Klas Dahlbeck, Adam Almquist och Simon Bertilsson står alla utan kontrakt.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tolv kontraktslösa KHL-svenskar

ANNONS

Spelarruljansen i KHL är hög och varje säsong är det flera spelare som hoppar fram och tillbaka mellan de olika klubbarna, speciellt importerna då varje klubb endast får ha fem utländska spelare i laguppställningen. 
Därför listar vi här de tolv KHL-svenskarna som just nu står utan kontrakt. 

Varje säsong är det flera av svenskarna i KHL som får lämna sina klubbar och antingen värvas till en ny KHL-klubb, flyttar till schweiziska NLA eller väljer att vända hem till SHL. 

Den här lågsäsongen har Markus Ljungh (Linköping) och Kristofer Berglund (Brynäs) lämnat KHL för SHL och det kan bli fler. 

Här följer en lista på alla tolv svenskarna som avslutade den gångna säsongen i KHL och som just nu står utan klubb: 

Adam Almquist (Admiral Vladivostok)

Den tidigare Tre Kronor-backen kommer från en riktigt stark säsong där han togs ut till KHL:s All Star-match. Trots att han främst är känd som en tvåvägsback så var han de 15:e bäste backen i ligan när det kom till poäng då han stod för 26 pinnar.

I Sverige har 29-åringen spelat i HV71 samt Frölunda men Almquist är född och uppvuxen i Jönköpingsområdet och har även vunnit två SM-guld med moderklubben HV. Han förknippas därför ofta med en återkomst till hemklubben och HV-fansen drömmer säkerligen om att få se honom i den blågula-tröjan igen. Redan i början av mars stod det klart att Almquist skulle lämna Admiral Vladivostok men än har inget sagts om hans framtid. Skulle vara en toppback om han valde att återvända till SHL.

Malte Strömwall (HK Sotji)

Kommer från sin debutsäsong i KHL och det blev succé direkt för Strömwall som stod för imponerande 39 poäng i Sotji som var ett av ligans sämsta lag. Landslagsforwarden har därför mängder av intresse från andra, bättre, klubbar. Tidigare under säsongen ryktades 25-åringen vara aktuell för en flytt till NHL då lag som Detroit Red Wings och Edmonton Oilers var ute efter hans signatur. 

Under förra veckan kom dock uppgifter som sade att Strömwall istället skulle stanna i KHL för en flytt till storklubben Dynamo Moskva. Det är dock osäkert ifall övergången kommer bli verklighet då Dynamo Moskva nyligen värvade landsmannen Oscar Lindberg vilket kan grusa Strömwalls flytt till den ryska huvudstaden.  

Malte Strömwall.Malte Strömwall.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Klas Dahlbeck (CSKA Moskva)

Blev Gagarin Cup-mästare redan under sin första KHL-säsong efter 170 matcher i NHL. Nu står dock Tre Kronor-backen utan kontrakt efter två säsonger i CSKA Moskva. Dahlbeck har varit en stabil pusselbit i huvudstadsklubben och varit viktig för topplaget med sin starka defensiv. 

28-åringen uppges därför inte vara villig att flytta hem till Sverige riktigt än, enligt ryska Sport-Express ska katrineholmaren vara överens med CSKA om ett nytt kontrakt som ser till att han blir kvar i klubben även de två kommande säsongerna. Det har nu gått en månad sedan uppgifterna släpptes men än har kontraktsförlängningen inte offentliggjorts.

Linus Videll (Barys Nul-Sultan)

Stockholmaren är en av svenskarna som har spenderat längst tid i KHL då han har gjort nio raka säsonger i Östeuropa och Kina. 35-åringen verkar dock inte slå av på takterna utan levererar bättre än någonsin. Hans två senaste KHL-säsonger har nämligen varit hans bästa, sett till poängsnitt. Den gångna säsongen blev det tio mål och 20 assist på 37 matcher för Videll.

Förra säsongen ryktades han vara nära en flytt hem till Södertälje då han tränade med laget länge innan han bestämde sig för att flytta till kazakiska Barys Nul-Sultan. Nu verkar han dock inte vänta lika länge med att fatta sitt beslut. Enligt ryska uppgifter ska Linus Videll välja att stanna i KHL men byta klubb till Avangard Omsk vilket skulle bli hans åttonde KHL-klubb i karriären.

Robert Rosén (HK Sotji)

Var en av SHL:s allra bästa centrar innan han försvann till KHL. Där har han poängsuccén fortsatt och Rosén stod för en stark debutsäsong 2018/19 med 40 poäng. Den här säsongen gick det dock lite tyngre med ”bara” 24 poäng frö stjärnan. 

Här pekar det mesta på att den blivande 33-åringen kommer att återvända till SHL. Redan den 16 mars avslöjade minhockey.se att Rosén skulle vara klar för en återkomst till Växjö Lakers. Det vore en supervärvning av smålänningarna då Robert Rosén är den spelare som har gjort klart flest mål, assist och poäng i Växjös historia. Han har även vunnit två SM-guld med klubben.

Robert Rosén.Robert Rosén.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Simon Bertilsson (HK Sotji)

Den 29-årige backgeneralen har bara gjort en säsong i KHL, men ser inte ut att bli kvar i Sotji. Bertilsson har varit given i Tre Kronor de senaste åren och är en självklar toppback på SHL-nivå. Ifall det vore aktuellt med en återkomst till SHL för spel i Brynäs råder dock motsägelsefulla uppgifter. 

I slutet av februari kom Sportbladet med uppgifter som sade att Brynäs försökte locka hem publikfavoriten genom att erbjuda honom ett toppkontrakt. I början av februari sade dock Bertilssons agent till Gefle Dagblad att man höll på att jobba fram en fortsättning i Ryssland. Det har däremot gått tre månader sedan dess och mycket kan ha hänt sedan dess.

Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk)

Den förre NHL-spelaren har varit en av KHL:s bästa svenskar de två senaste säsongerna då han har stått för 81 poäng på 115 matcher. Rasmussen har därför även varit given i Tre Kronor och fick vara med i VM förra året. 

Vann SM-guld med Växjö 2018 men en återkomst till Sverige verkar inte ligga i närheten för den blivande 30-åringen. Enligt ryska uppgifter ska centern nämligen ha blivit erbjuden en kontraktsförlängning av Metallurg Magnitogorsk. I skrivande stund är det dock oklart ifall Rasmussen kommer att acceptera budet.

Maksim Matushkin (Metallurg Magnitogorsk)

Den ryskfödde svensken hade ett år kvar på sitt kontrakt med Metallurg Magnitogorsk men förra veckan kom det oväntade beskedet att avtalet rivs. 30-åringen tvingas nu därför söka sig om efter en ny klubbadress. 

Den Björköven-fostrade backen har tidigare spelat SHL-hockey med Karlskrona samt tillbringat säsonger i Slovakien och Finland. Till nästa säsong sägs han dock bli kvar i KHL, även om det nu är oklart vilken klubb han kommer att spela i.

Maksim Matushkin.Maksim Matushkin.Foto: Jaakko Stenroos/All Over Press

Jacob Berglund (Neftekhimik Nizhnekamsk)

Lämnade Sveriges gränser 2014 och därefter har det blivit poängsuccé i Norge, Schweiz och Tyskland för Berglund. Även i KHL imponerade 28-åringen då han sköt 16 mål och 29 poäng under sin debutsäsong i ”världens näst bästa liga”. 

Jacob Berglund blir dock inte kvar i Neftekhimik Nizhnekamsk och har därför ryktats vara aktuell för en återkomst till Malmö, då forwarden är född i staden och även inledde sin karriär i Redhawks. 28-åringen själv har dock sagt att det inte är aktuellt att vända hem än.

– Jag trivs väldigt bra utomlands. Att stanna i KHL är så klart förstavalet, sade Berglund till Sydsvenskan i mitten av mars.

Linus Omark (Salavat Yulaev Ufa)

KHL:s bästa svensk genom tiderna? Det är lätt att argumentera att så är fallet. Efter fem raka säsonger i Salavat Yulaev Ufa stod det tidigare i våras klart att Omark skulle lämna klubben. Storstjärnan har snittat nästan en poäng per match under hela sin tid i Ufa men den tidigare NHL-forwarden får nu leta sig om efter en ny klubbadress.

Luleåfansen drömmer självklart om en återkomst till Norrbotten för Omark men han själv säger sig dock inte vara redo att flytta hem än. Istället förväntas 33-åringen flytta till Schweiz, där han spelade säsongen 2012/13 och vann NLA:s poängliga. Det är Omarks ryska agent som har uttalat sig och sagt att Schweiz blir näste destination för stjärnan.

Linus Omark.Linus Omark.Foto: Icon Sportswire

Patrik Hersley (Spartak Moskva)

Malmökillen hade ett mellanår för att vara Patrik Hersley. 22 poäng är en av hans lägsta noteringar i KHL-karriären. Backstjärnan fick lämna Spartak Mosvka efter årets säsong och står nu utan klubbadress. Efter sex raka säsonger i KHL är nu hans framtid i ligan osäker.

Hersley, som vann Gagarin Cup 2017 och har valts ut till KHL:s All Star-match vid tre tillfällen, sägs fortfarande ha KHL som sitt första alternativ. Uppgifter har dock placerat den blivande 34-åringen i Schweiz. En sak som är säker är att det inte blir en återkomst till SHL då han i en intervju med hockeysverige.se berättade om sitt missnöje kring den svenska ligan.

Tobias Viklund (Spartak Moskva)

Den 34-årige stjärnbacken har spenderat sju raka säsonger utomlands och frågan är om det inte vankas en återkomst till svensk ishockey. Det var nära att Viklund flyttade hem redan inför årets säsong då han stod klubblös ända fram till november innan han skrev på för Spartak Moskva. Under månaderna han var utan klubbadress tränade han med Modo och förknippades starkt med en flytt tillbaka till Ö-vik men valde då istället att stanna i KHL. 

Kan det bli en flytt hem till Modo den här gången för den defensivt begåvade försvararen? 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL