Intervju

Andreas Larsson om Kevin Fialas genombrott i Minnesota Wild

Slog igenom i HV71 som 17-åring – sex år senare närmar han sig stjärnstatus i NHL.

ANNONS

Han slog sig in i HV71:s A-lag som en orädd, kaxig och extremt talangfull forward 2014. Sex år senare håller Kevin Fiala slutligen på att få sitt definitiva genombrott i NHL med Minnesota Wild. För hockeysverige.se berättar nära vännen och personlige tränaren Andreas Larsson om schweizarens  förvandlingen från lat supertalang till superseriös stjärna.
– I dag är det faktiskt få spelare som jag jobbat med som planerar sin träning lika minutiöst som han gör, säger Larsson. 

När NHL tvingades trycka på paus i mitten av mars var Kevin Fiala en av ligans hetaste spelare. Efter en trög start, där han till och med placerats på läktaren av dåvarande coachen Bruce Boudreau, tog den 23-årige schweizaren ordentlig fart efter nyår. 

Från februari och fram till avbrottet svarade Fiala för 14 mål och 26 poäng på 19 matcher. Bara svenske Mika Zibanejad (33) och Edmontons poängligavinnare Leon Draisaitl (31) gjorde fler poäng av alla spelare i hela ligan.

Man kan se det som ett efterlängtat genombrott för en spelare som under lång tid klassats som väldigt lovande, men som inte helt och hållet slagit mynt på sin talang. Förrän nu.

För att få inblick i den tidigare HV71-spelarens explosiva utveckling tog hockeysverige.se kontakt med mångårige personlige tränaren Andreas Larsson i Göteborg. Kevin Fiala och Larsson har tränat tillsammans i nästan tio år – så pass länge att Larsson i princip ser NHL-spelaren som "en familjemedlem".

– Efter alla dessa år har vi fått ett nära band. Vi pratar i stort sett varje dag på telefon och det behöver absolut inte handla om hockey. Senaste hörde han av sig om ett grillrecept, skrattar Andreas Larsson.

När det kommer till Kevin Fialas hockey och det genombrott han upplevt den här säsongen tror Larsson, tidigare skridskotränare i Frölunda, att mycket sitter i huvudet. 

– För det första har han över lång tid jobbat hårt med alla detaljer. Då tänker jag inte bara på fysik, skridskoåkning och skott utan även det taktiska. Det ger resultat, säger han. 
– Men jag tror samtidigt att den största skillnaden för honom själv är att han blivit mer balanserad. Med Kevin måste man veta det att han är en kille som alltid sätter stor press på sig själv. Han vill alltid göra skillnad, göra highlightmål och skjuta hattrick i varje match. Då blir den mentala skiljelinjen smal mellan att lyckas och misslyckas. Nu har han blivit äldre och då tror jag att han har hittat en mental anspänningsnivå som är bättre.

Hur kan det uttrycka sig?
– Jag kan ge ett exempel från i går (läs: söndag). Då frågade jag hur det hade gått på internmatchen de hade spelat. Då svarade han att jo, det hade gått svinbra. Kroppen kändes jättebra och han var jättenöjd med sin prestation. Då hade han ändå inte gjort en enda poäng. Hade det varit för fyra år sedan hade Kevin ringt och sagt att han var redo att sluta med hockey om han hade gått poänglös från en internmatch (skratt).


Hade det varit för fyra år sedan hade Kevin ringt och sagt att han var redo att sluta med hockey
 


 

Annat var det precis efter nyår. Andreas Larsson flög över till St. Paul för att träna med en missnöjd och frustrerad Kevin Fiala. Det visade sig bli en resa som handlade mer om att prata än om att träna.

– Jag hade sett matcherna antingen live eller i efterhand och det jag kunde se var att farten, skridskotekniken och det hårda jobbet fanns där hela hösten. Däremot överarbetade han de avgörande lägena, han var inte tillräckligt skarp.

– När jag kom dit tyckte han själv att han inte var i form och att det var därför pucken inte studsade hans väg. Men när vi gjorde tester visade det sig att han hade bättre resultat i januari än han hade haft innan han åkte över i augusti. Jag tror att en hel del av oron han hade försvann där. Han släppte garden och fick en raketutveckling. Han vågade lita på att kroppen var bra, att skridskoåkningen funkade och att skottet fortfarande fanns där. Det handlade bara om att ställa sig på rätt ställen när lägen kom och ha lite mer is i magen.

En annan nyckel var det coachbytet som Minnesota Wild gjorde under säsongen. Bruce Boudreau försvann ut och ersattes av Dean Evason. Han och Kevin Fiala har en historik från sin gemensamma tid i Nashville Predators farmarlag Milwaukee Admirals, där Evason var head coach mellan 2012 och 2018. Under hans ledning fick schweizaren allt mer förtroende. 
 

– Kevin älskar honom. De har haft sina duster genom åren, men han är en jäkligt rak och hård ledare och det är precis vad Kevin behöver ha. Han backar upp honom och ger honom förtroende. Det var efter någon match som han intervjuades och fick frågan vad han tyckte om Kevins insats när han inte hade gjort några poäng. Han svarade att Kevin var den spelare på isen som jobbade hårdast och att det är viktigast, att han skiter om det inte blir några poäng så länge arbetsmoralen och koncentrationen finns där. Det är sådant Kevin behöver höra, säger Andreas Larsson.


Den bilden du beskriver där är sann – han var jättesvår att ha att göra med
 


Arbetsmoral var inte det man förknippade Kevin Fiala med när han kom fram som ung spelare i Sverige. Bilden av honom var snarare att han var en fasligt talangfull men också kaxig, självsäker och egoistisk spelare. Att komma från en hockeytillvaro i Schweiz, där han var fullständigt överlägsen, till jantelagens Sverige innebar en kulturkrock. 

– Första åren som jag tränade honom bodde han hos mig och den bilden du beskriver där är sann. Han var jättesvår att ha att göra med, erkänner Andreas Larsson.
– Men det man måste ha i åtanke är att han var 15 år gammal när han flyttade ifrån mamma och pappa hemma i Schweiz. För att klara sig då behöver man antagligen ha en hård fasad för att inte visa sig svag. Jag tror att attityden han visade under sina första år i Sverige, kanske ända tills han lämnade HV71 för Nordamerika var en skyddsmekanism som han använde för att slå sig fram. Han har pratat om det själv, att han inte var så rolig att ha att göra med. Men med tiden har han lärt sig vad som krävs. Han har gått den långa vägen genom att komma till Nordamerika, bli petad och nedskickad till AHL. 
– Första åren i Nashville blev en ögonöppnare för honom. För där och då såg han att det fanns många med lika mycket talang som honom. Då insåg han att han skulle behöva jobba väldigt hårt för att slå igenom. Han behövde lägga till en större arbetskapacitet i sin repertoar och det har han gjort. I dag är det faktiskt få spelare, om ens någon, som jag jobbat med som planerar sin träning och allt runt omkring lika minutiöst som han gör. Han har blivit en man nu.

Andreas Larsson understryker att vi över lag förväntar oss för mycket av de talanger som får sina genombrott i en ung ålder. Att slå sig in och etablera sig bland världens bästa liga i 20-årsåldern är ingen enkel sak. 

– Det man aldrig får glömma är att det är unga pojkar i en global mansvärld Det är inte lätt för någon oavsett vad man har för bakgrund. När jag tränar de här killarna försöker jag sätta mig in i hur det är för dem. Okej, de tjänar riktigt bra pengar, men pressen är extrem. Så en del av mitt uppdrag blir att försöka guida dem igenom det också, försöka lära dem att fokusera på saker han kan påverka. Sådant tar tid. För vissa mer tid än för andra. En kille som Rasmus Dahlin verkar helt obrydd medan andra är jättenervösa.  


Han har blivit en man nu
 


För Kevin Fiala och hans Minnesota Wild väntar nu en tuff utmaning i form av Vancouver Canucks i play in-spelet i månadsskiftet. Ska Wild ha en chans där behöver lagets poängkung visa upp samma form som han gjorde under de sista månaderna av grundserien. Han och Larsson har jobbat hårt tillsammans under våren och sommaren för att bibehålla den.

– Han kom hit (till Göteborg) direkt efter att de pausade NHL-säsongen. Vi körde i gång direkt och höll i gång i tre månader innan han åkte över för tre-fyra veckor sedan, säger Larsson.
– Det var som en försäsong men strukturen var annorlunda. Normalt sett tänker man långsiktigt över tre månader och försöker förbereda spelarna för en 82 matcher lång grundserie, men nu var det mer att bibehålla formen han hade och försöka trimma den. Därför har vi har haft mer spelmoment på isen för att behålla något slags matchtempo. En normal sommar jobbar vi med mikroskopiska detaljer i skridskoåkningen och sedan på slutet av sommaren driver man på med spel. Det var en utmaning, men vi var båda väldigt nöjda och överens om att det inte var något vi skulle ha gjort annorlunda.

Vilken Kevin Fiala tror du att det är vi får se i NHL framöver?
– Det är min fulla övertygelse att det är den Kevin vi såg här på vårkanten som är "den riktiga Kevin". Jag tror att vi får vänja oss vid att se honom så här bra. Han har inte blivit sämre över den här sommaren.

FOTON: Bildbyrån/Carl Sandin & USA Today Sports.

Fotnot: I det här Instagram-inlägget på sitt konto Hockey PT intervjuar Andreas Larsson om livet som NHL-spelare och den långa vägen till framgång.

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

Han är 23år, pratar 5 språk flytande, har gjort 158 poäng på 287 NHL matcher och representerat Schweiz i 4 seniorVM. Om du har 20 minuter över så är du välkommen att lyssna på @kevinfiala22 som berättar om sin resa till NHL. Tack Kevin för att du vill dela med dig, förhoppningsvis kommer det inspirera andra. Tack @kajsakex för filmning och klippning du är grym! #nhl #fiala #interview #hockey #goalsetting #mentalträning

A post shared by HockeyPT (@hockey_pt) on Jun 13, 2020 at 10:18pm PDT

 


TV: Mitt första NHL-mål – Kevin Fiala

Den här artikeln handlar om: