Alex Hutchings.
HockeyAllsvenskan

Björklöven går inte att stoppa – krossade toppkonkurrenten

Det går inte att stoppa Björklöven i årets upplaga av HockeyAllsvenskan. Ett toppmöte mot Timrå var det på förhand men efter 60 minuter i Umeå hade Björklöven krossat konkurrenten med hela 7-2.

– Vi gör en jättebra match och vi gör det vi ska. Fantastisk inramning och jag hann köpa biljetter den här gången, säger lagkapten Fredric Andersson till CMore

Björklöven-Timrå 7-2 (2-2, 1-0, 4-0)

Björklöven: Emil LundbergKristoffer SöderSebastian Selin x2, Alex HutchingsFredric AnderssonTyler Vesel

Timrå: Jonathan Dahlén x2

Kvällens absoluta höjdpunkt. Toppmötet i Umeå bjöd verkligen på underhållning matchen igenom med högintensiv hockey och diskutabla situationer. Björklöven forsade fram i inledningen starkt påhejat av hemmapubliken. 1-0 skulle också logiskt komma när Emil Lundberg påbörjade målkavalkaden i första perioden.

Hemmalaget fortsatte att sätta hög press på Timrå och Kristoffer Söder skulle dubbla Björklövens målskörd när han sköt 2-0. Gästerna hade svårt att skapa riktigt heta målchanser men fick ett gyllene läge i power play. Ett läge som Jonathan Dahlen utnyttjade när han prickade in 2-1. Samme Dahlen skulle bara minuter senare snappa upp en offensiv tekning och prickskjuta in kvitteringen till 2-2.

Umeålaget fortsatte dock med samma fina presspel i den andra perioden och i power play kunde Sebastian Selin ge Björklöven åter ledningen. Inte lika mycket i händelseväg i andra men Timrå hade en puck inne till 3-3 men domarna valde att döma bort målet. En omdiskuterad situation där Timrå-tränaren Fredrik Andersson var fly förbannad. Men inget mål för Timrå och det skulle visa sig vara den matchavgörande situationen.

Blev till slut en kross i Umeå

Björklöven kunde senare genom Sebastian Selin och Alex Hucthings göra två snabba mål fram till 5-2 och efter det var matchen över. Jacob Ragnarsson delade i mitten av tredje perioden ut en mycket ful bentackling på tvåmålsskytten Sebastian Selin som tvingades lämna matchen. Matchstraff för Ragnarsson och Björklöven kunde öka på framåt och till slut krossa Timrå i det här toppmötet.

Vi lyckades stäppa upp det i tredje och dra ifrån. Vi gör en jättebra match och vi gör det vi ska. Fantastisk inramning och jag hann köpa biljetter den här gången. Jag hade nio stycken från Piteå så jag var snabbt ute. Publiken här är så fina, det är något man aldrig varit med om innan men det gäller att vara ödmjuk, säger lagkaptenen Fredric Andersson till CMore.

Kristianstad-Almtuna 2-3 (0-0, 1-0, 1-3)

Kristianstad: Daniel AnderssonKalle Miketinac

Almtuna: Tony MårtenssonHampus HarlestamVilliam Haag

En viktigt bottenmöte där båda lagen har blivit inblandade i bottenstriden. Efter en mållös första period så fick Kristianstad spräcka målnollan. Daniel Andersson var det som sköt ledningsmålet.

Hemmalaget kom ut till den tredje perioden med en 1-0-ledning men tappade allt på bara några sekunder. Veteranen Tony Mårtensson kunde tidigt kvittera och bara 30 sekunder senare hade Almtuna vänt matchen då Hampus Harlestam hittat nätmaskorna.

Ett chockat Kristianstad hittade inget svar på Almtunas raketstart i den tredje perioden och gästerna kunde utöka genom Villiam Haag till 1-3. Man gjorde det visserligen lite spännande i slutet efter att Kalle Miketinac reducerat men Almtuna lyckades hålla undan och ta tre mycket viktiga poäng.

Tingsryd-Modo 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

Modo: Adam Tambellini x2, Kalle Jellvert

Modo har tagit hand om andraplatsen i HockeyAllsvenskan och jagar nu suveräna Björklöven i toppen. I kväll mötte man ett Tingsryd som löpte risken att tappa sin playoffplats vid förlust samtidigt som Södertälje tog tre poäng.

Efter en mållös första akt så fick Modo jubla i början av den andra perioden. I power play sköt Adam Tambellini i "tyst" skott från blå som letade sig in bakom Arvid Söderblom. Modo kunde sen punktera matchen till 0-2 genom Kalle Jellvert och ta tre planenliga poäng.

Västervik-Mora 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0)

Västervik: Marcus WestfältOskar DruggeKen Jäger (avgörande straff)

Mora: Johan PerssonKalle Valtola

Precis som mötet Kristianstad-Almtuna var det här också ett viktigt möte i botten. Mora har haft en väldigt positiv trend på sistone och klättrat i tabellen. Hemmalaget fick den bästa starten på matchen då Marcus Westfält kunde ge Västervik en bra start på matchen.

Moras notoriske målskytt den här säsongen Johan Persson skulle senare kvittera men sen kom med säkerhet säsongens målvaktstavla i HockeyAllsvenskan den här säsongen. Oscar Drugge skickade pucken från egen zon och hela vägen in i mål bakom Olof Lindbom i Morakassen.

Tungt för Mora som ändå återigen skulle hitta en väg tillbaka in i matchen. Precis innan den andra periodens slut lyckades Kalle Valtola kvittera för andra gången för Moras del i matchen. En jämn match som gick till förlängning  och senare straffar där Västervik lyckades nypa bonuspoängen efter att Ken Jäger avgjort.

AIK-Södertälje 1-3 (0-2, 1-0, 0-1)

AIK: Jacob Dahlström

Södertälje: Nick Olesen x2, Ludwig Blomstrand

Det var fullsatt på Hovet när Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson hyllades inför matchen. En fin gest av klubben till en sann legendar inom svensk ishockey.

De fullsatta läktarna skulle kanske hjälpa AIK till tre poäng den här gången men icke sa nicke. Södertälje har en oerhört vass duo som leder laget framåt i Nick Olesen och Ludwig Blomstrand. Så även den här kvällen. Nick Olesen öppnade målskyttet och Ludwig Blomstrand hakade på fram till 0-2 för gästerna.

Jacob Dahlström gav AIK kontakt i den andra perioden men Södertälje kunde sätta spiken i den berömda kistan när Nick Olesen fastställde slutresultatet till 1-3 i tom kasse. I och med segern för Södertälje tar man sig nu på kvalplatsen uppåt efter att Modo slog Tingsryd med 3-0.