Klas Dahlbeck, Adam Almquist och Simon Bertilsson står alla utan kontrakt.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tolv kontraktslösa KHL-svenskar

Spelarruljansen i KHL är hög och varje säsong är det flera spelare som hoppar fram och tillbaka mellan de olika klubbarna, speciellt importerna då varje klubb endast får ha fem utländska spelare i laguppställningen. 
Därför listar vi här de tolv KHL-svenskarna som just nu står utan kontrakt. 

Varje säsong är det flera av svenskarna i KHL som får lämna sina klubbar och antingen värvas till en ny KHL-klubb, flyttar till schweiziska NLA eller väljer att vända hem till SHL. 

Den här lågsäsongen har Markus Ljungh (Linköping) och Kristofer Berglund (Brynäs) lämnat KHL för SHL och det kan bli fler. 

Här följer en lista på alla tolv svenskarna som avslutade den gångna säsongen i KHL och som just nu står utan klubb: 

Adam Almquist (Admiral Vladivostok)

Den tidigare Tre Kronor-backen kommer från en riktigt stark säsong där han togs ut till KHL:s All Star-match. Trots att han främst är känd som en tvåvägsback så var han de 15:e bäste backen i ligan när det kom till poäng då han stod för 26 pinnar.

I Sverige har 29-åringen spelat i HV71 samt Frölunda men Almquist är född och uppvuxen i Jönköpingsområdet och har även vunnit två SM-guld med moderklubben HV. Han förknippas därför ofta med en återkomst till hemklubben och HV-fansen drömmer säkerligen om att få se honom i den blågula-tröjan igen. Redan i början av mars stod det klart att Almquist skulle lämna Admiral Vladivostok men än har inget sagts om hans framtid. Skulle vara en toppback om han valde att återvända till SHL.

Malte Strömwall (HK Sotji)

Kommer från sin debutsäsong i KHL och det blev succé direkt för Strömwall som stod för imponerande 39 poäng i Sotji som var ett av ligans sämsta lag. Landslagsforwarden har därför mängder av intresse från andra, bättre, klubbar. Tidigare under säsongen ryktades 25-åringen vara aktuell för en flytt till NHL då lag som Detroit Red Wings och Edmonton Oilers var ute efter hans signatur. 

Under förra veckan kom dock uppgifter som sade att Strömwall istället skulle stanna i KHL för en flytt till storklubben Dynamo Moskva. Det är dock osäkert ifall övergången kommer bli verklighet då Dynamo Moskva nyligen värvade landsmannen Oscar Lindberg vilket kan grusa Strömwalls flytt till den ryska huvudstaden.  

Malte Strömwall.Malte Strömwall.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Klas Dahlbeck (CSKA Moskva)

Blev Gagarin Cup-mästare redan under sin första KHL-säsong efter 170 matcher i NHL. Nu står dock Tre Kronor-backen utan kontrakt efter två säsonger i CSKA Moskva. Dahlbeck har varit en stabil pusselbit i huvudstadsklubben och varit viktig för topplaget med sin starka defensiv. 

28-åringen uppges därför inte vara villig att flytta hem till Sverige riktigt än, enligt ryska Sport-Express ska katrineholmaren vara överens med CSKA om ett nytt kontrakt som ser till att han blir kvar i klubben även de två kommande säsongerna. Det har nu gått en månad sedan uppgifterna släpptes men än har kontraktsförlängningen inte offentliggjorts.

Linus Videll (Barys Nul-Sultan)

Stockholmaren är en av svenskarna som har spenderat längst tid i KHL då han har gjort nio raka säsonger i Östeuropa och Kina. 35-åringen verkar dock inte slå av på takterna utan levererar bättre än någonsin. Hans två senaste KHL-säsonger har nämligen varit hans bästa, sett till poängsnitt. Den gångna säsongen blev det tio mål och 20 assist på 37 matcher för Videll.

Förra säsongen ryktades han vara nära en flytt hem till Södertälje då han tränade med laget länge innan han bestämde sig för att flytta till kazakiska Barys Nul-Sultan. Nu verkar han dock inte vänta lika länge med att fatta sitt beslut. Enligt ryska uppgifter ska Linus Videll välja att stanna i KHL men byta klubb till Avangard Omsk vilket skulle bli hans åttonde KHL-klubb i karriären.

Robert Rosén (HK Sotji)

Var en av SHL:s allra bästa centrar innan han försvann till KHL. Där har han poängsuccén fortsatt och Rosén stod för en stark debutsäsong 2018/19 med 40 poäng. Den här säsongen gick det dock lite tyngre med ”bara” 24 poäng frö stjärnan. 

Här pekar det mesta på att den blivande 33-åringen kommer att återvända till SHL. Redan den 16 mars avslöjade minhockey.se att Rosén skulle vara klar för en återkomst till Växjö Lakers. Det vore en supervärvning av smålänningarna då Robert Rosén är den spelare som har gjort klart flest mål, assist och poäng i Växjös historia. Han har även vunnit två SM-guld med klubben.

Robert Rosén.Robert Rosén.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Simon Bertilsson (HK Sotji)

Den 29-årige backgeneralen har bara gjort en säsong i KHL, men ser inte ut att bli kvar i Sotji. Bertilsson har varit given i Tre Kronor de senaste åren och är en självklar toppback på SHL-nivå. Ifall det vore aktuellt med en återkomst till SHL för spel i Brynäs råder dock motsägelsefulla uppgifter. 

I slutet av februari kom Sportbladet med uppgifter som sade att Brynäs försökte locka hem publikfavoriten genom att erbjuda honom ett toppkontrakt. I början av februari sade dock Bertilssons agent till Gefle Dagblad att man höll på att jobba fram en fortsättning i Ryssland. Det har däremot gått tre månader sedan dess och mycket kan ha hänt sedan dess.

Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk)

Den förre NHL-spelaren har varit en av KHL:s bästa svenskar de två senaste säsongerna då han har stått för 81 poäng på 115 matcher. Rasmussen har därför även varit given i Tre Kronor och fick vara med i VM förra året. 

Vann SM-guld med Växjö 2018 men en återkomst till Sverige verkar inte ligga i närheten för den blivande 30-åringen. Enligt ryska uppgifter ska centern nämligen ha blivit erbjuden en kontraktsförlängning av Metallurg Magnitogorsk. I skrivande stund är det dock oklart ifall Rasmussen kommer att acceptera budet.

Maksim Matushkin (Metallurg Magnitogorsk)

Den ryskfödde svensken hade ett år kvar på sitt kontrakt med Metallurg Magnitogorsk men förra veckan kom det oväntade beskedet att avtalet rivs. 30-åringen tvingas nu därför söka sig om efter en ny klubbadress. 

Den Björköven-fostrade backen har tidigare spelat SHL-hockey med Karlskrona samt tillbringat säsonger i Slovakien och Finland. Till nästa säsong sägs han dock bli kvar i KHL, även om det nu är oklart vilken klubb han kommer att spela i.

Maksim Matushkin.Maksim Matushkin.Foto: Jaakko Stenroos/All Over Press

Jacob Berglund (Neftekhimik Nizhnekamsk)

Lämnade Sveriges gränser 2014 och därefter har det blivit poängsuccé i Norge, Schweiz och Tyskland för Berglund. Även i KHL imponerade 28-åringen då han sköt 16 mål och 29 poäng under sin debutsäsong i ”världens näst bästa liga”. 

Jacob Berglund blir dock inte kvar i Neftekhimik Nizhnekamsk och har därför ryktats vara aktuell för en återkomst till Malmö, då forwarden är född i staden och även inledde sin karriär i Redhawks. 28-åringen själv har dock sagt att det inte är aktuellt att vända hem än.

– Jag trivs väldigt bra utomlands. Att stanna i KHL är så klart förstavalet, sade Berglund till Sydsvenskan i mitten av mars.

Linus Omark (Salavat Yulaev Ufa)

KHL:s bästa svensk genom tiderna? Det är lätt att argumentera att så är fallet. Efter fem raka säsonger i Salavat Yulaev Ufa stod det tidigare i våras klart att Omark skulle lämna klubben. Storstjärnan har snittat nästan en poäng per match under hela sin tid i Ufa men den tidigare NHL-forwarden får nu leta sig om efter en ny klubbadress.

Luleåfansen drömmer självklart om en återkomst till Norrbotten för Omark men han själv säger sig dock inte vara redo att flytta hem än. Istället förväntas 33-åringen flytta till Schweiz, där han spelade säsongen 2012/13 och vann NLA:s poängliga. Det är Omarks ryska agent som har uttalat sig och sagt att Schweiz blir näste destination för stjärnan.

Linus Omark.Linus Omark.Foto: Icon Sportswire

Patrik Hersley (Spartak Moskva)

Malmökillen hade ett mellanår för att vara Patrik Hersley. 22 poäng är en av hans lägsta noteringar i KHL-karriären. Backstjärnan fick lämna Spartak Mosvka efter årets säsong och står nu utan klubbadress. Efter sex raka säsonger i KHL är nu hans framtid i ligan osäker.

Hersley, som vann Gagarin Cup 2017 och har valts ut till KHL:s All Star-match vid tre tillfällen, sägs fortfarande ha KHL som sitt första alternativ. Uppgifter har dock placerat den blivande 34-åringen i Schweiz. En sak som är säker är att det inte blir en återkomst till SHL då han i en intervju med hockeysverige.se berättade om sitt missnöje kring den svenska ligan.

Tobias Viklund (Spartak Moskva)

Den 34-årige stjärnbacken har spenderat sju raka säsonger utomlands och frågan är om det inte vankas en återkomst till svensk ishockey. Det var nära att Viklund flyttade hem redan inför årets säsong då han stod klubblös ända fram till november innan han skrev på för Spartak Moskva. Under månaderna han var utan klubbadress tränade han med Modo och förknippades starkt med en flytt tillbaka till Ö-vik men valde då istället att stanna i KHL. 

Kan det bli en flytt hem till Modo den här gången för den defensivt begåvade försvararen? 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten