TALANG 2020
Marcus Limpar Lantz.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Fotbollsstjärnans systerson satsar allt på hockeyn

ANNONS

Marcus Limpar Lantz är systerson till en av Sveriges bästa fotbollsspelare på 90-talet – men 17-åringen har till skillnad från sin morbror Anders Limpar valt att satsa på ishockey.
– Hela min släkt är en fotbollssläkt, men hockeyn har alltid varit något speciellt för mig, säger han till hockeysverige.se.

SOLLENTUNA (Hockeysverige.se)

Känns efternamnet Limpar igen? Visst är vi många som kopplar det till fotbollsstjärnan Anders Limpar. Nu börjar samma efternamn figurera mer och mer i hockeysammanhang genom Örebros Marcus Limpar Lantz som ni idag ska få träffa i serien Talang 2020. 

– Anders är morbror till mig, säger den 17-åriga juniorlandslagscentern då hockeysverige.se träffar honom i hans barndomshem i Sollentuna. 

Anders Limpar bor för övrigt bara några kvarter bort och är en flitig besökare hos Marcus och hans familj. 

Precis som morbor Limpar har även Marcus spelat en hel del fotboll vid sidan av hockeyn. 

– Jag körde faktiskt hockey och fotboll samtidigt då jag var liten. När jag var runt tio, tolv år började jag få väldigt ont i knäet. Det gjorde inte ont då jag körde hockey utan bara då jag sprang, vilket gjorde att jag helt enkelt valde hockeyn samtidigt som den också blev roligare. Fotbollen körde jag först här i Sollentuna. Efter det körde jag i Stocksund.

Vad var det som gjorde hockeyn så speciell?
– Jag vet faktiskt inte, men hela min släkt är en fotbollssläkt. Pappa (Niclas) har inte spelat hockey utan bara volleyboll faktiskt. Hockeyn kändes som något nytt för mig samtidigt som jag gillar alla slags idrotter, men hockeyn har alltid varit något speciellt. 

Fotbollsstjärnan Anders Limpar är morbror till Örebro-talangen Marcus Limpar Lantz.Fotbollsstjärnan Anders Limpar är morbror till Örebro-talangen Marcus Limpar Lantz.Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

INLEDDE KARRIÄREN I TÄBY

Marcus Limpar Lantz inledde karriären i IFK Täby, någon mil från hemmet i Sollentuna. 

– Det stämmer. Jag började spela hockey ganska sent, först då jag var åtta år. Efter skolan hade jag åkt skridskor några timmar varje dag. En dag då jag kom hem frågade jag: ”Kan inte jag få börja på hockey?” ”Hockey, vad är det?”
– Sedan ringde pappa till Sollentuna, men dom hade inget lag för mig att spela i just då. Täby var då det närmaste så jag började där istället.
– Det är en kvart dit med bil och pappa har skjutsat mig dit varje dag eftersom han varit fys-tränare i Täby. Det har fungerat bra och jag tycker att dom har en bra verksamhet där. 

Marcus Limpar Lantz kommer från en riktig idrottsfamilj. 

– Det har varit väldigt mycket sport och alla i släkten tycker om idrott. Jag själv har, som sagt var, kört fotboll och hockey, men även testat på tennis. Jag tycker också det är roligt att köra padel på fritiden.
– Pappa och mamma (Susanne) träffades på volleybollen. Hon dansade även balett och spelade fotboll. Dessutom har jag en äldre brorsa (Jacob). Han körde fotboll, men drog korsbandet för något år sedan. Han var borta ett år, försökte köra igång igen efter det, men han kom aldrig tillbaka. Idag har han slutat. 

Som så många andra hockeykillar och tjejer var det mycket idrott efter skolan under uppväxten. 

– Det var, som sagt var, hockey som gällde. Jag var mycket med kompisar, men samtidigt försökte jag alltid stå och skjuta här utanför eller träna i Täby. Det var alltid idrott.

Marcus Limpar Lantz.Marcus Limpar Lantz.Foto: Ronnie Rönnkvist

”NÄSTAN RÖS DÅ JAG STOD PÅ BLÅLINJEN”

Säsongen 2018/19 fick Marcus Limpar Lantz chansen i U16-landslaget efter att blivit kallad dit av förbundskaptenen Anders Lundberg

– Det var efter TV-pucken jag blev uttagen. Det här var första gången jag var med i landslaget och väldigt roligt. Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tänkte när han kallade mig, men det var som en chock. 

Hur var det att dra på sig landslagströjan?
– Det var mäktigt. Jag nästan rös då jag stod där på blålinjen och hörde nationalsången, säger Marcus Limpar Lantz med ett leende och fortsätter:
– Vi mötte Finland och jag kände hur allt gick mycket snabbare, vilket också gjorde att jag också behövde ta beslut och tänka snabbare.

Du har även spelat U17-landslaget, vad har det betytt för din utveckling att få spela den internationella hockeyn?
– Jag tror att det har betytt ganska mycket för mig. Det är viktigt att se hur bra alla andra som inte bor i Sverige är. Att förstå vad som krävs och hur hårt man måste träna varje dag för att hålla den nivån. Man fattar verkligen att det är på riktigt när man spelar internationellt.
– Det krävs verkligen, som jag sa, stenhård träning varje dag, men också det här lilla extra och inte bara det som alla andra gör. Komma lite tidigare till träningarna och köra lite extra, men framförallt bestämma sig för att vilja köra och inte att det måste vara någon annan som driver dig. 

Vågar du gå din egen väg?
– Ja, det tycker jag, säger 17-åringen med en bestämd blick som visar att det var ett självklart svar på vår fråga. 

Förra säsongen fick Marcus Limpar Lantz vara med i inofficiella U17-VM. 

– Det var häftigt och något jag aldrig varit med om förut, något stort. Nu gick det inte så jättebra för oss, men det var en jätterolig upplevelse och jag tar med mig jättemycket ifrån den.
– Tidigare hade jag bara mött Finland och några andra lag från Europa. Nu fick vi möta Kanada och andra lag från andra sidan Atlanten. Där fick jag se vad som krävs för att vara med i toppen. 

”VILL BLI EN LEDANDE SPELARE I J20”

Inför säsongen 2019/20 valde Limpar Lantz att lämna Täby för Örebro.

– När jag skulle välja hockeygymnasium var jag runt och kollade på några olika ställen. Då jag var i Örebro kändes det väldigt bra. Bland annat hade dom bra fys och tränare. Hela organisationen verkade bra. Då jag till slut skulle välja var det magkänslan som avgjorde att det skulle bli Örebro. 

Marcus Limpar Lantz.Marcus Limpar Lantz.Foto: Ronnie Rönnkvist

Tittade du på hockeygymnasier även i Stockholm?
– Ja, det gjorde jag. Jag ville inte välja ett hockeygymnasium som låg för långt bort. Jag tyckte att Örebro låg bra till tidsmässigt. 

Marcus BrännmanOlle BergströmJohan PerssonGustav StjernbergFilip BarklundAdam HofbauerOscar Sohrner och du, ni var väldigt många stockholmare i U18-laget senaste säsongen. 
– Det som lockar tror jag framförallt är att Örebro har en väldigt bra organisation. Dom får med allting samtidigt som jag där har nära både till ishallen och skolan.
– Det finns mat på kvällarna, frukost efter morgonpassen samtidigt som tränarna vill ens bästa. 

Senaste säsongen svarade Örebro-centern för elva mål och totalt 28 poäng på 23 matcher i J18. Det blev även spel i J20 där Limpar Lantz svarade för två mål och totalt tre poäng på 17 matcher. 

– Det gick faktiskt riktigt bra. Samtidigt var det nyttigt att flytta efter det att jag har bott hemma med familjen hela tiden. Nu flyttade jag till en egen lägenhet och det gick snabbt att fixa egna rutiner.
– Hockeymässigt gick det riktigt bra från början och jag fick kliva upp i J20 ganska snabbt. Sedan rullade det bara på. Dessutom kom jag med i landslaget, så det var en rolig säsong. Det tråkiga var att säsongen slutade ganska tidigt. 

Vad har du för målbild kommande säsong?
– Framförallt vet jag att säsongen startar redan nu. Jag måste köra stenhårt under sommarträningen så jag kommer förberedd till det som skall komma. Sedan satsar jag på att vara en ledande spelare i J20 och kanske toucha lite på A-laget, få vara med några träningar där. 


TV: ALLA Elias Petterssons mål den här säsongen

FAKTA

Fem snabbfrågor till Marcus Limpar Lantz

  • Favoritlag i fotboll?
  • – Arsenal eftersom Anders (Limpar) kört där.
  • Vilket yrke skulle du ha om du inte spelade hockey?
  • – Kanske naprapat som pappa. Jag har redan lärt mig lite och det är kul att få hjälpa folk.
  • Vem är Sveriges bästa hockeyspelare just nu?
  • – Jag tycker Mika Zibanejad är väldigt bra. Som alla sett har det gått väldigt bra för honom den här säsongen. Samtidigt är han en häftig kille att kolla på då han är på isen.
  • Vilken Örebro-junior kommer få sitt genombrott i A-laget nästa säsong?
  • – Jag skulle nog i så fall säga att det blir jag.
  • Vilka har snyggast tröjor i NHL?
  • – New York Rangers eftersom dom har snyggaste färgerna i sin tröja.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL