Peter Krieger och Erik Ullman blev två av Västerviks målskyttar i den avgörande vinsten.
HockeyAllsvenskan

Västervik vinner striden – tar sista slutspelsplatsen

Tre lag slogs om att knipa den åttonde och sista slutspelsplatsen i Hockeyallsvenskan: Västervik, Mora och Tingsryd. I slutändan blev det Västervik som är klara för fortsatt spel den här säsongen efter att ha vunnit mot Södertälje med 3-0.

Svep från grundseriens sista omgång:

Västervik – Södertälje 3–0 (1-0,0-0,2-0)

Västervik: Erik UllmanPeter Krieger, Emil Eriksson
Södertälje: –

Västervik var det laget som hade allt i sina egna händer i kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen. De låg en poäng före Mora och tre poäng före Tingsryd inför den sista omgången och säkra fortsatt spel den här säsongen vid en seger i kväll mot Södertälje.

Smålänningarna pallade också för trycket.

I den första perioden var det Erik Ullman som satte 1-0 för hemmalaget och därefter var matchen mållös i över 40 minuter innan Peter Krieger satte tvåan för Västervik vilket även var spiken i kistan.

En stor orsak till att Västervik kunnat gå till slutspel är målvakten Adam Åhman. I förra matchen mot Mora räddade han 41 av 43 skott och i kväll stoppade han alla 33 puckar för att hålla nollan.

Att Smålandslaget tar sig till slutspel är en smärre bedrift då man sålde sina tre bästa spelare, Darren NowickRob Bordson och Adam Plant precis innan transferfönstret. Lagmaskinen har dock lyckats tugga igång utan stjärnorna och tar den åttonde och sista platsen till slutspel.

Björklöven – Mora 6–4 (0-1,4-0,1-3)

Björklöven: Alexander DeilertFredric AnderssonDavid LindquistOlle LissAlex HutchingsAxel Ottosson.
Mora: Daniel Ljunggren 2, Kalle ValtolaBrendan Ranford.

Mora var piskade att vinna mot seriesegraren Björklöven för att hålla slutspelshoppet vid liv. Desperationen märktes tydligt i den första perioden då dalalaget gick ut och ledde skotten med hela 15-2 efter drygt halva den första perioden.

Björklöven var dock ute efter att ta med sig en bra känsla till den allsvenska finalen mot Modo och gick på knock i den andra perioden. Fyra raka mål innebär helt plötsligt 4-1 för det överlägsna Umeålaget.

Mora vägrade dock att ge sig och kom ut starkt i den tredje perioden och satte två mål inom loppet av två minuter för att gå från 4-1-underläge till 4-3.

Björklöven kunde dock hålla undan och göra de avgörande målen på slutet. De förbättrar därmed sitt egna allsvenska poängrekord till 121 poäng. Mora säsong är dock slut och de får ställa om till nästa säsong.

Den allsvenska finalen inleds på tisdag där Björklöven tar emot Modo.

Tingsryd – Västerås 2–4 (0-1,1-1,1-2)

Tingsryd: Benjamin NissnerGustav Olhaver.
Västerås: Sebastian Benker 2, Jimmie JanssonAlexander Lunsjö

Det är färdigspelat för Tingsryd den här säsongen.

Smålandslaget var piskade att vinna för att fortfarande ha chansen att nå slutspel men var då fortfarande beroende av att både Västervik och Mora förlorade.

Tingsryd klarade dock inte ens av att göra sitt jobb och vinna matchen och var då aldrig nära att hamna bland de åtta bästa.

Västerås seger gör att de kniper femteplatsen som innebär en extra bonuspoäng till slutspelsserien som inleds nästa vecka.

Vita Hästen – Almtuna 4–0 (2-0,0-0,2-0)

Vita Hästen: Jesper SamuelssonArvid Degerstedt, Linus AnderssonJens Holmström.
Almtuna: –

Vita Hästen är redan klara för slutspelsserien medan Almtuna säkrade det allsvenska kontraktet i förra omgången.

Hästen är dock ute efter att skaffa sig en bra känsla inför de viktiga matcherna som ska spelas framöver och kom ut starkt med 2-0 i den första perioden.

Nyförvärvet Niklas Lundström höll tätt för östgötarna då han räddade alla 33 skott för sin tredje nolla sedan han anslöt till Hästen innan transferfönstret stängde. Han har bara vaktat kassen i sex matcher under avslutningen av säsongen och har därmed hållit nollan i hälften av sina allsvenska matcher den här säsongen.

AIK – Karlskrona 4–0 (3-0,1-0,0-0)

AIK: Johan PorsbergerJacob DahlströmAlexis BinnerJohn Henrion.
Karlskrona: –

En helt betydelselös match mellan två lag som inte kunde avancera positioner i tabellen.

AIK fick dock avsluta starkt och ta hem segern med 4-0 efter att målvakten Mika Järvinen stoppat alla 26 skott han fick på sig.

Stockholmslaget kan därmed gå in i en bra känsla in i kvalet för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.