Patrik Molin Björk.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Ratades av Djurgården – nu tar talangen chansen i Växjö

Patrik Molin Björk fick inte fortsätta i Djurgården trots att han var poängbäst i klubbens U16-lag. 
Då återvände han istället till Huddinge och kommer nästa säsong att flytta till Småland för spel i Växjö.
– Jag är lite tacksam för att Djurgården sa nej till mig, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

STUVSTA (Hockeysverige.se)

Pappa Sacha Molin kom fram som ung talang i AIK under mitten av 1990-talet. Det blev en säsong i elitserien innan han stack över till USA. I serien Talang 2020 ska ni nu få träffar hans son Patrik Molin-Björk som började sin hockeyresa i Mälarhöjden/Bredäng även om den mesta av hockeyfostran skedde i Björkängshallen. 

– När jag var i Björkängshallen första gången? Det måste varit då jag var runt åtta år, men jag började på hockeyskola i M/B (Mälarhöjden/Bredäng) då jag var sex år, berättar 18-åringen då vi ses i ösregnet, men under ett tak i Stuvsta Centrum samtidigt som lokalbussarna stänker upp vatten från regnblöta vägen bredvid oss.
– Det var några ytterligare i min klass som spelade hockey och dom bestämde sig för att byta till Huddinge. Då följde jag med dit. Det var så jag hamnade där. 

Du är uppväxt i Mälarhöjden, hur har det fungerat att pendla till Björkängshallen under åren?
– Det tar bara tio minuter med bussen så det har fungerat bra, säger Patrik Molin-Björk vars pappa alltså spelade i elitserien säsongen 1994/95.
– Pappa spelade först lite i AIK. Sedan var han borta i NCAA och spelade. Han var även under någon säsong i farmarligan. Sedan träande han mig hela vägen upp till U14, men jag hann aldrig se honom spela eftersom han slutade samma år som jag föddes. 

Pappa Sacha Molin. Pappa Sacha Molin. Foto: Stickan Kenne

Vad har pappa gett dig för råd och verktyg för att du ska kunna ta dig hela vägen upp till i första hand SHL?
– Det är han som hjälpt mig med alla tips och så vidare och varit den som gjort att jag är där jag är idag. Det råd han bland annat gett mig är att vara ödmjuk och jobba hårt men framförallt att jag ska ha roligt.
– Han har bara varit supportande och inte pushat på någonting utan låtit mig göra det jag vill. 

Vilka förebilder hade du annars under din uppväxt?
– Det har varit mycket att jag sett upp till Patrick Kane och Sidney Crosby. Jag gillar Patrick Kanes handleder samtidigt som han har ett bra spelsinne.
– Crosby… Han är väl bäst på allt över hela banan, alltså både defensivt och offensivt.
– I Sverige har det varit Peter Forsberg som jag kollat på, men ändå inte så mycket. Senaste tiden har det mer blivit Elias Pettersson

”DJURGÅRDEN TOG INTE IN MIG I J18”

Patrik Molin-Björk spelade även under yngsta åren även på med fotboll i Mälarhöjden. 

– Jag spelade till det att jag var runt 10-11 år. Jag slutade alltså ganska tidigt. Det var inte så att jag valde att satsa på hockeyn, men jag kände då att jag bara ville spela hockey.

Säsongen 2015/16 lämnade Patrik Molin-Björk Huddinge första gången, då för spel i Djurgården.

– Jag kände att det skulle vara kul att gå dit. Sedan spelade jag där under U15 och U16. Jag trivdes mycket bra i Djurgården och jag hade snälla lagkamrater där.
– Dessutom hade vi två bra tränare, Martin Weel Sanne och Ludvig Zettervall, som lärde mig mycket.

Patrik Molin Björk.Patrik Molin Björk.Foto: Ronnie Rönnkvist

Under säsongen 2017/18 blev Molin-Björk poängbäst i Djurgårdens U16 med 15 mål och totalt 32 poäng på 25 matcher. Trots det blev han inte kvar i klubben utan återvände till Huddinge. 

– Djurgården tog inte in mig i J18. När jag fick redan på att jag inte skulle få vara kvar var det såklart tråkigt. Sedan tänkte jag att om jag hänger läpp hela tiden så kommer jag inte komma någonstans.
– Först skulle jag då till Almtuna, men senare den våren kände jag att jag helst ville vara hemma. Då fick jag kontakt med Huddinge igen och vi kom fram till en bra lösning. Att jag gick tillbaka till Huddinge är inget jag ångrar idag. Istället är jag lite tacksam för att Djurgården sa nej till mig, säger Molin-Björk med ett leende.

”EN DRÖM ATT KOMMA MED”

Under sin senaste säsong med Djurgården fick han även chansen att spela TV-pucken för Stockholm-Syd. 

– Det var såklart en dröm att få komma med där. Jag tror det är något alla drömmer om. Det var en kul resa även om det såklart var tråkigt då vi åkte ut i semifinalen. Vi vann ändå ett brons. 

Vad känner du så här i efterhand att du utvecklat mest under dina två senaste säsonger i Huddinge?
– Jag kände att jag fick vara mig själv samtidigt som jag hade fick ett bra självförtroende. Framförallt fick jag mycket förtroende vilket gjorde att jag utvecklade mitt offensiva spel. Samtidigt tog för mig lite mer och testade nya saker. Sedan har det rullat på bra. 

Just självförtroende ska ha växt hos dig under senaste säsongen, vad bottnar det i?
– Det håller jag med om. Jag kände att det var dags att kliva fram. Det blev en rolig säsong och jag bara körde på. 

Under förra säsongen i Huddinges J18 Elit svarade Patrik Molin-Björk för 13 mål och totalt 48 poäng på 27 matcher, alltså nästan två poäng per match. 

– Det var tränaren (Magnus Jansson) och fantastiska lagkamrater som låg bakom det. Jag är också oerhört tacksam att jag fick det där förtroendet av tränaren. Hade jag inte fått det hade inte siffrorna varit på den nivån.
– Sedan har jag såklart haft lite tur att fått spelat i ett lag med bra lagkamrater. 

Nästa säsong väntar spel i Växjö för Patrik Molin Björk.Nästa säsong väntar spel i Växjö för Patrik Molin Björk.Foto: Ronnie Rönnkvist

SKA FLYTTA TILL VÄXJÖ

Inför kommande säsong lämnar 18-åringen Huddinge för att flytta söder ut. Ny klubbadress blir Växjö. 

– Det var på våren som det bestämdes. Jag hade pratat med min agent (Lars Cederström) och vi kollade på lite olika klubbar. Sedan åkte jag ner till Växjö som jag fick ett väldigt bra intryck av. Det känns väldigt positivt och det ska bli riktigt kul att få spela där. 

Vad vet du om Växjö som klubb?
– Växjö har en stor arena och bra förutsättningar, vilket kändes bra. Det verkar vara bra tränare samtidigt som omgivningarna kändes bra. Jag fick, som sagt var, bara positiva ”vibbar” och alla där var trevliga mot mig då jag var där. 

Vad blir den tuffaste utmaningen vid sidan av isen?
– Att klara sig själv. Jag har aldrig tidigare bott ensam så det blir antagligen en omställningsperiod i början. Tvätta, laga mat…
– Jag är van vid att pappa eller mamma lagar mat efter träningen, men nu får jag stå för det själv. Det ska bli intressant, säger Växjö-forwarden med ett leende. 

Vilka målbilder har du för dina kommande två säsonger i Växjö?
– Kommande säsongen vill jag komma in bra i J20-laget, få en bra roll och träffa många nya lagkamrater och få en bra relation med dom.
– Det handlar om att göra det bra i juniorlaget. Sedan får vi se vart det tar vägen. 

FAKTA

Fem snabbfrågor med Patrik Molin-Björk

  • Favoritlag i fotboll?
  • – AIK. Jag har hållit på dom under hela uppväxten.
  • Vem är den senaste du fick SMS av?
  • – Min tvillingsyster Filippa. Hon spelar fotboll i Sätra SK, men ingen hockey.
  • Vilken TV-serie får vi inte missa?
  • – Jag gillar Friends på Netflix. Det händer roliga saker i varje avsnitt.
  • Vart äter man godaste hamburgarna i Stockholm?
  • – Babas burger eller Fritz burger.
  • Ditt senaste mål i en seriematch?
  • – Mot Nacka i näst sista matchen med J18. Vi hade tekning i försvarszonen, men förlorade den. Vår bortre forward lyckades peta fram pucken så vi kom två mot etta. Jag fick en bra passning av Mikkel (Øby-Olsen) så det var ett enkelt mål.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 23 maj
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten