Linköping klara för slutspel – trots förlust

Linköping förlorade hemmamatchen mot topplaget Luleå. Trots det står det klart att LHC får spela slutspel till våren, då Modo förlorade sin match där de var piskade att vinna. Detta innebär att Modo tvingas kvala sig kvar i SDHL.

Här följer ett svep från kvällens fem SDHL-matcher:

Linköping – Luleå 3–4 SO (1-3,2-0,0-0,0-0,0-1)

Linköping: Zoe HickelLinnea JohanssonLene Tendenes.
Luleå: Michelle Karvinen 2 (inklusive avgörande straff), Emma NordinNicoline Söndergaard Jensen

Linköping hade chansen att säkra slutspelsplatsen vid seger mot Luleå.

Det blev dock förlust efter straffar för LHC men det kvittade då Modo förlorade sin måstematch vilket innebär att Linköping säkrar den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Luleå vann skotten med hela 51-23 men Eveliina Suonpää storspelade för Linköping och såg till att matchen gick till straffar men där var norrbottniskorna snäppet vassare och tog bonuspoängen.

De här två lagen kan mötas i slutspelet. Luleå är redan klara tabelltvåa och Linköping ligger just nu sjua i tabellen, på samma poäng som Leksand.

Djurgården – MODO 4–0 (1-0,2-0,1-0)

Djurgården: Josefin BouvengSarah BujoldSofie LundinJulia Östlund.
Modo: –

Modo hade kniven mot strupen och var tvungna att vinna efter full tid mot topplaget Djurgården. Istället nollades Ö-vikslaget vilket innebär att klubben tvingas kvala sig kvar i SDHL.

16-åriga Ida Boman vaktade kassen för Djurgården för första gången den här säsongen och höll även nollan då hon stoppade alla 20 skott.

Göteborg – HV71 1–6 (0-0,0-3,1-3)

Göteborg: Rachael Smith.
HV71: Sanni HakalaMichelle LöwenhielmJulia TylkeFelizia Wikner ZienkiewiczKennedy MarchmentKaitlyn Tougas

HV71 fortsätter att köra i slutet av säsongen och krossade jumbon Göteborg i den näst sista omgången.

Det var sex olika målskyttar som ledde vägen för HV71 i den här matchen samtidigt som målvakten Alba Gonzalo återigen stod för en stark insats mellan stolparna. Spanjorskan var bara 27 sekunder från att hålla sin åttonde nolla för säsongen men Göteborg lyckades få in ett tröstmål precis i slutet av matchen.

Segermaskinen har nu vunnit 14 matcher i rad och sitter nu på 96 poäng i tabellen vilket tangerar poängrekordet i SDHL. De behöver nu bara ta en poäng i morgondagens returmatch mot Göteborg för att sätta ett eget rekord.

Leksand – AIK 1–4 (0-0,0-1,1-3)

Leksand: Betty Jouanny.
AIK: Lisa JohanssonLine Bialik ØienFanny RaskSabina Küller

Här var en annan stjärnmålvakten nära att hålla nollan. Meeri Räisänen räddade 24 av 25 skott men fick ge sig när det endast återstod 51 sekunder kvar av matchen då Leksand fick in ett sent reduceringsmål.

AIK kunde dock ta hem den här matchen med siffrorna 4-1 och är därmed klara som femma i SDHL-tabellen. De kan därför få möta Djurgården i ett hett Stockholmsderby i kvartsfinalerna då Djurgården just nu ligger fyra, två poäng bakom Brynäs, inför den sista omgången.

Brynäs – SDE 4–1 (4-0,0-0,0-1)

Brynäs: Denisa Krizova 2, Emma MurénErika Grahm
SDE: Leanne Ganney.

Brynäs gasade och avgjorde den här matchen redan i den första perioden. De satte 1-0 redan efter 48 sekunder innan tvåan kom fem minuter in i matchen. I mitten av perioden kom dubbla fullträffar för 4-0 och redan där kändes det oerhört svårt för SDE att komma tillbaka in i matchen.

Tjeckiskan Denisa Krizova hade en lyckad kväll med tre poäng från sin klubba. Hon tog därmed över taktpinne från Lara Stalder då den schweiziska superstjärnan gick poänglös från matchen, för ovanlighetens skull.