Djurgården är klara för semifinal eter stor dramatik.
SDHL 1

SDHL-historiens längsta match – jättedrama i Stockholmsderbyt

I den första kvartsfinalen vann Djurgården med hela 5-1. När lagen nu återigen möttes på Hovet blev det dock betydligt jämnare. 2-2 efter full tid och avgörandet kom inte förrän i den sjätte perioden då Sofie Lundin skickade Djurgården till semifinal efter vad som blev SDHL:s längsta match någonsin.

Nästan 1500 åskådare hade tagit sig till Hovet för att kolla på den andra kvartsfinalen i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK.

Det skiljde 20 poäng mellan lagen, som kom fyra och femma, i grundserien och klasskillnaden var påtaglig under den första kvartsfinalen då Djurgården vann med klara 5-1. Under lördagens match blev det dock betydligt jämnare.

AIK tog ledningen tidigt i den första perioden genom Erica Udén Johansson. Därefter började jakten för Djurgården som sköt 26 skott i de två första perioden men Meeri Räisänen storspelade i AIK-kassen och motade bort allt.

I den tredje perioden fick hemmalaget dock till slut hål på den finländska världsmålvakten. Alice Östensson skickade in ett direktskott för 1-1. Bara ett par minuter senare drog båda lagen på sig varsin tvåminutersutvisning vilket gjorde att det blev spel fyra mot fyra. Djurgården kunde utnyttja ytorna och Jennifer Wakefield gav DIF ledningen genom en styrning.

Helt plötsligt var det AIK som var tvungna att pressa på för en kvittering. De tog timeout med tre minuter kvar att spela och plockade samtidigt ut keepern. Det gav utdelning då Fanny Rask kunde panga in ett slagskott till 2-2 och matchen gick till förlängning trots att Djurgården hade vunnit skotten med hela 38-15.

SDHL-HISTORIENS LÄNGSTA MATCH

I förlängningen märktes det tydligt att det var trötta ben i båda lagen men det var återigen Djurgården som tog kommandot spelmässigt och Josefine Holmgren fick ett jätteläge men träffade stolpen.

DIF fick senare chansen att spela fem mot tre efter att bland annat AIK-målvakten Räisäinen dragit på sig en interference-utvisning. Finländskan reparerade dock sitt misstag och såg till att Djurgården inte kunde avgöra med två fler spelare på isen.

Det blev en böljande avslutning på perioden med heta chanser åt båda håll men inget lag lyckades avgöra och det skulle krävas ytterligare en förlängningsperiod innan avgörandet kom. Det blev dock mållöst även där och en sjätte period tvingades fram innan segraren kunde koras.

En minut in i den tredje förlängningsperioden (i matchens 101:a minut) kom avgörandet och det var en individuell prestation som blev matchvinnande. Sofie Lundin plockade upp pucken vid offensiv blålinje och drev fram innan hon skickade in pucken i krysset. 20-åringen blev därmed stor hjälte när Djurgården gick till semifinal efter att ha vunnit med 2-0 i matcher mot AIK.

Djurgården – AIK 3–2 (0-1,0-0,2-1,0-0,0-0,1-0)

Djurgården: Alice Östensson, Jennifer Wakefield, Sofie Lundin.
AIK: Erica Udén Johansson, Fanny Rask.