TALANG 2020
Linus Hedlund.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Drömmer om "riktiga AIK": "Målet är att spela där i framtiden"

Han är uppvuxen norr om Stockholm och representerar Väsby. Men när det gäller framtidsdrömmar är det ingen av stockholmsklubbarna som lockar Linus Hedlund. Han vill spela för Skellefteå AIK en vacker dag.
–  Pappa är från Skellefteå och jag har en massa släktingar där. Jag har också gått på hockey mycket där. I dag håller jag på Skellefteå, alltså det riktiga AIK, säger centern till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

* LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN TALANG 2020 *

I går blev det mer eller mindre klart att Väsby IK tar över Karlskronas plats i Hockeyallsvenskan. Vad passar då bättre än att presentera en av klubbens mest talangfulla spelare i serien Talang 2020? 

Han heter Linus Hedlund och även om han bor i Sigtuna har han Väsby som sin moderklubb. 

– Jag har bott i Märsta, men vi flyttade till Sigtuna då jag var fyra, fem år. När jag gick på förskolan ville jag testa hockeyn och fick då åka till hockeyskolan i Arlanda, Märsta, berättar 16-åringen då vi ses vid Väsbys klubbhus på baksidan av klassiska Vilundahallen som var elitseriearena under en halv säsong.
– Jag körde hockeyskolan där under två år. Sedan bestämde vi oss för, då det skulle bildas lag, att köra här i Väsby. Här jag spelat från det jag var åtta år till i början av förra säsongen då jag testade på Wings, men jag kom tillbaka rätt fort.

Hur minns du idag första dagarna i hockeyrinken?
– (Skratt) Att det var väldigt svårt och tog lång tid att lära sig, men också att det var kul. Jag blev fast i hockeyn ganska fort.
– Jag testade även fotboll ett tag, men det blev för mycket träningar med hockeyn, sommarfysen och allt det där, så fotbollen föll bort ganska fort.

Du var bara åtta år då du började i Väsby, hur många träningar i veckan körde ni då?
– Vi körde tre eller fyra träningar i veckan då…

Så pappa har kört den vägen med bil några gånger?
– Ja, precis (skratt). Han jobbar i Rotebro så det är ändå samma väg. 

Linus Hedlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

SYMPATIER FÖR SKELLEFTEÅ AIK

Linus Hedlunds pappa har inte själv spelat hockey, men har rötterna i en riktig hockeystad. 

– Egentligen vet jag inte var mitt hockeyintresse kommer ifrån. Det var en kompis på förskolan som spelade. Då ville jag också testa och, som jag sa, tyckte det var kul.
– Hockeyintresset har ändå alltid funnits där. Pappa är från Skellefteå och jag har en massa släktingar där. Jag har också gått på hockey mycket där. I dag håller jag på Skellefteå, alltså det riktiga AIK. Målet är att jag ska spela där i framtiden.

Trots att Sigtuna inte har ett eget hockeylag är det mycket hockey i den pittoreska orten med många historiska vingslag i södra Uppland. Bland andra bor Tony MårtenssonPatrik Zackrisson och Niklas Wikegård där. Dessutom har AIK och trav-legendaren Björn ”Lill-Tumba” Larsson sitt stall alldeles i närheten.

– Jag gymmar på Wikegårds egna gym, så honom brukar jag stöta på rätt ofta. Sedan har jag såklart sett de där killarna på stan då jag varit där med polarna. Däremot har jag aldrig tränat med dem.
– Det är ganska många ungdomar där som spelar hockey, men inte i själva Sigtuna. Det är mer att de spelar i Märsta, men bor i Sigtuna.

Säsongen 2019/20 inledde Linus Hedlund i Wings, men flyttade tillbaka till Väsby i december.  

– Jag ville testa något nytt och spela J18 Elit med Wings. Sedan blev det inte riktigt som jag tänkt. Då tyckte jag att det var bättre att fortsätta utvecklas här i Väsby. Jag har haft bra kontakt med Tom (Tärnström, sportchef) och flera andra som hjälpt mig att ta rätt beslut.
– I Wings... Jag tycker att jag stod still lite i utvecklingen och fick inte samma träningsmöjligheter där. Här kan jag alltid åka ner när som helst. Är isen tom är det bara att kliva på. I Märsta var det att man behövde betala eller att vaktmästarna inte orkade spola. Jag trivdes bättre här i Väsby.

Fick du vara med Väsbys A-lag och träna något förra säsongen?
– Nej, inte förra säsongen. Som det är tänkt ska jag vara med och träna nu. Jag har, som sagt var, haft en bra kontakt med Tom. Han har varit tydlig med vad hur de ser på och vill med mig.
– Målet är att jag ska vara med och fajtas om en plats inom två år. Det känns väldigt kul att de tror på mig.

Du har en splittrad säsong bakom dig, hur ser du tillbaka på den?
– Det var ändå en ganska bra säsong. Egentligen gick det för egen del bra för mig hela tiden i Wings. Det var bara lite strul med träningar och att det inte blev som vi hade tänkt.
– I december skrev jag på och började träna här igen. Allt gick då jättebra och det kändes som vanligt igen.

Linus Hedlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

TACKADE NEJ TILL VITA HÄSTEN

Linus Hedlund hade också en väldigt snabb positiv utveckling som hockeyspelare förra säsongen. På 14 matcher svarade han för tio mål och totalt 21 poäng för Väsbys J18-lag.

– Ja, det tycker jag också. Sedan jag kommit tillbaka till Väsby har jag hållit igång med Markus Odén som är skills-tränare. Han har hjälpt mig väldigt mycket under flera år. Dessutom har han varit head coach och tränare för vårt 04-lag. Att han hjälpt mig har gjort att jag utvecklat mitt spel på isen jättemycket.

När det blev dags att söka till hockeygymnasium valde Linus Hedlund att tacka nej till det för att stanna och utvecklas i hemmaklubben, Väsby.  

– Det stämmer. Jag hade kontakt med några hockeygymnasier. Ett var jag i stort sett klar för, Vita Hästens, men jag snackade Tom och han förklarade för mig vad jag skulle få här, vad han ville ha av mig och så vidare.
– Då kändes det bättre med att bo hemma och spela kvar här. Med tanke på den utveckling jag haft senaste åren i Väsby känns det som jag kan utvecklas här och nå högre på den vägen.


Du är inte rädd för att tappa då du inte kommer få hockeyutbildningen från hockeygymnasierna?
– Vi ska ha morgonträning här också. På så sätt får jag samma träningsdos. Sedan blir det ändå mycket träningar med J18, J20 och A-laget, så jag tror inte att jag kommer tappa jättemycket.

Hur viktig är skolan för dig?
– Den är väldigt viktig, men jag kanske inte har lagt så mycket fokus på den som jag borde. Nu har det blivit att hockeyn kommit lite i första hand, men jag har kommit in på den linjen jag ville så det är bara för mig att fortsätta se till att vara godkänd.

Nu när du valt att inte gå på hockeygymnasium, kan du se det som skönt att få släppa hockeyn lite ibland och tänka på annat?
– Ja, absolut. Hade jag flyttat och gått på ett elithockeygymnasium hade det varit hockey hela tiden. När man bor själv kan det dessutom bli jobbig då man har många träningar.

HOPPAS PÅ CHANSEN I A-LAGET

Tanken är att Linus Hedlund ska nosa på A-laget kommande säsong. Att få chansen några matcher där är också en av målbilderna för säsongen.  

– Målbilden är att jag ska vara en ledande spelare både i J18 och J20, men även att få vara med i A-laget så mycket som möjligt. Jag vill också vara en spelare som de andra i laget kan hänga på och tävla mot för att bli bättre.

Om Väsby nu får platsen i Hockeyallsvenskan, vad är det sagt om din medverkan i A-truppen?
– Till att börja med är det sagt att jag bara ska träna med A-truppen. Sedan får vi se.

Vad är nyckeln om du ska nå dina mål inom hockeyn?
– Att fortsätta träna på, jobba på att bygga på mig så jag blir större och starkare, även käka och sova rätt, men framför allt fortsätta ha kul. Det tror jag är viktigast.

LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN TALANG 2020 *TV: Det bästa från Montréal Canadiens säsong

FAKTA

Fem snabbfrågor med Linus Hedlund

  • Bästa plats att semestra på?
  • – Skellefteå. Jag gillar stan där och det är väldigt skönt och fint där på sommaren. Målet är att jag ska spela där i framtiden.
  • Vad är det bästa med Sigtuna?
  • – Nära till allt och alla kompisar där.
  • Världens bästa hockeyspelare just nu?
  • – Connor McDavid. Han har sådan fart, spelförståelse och skicklighet. När han sätter fart är det få som hänger med honom.
  • Vilken maträtt är du bäst på att laga?
  • – Pappa klagar på att jag alltid väljer Tacos så jag får nog säga det.
  • Vilka har snyggaste tröjor i NHL?
  • – Tampa. Deras logga är ”cool” och tröjorna har en bra färgkombination.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten