Patrik Molin Björk.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Ratades av Djurgården – nu tar talangen chansen i Växjö

ANNONS

Patrik Molin Björk fick inte fortsätta i Djurgården trots att han var poängbäst i klubbens U16-lag. 
Då återvände han istället till Huddinge och kommer nästa säsong att flytta till Småland för spel i Växjö.
– Jag är lite tacksam för att Djurgården sa nej till mig, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

STUVSTA (Hockeysverige.se)

Pappa Sacha Molin kom fram som ung talang i AIK under mitten av 1990-talet. Det blev en säsong i elitserien innan han stack över till USA. I serien Talang 2020 ska ni nu få träffar hans son Patrik Molin-Björk som började sin hockeyresa i Mälarhöjden/Bredäng även om den mesta av hockeyfostran skedde i Björkängshallen. 

– När jag var i Björkängshallen första gången? Det måste varit då jag var runt åtta år, men jag började på hockeyskola i M/B (Mälarhöjden/Bredäng) då jag var sex år, berättar 18-åringen då vi ses i ösregnet, men under ett tak i Stuvsta Centrum samtidigt som lokalbussarna stänker upp vatten från regnblöta vägen bredvid oss.
– Det var några ytterligare i min klass som spelade hockey och dom bestämde sig för att byta till Huddinge. Då följde jag med dit. Det var så jag hamnade där. 

Du är uppväxt i Mälarhöjden, hur har det fungerat att pendla till Björkängshallen under åren?
– Det tar bara tio minuter med bussen så det har fungerat bra, säger Patrik Molin-Björk vars pappa alltså spelade i elitserien säsongen 1994/95.
– Pappa spelade först lite i AIK. Sedan var han borta i NCAA och spelade. Han var även under någon säsong i farmarligan. Sedan träande han mig hela vägen upp till U14, men jag hann aldrig se honom spela eftersom han slutade samma år som jag föddes. 

Pappa Sacha Molin. Pappa Sacha Molin. Foto: Stickan Kenne

Vad har pappa gett dig för råd och verktyg för att du ska kunna ta dig hela vägen upp till i första hand SHL?
– Det är han som hjälpt mig med alla tips och så vidare och varit den som gjort att jag är där jag är idag. Det råd han bland annat gett mig är att vara ödmjuk och jobba hårt men framförallt att jag ska ha roligt.
– Han har bara varit supportande och inte pushat på någonting utan låtit mig göra det jag vill. 

Vilka förebilder hade du annars under din uppväxt?
– Det har varit mycket att jag sett upp till Patrick Kane och Sidney Crosby. Jag gillar Patrick Kanes handleder samtidigt som han har ett bra spelsinne.
– Crosby… Han är väl bäst på allt över hela banan, alltså både defensivt och offensivt.
– I Sverige har det varit Peter Forsberg som jag kollat på, men ändå inte så mycket. Senaste tiden har det mer blivit Elias Pettersson

”DJURGÅRDEN TOG INTE IN MIG I J18”

Patrik Molin-Björk spelade även under yngsta åren även på med fotboll i Mälarhöjden. 

– Jag spelade till det att jag var runt 10-11 år. Jag slutade alltså ganska tidigt. Det var inte så att jag valde att satsa på hockeyn, men jag kände då att jag bara ville spela hockey.

Säsongen 2015/16 lämnade Patrik Molin-Björk Huddinge första gången, då för spel i Djurgården.

– Jag kände att det skulle vara kul att gå dit. Sedan spelade jag där under U15 och U16. Jag trivdes mycket bra i Djurgården och jag hade snälla lagkamrater där.
– Dessutom hade vi två bra tränare, Martin Weel Sanne och Ludvig Zettervall, som lärde mig mycket.

Patrik Molin Björk.Patrik Molin Björk.Foto: Ronnie Rönnkvist

Under säsongen 2017/18 blev Molin-Björk poängbäst i Djurgårdens U16 med 15 mål och totalt 32 poäng på 25 matcher. Trots det blev han inte kvar i klubben utan återvände till Huddinge. 

– Djurgården tog inte in mig i J18. När jag fick redan på att jag inte skulle få vara kvar var det såklart tråkigt. Sedan tänkte jag att om jag hänger läpp hela tiden så kommer jag inte komma någonstans.
– Först skulle jag då till Almtuna, men senare den våren kände jag att jag helst ville vara hemma. Då fick jag kontakt med Huddinge igen och vi kom fram till en bra lösning. Att jag gick tillbaka till Huddinge är inget jag ångrar idag. Istället är jag lite tacksam för att Djurgården sa nej till mig, säger Molin-Björk med ett leende.

”EN DRÖM ATT KOMMA MED”

Under sin senaste säsong med Djurgården fick han även chansen att spela TV-pucken för Stockholm-Syd. 

– Det var såklart en dröm att få komma med där. Jag tror det är något alla drömmer om. Det var en kul resa även om det såklart var tråkigt då vi åkte ut i semifinalen. Vi vann ändå ett brons. 

Vad känner du så här i efterhand att du utvecklat mest under dina två senaste säsonger i Huddinge?
– Jag kände att jag fick vara mig själv samtidigt som jag hade fick ett bra självförtroende. Framförallt fick jag mycket förtroende vilket gjorde att jag utvecklade mitt offensiva spel. Samtidigt tog för mig lite mer och testade nya saker. Sedan har det rullat på bra. 

Just självförtroende ska ha växt hos dig under senaste säsongen, vad bottnar det i?
– Det håller jag med om. Jag kände att det var dags att kliva fram. Det blev en rolig säsong och jag bara körde på. 

Under förra säsongen i Huddinges J18 Elit svarade Patrik Molin-Björk för 13 mål och totalt 48 poäng på 27 matcher, alltså nästan två poäng per match. 

– Det var tränaren (Magnus Jansson) och fantastiska lagkamrater som låg bakom det. Jag är också oerhört tacksam att jag fick det där förtroendet av tränaren. Hade jag inte fått det hade inte siffrorna varit på den nivån.
– Sedan har jag såklart haft lite tur att fått spelat i ett lag med bra lagkamrater. 

Nästa säsong väntar spel i Växjö för Patrik Molin Björk.Nästa säsong väntar spel i Växjö för Patrik Molin Björk.Foto: Ronnie Rönnkvist

SKA FLYTTA TILL VÄXJÖ

Inför kommande säsong lämnar 18-åringen Huddinge för att flytta söder ut. Ny klubbadress blir Växjö. 

– Det var på våren som det bestämdes. Jag hade pratat med min agent (Lars Cederström) och vi kollade på lite olika klubbar. Sedan åkte jag ner till Växjö som jag fick ett väldigt bra intryck av. Det känns väldigt positivt och det ska bli riktigt kul att få spela där. 

Vad vet du om Växjö som klubb?
– Växjö har en stor arena och bra förutsättningar, vilket kändes bra. Det verkar vara bra tränare samtidigt som omgivningarna kändes bra. Jag fick, som sagt var, bara positiva ”vibbar” och alla där var trevliga mot mig då jag var där. 

Vad blir den tuffaste utmaningen vid sidan av isen?
– Att klara sig själv. Jag har aldrig tidigare bott ensam så det blir antagligen en omställningsperiod i början. Tvätta, laga mat…
– Jag är van vid att pappa eller mamma lagar mat efter träningen, men nu får jag stå för det själv. Det ska bli intressant, säger Växjö-forwarden med ett leende. 

Vilka målbilder har du för dina kommande två säsonger i Växjö?
– Kommande säsongen vill jag komma in bra i J20-laget, få en bra roll och träffa många nya lagkamrater och få en bra relation med dom.
– Det handlar om att göra det bra i juniorlaget. Sedan får vi se vart det tar vägen. 

FAKTA

Fem snabbfrågor med Patrik Molin-Björk

  • Favoritlag i fotboll?
  • – AIK. Jag har hållit på dom under hela uppväxten.
  • Vem är den senaste du fick SMS av?
  • – Min tvillingsyster Filippa. Hon spelar fotboll i Sätra SK, men ingen hockey.
  • Vilken TV-serie får vi inte missa?
  • – Jag gillar Friends på Netflix. Det händer roliga saker i varje avsnitt.
  • Vart äter man godaste hamburgarna i Stockholm?
  • – Babas burger eller Fritz burger.
  • Ditt senaste mål i en seriematch?
  • – Mot Nacka i näst sista matchen med J18. Vi hade tekning i försvarszonen, men förlorade den. Vår bortre forward lyckades peta fram pucken så vi kom två mot etta. Jag fick en bra passning av Mikkel (Øby-Olsen) så det var ett enkelt mål.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL