Sök
SHL

”I slutändan var det inget svårt val att lämna”

På två år har Arvid Söderblom gått från en tillvaro i Hockeyettan med Hanhals till SHL-kontrakt med Skellefteå AIK. Här berättar den storvuxne målvakten om den snabba karriärsresan, succén i Hockeyallsvenskan – och varför han valde Skellefteå före Frölunda.

Han hade via spel i juniorlaget gått vidare och fått känna på seniorspel i först Hanhals för att den gångna säsongen axla förstamålvaktsrollen i hockeyallsvenska Tingsryd. På sikt skulle han slå sig in i Frölundas a-lag, var tanken.

I stället valde Arvid Söderblom att lämna klubben för spel i SHL-konkurrenten Skellefteå AIK.

– De (Frölunda) hade sina två målvakter klara för a-laget till säsongen som kommer, så då började jag väl titta mig runt, säger Söderblom till Hockeysverige.se.
– Jag vill fortsätta utvecklas och ta nästa kliv i min karriär. Jag strävar uppåt och jag fick en bra möjlighet i Skellefteå. Då hoppade jag på det tåget istället.

Beskedet kom oväntat för Frölundatränaren Roger Rönnberg, som i en intervju med Göteborgs-Posten uttryckte sitt missnöje.

– Jag blir besviken varje gång som en ung spelare tappar tålamodet hos oss och söker sig nån annanstans. Vi lägger ner så enormt mycket energi på de här killarna. Arvid var en av killarna som målvaktstränare Kristoffer Martin lagt ner enormt mycket tid på, en kille som vi sett en framtid för hos oss. Han har följt trappstegen vi pratat om. Vi kan inte styra killarna mer än att vi kan erbjuda en bra verksamhet och hjälpa dem framåt. Det är inte alltid som de har tålamodet att vänta för att få dra på sig en Frölunda-tröja. Men det är jättetråkigt att han går. Det ska jag inte sticka under stol med, sade Rönnberg till Göteborgs-Posten då.

Det är ändå ett stort steg i livet, att lämna sin hemstad. Men samtidigt var det ett ganska enkelt beslut.

HADE DIALOG MED FRÖLUNDA

För Hockeysverige.se berättar Söderblom nu om beslutet att lämna klubben han hade tillhört sedan 14 års ålder.

– Vi snackade med Frölunda lite till och från, men jag lade mest mitt fokus på Tingsryd och att spela så bra som möjligt för dem. Jag ville vara i nuet under säsongen och inte försöka tänka så mycket framåt.

Var det ett tufft beslut?
– Både och. Det är ändå ett stort steg i livet, att lämna sin hemstad. Men samtidigt var det ett ganska enkelt beslut. Jag ville bygga vidare på den fina säsong jag hade ifjol och jag vill som sagt sträva framåt. I slutändan var det inget svårt val att lämna, faktiskt.

I stället valde Söderblom att ta sitt pick och pack och flytta upp till de nordliga delarna av Västerbotten, alltså. Under våren och sommaren har Söderblom delat sin tid mellan Skellefteå och Göteborg för att bedriva sin sommarträning.

– Just nu befinner jag mig i Göteborg. Jag har pendlat upp och ned fram och tillbaka och kommer åka upp igen om en vecka.

Arvid Söderblom.

SUCCÉARTAD SÄSONG I TINGSRYD

Första intrycken av staden och klubben har varit positiv.

– Det har varit bra. Jag har hunnit träffa alla och kommit in i laget på ett bra sätt. Jag har lärt känna de allra flesta. Sen har jag hunnit få in några träningspass också, säger Söderblom med ett skratt.

Att få spela i ett topplag i SHL samt de goda utvecklingsmöjligheterna i Skellefteå var de två främsta orsakerna som lockade den storvuxne (190 centimeter) målvakten till västerbottningarna.

– Jag fick ett riktigt bra intryck av Krister (Holm, målvaktstränaren). Vi hade ett bra snack där han pratade om hur klubben jobbar med målvakter och hur de lyckas utveckla sina målvakter.
– Sen är Skellefteå ett grymt bra lag också, som är med långt in på våren i slutspelen och alltid har en bra chans att gå hela vägen. Så det var väl båda delarna som lockade, egentligen. Både att det är ett skitbra ställe att utvecklas på som målvakt, men även att få komma till ett bra lag som alltid är med och utmanar i toppen.
– Jag hade även ett bra snack med (Erik) Forssell (GM) och (Niclas) Lundkvist (sportchef) där de förklarade hur de jobbar. Det kändes bra redan från första början och då valde jag att hoppa på det tåget.

21-årige Söderblom går in till den stundande SHL-säsongen med ett gott självförtroende. Det går inte heller att klandra honom, med tanke på de starka siffrorna som göteborgaren har att luta sig tillbaka emot.

På 32 matcher i Tingsryd noterades han för ett snitt på 2,38 insläppta mål per match samt en räddningsprocent på 92,4 procent – en notering som bara Björklövensuveränen Joe Cannata, nästa säsong i Oskarshamn, kunde rå på. 

Lägg därtill att Söderblom var en av finalisterna till Årets målvakt i Hockeyallsvenskan.

Arvid Söderblom.

"HÖLL EN BRA NIVÅ GENOM HELA SÄSONGEN"

Med andra ord: Sejouren i Småland blev en succé för Söderblom.

– Jag tog kliv egentligen hela tiden under hela säsongen, tycker jag. Ju längre säsongen gick, desto bättre spelade jag. Jag höll ändå en bra nivå genom hela säsongen och var jämn rakt igenom. Att få spela så pass många matcher jag spelade på så pass hög nivå som jag spelade tar jag med mig från tiden i Tingsryd.

Vilka steg känner du att tog i Tingsryd?
– Det var många svettiga matcher där jag hade väldigt mycket att göra. Att fokusera på det jag ska göra och kan påverka, att göra mitt för att laget ska ha så stor chans som möjligt för att få med sig en poäng, är väl något jag utvecklat. Fokuserar man bara på sitt eget som målvakt så ger man sitt lag en god chans att kunna sno några poäng under säsongen.

Under sin tid i Tingsryd fick Söderblom chansen att arbeta med Mikael Sandberg, målvaktstränaren som varit med och exporterat en rad målvakter till SHL de senaste åren, där Söderblom alltså blir den senaste i raden att klivet upp till finrummet efter att ha drillats av Sandberg.

– Det var ett skitbra samarbete rakt igenom. Jag jobbade med honom även i Hanhals och vi har hittat ett bra samarbete som fungerat bra både i Hanhals och i Tingsryd. Det var bra att få jobba med honom igen. Vi har haft ett fint samarbete.

TUFFAST MÖJLIGA KONKURRENS: "VÄLDIGT LÄRORIKT"

Söderblom har alltid varit en lovande målvakt. Han var en av sin årskulls (1999) allra främsta målvakter och har bland annat spelat inofficiella U17-VM och Hlinka Gretzky Cup för Sverige. Trots det har karriären ändå gått i mer eller mindre raketfart de senaste åren.

Som sistaårsjunior spenderade Söderblom en säsong i Hockeyettan-klubben Hanhals innan han den gångna säsongen som bekant var utlånad till Tingsryd i Hockeyallsvenskan. 21-åringen menar att det gått snabbt de senaste åren – men inte för snabbt.

– Det har absolut gått snabbt. Men samtidigt tycker jag att jag har tagit kliv för varje säsong och utvecklats i ganska rask takt. Även fast det har gått snabbt så känner jag ändå att jag har fått med mig alla bitar i spelet från de nivåer jag spelat på, både i Hanhals och i Tingsryd.
– Så även fast det har gått snabbt har det inte gått för snabbt, menar Söderblom.

Arvid Söderblom.

I Skellefteå får Söderblom tampas med Gustaf Lindvall om förstaspaden till hösten. Lindvall var hela SHL:s bästa målvakt den gångna säsongen och 21-åringen är medveten om att han inte på långa vägar är något givet förstaval mellan Skellefteås stolpar, samtidigt som han tror att den mördande konkurrensen kommer att vara honom till gagns.

– Det kommer bli väldigt lärorikt. Det är tuffaste möjliga konkurrens, men samtidigt så kan man väl inte få någon bättre kollega att sporras med på träningarna? Jag hoppas kunna få lite tips och tricks för hur jag ska utveckla mitt spel och jag ser framemot att tävla med honom.
– Att kämpa om speltid mot en målvakt som honom gör att jag kommer utvecklas mycket. Det är jag övertygad om.

Foton: Bildbyrån


TV: Härliga scener - när McDavid överraskar draft-löftet

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten