Sam Marklund
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag kände direkt att något gick av"

ANNONS
Tanken var att han skulle ta en ledande roll, och etablera sig som en stjärna i ligan. I stället var Sam Marklunds säsong över efter 17 matcher. I en intervju berättar han om skademardrömmen, och framtidsplanerna.

– Tanken är att jag ska hitta något utomlands, säger Marklund till hockeysverige.se.

Genombrottet kom när han gjorde 34 poäng i Modo. I debutsäsongen i AIK blev det 26 poäng på 46 matcher. Förra säsongen var han en av få ledande spelare som var kvar i klubben. Nu skulle han verkligen etablera sig som en stjärna i HockeyAllsvenskan.

Verkligheten blev en annan. En betydligt värre sådan. 

Det var i en match mot Björklöven i november som olyckan var framme. I en duell med en Björklövenspelare bröt Sam Marklund handen, och säsongen blev bara 17 matcher lång för 27-åringen. 

AIK blev HockeyAllsvenskans stora slagpåse - och Marklund tvingades se på vid sidan av.

– Ja, vad fasen ska man säga? Det var ju katastrofdåligt. Vi visste inför säsongen att det inte skulle bli som säsongen innan, då vi var ganska säkra på att vi skulle gå upp, på grund av den ekonomiska biten och att toppspelarna drog. Vi visste att det skulle bli en hel del förändringar. Sen kom det in en del intressanta namn och jag tycker faktiskt att vi hade ett ganska bra lag på pappret, men ändå blev det som det blev. Det var katastrof, suckar Sam Marklund.

– Det är klart det suger att tvingas se på vid sidan om i stället för att få hjälpa till också. Det har var egentligen första gången jag åkte på någon ordentlig skada och det var tufft att sitta och kolla på när det gick så dåligt. De enda gångerna jag var nere på hallen var kring matcher och det var inte direkt några glada miner då. Jag visste ganska tidigt att det förmodligen var så att jag skulle vara borta resten av säsongen, så det var jobbigt att jag inte fick vara med och hjälpa laget.

"KÄNDES ATT SÄSONGEN VAR KÖRD"

Sam Marklund bröt ett ben i handen och kände omgående att det var något som inte stämde.

– Jag hade som sagt aldrig brutit något tidigare, men jag höll handen på ett konstigt sätt och kände direkt att något gick av. Smärtan var rejäl, om man säger så, säger han med ett lätt skratt och fortsätter:

– Det hände uppe i Umeå så vi drog in på akuten där och röntgade. De försökte trycka tillbaka benet på rätt plats men det gick inte, utan de konstaterade att jag behövde opereras ganska snabbt. Då var det bara att dra hem och sticka in till sjukhuset i Stockholm och operera.

Sam Marklund
Sam Marklund 

Redan då fick AIK-forwarden en indikation på att det kunde vara färdigspelat för honom, för säsongen 2019/2020.

– De sa direkt att det skulle ta minst tre månader. Och sen fick jag ta av mig gipset typ när säsongen var slut. Men det kändes nästan direkt att säsongen var körd i alla fall.

Sam Marklund hade haft några ryckiga säsonger. Mellan 2013 och 2018 hann han spela för Skellefteå, Västerås, Asplöven, Timrå, Växjö och Modo. Men i AIK fann han ro och blev kvar i två säsonger. Därför smärtade det extra mycket när det i stort sett bara blev en säsong. Säsong två hann han inte visa vad han gick för. Det blev nio poäng på de 17 matcherna.

– Det hade gått bra i Modo. Första året i AIK gjorde jag inte lika mycket poäng men laget gick bra och vi var ganska säkra på att gå upp, som sagt. Vi tog inte det steget men jag kände ändå att jag ville vara kvar i AIK. Jag trivdes i laget och staden och det kändes som att jag skulle få en stor roll. Sen blev det lite knasigt med en jäkla massa tryoutspelare som kom in och försvann och det blev jävligt ryckigt redan innan jag blev skadad. Visst, jag var inte nöjd med mitt eget spel, innan skadan heller, men jag hade absolut mer att ge.

"DÅ SKULLE JAG BÖRJA BLI NOJIG"

Hur mår handen nu?

– Nu är det bra. Jag var faktiskt på is för första gången förra veckan. Vi var ett gäng som drog upp från Skellefteå till Kalix, Oscar Lindberg bland annat. Jag måste erkänna att jag var jävligt nervös när jag åkte upp. Jag tänkte att om det skulle kännas dåligt så skulle jag börja bli nojig. Men det kändes bra, som tur är. 

Sam Marklund.Sam Marklund.Bildbyrån

Efter att ha funnit ro och trygghet i AIK blir det nu ingen fortsättning där, för den Skellefteå AIK-fostrade spelaren. Får han själv bestämma blir det inte heller någon fortsättning i Sverige, men Coronapandemin har av uppenbara skäl försvårat drömmen om att flytta utomlands.

– Jag har varit sugen ett tag på att flytta utomlands. Det har varit något jag velat testa. Jag kände efter säsongen, i och med att allt blev som det blev, att jag ville prova något nytt. Med tanke på min skada förstod jag att SHL-klubbarna kanske inte skulle vara så sugna, så då började jag blicka utomlands och sa till agenten att jag skulle vilja testa på det. 

– Sen kom Corona och nu känns allt jäkligt oklart. Jag vill spela utomlands om det går, men förstår att jag inte kan stänga några dörrar någonstans egentligen. Jag vet inte så mycket om vad som kommer hända. Just nu tränar jag bara på, och sen får det bli som det blir.

"DET FINNS LITE INTRESSE"

Är du orolig att det inte ska lösa sig?

– Nej, det känns som att jag gjort tillräckligt ba ifrån mig i Sverige för att jag i alla fall ska kunna få ett bra kontraktsförslag. Så, orolig är jag inte. Det handlar mer om att jag inte kan göra något. Ligorna och lagen vet ingenting egentligen. Jag tar det som sagt bara som det kommer, men något bra hoppas jag ska dyka upp.

Har du märkt av något intresse eller är marknaden helt stängd just nu?

– Det har varit stängt länge, men nu börjar det snackas om lite intresse från lite klubbar. Men allting är så ovisst, eftersom klubbarna inte vet hur det blir med ligan och lagen, hur mycket pengar de har och så vidare. Det finns lite intresse, det vet jag, och nu kan jag bara vänta och se.

För Sam Marklund handlar det dock inte att ta "första, bästa bud" - utan är beredd att avvakta tills rätt erbjudande kommer.

– Ja, jag är beredd att vänta. Jag vill ta något som känns rätt. Jag vill ha en roll som jag trivs med, och som jag haft de senaste åren. Sen spelar det ingen jättestor roll vilken liga eller vilket lag det handlar om. Jag vill bara att det ska kännas rätt  - och kommer vänta tills det gör det.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 10 april
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Frölunda - Skellefteå SHL
torsdag 11 april
02:00 St Louis Blues - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
04:30 Vancouver Canucks - Arizona Coyotes NHL
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch