TALANG 2020
Elias Degnell.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Gått sin egen väg – nu väntar nya utmaningar i Jönköping

ANNONS
Elias Degnell har gått sin egen väg. Medan de flesta i pojklandslagen representerar något av landets elitklubbar har 15-åringen valt att fortsätta hemma i Segeltorp – en satsning som tagit honom hela vägen till U16-landslaget. Nästa säsong väntar spel i HV71.
– Dom har väldigt bra förutsättningar med fyra hallar och så vidare. Det är extremt fint, säger backtalangen till Hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är alltid en viss charm då små klubbar får med spelare i landslagen. I dagens del av serien ”Talang 2020” får vi möta Elias Degnell som är fostrad i Segeltorps IF. En klubb som idag har sitt säte bakom köpkomplexet Kungens Kurva i Huddinge Kommun. Det är också i Segeltorpshallen vi träffar 15-åriga talangen.
– När jag var här i hallen första gången? Oj… Då var jag jätteliten. Mina brorsor (Kristoffer och Tobias) spelade här. Dom var lite idoler tidigare. Det är också varför jag har nummer 16, för att min äldsta brorsa hade det, berättar Elias Degnell då vi slagit oss ner i sofforna inne i Segeltorpshallens konferensrum.

EN RIKTIG HOCKEYNÖRD

Från början var det inte helt säkert att det skulle bli just hockey för backen från Segeltorp eftersom han höll på med flera olika idrotter då han var yngre.
– När jag var mindre gjorde jag det, men nu tar hockeyn så mycket tid så det blir bara den. Tidigare var det framförallt innebandy och fotboll, men jag har även spelat tennis, basket och en massa olika sporter.

Varför föll valet på just hockey?
– Jag har alltid varit intresserad av hockey eftersom jag varit med i brorsans omklädningsrum och så vidare.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan man kalla dig för hockeynörd?
– Ja, det kan man nog säga, säger Elias Degnell med ett leende och fortsätter:
– Mamma höll med basket och pappa var med kampsport. Ingen av dom har hållit på inom hockeyn, men vi är en idrottsfamilj.

Fick du vara med brorsorna och spela landbandy hemma i Snättringe under upp växten?
– Nere i vårt hus hade vi en tom yta där det stod ett mål. Där var jag mycket själv eftersom dom inte ville leka så mycket med mig. Dom ville vara med sina kompisar.
– Det var många äldre idrottskillar i området där vi bor, men mest i mina bröders ålder och egentligen inga alls i min ålder.

VAR MÅLVAKT SOM LITEN

Även om bröderna var förebilder för Elias Degnell då han var yngre hade han några skickliga backar i NHL som han såg och ser upp till lite extra.
– Ja, det hade jag såklart. Framförallt Erik Karlsson och Victor Hedman. Dom är extremt duktiga. Erik Karlsson är mer offensiv medan Hedman är mer stabil och så vidare.
– Nu kollar jag nog mer på Rasmus Dahlin. Han är duktig med pucken, lugn och det ser inte ut som han trampar när han åker.

Idag och under nästan hela sin karriär har Elias Degnell varit back, men från början lockade en annan position i laget.
– Jag var målvakt ett litet tag då jag var lite yngre, men det var lite tråkigt eftersom man bara stod där. Då ville jag bli utespelare istället. Föräldrarna ville kanske inte heller att jag skulle vara målvakt eftersom det kostar väldigt mycket.  
– Egentligen var jag back från början. Sedan testade jag på att vara målvakt under ett år. Efter det gick jag tillbaka till att vara back. I början var jag defensiv och duktig på att åka skridskor, men inte så skicklig med klubban. Nu har jag tränat upp det och är mer en tvåvägsback.

Din bror, Kristoffer, sa till hockeysverige.se att du är duktig offensivt.
– Ja, nu i Segeltorp, som är en mindre klubb, får jag ta mer plats. Då brukar jag också vara lite mer offensiv.

Foto: Ronnie Rönnkvist

TOG PLATS I LANDSLAGET

Trots att Elias Degnell bara är 15 år har han hunnit med både spel i TV-pucken och U16-landslaget. Mest minnesvärda matchen i karriären för honom ligger nära i tiden.
– Jag skulle säga att det var nu då vi var i Finland med landslaget. Det var extremt coolt. Första matchen, när vi stod där och lyssnade på nationalsången, det är något jag kommer att minnas.

Vad är det som gör det så speciellt att dra på sig landslagströjan?
– Att man får tävla mot andra i samma årskull, men framförallt att man får representera sitt land.

Hur upplevde du matcherna mot Finland?
– Jag var i skolan då jag blev kallad. Jag blev extremt glad och hoppade runt lite grann, skrattar Elias Degnell och fortsätter:
– När jag sedan kom dit, allt var väldigt professionellt. Man bara lever i det. Jag kände en del av killarna sedan tidigare eftersom det var många stockholmskillar med.
– I första matchen var jag väldigt nervös eftersom jag aldrig hade spelat i landslaget. Dom andra två matcherna kändes mer naturliga. Jag blev mer van och då var det bara kul. Jag var sjunde back i första matchen, men i dom två andra spelade jag i första backpar.

Blev det en besvikelse att få inleda som sjunde back eller hur gick tankarna där och då?
– Man blir lite besviken att man inte får spela lika mycket, men det gäller att ta varje byte man får och spela bra.

Elias Degnell i landslagströjan.Elias Degnell i landslagströjan.Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

"ALLTID VARIT BÄTTRE ÄN HUDDINGE"

Vad sa förbundskaptenen Anders Lundberg efter Finlandsmatcherna om din prestation?
– Vi hade samtal efter. Backtränaren, Micke (Rundgren) och dom andra sa lite vad jag skulle jobba på. Sedan tyckte dom också att jag spelat bra.

Vad ska du jobba mer på?
– Skottet framförallt. Det finns folk som skjuter hårdare än vad jag gör. För att bli ett ännu större offensivt hot måste man skjuta bra också.

Det måste ha varit en stor omställning att gå från J18 Division 1 till landslagshockey?
– Ja, den största skillnaden skulle jag säga är farten och fysiken. Dom tacklades mycket mer, men jag tycker att jag vande mig ganska fort. Jag är nog en sådan som kan vänja mig väldigt fort.

Segeltorp ligger ”vägg i vägg” med Huddinge. Den här säsongen har dom båda lagen spelat i samma serie på seniornivå. Men det har aldrig varit aktuellt för Elias Degnell att spela i det som allmänt kallas ”Talangfabriken”.
– Nej, vi i 04-kullen har nästan alltid varit bättre än Huddinge och jag har aldrig funderat på att byta. Det var först nu till Hockeygymnasiet flera klubbar som frågade. Härifrån Stockholm var det främst Djurgården, säger Degnell som har trivts väldigt bra i sin moderklubb Segeltorp.
– Tiden här har varit extremt bra. Det är jättebra förutsättningar med ett fint gym och så vidare. Vi har även en skottramp på baksidan. Eftersom det är en mindre klubb har jag även fått ta mer ansvar och speltid.

FLYTTAR TILL JÖNKÖPING

Just mer speltid och förtroende är något som 15-åringen själv tycker ha utvecklat honom.
– Ja, jag tror det har gjort mig till den jag är idag, att jag fått spela mycket varje match och inte sitta på bänken så mycket.

Efter den här säsongen flyttar Elias Degnell söder ut för att gå på hockeygymnasium.
– Först ska jag vara tre säsonger i HV71 och gå på deras hockeygymnasium. Efter det vill jag spela så högt upp som möjligt, helst i NHL.

Varför HV71 och Jönköping?
– Dom har väldigt bra förutsättningar med fyra hallar och så vidare. Det är extremt fint. Jag pratade även lite med Linköping och Djurgården.

Hur ska det bli att flytta 30 mil hemifrån?
– Det ska bli kul att flytta hemifrån och bo själv. Då får jag lära mig att ta ännu mer ansvar och bli mogen.
– Jag träffade två av killarna som ska gå där då vi åkte till Finland, Hugo Fransson och Alexander Suzdalev. Dom har jag lärt känna ganska bra. Suzdalev kände jag lite redan innan eftersom vi varit på lägret i Munkfors tillsammans, avslutar Segeltorpstalangen.

FAKTA

Fem snabba med Elias Degnell

Elias Degnell svarar på fem snabbfrågor.

  • Vilken är bästa ishallen i Stockholm vid sidan av Segeltorpshallen?
  • – Myren (Mälarhöjdens IP). Den är kall och har bra is. Det känns som spelet går mycket fortare då.
  • Vem är Sveriges bästa back just nu?
  • – Victor Hedman. Han är stabil och gör det alltid bra.
  • Vilka vinner SM-guld den här säsongen?
  • – HV71. Dom är extremt duktiga.
  • Vilken sida är den första du knappar in på din telefon då du vaknat?
  • – Snapchat för att se vad andra ska göra.
  • Vilket är ditt största intresse vid sidan av hockeyn?
  • – Chilla med kompisar eller hänga med brorsan och spela innebandy. Det är mycket idrott och jag gillar att kolla på amerikansk fotboll
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL