Sök
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Vad är det som gör honom bäst?
Björklövens sportchef Per Kenttä är just nu förgrundsfiguren i Hockeyallsvenskan och namnen på de allra flestas läppar. Men vad är det egentligen som gör honom så mycket bättre än alla andra sportchefer i ligan?

Hockey fungerar inte helt olikt näringslivet. Klubbarnas sportsligt ansvariga stakar ut riktningen och därefter försöker man följa den vägen så gott det går, inte sällan med diverse justeringar under resans gång.

Man snor framgångsrika idéer från andra klubbar, finslipar och försöker interagera med den egna verksamheten för att, i det längre perspektivet, utveckla och optimera densamma.

Just nu är ishockeyledaren Per Kenttä förgrundsfiguren i Hockeyallsvenskan. Det är han och hans lagbyggaregenskaper, hockeyöga och taktiska kunskaper som idag ses som det största segerreceptet i ligan. Men vad är det karln gör som är så mycket bättre än övriga ledare?

Visst, det går säkerligen att hävda att med hans pengapåse där han värvat ihop, mer eller mindre, tre förstalinor är det omöjligt att misslyckas.

Nja, riktigt så enkelt är det inte. Dessutom måste man komma ihåg att hans tidigare lagbyggen inte har präglats av en särskilt hög spelarbudget heller.

Låt oss backa bandet lite.

HAR VANDRAT DEN LÅNGA VÄGEN

För det första ska man veta att han har jobbat sig uppåt i hockeybranschen och har förmodligen en av ligans högsta spelarbudget att röra sig med, vilket självfallet underlättar hans arbete idag. Men vägen dit har knappast varit spikrak.

Under åren han styrde skutan i Asplöven, när de var i Hockeyallsvenskan, åren 2012–2016 skulle jag gissa på att man hade en av ligans lägsta spelarbudgetar. Förutsättningarna i Haparanda var kanske inte optimala för att bedriva en hockeyverksamhet på allsvensk nivå. Till slut höll det inte heller utan klubben rasade ur ligan.

Per Kenttä.Foto: Bildbyrån

Kenttäs två senaste säsonger, när han var i Oskarshamn, skulle jag gissa på att spelarbudgeten låg någonstans strax över medel för ligan. Tvåårssejouren avslutades med att Oskarshamn lyckades ta det stora klivet hela vägen upp till svensk hockeys finrum; nämligen SHL.

Med andra ord har han vandrat den långa vägen och tagit sig igenom alla skikt i Hockeyallsvenskan för att komma dit han är idag.

Vad är poängen med det här inlägget?

LÄMNAR INTE NÅGOT ÅT SLUMPEN

Alla Kenttäs lagbyggen på allsvensk nivå, oavsett hög eller låg spelarbudget, präglas av att vara just lagbyggen. Där är endast säsongen 14/15, i Asplöven, som sticker ut i den bemärkelsen att lagbygget innehöll två spelare i den absoluta poängtoppen. Där hittar vi Jacob Lagacé och John Henrion som slutade etta respektive fyra i den totala poängligan.

Utöver säsongen 14/15 har hans spelare alltså inte varit i närheten av någon poängligatopp. Alltså, med få undantag har hans lagbyggen haft en jämn och fin poängfördelning, som inte sticker ut åt något håll, bland spelarna i laget han basat över. Om det är en medveten strategi eller ej låter jag vara osagt men känslan säger, med alla säsonger under bältet, att Kenttä inte lämnar något åt slumpen.

Trots att årets Björklöven vinner Hockeyallsvenskan, i överlägsen stil dessutom, tvingas man scrolla ända ner till elfte plats i poängligan för att hitta den poängbästa Lövenspelaren som är Alex Hutchings. Han är hela 31 poäng bakom täten i den tabellen. Hela tio av lagets spelare hittar vi inom spannet mellan 21 och 33 poäng.

Alex Hutchings.Alex Hutchings.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

STRATEGIN FUNGERAR ONEKLIGEN

Bara en sådan sak som att man går ut och vinner den, för Björklöven, betydelselösa matchen mot tredjeplacerade Timrå med sina tre poängbästa forwards samt den poängbästa backen frånvarande. Det säger lite om vad årets Björklöven har för kaliber på spelartruppen samt att man inte är beroende av enskilda spjutspetsar.

Många lag i ligan är mer eller mindre beroende av sin ”leading line” i offensiven. Om vi tittar på MoDo, Södertälje, Almtuna, Mora och Karlskrona syns det ganska tydligt att de har en, mer eller mindre, uttalad ”leading line” som står för det mesta i offensiv väg.

Det behöver inte vara något dåligt i sig att ha en tydligt uttalad förstalina med, i princip, obegränsat offensivt förtroende. Däremot är man mer sårbara när skador eller formsvackor dyker upp hos de ledande spelarna. För, visst skulle exempelvis MoDo se betydligt beskedligare ut om man ställde över sina fyra poängstarkaste spelare!?

Man ska dock komma ihåg att det har fungerat förr och kommer garanterat vara gångbart även i framtiden. Titta bara på hur det ser ut i NHL exempelvis där man på ett än tydligare sätt jobbar med en ledande formation.

En sak är dock säkert, Per Kenttäs strategi fungerar onekligen i Hockeyallsvenskan. Frågan är om inte han sått ett litet frö hos konkurrerande klubbar, i sitt sätt att bygga framgångsrika lag?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten