SHL
KÅGSTRÖM: Chans till en nystart – dags att satsa på Jimmie?
ANNONS
Mitt i all medvind som Skellefteå haft den senaste kom under måndagsmorgonen en rejäl smocka i magen när det stod klart att huvudtränaren Tommy Samuelsson valt att tacka nej till en kontraktsförlängning.
När en dörr stängs öppnas en annan – och nu är det dags att plocka tillbaka Jimmie Ericsson till klubben.

Tio av tio segrar. 29 av 30 möjliga inspelade poäng.

Februari var, utan att ta till några överord, en riktig drömmånad för Skellefteå AIK. Laget gick från en åttondeplats med tveksam form till att likt en raket stiga i SHL-tabellen upp till en andraplats med tio poäng ned till Frölunda på sjundeplatsen och ”bara” elva poäng upp till serieledaren Luleå.

Sedan slog kalendern över till mars och pang.

Det oundvikliga slaget i magen.

Under måndagsmorgonen meddelade nämligen huvudtränaren Tommy Samuelsson sitt beslut att tacka nej till klubbens förslag om en kontraktsförlängning. Ett jobbigt besked för västerbottningarna, som enligt SportExpressen sedan tidigare även fått nej från förre Frölundatränaren Johan Lundskog.

Tommy Samuelsson lämnar Skellefteå efter säsongen.Tommy Samuelsson lämnar Skellefteå efter säsongen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

RUTINEN HAR VARIT OVÄRDERLIG

Klubben har de senaste åren genomgått stora förändringar inom den sportsliga ledningen med en ny sportchef i Niclas Lundkvist samt en ny general manager i förre spelaren Erik Forssell. Det hade därför inte skadat klubben, om inte annat bara för kontinuitetens skull, att säkra Samuelsson ytterligare en eller två säsongerna innan parterna valde att gå vidare från varandra.

När Samuelsson sajnade för Skellefteå fick han en väldigt tuff uppgift i knät, med den nyss nämnda generationsväxlingen i den sportsliga ledningen – men även ute på isen, där klubben valt att satsa på yngre förmågor. Där har Samuelssons rutin varit ovärderlig för klubben som trots att det från och till sett skakigt ut aldrig riktigt varit nära det där källarmörkret som vissa klubbar kan nå i samband med generationsväxlingar (*host* Linköping *host*).

Tappet av Samuelsson får också så klart lastas en del på den nya, sportsliga ledningen. Samuelsson har suttit på ett utgående kontrakt hela säsongen och så sent som i mitten av februari rapporterade Norran att Skellefteåtränaren inte hade erbjudits någon förlängning, något som indikerade att man hellre såg ett annat namn på tränarbänken den kommande säsongen.

"HAR INTE VARIT RÄDDA FÖR ATT SATSA PÅ OPRÖVADE KORT"

Nu står man litegrann på ruta ett med byxorna nere när det gäller tränarfrågan inför den kommande säsongen – och frågan är vilken väg man tänker ta nu? 

Väljer man ett etablerat namn likt Samuelsson som med trygg hand kan fortsätta lotsa Skellefteås unga lag framåt eller vill man satsa på något mer långsiktigt, ungt och "spännande" namn? 

Personligen skulle jag gärna se något ”fräschare”, med all respekt för etablerade SHL-namn, namn på Skellefteås tränarbänk den kommande säsongen. Klubben har tidigare inte varit rädda för att satsa på oprövade kort i Anders Forsberg eller Hans Wallson, två tränarrekryteringar som minst sagt föll väl ut för västerbottningarna. Men vem skulle kunna tänkas stå med huvudansvaret i Skellefteåbåset nästa säsong då, tro?

Hans Wallson ledde Skellefteå till SM-guld 2013 och 2014.Hans Wallson ledde Skellefteå till SM-guld 2013 och 2014.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tja, det finns en del intressanta namn i Hockeyallsvenskan såsom Björn Hellkvist (Modo) och Thomas Paananen (Västerås), men Hellkvist har nyligen tecknat ett nytt avtal med Ö-viksklubben fram till 2023 och Paananen sitter även han på kontrakt över nästa säsong, även om det så klart går att lösa om alla parter vill. Örebros assisterande tränare Jörgen Jönsson hade även han varit ett intressant namn, men han ska enligt podcasten "Sanny & Svensson" ha nobbat huvudtränarjobbet i Skellefteå.

LÖSNINGEN - JIMMIE ERICSSON?

Ett drömnamn på många sätt – men på många sätt ändå inte – vore klubbikonen Jimmie Ericsson

Ett drömnamn med tanke på den enorma statusen han har runt om i bygden och i föreningen och vilken klubbikon han är. Ericsson har också i tidigare öppnat för en fortsättning inom hockeyn och har under säsongens ofta zoomats in på mediakuben när Skellefteå spelar hemmamatcher, till hemmapublikens stora jubel. Många pusselbitar finns redan på plats här. Men…

Det finns alltid ett men, i sådana här situationer. 

Jimmie Ericsson har tidigare stått på tränarbänken för Skellefteå.Jimmie Ericsson har tidigare stått på tränarbänken för Skellefteå.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Jimmie Ericsson är å andra sidan ett rätt så ”odrömmigt” namn med tanke på att, tja, han inte har någon som helst tränarerfarenhet. Visst, han stod på bänken ett par matcher i slutskedet av förra säsongen efter skadan som avslutade hans säsong, och i slutändan även karriären, i förtid. Sedan är det ju det här med att plocka in en klubbikon på tränarbänken med risk att skamfila sitt rykte som hjälte, men det tror jag faktiskt Jimmie skulle vara beredd att "offra", eller vad man ska sgäa.

Men kan man plocka in en Anders Forsberg i en helt ny klubb efter tre säsonger som scout åt Ottawa Senators eller en helt färsk J20-tränare i Hans Wallson så ska man nog även kunna guida Jimmie Ericsson in i en tränarkonstellation i klubben, är min fasta överygelse.

Kanske inte som huvudtränare, men väl som en av tre på tränarbänken, väl?

"PROFILER LIKT JIMMIE BEHÖVS I SHL"

Lösningen kan alltså vara likt den klubben hade mellan 2016 och 2018 där klubben inte hade någon uttalad huvudtränare, utan där Stefan KlockareBert Robertsson och Fredrik Öberg delade på huvudansvaret under säsongen 2016/17 innan den sistnämnda lämnade sin roll inför säsongen 17/18, där Robertsson och Klockare styrde laget gemensamt.

Jag säger inte att Jimmie Ericsson nödvändigtvis vore det optimala tränarvalet för Skellefteå, men visst vore det lite kul, ändå? Om inte som huvudtränare tycker jag att han i alla fall bör inkluderas i klubbens ledarstab på ett eller annat vis.

Profiler likt Jimmie behövs i SHL och det hade minst sagt kunnat bli några underhållande presskonferenser under SHL-lunken nästa vinter. 

Det är i alla fall något som är säkert.

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch