Emma Nordin är redo att resa sig efter en skadefylld och tung säsong.
Foto: Privat & Bildbyrån
SDHL 1

På väg tillbaka efter skadehelvetet – men oklart om det blir mer landslagsspel

ANNONS

Svensk damishockeys största offensiva stjärna är på väg att återhämta sig. Efter en skadedrabbad säsong ser Emma Nordin positivt på nästa säsong. Men om det blir en fortsättning i Damkronorna återstår att se.
– 
Vi får se var det tar vägen nästa säsong, säger Nordin till hockeysverige.se.

Vi har vant oss vid att se henne som ett av få svenska namn i toppen av SDHL:s poängliga. Men nu har Luleåforwarden Emma Nordin en tuff säsong kantad av skador bakom sig. Det blev bara 23 matcher, men ändå 14 mål och totalt 35 poäng från Nordins klubba. 

När hockeysverige.se ber henne sammanfatta hockeyåret hörs det på henne att den inte blev vad hon hade hoppats på. 

– Det blev en säsong som varit väldigt mycket upp och ner samtidigt som jag hade ganska mycket skadebekymmer. Skadorna kämpade jag med under hela säsongen egentligen, berättar 29-åringen och fortsätter:
– Jag var borta ganska länge från spel och man kan säga att jag kämpade ganska mycket mot kroppen.

Vad är det för skada som ställt till det för dig?
– Jag har haft en rygg som varit dålig sedan sommarträningen i slutet av maj förra året. Det har varit inflammationer som inte velat ge med sig. Det är lederna i ryggen som varit inflammerade, vilket påverkat mig rätt mycket.

Är det här något du lider av fortfarande?
– Ja, så är det, men också något jag hoppas få ordning på nu då det finns lite mer tid. 

"SER INTE SKADAN SOM NÅGOT HINDER"

Givetvis är det här något som påverkat Emma Nordins fysiska status under säsongen då hon inte alltid kunnat träna fullt ut.

– Jag har haft medicinsk uppbackning så vi har testat lite olika vägar. Klart att det påverkat hur och vad jag kunnat träna. Såklart har det blivit en stor påverkan, men det här är också jag är positiv till eftersom jag sökt en bra hjälp som ska kunna få ryggen i bra slag igen.

Känner du en oro att kanske behöva avsluta hockeykarriären?
– Nej, det gör jag inte. Alla går väl igenom några skadebekymmer eller svårigheter. Den här skadan ser jag inte som något hinder utan det ska kunna gå bra. 

Luleå inledde inte serien på samma imponerande sätt som tidigare säsonger. Det var även en del turbulens då tränaren Fredrik Glader valde att flytta till Modo. Samtidigt kom det skador på en rad av lagets nyckelspelare.

– Klart att det var en lite stökig inledning. Vi hade fått behålla hela stommen från föregående säsong så det kändes som vi hade en bra grund att stå på och en trygg miljö.
– Sedan var det några saker som uppstod, tränarbyte och lite sådant. Jag tycker att laget och hela föreningen hanterade det jättebra. Det kanske ändå påverkade mer än vad vi var medvetna om just då.
– Vi hade lite upp och ner med resultaten också. Även nivån på vårt spel var lite upp och ner. Det tillkom mycket skador som gjorde att det blev mycket omstruktureringar på många positioner och i lagsammansättningen.
– Ju längre säsongen gick desto mer hittade vi tillbaka till vår nivå, kapacitet och fina spel. 

Emma Nordin.
Foto: Ronnie Rönnkvist

"KLART ATT HV HADE ETT FÖRSPRÅNG..."

Luleå tog sig till SM-final mot HV71. Första finalen vann småländskorna, men samma dag som andra finalen skulle spelas blåstes all hockey av då en viss pandemi började göra sig rejält hörd runt om i världen.

– Det var otroligt tufft eftersom det är den sista tiden på säsongen man verkligen spelar för. Det är den jag brinner för.
– Såklart har jag ändå en stor förståelse med tanke på den rådande situationen. Liv, hälsa och människan går före allting annat.

Borde HV71 fått guldet eftersom de vann första finalen?
 – Klart att HV71 hade ett försprång. Om jag försöker sätta mig in i situationen själv, att vi hade vunnit första matchen, då är jag inte så säker på att jag velat ha ett guld tilldelat mig. Det är ändå en tävlingsidrott vi håller på med. Jag hade nog velat att det skulle gått till på rätt sätt med en full finalserie. 

Emma Nordin har sedan 2007 varit given i Damkronorna. Totalt har hon gjort sex VM-turneringar och tre OS. Under säsongen var hon en av alla svenska damspelare som strejkade för bättre villkor åt landslagsspelarna. Även om det inte blivit mycket landslagsspel efter strejken har hon ändå sett en liten förbättring i Svenska Ishockeyförbundets inställning till Damkronorna.

– Det hela handlade egentligen om att vi vill bli mer uppmärksammade och sedda för det vi gör. I grund och botten hade vi rätt dåliga förutsättningar och förhållanden som ledde till att det var vårt ansvar att göra någonting åt det medan vi fortfarande kunde. Vi ville inte vara missnöjda i en situation och inte säga någonting.
– Nu blev det inte så mycket spel för landslagsverksamheten den här säsongen. När jag var med i februari kändes det som att vi hade kunnat ta oss igenom hela den här grejen på ett bra sätt. Jag tycker också att det kändes som att fanns mycket energi för att driva på framåt. Det var på gång ett bättre samarbete. 

"TAR DET SOM DET KOMMER"

Emma Nordin har ännu inte tagit ställning till om hon kommer fortsätta i landslaget kommande säsong.

– Det är någonting som jag inte funderat jättemycket över då läget är som det är just nu. Vi har haft uppehåll och lite egenträning innan vi snart ska dra igång igen. Jag väljer att ta det som det kommer just nu. Sedan får vi se vad som händer.
– Det är ändå ganska långt till säsongsstart igen och med tanke på hur läget fortfarande är så känns det som allt fortfarande kan hända med säsongen.
– Jag försöker njuta av att vara igång med träningen igen och inleda en ny resa som vi får se var den tar vägen nästa säsong.

Emma Nordin är en flitig gäst på gymmet, allt för att komma starkare i ryggen och övriga kroppen inför den kommande säsongen.

– Jag har fått ett program för att komma igång på egen hand. Sedan är det såklart att jag tar med i beaktning den typen av skada jag har. Jag försöker vara snäll med ryggen, men komma igång bra och köra på med det fysiska. 


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch