Adam Reideborn.
Foto: Tomi Hänninen/Newspix24/Bildbyrån
KHL

Oviss framtid – men: "Målet är att stanna i Ryssland"

ANNONS
Adam Reideborns första säsong i KHL är, vad det verkar, till ända.
Den förre Djurgårdsmålvakten har en framgångsrik säsong att se tillbaka på – och en oviss framtid att blicka framemot.
– Jag har inte hunnit fråga agenten vad som kommer att hända. Mitt mål är att stanna kvar i Ryssland och då helst i samma klubb, säger Reideborn till Hockeysverige.se.

Adam Reideborn utsågs till SHL:s bästa målvakt förra säsongen. För det erhöll han ”Honken Trophy”. Säsongen var hans femte i SHL. Efter säsongen valde 28-åringen med AIK som moderklubb att lämna Djurgården och SHL för spel i KHL. Ett steg som han idag inte ångrar det minsta även om han just mu sitter i Kazan och väntar på ett besked hur resterande delen av säsongen kommer se ut – om det nu blir någon fortsättning på den.

– Jag kände att en utmaning skulle vara häftigt. Först tittade jag mot USA och Kanada för att hitta någonting där. Sedan kom Ak Bars in i bilden. Det var ett av lagen jag hört mycket om i KHL, berättar Adam Reideborn från sitt hem i Kazan och fortsätter:
– Jag visste om att dom vara ett topplag. Det fick mig att hoppa över lite till ett annat spår och känna att Ryssland skulle vara ett roligt ställe att vara på. Jag kände att det var ett steg uppåt för mig och jag ångrar absolut ingenting nu. Det har känts bra för mig och varit en rolig säsong med vinster och ett bra lag.

Adam Reideborn.
Adam Reideborn. Foto: Bildbyrån

"JAG ÄR POSITIVT ÖVERRASKAD"  

Vilka var största utmaningarna första dagarna i din nya hemstad? 
– Det är lite annorlunda här. Engelska är inte prio ett för dom som bor här. Alla är jättehjälpsamma och vill verkligen hjälpa till, men engelska är inte alltid på topp.
– Det var lite svårt att ta sig runt i mataffärerna första veckorna och göra sig förstådd. Även om dom inte kan engelska hjälper folket här alltid till och det lyckas alltid lösa sig på något sätt. Jag trodde kanske inte det på förhand, men ryssarna är ett trevligt folk. Jag är positivt överraskad.

Adam Reideborn är inte ensam svensk i laget. Där finns även Mikael Wikstrand som en gång i tiden inledde sitt hockeyspelande i Furudalsklubben IFK Ore.

– Han har betytt jättemycket. Framförallt i början när jag inte kände någon och vi kom till ett helt nytt land. Då hade vi alltid varandra att prata med och få hjälp av eftersom det var mycket att fixa, bank och allt möjligt sådant.
– Att vi kunde lösa saker tillsammans första veckorna var skönt. Sedan har vi umgåtts mycket under hela säsongen och det har varit jättekul att ha honom där.

Mikael Wikstrand har gjort Adam Reideborn sällskap i Kazan.Mikael Wikstrand har gjort Adam Reideborn sällskap i Kazan.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HADE VARIT SKÖNT ATT HA FAMILJEN HÄR"  

Däremot har det inte varit alldeles enkelt alla gånger för den nyblivna pappa då det gäller familjesituationen. 

– Familjen har varit med hit i olika svängar. Vi är inte gifta så dom får inte vara här hela tiden. Min flickvän kan bara få visum tre månader åt gången. Hon har varit tvungen att först åka över, sedan hem för att sedan åka över en sväng till.
– Det har blivit lite för långa stunder utan att ha familjen här, men jag tyckte ändå vi löst det bra. Tjejen fick träffa familj och vänner då hon var hemma för att fixa nytt visum. Det gick bra, men det hade varit skönt att ha familjen här hela tiden.

Som nybliven pappa har det givetvis varit jobbigt för landslagsmålvakten att vara ifrån sin flickvän och son. 

– Ja, det tycker jag absolut. Det händer hela tiden jättemycket med lilla killen så här i början. När jag missade några veckor i streck kunde jag känna ”är det där min bebis” eftersom dom gör så mycket som jag inte kan vara med på.
– Jag har missat mycket kul, men vi har pratat mycket ”face time” så det har ändå gått bra. Jag vill ändå vara där och närvarande så mycket jag kan.

"TYCKER INTE ATT DET VARIT EN JÄTTESVÅR ÖVERGÅNG"  

Vad har varit den tuffaste utmaningen för dig som målvakt? 
– Jag tycker inte att det varit en så jättesvår övergång. Det är väldigt defensivt skickliga lag i den här ligan precis som det är i Sverige.
– Det jag känner är att folk går inte lika mycket på skott i KHL som vi gör i Sverige. Man vill hellre hitta en passning och få till ett öppet mål. Jag får ha lite mer tålamod här och kanske inte vara fullt så aggressiv som jag kan vara i Sverige vissa gånger. Man ska alltid vara beredd på en passning till när det är ett bra skottläge.

Adam Reideborn stod 36 matcher i KHL under säsongen och hade 91,3 i räddningsprocent.
– Framförallt tycker jag första halvan var jättebra från min sida. Jag fick spela mycket, vi var heta och vann många matcher.
– Andra halvan gick jag ner mig lite och hade inte riktigt den jämnheten som jag hade i början. Den halvan är jag inte helt nöjd med. Det fanns saker jag kunnat göra bättre för att få lite mer vinster med mig.
– Jag är ändå jättenöjd med säsongen. Det är första gången jag är utomlands och spelar och då blir det en liten omställning. I det stora hela tycker jag att det har varit en bra säsong.

Adam Reideborn i Tre Kronor-dressen.Adam Reideborn i Tre Kronor-dressen.Foto: Tomi Hänninen/Newspix24/Bildbyrån

Du är van vid stämningen på Hovet och inramningen då Djurgården spelar match, hur upplever du motsvarande på matcherna i Kazan?
– Annorlunda. Själva ljudnivån är nästan densamma som i Sverige. Sedan har vi inte en lika stor klack som Djurgårdens.
– Djurgårdens klack är nästan överlägsen i hela Europa så dit har fansen här svårt att nå. Vi har ändå ett jätte, jättetryck i arenan. Hela hallen skriker när det bli målchans. Det blir en hög ljudnivå, men inte på riktigt samma sätt som på Hovet.

Är det skönt att slippa förstå vad media i Ryssland skriver om dig?
– Både och. Jag tycker det är kul att gå in och se vad folk tycker, men samtidigt är det nog bra att bara släppa det ibland, fokusera på att göra mitt jobb och rädda pucken.
– Jag gillar media, att läsa och så vidare, men man tar ofta åt sig lite mer än vad man tror när man går in och kikar.

LIGAN VILL SPELA KLART: "BARA ATT VÄNTA"  

Nu har även KHL pausat för Corona och hur det blir framöver med slutspelet är i skrivande stund högst osäkert. 

– Jag tycker att det till slut blivit bra. Det kändes som ligan ville fortsätta längre än vad man nu gjorde. Till slut har Coronan kommit till Ryssland också. Just nu känns det som ett måste att ta en paus, inte spela någonting, vänta och se vad som händer och hur det utvecklar sig.
– Ligan vill spela slutspel och försöker hitta en lösning. För oss är det bara att vänta, träna på och se till att vara redo om det fortsätter med slutspel. Situationen är så pass ny och vi går bara och väntar på ett beslut.

Linus Omark fixade ett flygplan och reste hem, går du i liknande tankar?
– Nej, inte just nu. Vårt lag väntar lite och ser vad som händer. När någon till blir officiellt och klart så tar vi det därifrån.

SITTER PÅ UTGÅENDE KONTRAKT  

Adam Reideborns kontrakt med Ak Bars Kazan går ut efter den här säsongen, men han hoppas på en fortsättning i klubben, men så här långt har det inte varit något snack med Ak Bars om framtiden. 

– Faktiskt inte. Vi var tänkta att spela slutspel nu. Jag har inte hunnit fråga agenten vad som kommer att hända. Mitt mål är att stanna kvar i Ryssland och då helst i samma klubb, Ak Bars.
– Just nu har jag inte någon koll på vad som finns eller lockar. Jag har noll tankar i huvudet på det eftersom jag bara har haft fokuset på slutspelet som skulle varit nu. Vi får vänta några dagar och veckor till och se vad som dyker upp.

Du säger att du vill stanna i Ak Bars Kazan, innebär det giftermål för dig och din flickvän i sommar?
– (Skratt) Vi får se. Om jag stannar kvar i Ryssland kanske det är läge att ta tag i ett giftermål, avslutar Adam Reideborn.




Elite Prospects Talk – Mitchell Stephens

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch