Alexis Lafrenière väntas gå först i sommarens draft.
Foto: Bildbyrån
NHL-draften

Blivande draftettan aktuell för Europa

ANNONS
Alexis Lafrenière - i Europa? Ja, det är faktiskt en realistisk möjlighet att vi får se dundertalangen på europeisk is. Det osäkra läget kring NHL gör att den kommande draftettan kan inleda nästa säsong på "fel" sida Atlanten.

– Hans agent kollar på alla alternativ, säger TSN:s Bob McKenzie.

Auston Matthews tog ett oväntat och kontroversiellt steg när han under sitt draftår lämnade den nordamerikanska ishockeyn för att i stället spela mot seniorer i den schweiziska ligan. För honom blev det succé. Det ryktas faktiskt härom året att Alexis Lafrenière skulle ta samma steg - men det slogs snabbt ned av hans agent.

Nu finns det emellertid en realistisk chans till att vi får se honom i Europa till hösten ändå. Det osäkra läget kring NHL, både vad gäller draften och nästa säsongs start, gör att vi i alla fall kan få se honom i Europa under inledningen av nästa säsong. Något datum för draften är faktiskt inte ens satt och risken är stor att den inte hålls förrän efter det att den europeiska säsongen startar till hösten. Den här säsongen ska nämligen avslutas först, innan en draft kan hållas.

NORDAMERIKA - ELLER EUROPA?

Därför kan vi få se supertalangen spela sin ishockey i Schweiz - eller kanske till och med Sverige? Europadörren är öppen säger TSN:s Bob McKenzie.

– När kommer draften hållas? Oktober, november, december? När kommer NHL-säsongen starta? Oktober, november, december - kanske till och med januari? och var kommer Alexis Lafrenière spela i höst om NHL-säsongen inte startar förrän i januari, och draften kanske inte äger rum förrän i oktober eller november? säger TSN-profilen i Insider Trading och fortsätter:

– Kommer CHL (de kanadensiska juniorligorna) spela? Kommer AHL att spela? Ingen vet. Alexis Lafrenières agent kollar på alla möjliga alternativ som finns på bordet, och det inkluderar att kolla med de europeiska klubbarna om de är igång i september eller oktober.

JVM-KUNG

I och med att NHL-draften kanske inte hålls förrän nästa säsong, i Europa, startat kommer eventuellt de europeiska stortalangerna som Tim StützleAnton LundellLucas Raymond och Alexander Holtz kunna inleda även nästa säsong på hemmaplan innan de draftas och eventuellt åker över för att spela sin hockey i Nordamerika. I och med att Alexis Lafrenière är junior även nästa säsong skulle han kunna spela en säsong till i Rimouski Océanic i QMJHL - men det kräver ju att den ligan drar igång som planerat.

Annars lär det bli spel i Europa för megatalangen, som gjorde 112 poäng på 52 matcher i QMJHL under säsongen och som dessutom blev JVM:s MVP som underårig. Han gjorde tio poäng (4+6) på fem matcher i Ostrava och var en av Kanadas stora guldhjältar.


TV: Min första NHL-match – David Pastrnak

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL