Sök
Szymon Szemberg gästkrönikerar på Hockeysverige.se.
Damhockey

Skyll inte Damkronornas misslyckande på utländska stjärnor

Det är väldigt enkelt att skylla Damkronornas underpresterande på det stora antalet utländska spelare i SDHL. Men svenska spelare blir inte dåliga av att klubbarna värvar utländska spelare. Sanningen är snarare den att klubbarna värvar utländska spelare därför att det inte finns tillräckligt många svenskor som är tillräckligt bra, skriver Szymon Szemberg, VD för den Europeiska klubballiansen, E.H.C. i den här gästkrönikan för hockeysverige.se.

Meningen med den här krönikan är att få lite balans i debatten där många röster ger stöd åt teorin att om att bara SDHL-klubbarna skulle anställa färre utländska spelare, hade detta per automatik gett oss starkare Damkronor. Resonemanget går alltså ut på att fler svenska spelare i SDHL, och framför allt fler svenska spelare på viktiga positioner, ger förbundskaptenen ett större underlag ur vilket man kan plocka potentiella landslagsspelare.

En annan underliggande teori är det är på grund av dessa runt 100 utländska SDHL-spelare som Damkronornas kvalité har sjunkit så lågt att vårt landslag åkte ur dam-VM:s toppgrupp ner till division-1, det som tidigare kallades B-gruppen.

Detta resonemang kan även beskrivas som tesen om nollsummespel, ett i grunden pessimistiskt synsätt som går ut på att den enes framgång är alltid den andres förlust.

Sanningen är tyvärr att Sverige inte har tillräckligt många duktiga hockeytjejer och de som är landslagsmässiga håller inte den internationella klass som man måste förvänta sig av en svensk landslagsspelare, oavsett om det handlar om spelare i Tre Kronor, Damkronor, Juniorkronor eller ett annat svenskt hockeylandslag.

Låt oss försöka leda detta i bevis genom att följa kronologin i hur en klubb resonerar när man bygger ett lag. I ett idealfall – vare sig det handlar om Luleå, Brynäs, HV71, Djurgården eller en annan SDHL-klubb – så plockar en klubb spelare från de egna leden eller från närområdet. I synnerhet då det gäller en damklubb som inte har samma resurser att värva utifrån som en herrelitklubb.

16 av de 21 spelarna i SDE:s SDHL-trupp är utländska spelare.16 av de 21 spelarna i SDE:s SDHL-trupp är utländska spelare.Foto: Bildbyrån/Maxim Thore

En egen produkt eller en spelare från orten eller landskapet är att alltid att föredra. Det är bra för klubbens självkänsla, ger bra PR, det är bra för lagsammanhållningen, med största säkerhet bra för att locka publik (släkt, vänner, vänner till vänner, arbetskamrater etcetera lockas till matcherna) och det är bra för ekonomin, för att klubben kanske då inte behöver fixa lägenhet, jobb och så vidare, och en närodlad spelare har troligen inte samma löneanspråk som en stjärna från Kanadas eller USA:s OS-lag.

Om man inte hittar spelare av nödvändig kvalitet i närområdet, är man tvungen att värva från andra svenska klubbar. Rent ekonomiskt är en sådan värvning fortfarande att föredra före en utländsk spelare. Man slipper betala för resor, andra omkostnader, internationella transferkort och man slipper att lägga mycket tid på scouting, kolla upp spelarens personlighet och kontakter med eventuella agenter.

Det är först när en klubb har tömt ut alla möjligheter att fylla sin trupp med kompetenta svenska spelare som man ser sig tvungen att värva från utlandet. Visst, även om svensk damhockey var på topp och vi producerade ett överflöd av kvalificerade spelare skulle de mest satsande SDHL-klubbarna vilja spetsa sina lag med en eller annan utländsk stjärna.

SAMMA SITUATION SOM I ENGELSK HERRFOTBOLL  

Men anledningen till varför de svenska klubbarna i snitt har tio utländska spelare var är just bristen på fullgoda svenska elitspelare. Det finns väl ingen som tror att SDHL-klubbar – med sina begränsade resurser och där en stor del av budgeten subventioneras av klubbens herrelitlag – föredrar eller av ren trots värvar spelare från andra länder, resurskrävande som det är.

Vi har alltså samma situation i svensk klubbhockey för damer som i engelsk herrfotboll. De som hävdar att det engelska landslagets totala brist på framgång sedan 1966 beror på att nästan alla kreativa roller hos de bästa Premier League-lagen innehas av icke-engelsmän, har fel. Anledningen till att klubbarna värvar utländska spelare till kreativa roller är att engelska spelare inte är tillräckligt bra utbildade.

Att svenska damspelare inte håller den klassen man ska förvänta sig av spelare som fått sin hockeyfostran i Sverige är anmärkningsvärt. Det är närmast en regel i alla lagsporter att ett lands hockeytradition och utbildningssystem, som av hävd fostrar högklassiga herrspelare, även fostrar damspelare av ungefär samma kaliber.

Om vi tittar på internationella ishockeyförbundets världsranking så har vi i stort sett samma situation på herr- som på damsidan. Alla länder som har bra herrlandslag, har motsvarande på damsidan. Och så är det i stort sett i alla lagsporter. För ett ge ett exempel på en avvikelse: I fotboll är USA:s damlandslag världsbäst, medan USA:s herrar är medelmåttiga.

Japan är rankade högre än Sverige på damernas världsranking.Japan är rankade högre än Sverige på damernas världsranking.Foto: Bildbyrån

I världshockeyn har vi två avvikelser: japanskorna är duktiga (6:a i damernas världsranking) medan herrarna rankas så lågt som 24:a i världen och den andra diskrepansen står Sverige för. Tre Kronor är för närvarande fyra på världsrankingen, men det är så tajt i herrtoppen att ett lyckat VM eller OS kan direkt föra upp Sverige topp, där vi alltid hör hemma, ihop med Kanada, Ryssland, USA och Finland.

ALDRIG VARIT SÅ LÅGT RANKAT

Men Damkronorna ligger på en nionde plats i världsrankingen, naturligtvis bakom de nämnda toppnationerna men nu också även bakom Tyskland, Schweiz, Tjeckien och alltså Japan, länder som alla ser upp till Sverige vad gäller generell hockeyutbildning och organisation. Man kan också lägga till att ett svenskt hockeylandslag, oavsett kategori, aldrig har varit rankat så lågt som nia i världen sedan rankingsystemet infördes och att det är första gången som ett svenskt landslag inte spelar i någon av IIHF:s toppdivisioner i ett VM.

Detta är naturligtvis ett oerhört underbetyg åt alla som har och känner ansvar för svensk damhockey och dess utbildningssystem. Det är relevant för denna diskussion att påpeka att tillbakagången har varit kontinuerlig – och nästan kusligt konstant; sämre och sämre för varje år – sedan det sensationella OS-silvret 2006 i Turin. Förfallet började alltså innan SDHL och debatten om utländska importer, och att dagens situation med i runda tal hundra utländskor i SDHL är ett resultat av denna dramatiska kvalitetsförsämring av svenska damspelare.

Förutom den ovannämnda principen att kvaliteten på herr- och damlandslag nästan alltid går hand in hand, finns det en annan osviklig regel; en bra inhemsk liga ger ett bra landslag. För några veckor sedan pratade jag damhockey med Florence Schelling som med sina fyra OS, elva VM för Schweiz och även med tre säsonger i SDHL hos Linköping, anses av många som den bäste målvakten som damhockeyn har haft.

"TÄNK EFTER - DET ÄR SENSATIONELLT"  

Florence, som idag är sportchef hos SC Bern i NLA och som bidrog till att sno Damkronorna på OS-bronset i Sochi 2014, sade:

– SDHL är världens bästa damhockeyliga. Alla tjejer från alla länder vill spela i SDHL.

Tänk efter – det är sensationellt. Dels för att SDHL anses som damernas NHL vad gäller global attraktionskraft hos utövarna (vilken otrolig ynnest för svenska spelare och ära för svensk hockey!) och dels för att detta utgör ännu en avvikelse från en regel. Trots att vår inhemska damliga är av världsklass, är det svenska landslaget inte ens med i VM:s toppgrupp.

Så vad göra ur denna ytterst märkliga situation? Personligen är jag helt inne på att fler kreativa roller hos SDHL-lagen måste innehas av svenska tjejer. Men jag är lika övertygad att olika sorters kvoteringar eller begränsningar (för övrigt inte förenligt med rådande EU-lagstiftning) är inte rätt väg. Om en svensk tjej ska få en plats, måste hon ha gjort sig förtjänt av den. Att kvotera in inhemska spelare skulle dels göra SDHL-fattigare på världsstjärnor från andra länder (och minska ligans attraktionskraft hos publik, media och partners) och troligen inte göra landslaget ett dugg bättre.

Enda sättet att nå resultat är att se till att svenska hockeytjejer blir fler och bättre tränade. Processen måste ske parallellt där det ena ger det andra; fler och bättre tränade svenska tjejer gör att SDHL-klubbarna inte måste titta över Atlanten eller mot Centraleuropa för så många spelare. Då skulle detta resultera i ett plussummespel, d.v.s. att alla kan gynnas bara man jobbar rätt.

Till sist en stilla undran: Kort tid efter att Juniorkronorna var ett vitryskt stolpskott från att åka ur JVM:s elitgrupp 2002, tillsatte förbundets dåvarande utvecklingschef Tommy Boustedt en juniortemautredning som på några år vände den dystra utvecklingen vi då hade med vår juniorhockey.

Vem tar på sig ansvaret att tillsätta en damtemautredning?

SZYMON SZEMBERG
Artikelförfattaren är VD på den Europeiska klubballiansen, E.H.C. Han var tidigare informationschef på Internationella ishockeyförbundet (IIHF) 2001-2014, samt projektledare och sedermera COO på Champions Hockey League, 2014-2015. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten