TALANG 2020
Linus Hedlund.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Drömmer om "riktiga AIK": "Målet är att spela där i framtiden"

ANNONS

Han är uppvuxen norr om Stockholm och representerar Väsby. Men när det gäller framtidsdrömmar är det ingen av stockholmsklubbarna som lockar Linus Hedlund. Han vill spela för Skellefteå AIK en vacker dag.
–  Pappa är från Skellefteå och jag har en massa släktingar där. Jag har också gått på hockey mycket där. I dag håller jag på Skellefteå, alltså det riktiga AIK, säger centern till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

* LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN TALANG 2020 *

I går blev det mer eller mindre klart att Väsby IK tar över Karlskronas plats i Hockeyallsvenskan. Vad passar då bättre än att presentera en av klubbens mest talangfulla spelare i serien Talang 2020? 

Han heter Linus Hedlund och även om han bor i Sigtuna har han Väsby som sin moderklubb. 

– Jag har bott i Märsta, men vi flyttade till Sigtuna då jag var fyra, fem år. När jag gick på förskolan ville jag testa hockeyn och fick då åka till hockeyskolan i Arlanda, Märsta, berättar 16-åringen då vi ses vid Väsbys klubbhus på baksidan av klassiska Vilundahallen som var elitseriearena under en halv säsong.
– Jag körde hockeyskolan där under två år. Sedan bestämde vi oss för, då det skulle bildas lag, att köra här i Väsby. Här jag spelat från det jag var åtta år till i början av förra säsongen då jag testade på Wings, men jag kom tillbaka rätt fort.

Hur minns du idag första dagarna i hockeyrinken?
– (Skratt) Att det var väldigt svårt och tog lång tid att lära sig, men också att det var kul. Jag blev fast i hockeyn ganska fort.
– Jag testade även fotboll ett tag, men det blev för mycket träningar med hockeyn, sommarfysen och allt det där, så fotbollen föll bort ganska fort.

Du var bara åtta år då du började i Väsby, hur många träningar i veckan körde ni då?
– Vi körde tre eller fyra träningar i veckan då…

Så pappa har kört den vägen med bil några gånger?
– Ja, precis (skratt). Han jobbar i Rotebro så det är ändå samma väg. 

Linus Hedlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

SYMPATIER FÖR SKELLEFTEÅ AIK

Linus Hedlunds pappa har inte själv spelat hockey, men har rötterna i en riktig hockeystad. 

– Egentligen vet jag inte var mitt hockeyintresse kommer ifrån. Det var en kompis på förskolan som spelade. Då ville jag också testa och, som jag sa, tyckte det var kul.
– Hockeyintresset har ändå alltid funnits där. Pappa är från Skellefteå och jag har en massa släktingar där. Jag har också gått på hockey mycket där. I dag håller jag på Skellefteå, alltså det riktiga AIK. Målet är att jag ska spela där i framtiden.

Trots att Sigtuna inte har ett eget hockeylag är det mycket hockey i den pittoreska orten med många historiska vingslag i södra Uppland. Bland andra bor Tony MårtenssonPatrik Zackrisson och Niklas Wikegård där. Dessutom har AIK och trav-legendaren Björn ”Lill-Tumba” Larsson sitt stall alldeles i närheten.

– Jag gymmar på Wikegårds egna gym, så honom brukar jag stöta på rätt ofta. Sedan har jag såklart sett de där killarna på stan då jag varit där med polarna. Däremot har jag aldrig tränat med dem.
– Det är ganska många ungdomar där som spelar hockey, men inte i själva Sigtuna. Det är mer att de spelar i Märsta, men bor i Sigtuna.

Säsongen 2019/20 inledde Linus Hedlund i Wings, men flyttade tillbaka till Väsby i december.  

– Jag ville testa något nytt och spela J18 Elit med Wings. Sedan blev det inte riktigt som jag tänkt. Då tyckte jag att det var bättre att fortsätta utvecklas här i Väsby. Jag har haft bra kontakt med Tom (Tärnström, sportchef) och flera andra som hjälpt mig att ta rätt beslut.
– I Wings... Jag tycker att jag stod still lite i utvecklingen och fick inte samma träningsmöjligheter där. Här kan jag alltid åka ner när som helst. Är isen tom är det bara att kliva på. I Märsta var det att man behövde betala eller att vaktmästarna inte orkade spola. Jag trivdes bättre här i Väsby.

Fick du vara med Väsbys A-lag och träna något förra säsongen?
– Nej, inte förra säsongen. Som det är tänkt ska jag vara med och träna nu. Jag har, som sagt var, haft en bra kontakt med Tom. Han har varit tydlig med vad hur de ser på och vill med mig.
– Målet är att jag ska vara med och fajtas om en plats inom två år. Det känns väldigt kul att de tror på mig.

Du har en splittrad säsong bakom dig, hur ser du tillbaka på den?
– Det var ändå en ganska bra säsong. Egentligen gick det för egen del bra för mig hela tiden i Wings. Det var bara lite strul med träningar och att det inte blev som vi hade tänkt.
– I december skrev jag på och började träna här igen. Allt gick då jättebra och det kändes som vanligt igen.

Linus Hedlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

TACKADE NEJ TILL VITA HÄSTEN

Linus Hedlund hade också en väldigt snabb positiv utveckling som hockeyspelare förra säsongen. På 14 matcher svarade han för tio mål och totalt 21 poäng för Väsbys J18-lag.

– Ja, det tycker jag också. Sedan jag kommit tillbaka till Väsby har jag hållit igång med Markus Odén som är skills-tränare. Han har hjälpt mig väldigt mycket under flera år. Dessutom har han varit head coach och tränare för vårt 04-lag. Att han hjälpt mig har gjort att jag utvecklat mitt spel på isen jättemycket.

När det blev dags att söka till hockeygymnasium valde Linus Hedlund att tacka nej till det för att stanna och utvecklas i hemmaklubben, Väsby.  

– Det stämmer. Jag hade kontakt med några hockeygymnasier. Ett var jag i stort sett klar för, Vita Hästens, men jag snackade Tom och han förklarade för mig vad jag skulle få här, vad han ville ha av mig och så vidare.
– Då kändes det bättre med att bo hemma och spela kvar här. Med tanke på den utveckling jag haft senaste åren i Väsby känns det som jag kan utvecklas här och nå högre på den vägen.


Du är inte rädd för att tappa då du inte kommer få hockeyutbildningen från hockeygymnasierna?
– Vi ska ha morgonträning här också. På så sätt får jag samma träningsdos. Sedan blir det ändå mycket träningar med J18, J20 och A-laget, så jag tror inte att jag kommer tappa jättemycket.

Hur viktig är skolan för dig?
– Den är väldigt viktig, men jag kanske inte har lagt så mycket fokus på den som jag borde. Nu har det blivit att hockeyn kommit lite i första hand, men jag har kommit in på den linjen jag ville så det är bara för mig att fortsätta se till att vara godkänd.

Nu när du valt att inte gå på hockeygymnasium, kan du se det som skönt att få släppa hockeyn lite ibland och tänka på annat?
– Ja, absolut. Hade jag flyttat och gått på ett elithockeygymnasium hade det varit hockey hela tiden. När man bor själv kan det dessutom bli jobbig då man har många träningar.

HOPPAS PÅ CHANSEN I A-LAGET

Tanken är att Linus Hedlund ska nosa på A-laget kommande säsong. Att få chansen några matcher där är också en av målbilderna för säsongen.  

– Målbilden är att jag ska vara en ledande spelare både i J18 och J20, men även att få vara med i A-laget så mycket som möjligt. Jag vill också vara en spelare som de andra i laget kan hänga på och tävla mot för att bli bättre.

Om Väsby nu får platsen i Hockeyallsvenskan, vad är det sagt om din medverkan i A-truppen?
– Till att börja med är det sagt att jag bara ska träna med A-truppen. Sedan får vi se.

Vad är nyckeln om du ska nå dina mål inom hockeyn?
– Att fortsätta träna på, jobba på att bygga på mig så jag blir större och starkare, även käka och sova rätt, men framför allt fortsätta ha kul. Det tror jag är viktigast.

LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN TALANG 2020 *TV: Det bästa från Montréal Canadiens säsong

FAKTA

Fem snabbfrågor med Linus Hedlund

  • Bästa plats att semestra på?
  • – Skellefteå. Jag gillar stan där och det är väldigt skönt och fint där på sommaren. Målet är att jag ska spela där i framtiden.
  • Vad är det bästa med Sigtuna?
  • – Nära till allt och alla kompisar där.
  • Världens bästa hockeyspelare just nu?
  • – Connor McDavid. Han har sådan fart, spelförståelse och skicklighet. När han sätter fart är det få som hänger med honom.
  • Vilken maträtt är du bäst på att laga?
  • – Pappa klagar på att jag alltid väljer Tacos så jag får nog säga det.
  • Vilka har snyggaste tröjor i NHL?
  • – Tampa. Deras logga är ”cool” och tröjorna har en bra färgkombination.
Den här artikeln handlar om: