Sök
Helge Grans.
Foto: Bildbyrån
SHL

Malmö-talangen: "Jag trodde knappt på det faktiskt"

En stöttande hockeyfamilj och mycket istid i Trojahallen är ingredienserna till att Helge Grans nu spås gå tidigt i draften till sommaren. För Hockeysverige.se berättar 17-åringen om samtalet han inte trodde var sant och om den fina utvecklingen som Malmö har gett honom.

– De har hjälpt mig och kommer med feedback hela tiden, säger Grans. 

Att Troja/Ljungby är kända för att fostra bra hockeyspelare börjar nästan bli uttjatat vid det här laget. På senare år har man fostrat NHL-spelare som Oscar FantenbergJacob LarssonPierre Engvall liksom Färjestads lagkapten Linus Johansson, för att bara nämna några. Hur kan en liten stad på 15 200 invånare leverera så många hockeyproffs? Frågar man spelarna själva benämner de gärna "allmänhetens åkning i Trojahallen" som en av faktorerna.

I sommarens NHL-draft spås nästa Troja-produkt, 17-årige Helge Grans, att gå tidigt. Som 15-åring imponerade han så pass mycket för Småland under TV-pucken att Malmö Redhawks ville värva honom till Skåne på en gång. 

Det började med att den tidigare Malmöspelaren Tomas Kollar, numera sportchef för klubbens juniorverksamhet, ringde och bad Helge Grans att komma ner till Malmö för att provträna och se vad klubben hade att erbjuda. Grans gillade det han såg och valde att flytta ner för spel i klubbens juniorlag. 

– Malmö är en bra klubb med grymma faciliteter och det ligger nära både Ljungby och vårt sommarställe i Halmstad, säger backtalangen.

Helge Grans, som säger sig alltid ha varit bra på att laga mat, tyckte att det var ett bra steg för honom att flytta hemifrån redan vid 16 års ålder. 

– Jag fick lära mig direkt att ta mycket ansvar, laga mat och gå upp själv på morgonen, men jag tycker att allt sånt har fungerat bra.

"DET STOLTASTE MAN KAN GÖRA"  

I mitten av oktober 2018 var Helge Grans med om något som de flesta hockeyspelare i hans ålder bara kan drömma om. Under en och samma vecka blev han på måndagen uttagen till U17-VM, på tisdagen debuterade han i A-laget i Champions Hockey League för att slutligen på torsdagen göra sin första match i SHL.

– Inför CHL-debuten minns jag att vi hade lektion och vår lärare hade samlat in alla telefoner. Under lektionen hörde jag en telefon ringa, men jag tänkte inte mer på det. Efter lektionen hade jag flera missade samtal och SMS från min J20-coach Anton Blomqvist. Jag ringde upp honom och han bad mig att packa ihop min bag för att dagen därpå träna och eventuellt spela med A-laget. 

Hur kändes det?
– Jag blev väldigt glad. Hade det inte alls på känn. Jag trodde knappt på det faktiskt, säger 17-åringen. 

Helge Grans landslagsdebut kom i U17-VM i Kanada där laget tog bronsmedaljen efter att ha besegrat Kanada Röd i bronsmatchen. 

– Att få dra på sig Tre Kronor-tröjan är det stoltaste man kan göra, hela familjen var väldigt glada och stolta, säger Grans.

Om Helge Grans hade haft chans att spela U17-VM och A-lagshockey om han valt att stanna kvar i Ljungby i stället för att flytta till Malmö tycker han är svårt att säga.

– Jag har fått en otroligt bra utveckling i Malmö, och de har hjälpt mig till det jag uppnått hittills. 

Vilka bitar tycker du att Malmö har utvecklat dig mest på?
– Framför allt mitt backspel. J20-coachen Anton Blomqvist och hans brorsa Albin Blomqvist som är fystränare har hjälpt mig mycket med mat, fys och is, jobbat med flera saker samtidigt, och kommit med feedback hela tiden. 

Helge Grans i gymmet i MalmöHelge Grans i gymmet i MalmöFoto: Bildbyrån

Hockeyvärlden kryllar just nu av spelare fostrade i Troja/Ljungby. Anledningen till det tycker Helge Grans är svårt att sätta fingret på. 

– Det är svårt att säga. För min del har det varit väldigt mycket allmänhetens åkning ute i Trojahallen. Det är väl där som jag har utvecklats som allra mest och samtidigt fått en stor kärlek till ishockeyn, säger 17-åringen.

"FÖRSÖKER ATT KOPPLA BORT DRAFTEN UNDER SÄSONG"

Samtidigt som karriären i princip exploderat under de två senaste säsongerna har även chanserna att gå tidigt i draften till sommaren ökat. Helge Grans tippas gå så tidigt som plats 20-40, men han har själv försökt att inte lägga fokus på det. Framför allt inte under säsong.

– Det är klart att man är taggad. Vi får se vad som händer. Under säsong försöker jag att koppla bort det så mycket som möjligt och fokusera på att göra det bra ifrån mig på isen.
– Lagen brukar höra av sig till min agent först, sen hör han av sig till mig om lagen vill ha ett telefonsamtal eller möte där vi träffas för en liten intervju. Alla lagen brukar ställa typ samma frågor. 

Är det NHL som är drömmen?
– Såklart är NHL drömmen. Sen när vet man aldrig. För mig är det ett långsiktigt mål. 

Helge Grans kommer från en minst sagt hockeyengagerad familj. Pappa Morgan Grans har efter sina 16 säsonger i Troja/Ljungby tröja nummer 26 upphängd i Ljungby Arena. Helges bröder Henning och Egon Grans är även de aktiva hockeyspelare i dag. För Helge Grans har stödet från familjen betytt mycket. 

– Mina föräldrar brukar komma ner till Malmö för att se mina matcher och stanna kvar efteråt och hjälpa mig fylla på kylskåpet och städa.
– När det kommer till mina bröder skulle jag nog säga att de är anledning till varför jag spelar hockey, det har varit väldigt nyttigt att få växa upp med massa äldre hockeybröder.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten