TALANG 2020
Marcus Limpar Lantz.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Fotbollsstjärnans systerson satsar allt på hockeyn

Marcus Limpar Lantz är systerson till en av Sveriges bästa fotbollsspelare på 90-talet – men 17-åringen har till skillnad från sin morbror Anders Limpar valt att satsa på ishockey.
– Hela min släkt är en fotbollssläkt, men hockeyn har alltid varit något speciellt för mig, säger han till hockeysverige.se.

SOLLENTUNA (Hockeysverige.se)

Känns efternamnet Limpar igen? Visst är vi många som kopplar det till fotbollsstjärnan Anders Limpar. Nu börjar samma efternamn figurera mer och mer i hockeysammanhang genom Örebros Marcus Limpar Lantz som ni idag ska få träffa i serien Talang 2020. 

– Anders är morbror till mig, säger den 17-åriga juniorlandslagscentern då hockeysverige.se träffar honom i hans barndomshem i Sollentuna. 

Anders Limpar bor för övrigt bara några kvarter bort och är en flitig besökare hos Marcus och hans familj. 

Precis som morbor Limpar har även Marcus spelat en hel del fotboll vid sidan av hockeyn. 

– Jag körde faktiskt hockey och fotboll samtidigt då jag var liten. När jag var runt tio, tolv år började jag få väldigt ont i knäet. Det gjorde inte ont då jag körde hockey utan bara då jag sprang, vilket gjorde att jag helt enkelt valde hockeyn samtidigt som den också blev roligare. Fotbollen körde jag först här i Sollentuna. Efter det körde jag i Stocksund.

Vad var det som gjorde hockeyn så speciell?
– Jag vet faktiskt inte, men hela min släkt är en fotbollssläkt. Pappa (Niclas) har inte spelat hockey utan bara volleyboll faktiskt. Hockeyn kändes som något nytt för mig samtidigt som jag gillar alla slags idrotter, men hockeyn har alltid varit något speciellt. 

Fotbollsstjärnan Anders Limpar är morbror till Örebro-talangen Marcus Limpar Lantz.Fotbollsstjärnan Anders Limpar är morbror till Örebro-talangen Marcus Limpar Lantz.Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

INLEDDE KARRIÄREN I TÄBY

Marcus Limpar Lantz inledde karriären i IFK Täby, någon mil från hemmet i Sollentuna. 

– Det stämmer. Jag började spela hockey ganska sent, först då jag var åtta år. Efter skolan hade jag åkt skridskor några timmar varje dag. En dag då jag kom hem frågade jag: ”Kan inte jag få börja på hockey?” ”Hockey, vad är det?”
– Sedan ringde pappa till Sollentuna, men dom hade inget lag för mig att spela i just då. Täby var då det närmaste så jag började där istället.
– Det är en kvart dit med bil och pappa har skjutsat mig dit varje dag eftersom han varit fys-tränare i Täby. Det har fungerat bra och jag tycker att dom har en bra verksamhet där. 

Marcus Limpar Lantz kommer från en riktig idrottsfamilj. 

– Det har varit väldigt mycket sport och alla i släkten tycker om idrott. Jag själv har, som sagt var, kört fotboll och hockey, men även testat på tennis. Jag tycker också det är roligt att köra padel på fritiden.
– Pappa och mamma (Susanne) träffades på volleybollen. Hon dansade även balett och spelade fotboll. Dessutom har jag en äldre brorsa (Jacob). Han körde fotboll, men drog korsbandet för något år sedan. Han var borta ett år, försökte köra igång igen efter det, men han kom aldrig tillbaka. Idag har han slutat. 

Som så många andra hockeykillar och tjejer var det mycket idrott efter skolan under uppväxten. 

– Det var, som sagt var, hockey som gällde. Jag var mycket med kompisar, men samtidigt försökte jag alltid stå och skjuta här utanför eller träna i Täby. Det var alltid idrott.

Marcus Limpar Lantz.Marcus Limpar Lantz.Foto: Ronnie Rönnkvist

”NÄSTAN RÖS DÅ JAG STOD PÅ BLÅLINJEN”

Säsongen 2018/19 fick Marcus Limpar Lantz chansen i U16-landslaget efter att blivit kallad dit av förbundskaptenen Anders Lundberg

– Det var efter TV-pucken jag blev uttagen. Det här var första gången jag var med i landslaget och väldigt roligt. Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tänkte när han kallade mig, men det var som en chock. 

Hur var det att dra på sig landslagströjan?
– Det var mäktigt. Jag nästan rös då jag stod där på blålinjen och hörde nationalsången, säger Marcus Limpar Lantz med ett leende och fortsätter:
– Vi mötte Finland och jag kände hur allt gick mycket snabbare, vilket också gjorde att jag också behövde ta beslut och tänka snabbare.

Du har även spelat U17-landslaget, vad har det betytt för din utveckling att få spela den internationella hockeyn?
– Jag tror att det har betytt ganska mycket för mig. Det är viktigt att se hur bra alla andra som inte bor i Sverige är. Att förstå vad som krävs och hur hårt man måste träna varje dag för att hålla den nivån. Man fattar verkligen att det är på riktigt när man spelar internationellt.
– Det krävs verkligen, som jag sa, stenhård träning varje dag, men också det här lilla extra och inte bara det som alla andra gör. Komma lite tidigare till träningarna och köra lite extra, men framförallt bestämma sig för att vilja köra och inte att det måste vara någon annan som driver dig. 

Vågar du gå din egen väg?
– Ja, det tycker jag, säger 17-åringen med en bestämd blick som visar att det var ett självklart svar på vår fråga. 

Förra säsongen fick Marcus Limpar Lantz vara med i inofficiella U17-VM. 

– Det var häftigt och något jag aldrig varit med om förut, något stort. Nu gick det inte så jättebra för oss, men det var en jätterolig upplevelse och jag tar med mig jättemycket ifrån den.
– Tidigare hade jag bara mött Finland och några andra lag från Europa. Nu fick vi möta Kanada och andra lag från andra sidan Atlanten. Där fick jag se vad som krävs för att vara med i toppen. 

”VILL BLI EN LEDANDE SPELARE I J20”

Inför säsongen 2019/20 valde Limpar Lantz att lämna Täby för Örebro.

– När jag skulle välja hockeygymnasium var jag runt och kollade på några olika ställen. Då jag var i Örebro kändes det väldigt bra. Bland annat hade dom bra fys och tränare. Hela organisationen verkade bra. Då jag till slut skulle välja var det magkänslan som avgjorde att det skulle bli Örebro. 

Marcus Limpar Lantz.Marcus Limpar Lantz.Foto: Ronnie Rönnkvist

Tittade du på hockeygymnasier även i Stockholm?
– Ja, det gjorde jag. Jag ville inte välja ett hockeygymnasium som låg för långt bort. Jag tyckte att Örebro låg bra till tidsmässigt. 

Marcus BrännmanOlle BergströmJohan PerssonGustav StjernbergFilip BarklundAdam HofbauerOscar Sohrner och du, ni var väldigt många stockholmare i U18-laget senaste säsongen. 
– Det som lockar tror jag framförallt är att Örebro har en väldigt bra organisation. Dom får med allting samtidigt som jag där har nära både till ishallen och skolan.
– Det finns mat på kvällarna, frukost efter morgonpassen samtidigt som tränarna vill ens bästa. 

Senaste säsongen svarade Örebro-centern för elva mål och totalt 28 poäng på 23 matcher i J18. Det blev även spel i J20 där Limpar Lantz svarade för två mål och totalt tre poäng på 17 matcher. 

– Det gick faktiskt riktigt bra. Samtidigt var det nyttigt att flytta efter det att jag har bott hemma med familjen hela tiden. Nu flyttade jag till en egen lägenhet och det gick snabbt att fixa egna rutiner.
– Hockeymässigt gick det riktigt bra från början och jag fick kliva upp i J20 ganska snabbt. Sedan rullade det bara på. Dessutom kom jag med i landslaget, så det var en rolig säsong. Det tråkiga var att säsongen slutade ganska tidigt. 

Vad har du för målbild kommande säsong?
– Framförallt vet jag att säsongen startar redan nu. Jag måste köra stenhårt under sommarträningen så jag kommer förberedd till det som skall komma. Sedan satsar jag på att vara en ledande spelare i J20 och kanske toucha lite på A-laget, få vara med några träningar där. 


TV: ALLA Elias Petterssons mål den här säsongen

FAKTA

Fem snabbfrågor till Marcus Limpar Lantz

  • Favoritlag i fotboll?
  • – Arsenal eftersom Anders (Limpar) kört där.
  • Vilket yrke skulle du ha om du inte spelade hockey?
  • – Kanske naprapat som pappa. Jag har redan lärt mig lite och det är kul att få hjälpa folk.
  • Vem är Sveriges bästa hockeyspelare just nu?
  • – Jag tycker Mika Zibanejad är väldigt bra. Som alla sett har det gått väldigt bra för honom den här säsongen. Samtidigt är han en häftig kille att kolla på då han är på isen.
  • Vilken Örebro-junior kommer få sitt genombrott i A-laget nästa säsong?
  • – Jag skulle nog i så fall säga att det blir jag.
  • Vilka har snyggast tröjor i NHL?
  • – New York Rangers eftersom dom har snyggaste färgerna i sin tröja.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten