.

Det är en resa som Johan Johnsson har varit med på tidigare då han spelade upp Timrå i högstaligan 2018.

Lockar det att nu kanske återigen få vara med om en liknande resa?
– Det är klart att det är så. De flesta vill ju spela i klubbar som har ambitionen att göra något, oavsett om det är att kvala sig uppåt eller vinna något. Det tror jag alltid är målsättningen för en spelare. Självklart vägde det in att känslan är att AIK gör en liten nysatsning och vi borde få en slagkraftig trupp som ska kunna hålla till bättre i tabellen.

Tror du att du kommer ha nytta av att redan ha spelat upp ett lag i SHL tidigare?
– Jag tror att man har nytta av all erfarenhet som man har, så det har jag säkert. Ju fler gånger man gör någonting desto mer bekväm blir man väl i den situationen. Det hoppas jag att man ska kunna ha nytta av och bidra med.

Johan Johnsson håller just nu på att förbereda att flytta upp till Stockholm till helgen. Kommande vecka, på måndagen, kommer han därefter att ansluta till sitt nya lag, AIK.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten