SHL
KÅGSTRÖM: Chans till en nystart – dags att satsa på Jimmie?
Mitt i all medvind som Skellefteå haft den senaste kom under måndagsmorgonen en rejäl smocka i magen när det stod klart att huvudtränaren Tommy Samuelsson valt att tacka nej till en kontraktsförlängning.
När en dörr stängs öppnas en annan – och nu är det dags att plocka tillbaka Jimmie Ericsson till klubben.

Tio av tio segrar. 29 av 30 möjliga inspelade poäng.

Februari var, utan att ta till några överord, en riktig drömmånad för Skellefteå AIK. Laget gick från en åttondeplats med tveksam form till att likt en raket stiga i SHL-tabellen upp till en andraplats med tio poäng ned till Frölunda på sjundeplatsen och ”bara” elva poäng upp till serieledaren Luleå.

Sedan slog kalendern över till mars och pang.

Det oundvikliga slaget i magen.

Under måndagsmorgonen meddelade nämligen huvudtränaren Tommy Samuelsson sitt beslut att tacka nej till klubbens förslag om en kontraktsförlängning. Ett jobbigt besked för västerbottningarna, som enligt SportExpressen sedan tidigare även fått nej från förre Frölundatränaren Johan Lundskog.

Tommy Samuelsson lämnar Skellefteå efter säsongen.Tommy Samuelsson lämnar Skellefteå efter säsongen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

RUTINEN HAR VARIT OVÄRDERLIG

Klubben har de senaste åren genomgått stora förändringar inom den sportsliga ledningen med en ny sportchef i Niclas Lundkvist samt en ny general manager i förre spelaren Erik Forssell. Det hade därför inte skadat klubben, om inte annat bara för kontinuitetens skull, att säkra Samuelsson ytterligare en eller två säsongerna innan parterna valde att gå vidare från varandra.

När Samuelsson sajnade för Skellefteå fick han en väldigt tuff uppgift i knät, med den nyss nämnda generationsväxlingen i den sportsliga ledningen – men även ute på isen, där klubben valt att satsa på yngre förmågor. Där har Samuelssons rutin varit ovärderlig för klubben som trots att det från och till sett skakigt ut aldrig riktigt varit nära det där källarmörkret som vissa klubbar kan nå i samband med generationsväxlingar (*host* Linköping *host*).

Tappet av Samuelsson får också så klart lastas en del på den nya, sportsliga ledningen. Samuelsson har suttit på ett utgående kontrakt hela säsongen och så sent som i mitten av februari rapporterade Norran att Skellefteåtränaren inte hade erbjudits någon förlängning, något som indikerade att man hellre såg ett annat namn på tränarbänken den kommande säsongen.

"HAR INTE VARIT RÄDDA FÖR ATT SATSA PÅ OPRÖVADE KORT"

Nu står man litegrann på ruta ett med byxorna nere när det gäller tränarfrågan inför den kommande säsongen – och frågan är vilken väg man tänker ta nu? 

Väljer man ett etablerat namn likt Samuelsson som med trygg hand kan fortsätta lotsa Skellefteås unga lag framåt eller vill man satsa på något mer långsiktigt, ungt och "spännande" namn? 

Personligen skulle jag gärna se något ”fräschare”, med all respekt för etablerade SHL-namn, namn på Skellefteås tränarbänk den kommande säsongen. Klubben har tidigare inte varit rädda för att satsa på oprövade kort i Anders Forsberg eller Hans Wallson, två tränarrekryteringar som minst sagt föll väl ut för västerbottningarna. Men vem skulle kunna tänkas stå med huvudansvaret i Skellefteåbåset nästa säsong då, tro?

Hans Wallson ledde Skellefteå till SM-guld 2013 och 2014.Hans Wallson ledde Skellefteå till SM-guld 2013 och 2014.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tja, det finns en del intressanta namn i Hockeyallsvenskan såsom Björn Hellkvist (Modo) och Thomas Paananen (Västerås), men Hellkvist har nyligen tecknat ett nytt avtal med Ö-viksklubben fram till 2023 och Paananen sitter även han på kontrakt över nästa säsong, även om det så klart går att lösa om alla parter vill. Örebros assisterande tränare Jörgen Jönsson hade även han varit ett intressant namn, men han ska enligt podcasten "Sanny & Svensson" ha nobbat huvudtränarjobbet i Skellefteå.

LÖSNINGEN - JIMMIE ERICSSON?

Ett drömnamn på många sätt – men på många sätt ändå inte – vore klubbikonen Jimmie Ericsson

Ett drömnamn med tanke på den enorma statusen han har runt om i bygden och i föreningen och vilken klubbikon han är. Ericsson har också i tidigare öppnat för en fortsättning inom hockeyn och har under säsongens ofta zoomats in på mediakuben när Skellefteå spelar hemmamatcher, till hemmapublikens stora jubel. Många pusselbitar finns redan på plats här. Men…

Det finns alltid ett men, i sådana här situationer. 

Jimmie Ericsson har tidigare stått på tränarbänken för Skellefteå.Jimmie Ericsson har tidigare stått på tränarbänken för Skellefteå.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Jimmie Ericsson är å andra sidan ett rätt så ”odrömmigt” namn med tanke på att, tja, han inte har någon som helst tränarerfarenhet. Visst, han stod på bänken ett par matcher i slutskedet av förra säsongen efter skadan som avslutade hans säsong, och i slutändan även karriären, i förtid. Sedan är det ju det här med att plocka in en klubbikon på tränarbänken med risk att skamfila sitt rykte som hjälte, men det tror jag faktiskt Jimmie skulle vara beredd att "offra", eller vad man ska sgäa.

Men kan man plocka in en Anders Forsberg i en helt ny klubb efter tre säsonger som scout åt Ottawa Senators eller en helt färsk J20-tränare i Hans Wallson så ska man nog även kunna guida Jimmie Ericsson in i en tränarkonstellation i klubben, är min fasta överygelse.

Kanske inte som huvudtränare, men väl som en av tre på tränarbänken, väl?

"PROFILER LIKT JIMMIE BEHÖVS I SHL"

Lösningen kan alltså vara likt den klubben hade mellan 2016 och 2018 där klubben inte hade någon uttalad huvudtränare, utan där Stefan KlockareBert Robertsson och Fredrik Öberg delade på huvudansvaret under säsongen 2016/17 innan den sistnämnda lämnade sin roll inför säsongen 17/18, där Robertsson och Klockare styrde laget gemensamt.

Jag säger inte att Jimmie Ericsson nödvändigtvis vore det optimala tränarvalet för Skellefteå, men visst vore det lite kul, ändå? Om inte som huvudtränare tycker jag att han i alla fall bör inkluderas i klubbens ledarstab på ett eller annat vis.

Profiler likt Jimmie behövs i SHL och det hade minst sagt kunnat bli några underhållande presskonferenser under SHL-lunken nästa vinter. 

Det är i alla fall något som är säkert.

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten