Sök
Nils Lundkvist och Gustaf Lindvall är två av spelarna som lyft mest den här säsongen i SHL.
Foto: Bildbyrån
SHL
OLAUSSON: Fem genombrottsmän i SHL

Ett genombrott kan komma i olika former men det är ofta när en spelare som har fått ett stort lyft i karriären på den stora scenen. Det är flera spelare som har fått det stora lyftet på SHL-nivå den här säsongen. Här följer en lista över de fem stora genombrottsmännen. 

Varje säsong är det flera spelare som springer ut på den stora SHL-scenen och glänser. Det kan vara spelare som gör sin femte säsong i ligan men plötsligt börjar spela på en helt ny nivå eller så är det relativt "okända" namn som gör succé nästan från ingenstans. 

I fjol fick vi se spelare som Oskar SteenEmil BemströmOlle AlsingJesper Boqvist och Adam Werner slå igenom i SHL, för att nämna några. 

Den här säsongen har inte varit något undantag och det finns flera spelare som tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.

Här följer en rankning av spelarna som fått de största genombrotten den här säsongen:

5. Hugo Alnefelt, HV71 

Det är väldigt få gånger som en 18-årig målvakt kommer in i seniorhockey och visar direkt att han håller hög klass. Det är dock exakt vad Hugo Alnefelt har gjort. Inför säsongen var han förmodligen bara tänkt som en paniklösning när Adam Åhman tvingades till långvarig frånvaro. En ung målvakt att kasta in i 3-4 matcher innan Åhman kom tillbaka. Så har det dock verkligen inte blivit. 

Alnefelt har kommit och varit briljant direkt och visar en väldigt hög lägstanivå med sitt oerhört stabila spel. Av de tolv matcherna där han har vaktat kassen den här säsongen kan jag nog inte minnas en enda plump, inte en match där 18-åringen varit rent av dålig eller bidragit till en förlust. Han har ju självklart inte varit på topp varje kväll, det är ingen målvakt, men han har inte gjort några misstag. 

Detta ledde till att Alnefelt togs ut till JVM och blev förstemålvakt, trots att han var ett år yngre, där han även var en av mästerskapets bästa burväktare.
Tampa Bay Lightning draftade Danderydskillen i tredje rundan och sitter nog och gnuggar händerna för det verkar som att de kan ha gjort ett fynd här. 

Hugo Alnefelt. Hugo Alnefelt. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

4. Marcus Nilsson, Färjestad 

Kan man kalla det för ett genombrott om man tidigare har gjort 30 poäng i SHL? Jag tycker det för så otroligt bra som ”Lilliz” har varit den här säsongen hade knappast gått att förutse. Han hade självklart växt ut till en kompetent forward men att han skulle dominera på detta sätt är oväntat. Hittills den här säsongen är Marcus Nilssonden enda i SHL som snittar över en poäng per match och han leder poängligan i överlägsen stil, sex poäng före Mathias Bromé och Anton Rödin

Nilsson kan vara SHL:s bästa forward den här säsongen och frågan är om han blir kvar i ligan till nästa säsong då det lär finnas intresse från flera storligor. Han förlängde dock nyligen sitt kontrakt med Färjestad och sade då:
– Visst, det finns andra ligor med andra ”pengapôser”, men det är inte allt. Just nu är det Färjestad som gäller. Jag älskar ju att spela här, i den här arenan – inför våra fans. Det ska vara något riktigt rejält om det ska locka mig härifrån. 

Nilsson har även fått göra Tre Kronor-debut, efter mycket om och men, där han även var den bästa offensiva spelaren med fyra poäng på tre matcher. 

Marcus Marcus "Lilliz" Nilsson.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

3. Gustav Rydahl, Färjestad

Innan Gustav Rydahl flyttade hem till Karlstad var han inte mycket av en mål- eller poängspelare. Han hade nio poäng på 51 matcher som sin bästa notering i karriären. I fjol stod Rydahl för tolv mål och 19 poäng men den här säsongen har han redan överträffat det. Hans 15 mål är näst bäst av alla spelare i hela SHL och han har även noterats för elva assist för totalt 26 poäng. 

Målsuccén kombinerat med hans storlek och tuffa samt uppoffrande spel gör honom till en väldigt lättnyttjad spelare i en forwardsuppsättning.
Detta har gjort att han har fått chansen i Tre Kronor flera gånger om samt att han uppvaktas av NHL-klubbar. Ett rejält genombrott för en forward som tidigare såg ut att ha svårt att bidra i offensiven. 

25-åringen har också förlängt sitt kontrakt med Färjestad den här säsongen och han har redan lovat att stanna i Karlstad nästa säsong – oavsett vilka anbud han får från NHL, KHL eller Schweiz. 

Gustav Rydahl.Gustav Rydahl.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

2. Nils Lundkvist, Luleå 

Grabben är bara 19 år! Och som han spelar!
Förra säsongen märktes det att han hade stor potential och skulle kunna bli en storback men att han prestera på det här sättet redan nu är ett stort utropstecken. Ända från start har Nils Lundkvist varit en av de allra bästa backarna i SHL vilket blir än mer imponerande med tanke på att det inte direkt saknas högklassiga backar i SHL. 

19 år gammal (tål att upprepas) har Lundkvist gjort 24 poäng på 33 matcher vilket innebär att han har tangerat Tim Erixons rekord för flest poäng av en back under en säsong. Erixon nådde bedriften på 48 matcher (2010/11) medan Lundkvist har nått samma notering på 15 färre matcher. Luleås guldklimp briljerar dock inte bara i offensiven utan agerar oerhört moget i flera områden ute på isen. 

Succén har bara fortsatt för Piteåkillen som var en av JVM:s bästa backar och nyss även fick chansen i Tre Kronor där han visade framfötterna på internationell nivå. Lundkvist är draftad av New York Rangers och NHL-klubben måste sitta och drägla när de ser honom. Lär vara förlorad för Luleå till nästa säsong.

Nils Lundkvist.Nils Lundkvist.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

1. Gustaf Lindvall, Skellefteå 

Efter flera prövande år har Skellefteåsonen äntligen nått toppen. Gustaf Lindvall har under de senaste säsongerna visat att han är en mycket kompetent målvakt men den nivån han visat upp det här året är ett stort genombrott för 29-åringen. Han har varit SHL:s allra bästa målvakt, sett till statistiken, och har konkurrerat ut Mantas Armalis som också är en målvakt med toppkvalitéer i SHL. 

Det är väldigt svårt att jämföra en målvakt och en utespelare och egentligen var det hugget som stucket ifall det var Lindvall eller Lundkvist som skulle ta förstaplatsen. Jag gav den dock till Lindvall då han faktiskt har varit bäst i ligan den här säsongen. Han ligger på 93 i räddningsprocent vilket är bäst av alla målvakter i SHL. 

Hemmasonen såg ut att kunna gå förlorad för Skellefteå då flera klubbar i SHL samt utlandet visat intresse för Lindvall efter succén. 29-åringen skrev dock nyligen på en kontraktsförlängning som håller kvar honom i Västerbotten till 2023. Ett besked som fick hela Skellefteå att jubla då man nu har säkrat upp den kanske allra viktigaste pusselbiten i lagbygget för de närmaste åren. 

Gustaf Lindvall.Gustaf Lindvall.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten